kurki - 691 przepisów (strona:9/47)

Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem 147

Składniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu warzywnego  200 g świeżych kurek 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki ryżowej (lub innej) ½ pęczka koperku szczypta cząbru sól ziołowa pieprz Koperek drobno siekamy. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji(...)gotujemy ok. 20 minut. Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kurki. Całość delikatnie posypujemy solą ziołową i smażymy, aż cała woda odparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy. Zupę grzybową z suszonych grzybów Profi przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy podgrzać

My Chcemy Jeść
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 187

prostu trzeba szukać.     Lubię ten lekki, orzeźwiający posmak jabłek z cydru. Według mnie naprawdę dobrze komponuje się ze świeżymi kurkami i szczyptą suszonego majeranku. Właśnie, kurki. Sezon na nie rozpoczął się niedawno. Te smukłe, złociste grzyby najlepiej smakują na świeżo, najlepiej prosto przyniesione z lasu po porannym grzybobraniu.     Risotto to klasyka. Sekret tkwi(...)przy każdym zerknięciu do kuchni w celu sprawdzenia, czy nadal walczę. Adrianna kontra ryż. Teraz się z tego śmieje, ale wtedy nie było mi tak wesoło :) RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE /własny;/ 4 porcje 200g ryżu do risotto 1 cebula biała 1-2 ząbki czosnku 250ml dobrego cydru 600ml bulionu warzywnego 200g świeżych kurek 1/3 łyżeczki suszonego

W kuchni Karmel-itki
Indyk z kurkami w sosie śmietanowym 196

Kurki w najpyszniejszym sosie śmietanowym (który zapewne zna każdy), to już klasyka, która w sezonie kurkowym jest wręcz obowiązkowa! ;) Do tej klasyki pasuje każdy rodzaj mięsa, jak i każdy dodatek w postaci ryżu, klusek, kopytek, ziemniaków czy zwyczajnego tosta- ot, taki to wyjątkowy sos! :) Można go również wzbogacić o dodatek białego wina, które należy dolać po pierwszym przesmażeniu kurek(...)pierś z indyka i podsmażyć tylko do momentu ścięcia się mięsa, a następnie odłożyć do miseczki. Na tą samą patelnię wrzucić masło, dodać oczyszczone kurki i podsmażyć. Kiedy kurki puszczą wodę, dodać startą/pokrojoną marchewkę (ja wykorzystałam obieraczkę i pocięłam w szerokie plastry) i smażyć do odparowania płynu. Na koniec dodać odłożone mięso, wlać śmietanę i całość

Kraina Miodem Płynąca
Kurki w pieczarkach 148

Składniki: -ok. 10 dkg kurek -5 dużych i 5 małych pieczarek -cebula -50 ml słodkiej śmietany -1 jajko -sól, pieprz -olej Kurki myjemy i osuszamy. Obieramy pieczarki. Kurki kroimy na kawałki. Cebulę w ćwierćplasterki. Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy kurki i smażymy na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Dolewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem(...)dusimy do zredukowania śmietany. Kiedy zawartość patelni lekko przestygnie dodajemy część roztrzepanego jajka a pozostałą część wykorzystamy do smarowania. Duże i małe pieczarki solimy od środka. Duże wypełniamy duszonymi kurkami, przykrywamy małymi pieczarkami, smarujemy jajkiem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15-20 minut. Gotowe... a jakie smaczne... Smacznego

Maminek kulinarny
Tarta z kurkami na fasoli czerwonej 148

kurkami się stęskniłam, więc upichcić z nich coś postanowiłam. Pomysłu zbytnio nie miałam, ale w końcu tartę wykombinowałam. Chciałam, żeby kurki fajnie po upieczeniu z niej wystawały, więc zrobiłam z fasolki podkład mały. Masą ją zalałam i grzybki na niej porozkładałam. Po upieczeniu i skosztowaniu się okazało, że takie rozwiązanie zadziałało. Fasolka była musztardą podostrzona, masa serowa, smaczna(...)ozłocona, a kurki z tarty się uśmiechały i do zjadania zachęcały.     Składniki: na ciasto kruche (forma okrągła ok. 26 cm): 250 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, 1 łyżka wody, ponadto: 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy, 1 biała cebula, 200 g kurek, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta suszonego czosnku

Moniki Smakołyki
Jajecznica z kurkami 108

Jajecznica z kurkami na niedzielne śniadanie.  Właśnie rozpoczął się sezon na kurki. Zawsze z niecierpliwością czekam na te aromatyczne grzyby.  Jajecznica z kurkami jest bardzo dobra oraz szybka i łatwa w przygotowaniu.  Składniki: 4 jajka 150 g kurek 1 mała cebula 40 g masła 4 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz Wykonanie: Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki tuż przed rozpoczęciem przygotowywania jajecznicy. Wcześniej umyte tracą aromat. Cebulę lekko solimy i podsmażamy 4 minuty na oliwie. Dodajemy masło, wrzucamy kurki, ponownie solimy i pieprzymy i całość podsmażamy  4 minuty bez przykrycia i dalsze 2 minuty pod przykryciem. Wbijamy jajka, lekko je solimy i pieprzymy. Podczas robienia jajecznicy mieszamy

Smak mojego domu
Pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami 138

dodatkowym składnikom, mam dwa smakowe pasztety.  W przepisie wykorzystałam  drewnianą formę do pieczenia , która idealnie nadaje się na wypieki pasztetów czy też pieczywa. 'pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami' Składniki (na dwa pasztety): - 1 szklanka czerwonej soczewicy, - 3 średniej wielkości marchewki, - 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze - 1 duża cebula, - 3 jajka(...)ząbki czosnku, - 1 łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól, pieprz, - ulubione przyprawy: np. słodka i ostra papryka, pieprz cayenne - olej * w wersji z kurkami: - 1 szklanka kurek - 1 mała cebula - masło - tymianek * w wersji z suszonymi pomidorami: - suszone pomidory z oliwy (ilość dowolna - ja dodałam 5 połówek) - bazylia - oregano - plastry świeżego pomidora na wierzch Soczewicę

CookYourself
Grzybowa tarta czyli szwajcarskie inspiracje :) 121

wzdłuż na dość cienkie plasterki, taką samą ilość pieczarek oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i wrzucamy cebulę z kurkami, przesmażamy dosłownie chwilę, nie więcej niż 3-4 min. Ściągamy z patelni na talerz i wrzucamy pieczarki, możemy dodać odrobinę masła. Pieczarki posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem i chwile(...)oliwą tylko delikatnie, chodzi o to, aby ciasto nam nie przywarło do naczynia. Po ułożeniu ciasta nakłuwamy dno nożem, aby wilgoć miała ujście. Nakładamy warstwami pieczarki z cebulą i kurki, powinny wyjść dwie warstwy pieczarek i jedna kurek. Oczywiście możecie proporcje odwrócić, jeśli macie ochotę, albo zastosować tylko kurki, jeśli akurat macie ich dużo po grzybobraniu. Czas

vegetanie
Jajecznica z kurkami 137

pyszne śniadanko? Moje - jajecznica ze świeżym pieczywkiem posmarowanym masłem :) Jajecznicę zna praktycznie każdy... ale czy każdy próbował jajecznicy z kurkami? Jeżeli nie - serdecznie polecam przepis na jajecznicę z kurkami. Pychota :) Podana ilość składników wystarcza na 3 średnie porcje. Jeżeli mamy kurki mrożone, to przed smażeniem należy je rozmrozić. A jeśli mamy świeże należy je dokładnie oczyścić. Grzybki(...)pokroić w dosyć małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, podsmażyć na lekko złoty kolor. Dodać pokrojone kurki i smażyć 4-5 minut. Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Dodać do kurek z cebulą i smażyć do momentu, aż jajka się zetną. linkwithin_text='Zobacz również

Świat Domowej Kuchni
KURKOWA 182

Kurki to chyba jedne z ulubionych grzybów Polaków. Podobno kiedyś był to rarytas dostępny tylko dla arystokracji :-) Teraz, każdy może nabyć 30-40dkg tych pysznych, delikatnych grzybków i sporządzić z nich np. smakowitą zupę. Za mną zupa z kurek "chodziła" uuu... kilka tygodni :-) Miałam u siebie w sklepie piękne, mrożone kurki i ilekroć(...)drobno w kostkę lub ścieramy na oczkach.  Kurki czyścimy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Duże grzyby kroimy, cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebule, kurki i podsmażamy ok. 10 minut i dodajemy do wywaru.Przyprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba, siekamy zieleninę, dodajemy do zupy (już nie gotujemy), podajemy ze śmietaną. Zupkę można serwować

Walijskie Pichcenie
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek 311

przekonałam się naprawdę do wielu nowych produktów, których wcześniej nie lubiłam albo po prostu nigdy nie sięgnęgałam po nie, twierdząc z góry, że pewnie nie będą mi smakować :) Kurki idealnie komponują się z sosem śmietanowym, który uwielbiam. Danie proste w wykonaniu, a naprawdę zachwycające. Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek        Składniki: 300 g   makaronu tagliatelle 1 pierś z kurczaka 200 g kurek 5-6 suszonych pomidorów ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki parmezanu 1 pęczek pietruszki 150 ml śmietany 18% sól i pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego zioła prowansalskie 2 łyżki masła Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy sosem sojowym

Mania Gotowania
GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES 116

GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES Gnocchi, w telegraficznym skrócie to takie małe kopytka, które w połączeniu z sosem dają pyszne, nieskomplikowane danie. Nie zrobisz go w pół godziny, ale niewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę(...)durszlaku. Rozgrzej patelnię z olejem do smażenia mniej więcej w tym samym momencie kiedy wstawiasz wodę na gnocchi. Na patenie najpierw ląduje cebula – zeszklij ją i dorzuć kurki, smaż razem aż kurki zmiękną. Dorzuć jogurt, ser i przyprawy i mieszaj wszystko aż powstanie jednolity sos. Gdy sos będzie prawie takiej gęstości na jaką masz ochotę dorzuć

Martyna Cooks
Serowa zupa krem z dyni z kurkami/ Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles 157

papryką, podaną z podsmażonymi kurkami – rewelacja! Kombinacja może niestandardowa, ale zupka wyszła pyszna. Polecam! Scroll down for recipe in English Serowa zupa krem z dyni z kurkami (7-8 porcji) Składniki: 1 -2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula, pokrojona na plasterki 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni 250 g marchewki, obranej i pokrojonej(...)ponownie garnek na małym ogniu, dodaj ser i śmietanę i podgrzewaj mieszając, aż ser się roztopi. Dopraw zupę do smaku jeżeli to konieczne. Rozlej zupę do przygotowanych miseczek z kurkami, posyp szczypiorkiem i kolendrą i podawaj. Smacznego! Recipe in English Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles (7-8 servings) Ingredients: 1 -2 tbsp vegetable oil 1 medium onion

karmelowy
Makaron razowy w odchudzonym sosie kurkowym 182

duża, gdyż zmieniłam, wręcz całkowicie, moje nawyki żywieniowe jak i dietę. Oby nie było tak źle i oby nie zepsuło mi to jutrzejszego dnia :). Jak już wspominałam wcześniej, uwielbiam kurki. Jak dla mnie są to najlepsze grzybki i śmiało mogą konkurować wraz z pieczarkami o pierwsze miejsce w moim rankingu. Żałuję jedynie, że nie mamy ich świeżych przez cały(...)aczkolwiek jeśli nie lubimy całych grzybów w sosach - kroimy wszystkie. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Dorzucamy kurki i smażymy do ich zarumienienia. Dolewamy śmietanę (wcześniej wymieszaną z gorącym sokiem z kurek, by nam się nie zważyła) wraz z winem i posiekaną natką pietruszki. Gotujemy

Be Fit Be Strong
Makaron z kurkami w sosie winno- śmietanowym 201

Jeden z moich ulubionych sosów do makaronu. Kremowy, aromatyczny i pełen cudownych żółto-pomarańczowych kurek :) Świeże oregano fantastycznie komponuje się z kurkami, a białe wino idealnie dopełnia smak sosu. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI (4 porcje) 300g świeżych kurek 2 nieduże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny kila gałązek świeżego oregano 200 ml śmietany(...)Delikatnie szklimy i następnie dodajemy dokładnie oczyszczone kurki oprószamy je solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny żeby zachowały kolor. Dusimy do momentu aż woda puszczona przez kurki odparuje. Dodajemy białe wino i dusimy chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

DefinicjaSmaku
Risotto z kurkami 146

Kolejny przepis na risotto z sezonowym dodatkiem jakim są kurki. Bardzo polecam jeśli ktoś lubi takie smaki. Risotto podałam z kawałkiem smażonego schabu. Składniki (2 porcje): 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 100 gram ryżu Arborio 1/2 litra bulionu lub rosołu (lub w ostateczności wody)* 200 gram kurek 2 łyżki drobno posiekanej bazylii 70 gram sera(...)każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odstawiam na kilka minut, następnie schab kroję w paski i podaję z ugotowanym risotto. Na oliwie smażymy drobno posiekany czosnek oraz kurki (kilka kurek można odłożyć do dekoracji). Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy (ryż powinien zrobić się szklisty). Dodajemy jedną porcję bulionu (na przykład jedną chochlę) i gotujemy na małym ogniu

Mango Papaja
SOS KURKOWY 144

szklanej miski lub garnka, zasyp 2-3 łyżkami soli i zalej gorącą wodą. Odstaw na 10-15 minut , aż piasek opadnie na dno, po tym czasie wyjmij kurki łyżką cedzakową i opłucz pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj starty czosnek, podsmaż całość około 1 minutę. Dorzuć(...)kurki i smaż je przez 5-8 minut, na koniec dodaj śmietankę wymieszaną z mąką i pietruszkę. Posól i popieprz do smaku. Gotuj sos jeszcze jakieś 3-4 minuty . Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Wakacyjny obiad w 15 minut. Farfalle w rustykalnym stylu. 167

ajlepsze kurki to te świeże i najlepiej prosto z lasu :). Już są więc pora na kilka prostych przepisów z tymi pysznymi grzybami. Dziś pierwsza propozycja - rustykalna pasta z kurkami, dynią Hokkaido, prosciutto, gorgonzolą, rozmarynem i jabłkowym akcentem Cydr Green Mill. Szybki obiad lub kolacja pachnąca lasem :) Nie przeciągajcie gotowania, dynia i grzyby nie powinny być rozgotowane. Czas przygotowania(...)większe kurki podzielić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości.  W rondlu zeszklić cebulę na oliwie, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i chwilę smażyć. Dodać kurki, dynię i gałązki rozmarynu smażyć 3 minuty.  Następnie dodać Cydr Green Mill, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut aż płyn odparuje.  Łyżką cedzakową

SzczyptaSmaQ
Makaron z kurkami i serkiem mascarpone 151

Dzisiaj w kuchni pachnie kurkami.  Aromatyczne  kurki z pietruszką i serkiem mascarpone, podane z makaronem tagliatelle. Składniki: 300 g kurek 2 cebule 1/2 serka mascarpone pęczek pietruszki sól pieprz 4 łyżki oliwy 220 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Kurki myjemy i jeśli są duże kroimy na 4 części. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy kurki. Całość solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem i 2 minuty bez przykrycia. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Całość mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze 3 minuty. W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli zachodzi taka

Smak mojego domu
Omlet z kurkami i szynką 121

Omlet z kurkami i szynką to pomysł na szybkie danie obiadowe. Wbrew pozorom nie potrzebujemy zbyt dużej ilości składników.  Składniki na 2 porcje: 4 duże jajka lub 5 średnich 100 g konserwowej szynki(...)kurek 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki sól, pieprz posiekany świeży koperek Kurki umyć, obrać i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, następnie przesmażyć kurki. Posolić i popieprzyć. W międzyczasie szynkę pokroić w kostkę, a koperek drobno posiekać. Gdy kurki będą już prawie usmażone to dodać do nich szynkę oraz koperek. Delikatnie przemieszać. Jajka

Ugotować
Makaron z kurkami, boczkiem i sosem śmietanowym 208

życia bez makaronu ;) I lubię ten czas, kiedy na straganach zaczynają się pojawiać kurki - co roku mrożę* parę porcji, żeby w środku zimy móc rozkoszować się jajecznicą z kurkami. Gdy za oknem śnieg smakują jeszcze lepiej, o niebo lepiej! I to kolejna już propozycja na makaron w 15 minut - bo cały sos robi się w trakcie, gdy makaron(...)śmietanę - wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy - solą, pieprzem i ostrą papryką. Wykładamy sos na jeszcze ciepły makaron, posypujemy startym serem i... smacznego :) *Jeśli ktoś z Was będzie chciał mrozić kurki, to koniecznie je chwilę obgotujcie - w przeciwnym razie po rozmrożeniu i usmażeniu będą gorzkie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 229

Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki i posiekany koperek. Solimy, posypujemy świeżym pieprzem(...)smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli a kurki będą miękkie. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Dodajemy do smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą

OstryKęs
Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym 280

dodatkiem kurek.Całość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.Pycha!Składniki:250 g makaronu pappardelle;1 filet z kurczaka (waga około 250 g);200 g świeżych kurek;2 średnie, białe cebule;1 ząbek czosnku;Łyżka posiekanej natki pietruszki;2 łyżki masła;250 ml gorącej wody;150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;2 żółtka(...)Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić i podsmażyć.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę.Do podsmażonych kurek z cebulą dodać kurczaka i podsmażyć.Następnie zalać całość

Gospodyni Miejska
Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem 303

Piotrek był w lesie, przyniósł kurki, a jak są kurki w domu to mamy dużo pomysłów by je wykorzystać. Najprostszy sposób to dodać je do sosu. Pierwsze słowo się liczy powiedział Piotrek jak zaproponowałam mój sposób na nie. Proponuję więc przygotować podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem. Danie robiłam etapami, najpierw przygotowałam duszone podudzia(...)potem zrobiłam sos śmietankowy, bo niestety jedna osoba nie jada grzybów, w drugim rondelku przygotowałam duszone kurki z cebulką, potem wystarczyło wszystko wymieszać. Sos wyszedł idealny, aksamitny, pyszny, smak kurek dodatkowo podnosiły jego walory smakowe. Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem Składniki: 4 podudzia kurczaka jako przyprawy potrzebujemy sól Halit, oraz Pomidoro (mieszankę pomidorów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos kurkowy 133

sklepach, czy na bazarach. My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem cały rok, gdyż blanszuję kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy , zupy , czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz(...)rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama. Klasyczny sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy, zalewając podsmażone z cebulą grzyby wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 150

wtedy na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Tym razem Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym przygotował Piotrek. Farsz do gołąbków jest mięsno-ryżowo-kurkowy, taki mix jesienny. Farsz jest bardzo smaczny. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować. W osobnym naczyniu Piotrek przygotował dla Rafała gołąbki w sosie pomidorowym , który nie jada grzybów. Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania.   SKŁADNIKI: 20 dag kurek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania