przenieśc się na stronę z danym produktem lub tematem, którego dotyczy słowo :)Składniki na 3 osoby:ok. 140 g makaronu ( ja użyłam Fusilli lunghi Garofalo)250 g kurek (użyłam mrożonych)3 średnie pomidory1 średnia cebula3 ząbki czosnku2 łyżki masła2 łyżki oliwy extra vergine2 łyżki posiekanej pietruszkiświeżo zmielony pieprzświeżo zmielona sól (ja na co dzień używam himalajską różową)Wykonanie(...)kosteczkę i smażyłam do czasu zeszklenia cebuli. Następnie dołożyłam drugą łyżkę masła i łyżkę oliwy, włożyłam kurki i smażyłam kilka minut. Tak jak wspomniałam w opisie moje kurki były mrożone, więc puściły wodę, musiałam dodatkowo odparowac nadmiar płynu. Po kilku minutach do grzybów dorzuciłam posiekaną pietruszkę, potem pomidory pokrojone w kostkę (oczywiście bez miąższu i szypułek
Blondynka GotujeFilety drobiowe z serem i kurkami SKŁADNIKI: Filety z kurczaka podwójne - 2 szt kurki leśne - 400 g ser żółty -4 plastry cebula -1 szt sól i pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko(...)mięso pobić tłuczkiem do mięsa. Każdego fileta oprószyć solą i pieprzem. Kurki umyć, osączyć, większe pokroić. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na tłuszczu. Na patelnię wyłożyć kurki, dusić do miękkości. Wymieszać kurki razem z cebulę, dodać sól i pieprz, chwilę jeszcze poddusić. Jajka roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Filety obtaczać w mące, jajku i tartej bułce
Kuchnia DanusiWczoraj wróciłam z wakacji w ciągu tygodnia zaliczyliśmy góry, jeziora i morze ;) Na liczniku 1700 km, ale co to były za wakacje ;) Przywiozłam ze sobą oscypki i 2 koszyki kurek :D Także teraz może być oscypkowo- kurkowo na moim blogu :) Na początek zapraszam Was na pyszne placuszki z kurkami i śmietaną :) Składniki: 400-500 g kurek(...)płaska łyżeczka pieprzu kolorowego, do polania: śmietana 12%. Przygotowanie: Kurki dokładnie myjemy pod zimną wodą. Następnie rozpuszczamy na patelni masło i podsmażamy na nim kurki, ok. 5 minut. Odstawiamy kurki do ostygnięcia. Dodajemy do nich starte ziemniaki lub mąkę ziemniaczaną, bułką tartą, jajka oraz sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej
Aga w kuchni. Oczyścić na sucho pędzelkiem i szybko opłukać jeśli to konieczne. Osuszyć. Położyć na wyłożonej folią blasze, lekko posolić i popieprzyć polać oliwą - rękoma rozsmarować oliwę na całych kurkach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, na ok 6 - 7 minut. Kurki puszczą sok, po wyjęciu z piekarnika należy je odcedzić. Ciasto, po wyjęciu z lodówki(...)piec przez kolejne 10 - 12 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.Śmietanę wymieszać z jajkami, posolić i popieprzyć. Masę jajeczną wyłożyć na ciasto, ułożyć kurki, posypać serem podzielonym na mniejsze kawałki. Posypać pietruszką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 - 30 minut. Podawać letnie lub w temperaturze
Stare Garyczystą. Gotowałam wg przepisu Magdy Gessler, zmieniłam nieco proporcje składników.składniki200 g kurek300 g ziemniaków1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnku50 g masła1 l wywaru mięsnego, bulionuliść laurowyziele angielskiesól pieprzprzygotowaniePrzygotować kurki. Dokładnie oczyścić ( najwygodniej tą metodą), rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut aż wyschną. W międzyczasie wywar wlać do garnka, dodać obrane, pokrojone(...)dużą kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plastry i posiekany czosnek . Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut. Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić osuszone kurki, (większe przekroić), posolić,dodać posiekaną cebulę. Chwilę podsmażać, mieszając, aż cebula i grzyby lekko zmiękną. Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. Zupę można zabielić śmietaną
Stare GaryPisałam już, że uwielbiam grzanki? Pieczywo, coś i ser, to jeden z moich ulubionych zestawów. Tym razem w roli "cosia" wystąpiły kurki. Użyłam sera Taleggio, taki akurat miałam w lodówce, ale można użyć każdego, w miarę łagodnego i dobrze topiącego się sera. Pychaaa!składniki200 g kurek1/2 cebuli lub 1 szalotka150 g sera taleggiopietruszkasólpieprz4 kromki ulubionego, dobrego pieczywa(...)osuszyć na kuchennym ręczniku papierowym. Jeżeli grzyby są drobne, nie kroimy ich, jeżeli są większe - przekroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić osuszone kurki, smażyć aż lekko zmiękną. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejszyć ogień i dalej smażyć mieszając, aż cebulka zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę masła, posolić , popieprzyć, dodać pietruszkę , wymieszać, odstawić
Stare Garyswojego menu.Pizza z tymi dodatkami ma charakterystyczny smak i prostemu daniu nadaje wykwintności i elegancji. Idealny pomysł na odmianę tradycyjnej pizzy lub nawet... romantyczną kolację.Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Składniki:Ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 100 g mozzarelli (lub żółtego sera(...)wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli.Następnie posypujemy startą mozzarellę, wykładamy pokrojony serek brie oraz kurki (jeżeli używamy mrożonych, należy je wcześniej na moment zanurzyć w ciepłej wodzie i osuszyć ręcznikami papierowymi). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego
Słodka Stronaczarnego 1 łyżka oliwy ciasto francuskie listki bazylii 250 g kurek 1 łyżka masła 3 łyżki sezamu uprażonego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Wykonanie. Połowę, kurek poddusić na maśle, posiekać i przyprawić solą i pieprzem. W polędwiczce zrobić tunel i nadziać kurkami. Utrzeć w moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso. Obsmażyć na oliwie(...)roladkę. Piec w 220 stop. około 20 minut. Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią. Pozostałe kurki usmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem. Upieczoną roladkę posmarować syropem klonowym lub miodem i otoczyć w ziarnach sezamu. Roladkę pokroić i podać z kurkami i sosem
Kulinarny karnet Christopheraczas przygotowania 70 minut porcja na 4 - 5 osób - kaszka kukurydziana (może być też mąka kukurydziana lub kasztanowa) 180ml- mleko 750 ml ( można równie dobrze użyć wody)- masło 150gr- kurki 1 op ( użyłam 3 garście)- pomidory suszone 7 szt - cebula szalotka 1 szt - ser cheddar 100 gr- śmietanka 12% 100ml- tymianek 2 gałązki ( płaską łyżeczkę suszonego)- bazylia(...)dodając jeszcze świeżo zmielony pieprz, sól oraz 50 gram startego sera cheddar i wszystko wszytko razem wymieszam - na patelni rozpuszczam masło dodaje pokrojona w kostkę szalotkę do tego kurki(wcześniej dobrze umyte i przekrojone na pół) pomidory suszone pokrojone na paseczki solę, pieprzę, doprawiam tymiankiem, kolendrą i duszę na wolnym ogniu po czym wlewam śmietankę i tak dusze
Basia w kuchnistopniowo resztę wody z mlekiemOdstawić w ciepłe miejsce na około 1h.Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem, kładziemy szpinak, plastry koziego sera, kurki(...)oraz figi. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią. smażymy szpinaksmażymy na maśle kurkipizza przed pieczeniempizza z kozim serem, kurkami i figami
Bon Appetit Małgorzatysobotę byliśmy całą rodzinką u mojej Cioci. Poszliśmy do lasu na kurki i nazbieraliśmy prawie 30 l. Niestety w lesie jest strasznie sucho i musi popadać, bo nie będzie grzybków. Jak tylko solidnie popada to planujemy kolejny wyjazd, bo u nas kurek w ogóle nie ma. No a jak są kurki to i muszą być pierogi
Ewa w kuchninasza pospolita kurka ceniona jest przez nas za swój niepowtarzalny aromat i smak. U mnie zdecydowanie nr1 wśród wszystkich grzybów. Po zupie kurkowej przyszedł czas na jejecznicę z kurkami :)Składniki:(na 2 porcje)150g kurek1 mała cebula1 łyżka sklarowanego masła4 jajka, roztrzepanesól, świeżo zmielony pieprz szczypiorek do posypaniaWykonanie:Kurki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę obrać(...)drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić cebulkę, dodać kurki. Smażyć na średnim ogniu ok 10min(nie dłużej bo staną się twarde). Następnie wylać roztrzepane i posolone jajka, na małym ogniu usmażyć jajecznicę. Podawać posypaną odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i grubym szczypiorkiem ... wyhodowanym z cebuli. Smacznego
Walijskie PichceniePyszna i sycąca tarta ze słonym farszem. Składniki proste i znane - kurki, cebula, natka, jajka i śmietana a jakie pyszne jedzonko.składniki:kruche ciasto250 g mąki pszennej, uzyłam pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa150 g margaryny lub masła1 jajkoduża szczypta solinadzienie400 g kurek2 czerwone cebule6 łyżek śmietany 18 % kwaśnej2 jajkasól,pieprzmasło do smażenia2-3 łyżki posiekanej natkiPrzygotować kruche ciasto(...)posiekać nożem. Potem dodać jajko i szybko zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. W tym czasie oczyścić kurki, jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w półplastry a następnie zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone kurki i wszystko razem smażyć ok 10 minut. Odstawić
Monia miesza i gotujepierogi z kurkami 400 g mąki 300 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli Składniki na ciasto zagnieść i odstawić ,pod przykryciem . Teraz kurki. 0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić 1 cebula 1 łyżka oliwy sól , pieprz Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje(...)Dodać sól i pieprz do smaku. Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego
Kulinarny karnet ChristopheraRoladki z serem i kurkami SKŁADNIKI:Piersi z kurczaka 1 szt podwójnaser żółty(...)plastrykurki leśne -250 gsólpieprzwegetajajka 2 sztmąka -3 łyżkibułka tartaolej do smażenianatka pietruszki -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Piersi przekroić na pół, cienko roladki rozbić, uważać by nie porwać mięsa.Oczyszczone i opłukane kurki, przełożyć na patelnię z tłuszczem, udusić do miękkości grzybów.Doprawić grzyby wegetą, pieprzem i solą.Uduszone kurki wymieszać z pokrojoną natką pietruszki.Na rozbite piersi kurczaka, położyć plaster sera
Kuchnia Danusi