jaki sposób spożytkować pierwsze pudełeczko tegorocznych kurek. Myślałam, myślałam aż wymyśliłam- tarta! I to był świetny pomysł, bo pełnoziarniste ciasto, masa serowo- jajeczna i karmelizowana cebulka w towarzystwie kurek smakują genialnie. SKŁADNIKI: ciasto 200g mąki pełnozarnistej 100g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanka zimnej wody masa kurkowa: 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa(...)świeżych kurek orzeszki pinii 1 łyżka miodu 5-6 gałązek świeżego tymianku 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz masa serowo- śmietanowa 100 ml śmietany 12 lub 18% 1 jajko 100g dowolnego sera żółtego lub mozarella 2 łyżki parmezanu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka listków świeżej szałwi pieprz dodatkowo: 1 roladka koziego serka 1 pomidor listki świeżej bazylii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
DefinicjaSmakuręką lub szczególnie lubicie. Ponieważ z powodzeniem można użyć grzybów mrożonych, danie to nadaje się do przygotowywania przez cały rok. Jeśli się Wam spodoba, spróbujcie również naszej jajecznicy z kurkami i szpinakiem . Ciekawszym składnikiem jest jednak pochodząca z Ameryki Południowej quinoa, czyli komosa ryżowa . Konkretnie jej nasiona, które w postaci dostępnej w sklepach zwykle określamy mianem kaszy. To nadal(...)Finalnie otrzymujemy bardzo łatwe w przygotowaniu i dietetyczne danie, które nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na lekki posiłek o innych porach dnia. Jajka sadzone z quinoą i kurkami (grzybami leśnymi) 2015-06-03 21:31:29 Oryginalne w smaku lekkie i zdrowe danie na śniadanie lub kolację z leśnych grzybów i pochodzącej z Ameryki Południowej kaszy quinoa
Kulinarna PokusaJesteście znudzeni tradycyjną jajecznicą? Lubicie kurki? Oto przepis dla Was - jajecznica z cebulką i kurkami. Idealna na weekendowe śniadanie dla dwojga. Składniki na 2 porcje: 5 średnich jajek (m) 100 g kurek 1/2 cebuli sól, pieprz masło do smażenia świeży posiekany koperek Kurki obrać i umyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić(...)masło. Dodać kurki i smaży na średnim ogniu (przez kilka minut). Gdy będą miękkie - kurki przełożyć, np. na talerz, a na patelnię wrzucić cebulę. Smażyć tak długo, aż cebula będzie szklista. Pod sam koniec ponownie dodać przesmażone kurki. Delikatnie posolić i popieprzyć. Do miski rozbić jajka i wlać je na patelnię. Ponownie posolić do smaku
Ugotowaćkomary bylibyśmy na pewno dłużej. Zebraliśmy przede wszystkim kurki i parę podgrzybków. Kurek było tyle, że starczyło na dobry obiad dla czterech dorosłych osób. Ulubioną potrawą z kurek w domu są kurki w śmietanie. Wszyscy byli zaangażowani w przygotowanie obiadu. A oto przepis : Składniki: 30 – 40 dag kurek 1 Śmietana 30 % ( nie kwaśna) Sól(...)pieprz. 50 g masła Sposób wykonania Kurki umyć, masło rozpuścić na patelni. Smażyć na wolnym ogniu 20 – 30 minut aż kurki się odparują z wody. Dodać śmietanę sól, pieprz i dalej dusić na patelni około 20 minut. Najsmaczniejsze są na gorąco Smacznego
Na słodko lub wytrawniepyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek 6 łyżek(...)cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki i listki tymianku. Solimy, posypujemy świeżym pieprzem
OstryKęspyszne, soczyste owoce, smaczne i pełne witamin warzywa oraz aromatyczne grzyby. Pieprznik jadalny, zwany potocznie kurką możemy obecnie dostać na każdym bazarze czy nawet w marketach i dyskontach. Kurki można również zbierać samemu w lesie, ale pamiętajmy, że żeby zbierać grzyby trzeba się na nich znać i mieć pewność, że zebrany przez nas grzyb jest na pewno jadalny(...)kostkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić szalotki. Smażyć do zeszklenia, po czym wrzucić czosnek (np przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany), smażyć chwilę i wrzucić kurki. Gdy kurki puszczą sok podsmażać przez 3 minuty i dodać śmietankę, a chwilę później także śmietanę. Wymieszać dokładnie i wrzucić poszatkowaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia. Makaron ugotować według instrukcji
Pełna Lodówkamamy ochoty długo przesiadywać w kuchni – słoiczek w lodówce zawsze się przyda.Pesto to jest kremowe ( jak dla mnie trochę zbyt tłuste ) … wyraźnie czuć w nim kurki i suszone pomidory … Ja dodałam jeszcze od siebie porcję kurek ( zamrożone czekały na swoją kolej ) :) …. makaron … świeże zioła … Zresztą zobaczcie! Składniki:- makaron wstążki(...)pesto z kurkami – 160 g– kurki ( mrożone ) – 100 g– szalotka – 1 szt– oliwa – 2 łyżki– sól – 1 szczypta– pieprz – 1 szczyptaSposób przyrządzenia:Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z odrobiną oliwy.Odcedzamy , trzymamy w cieple.Szarlotkę drobno kroimy , podsmażamy na łyżce oliwy.Dodajemy kurki
Ostra na Słodkodania była propozycja z książki Adama Gesslera „Smaki na 52 tygodnie”. SKŁADNIKI (na 2 omlety) 7 wiejskich jajek średniej wielkości 6 łyżek śmietanki 30% 4 duże garście kurek 2 średnie cebule 2 łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła klarowanego (ewentualnie zwykłego) sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku masło klarowane do smażenia koperek do posypania WYKONANIE Kurki blanszujemy(...)przez kilka minut we wrzątku. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na złoto drobno posiekaną cebulę. Dodajemy zblanszowane kurki, sól, pieprz i dusimy (częściowo pod przykryciem) kilkanaście minut aż kurki będą gotowe. Jeśli podczas duszenia kurki będą przywierać dodajemy trochę wody i dusimy dalej. Pod koniec duszenia kurek dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy kurki, patelnię
OstryKęsczas grzybowy uważam za rozpoczęty.Pojawiły się kurki, z których potrafię ugotować różne dania. Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym wpadły mi do głowy, gdy przywieźliśmy z lasu małe kurki vel pieprzniki jadalne. Do przygotowania farszu nie trzeba było ich siekać, wystarczyło przebrać, opłukać z piasku i dusić z cebulką, nie ma nic smaczniejszego niż czerwcowe kurki. Danie(...)wyszło wyśmienite. Inne propozycje z kurkami: Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej Tartaletki z grzybami (kurki) Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym Zupa kurkowa po tajsku Zupa z kurek z karmelizowanym porem Pizza mini z kurkami Gołąbki z ryżem i kurkami Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega smaczne, no te pieczone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczas zacząć ! Czekałam na niego z niecierpliwością. Kurki to moje ulubione grzyby, smakują mi w każdej postaci, z makaronem chyba najbardziej Dziś mam dla Was makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym. Połączenie kurek i polędwiczki to zgrany duet, musicie spróbować ! Składniki: Makaron tagliatelle 200 g kurek 1 polędwiczka wieprzowa 1 średnia cebula(...)patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżę oliwy z oliwek. Podsmaż na niej cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj kurki i smaż 4 – 5 minut, dolej wino i zwiększ ogień, pogotuj 3 – 4 minuty. Następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Na drugiej patelni rozgrzej
Moja pasja smakusmaku - nie dodałam żadnej cebuli, warzyw - same grzybki. CO ROBIMY : Podgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę nasze kurki. Lekko podsmażamy - mieszając, aby każda kurka miała szansę się podsmażyć. Podsmażone kurki wraz z oliwą przesypujemy do rondelka - zalewamy 1litrem wody. Wsypujemy garść suszonych grzybów ( te akurat mam z zeszłego roku, po wyprawie Rodziców(...)sosu spod kurek - mieszamy. Następnie wlewamy do sosu - mieszając. Czekamy aż zgęstnieje i ... możemy podawać. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi, kopytkami i gnocchi - pycha ! CO POTRZEBUJEMY? - 500g kurek - oliwę z oliwek - garść suszonych grzybów - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - łyżka bulionu Winiary - sól, pieprz dla smaku
dlaSmaQdaniem. Nic dziwnego, że wiele cenionych, ekskluzywnych restauracji nie tylko z tradycyjną kuchnią ma w swoim menu taką lub inną wersję tej zupy. Moim zdaniem wcale nie tylko dzięki kurkom, bo z powodzeniem można zastąpić je suszonymi grzybami lub nawet pieczarkami. To aksamitność ziemniaków i podsmażonych warzyw nadają tej zupie szlachetność i smak, a kurki są po prostu(...)doskonałym zwieńczeniem dzieła. Staroczeska (i nie tylko) kartoflanka z kurkami Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 3 duże ziemniaki (ok.300 g) 1 marchewka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju kukurydzianego 6-5 cm żółtej (środkowej) części pora 50 g surowego boczku 100-150 g kurek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3-4 gałązki tymianku 100 g gęstej, dobrej śmietany pieprz
Kuchnia Prezydentowejsmakowitej harmonii. Dla takich, którzy nigdy nie jedli oraz dla tych, którzy chcą się nauczyć robić, zamieszczam ten niezwykle prosty przepis . Składniki: 5-6 jajek 100-150g kurek (tu uwaga – kurek nie powinno się myć w wodzie, a jedynie oczyszczać na sucho; ja używam okrągłego pędzelka z długim, sztywnym włosiem, a jeśli po tym zabiegu nadal(...)ewentualnie) i koniecznie plasterki pomidorów do zjedzenia z jajecznicą Kurki pozostawiam w całości, ewentualnie większe okazy przekrajam na pół. Na patelni rozgrzewam masło, aż zacznie lekko skwierczeć. Wrzucam kurki i smażę na średnim ogniu, posypując dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Jajka w tym czasie lekko roztrzepuję w miseczce. Kiedy kurki lekko się podsmażą (sok musi odparować
Kuchnia Prezydentowej. Do jego przygotowania użyłam nowego produktu firmy Winiary czyli „Papirus - pomysł na soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich”. Pozwala on na szybkie i łatwe przygotowanie filetów, a że kurki też nie wymagają długiej obróbki termicznej , danie jest praktycznie gotowe w 10 minut. Mięso jest soczyste, ładnie zrumienione, pachnące ziołami i niestety bardzo słone. Dla mnie zdecydowanie za bardzo(...)może komuś innemu będzie ten smak odpowiadać.” Ziołowy filet z kurczaka z kurkami (przepis własny) Składniki dla 2 osób: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 arkusze Papirusu Winiary z ziołami prowansalskimi 200g kurek 2 ząbki czosnku 100g śmietany kremówki 100ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanego świeżego oregano 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka zimnej
Wiem co jemDelikatna mięsna rolada z nadzieniem z kurek i fety. Sprawdza się jako mięso obiadowe, jak i samodzielna przystawka lub odatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, w tym mrożonymi. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 300- 400 g kurek 2-3 cebule(...)odciśnięta 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki masła sól, pieprz 1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Umyte kurki drobno pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć. 2. Mięso, odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajko, przecier pomidorowy, posiekany czosnek, sól i pieprz wyrobić na jednolitą masę. 3. Na stole rozłożyć
Trzeci talerzRobiąc porządki w zamrażalce, przed załadowaniem jej nowymi zapasami, znalazłam torebkę z mrożonymi kurkami. Od razu wpadł mi do głowy przepis, na makaron z cukinią i kurkami. Jak to dobrze, że wszystkie składniki miałam w lodówce i nie musiałam nigdzie wychodzić ;) Makaron robi się błyskawicznie, bo praktycznie zajmuje on tyle czasu, ile makaron potrzebuje na ugotowanie się. Resztę(...)ostatniej paczce od firmy Czaniecki . Jest pyszny i co najważniejsze, nie robi się z niego klucha po ugotowaniu. Polecam zarówno makaron jak i przepis :) 'makaron z cukinią i kurkami' Składniki: - połowa średniej wielkości cukinii - szklanka kurek - 1 łyżka masła - 1 łyżka oleju/oliwy - 5 łyżek śmietany kremówki - 1 żółtko - sól, pieprz - makaron tasiemka Czaniecki Do garnka wlać wodę
CookYourselfkurki. Zerwaliśmy z naszego ogródka zioła wyhodowane przez nas od malutkich nasionek. Wypróbowaliśmy nasz nowy nabytek – maszynkę do robienia makaronu. I zrobiliśmy pyszny obiad – makaron z kurkami. Bardzo polecamy to danie, domowy makaron i w ogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy, ale kto wie może kiedyś. Obiad(...)kurek czy jagód, które sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego estragonu 3 garście startego parmezanu świeżo mielony pieprz sól gałka muszkatołowa pól kieliszka białego wytrawnego wina masło klarowane WYKONANIE
OstryKęsDanie jednogarnkowe – szybkie, proste i smaczne. Kurki prosto z lasu, młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta(...)świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem
OstryKęsplacki warzywne:5 średnich ziemniaków1 cukinia1 bakłażan1/2 czerwonej papryki1/2 żółtej papryki1/2 pomarańczowej papryki3 jajka1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki bułki tartej1/2 szklanki mleka1 łyżka natki pietruszkisól, pieprzSKŁADNIKI na sos z kurkami:200 g świeżych kurek1 cebula250 ml śmietany 18%1 łyżka klarowanego masła1 łyżka natki pietruszkisól, pieprzPRZYGOTOWANIE placków warzywnych:Wszystkie warzywa ( ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka) myjemy i ścieramy na tarce(...)solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone na złoto układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć olej.PRZYGOTOWANIE sosu z kurkami:W pierwszej kolejności dokładnie myjemy kurki w zimnej wodzie. Umyte kurki osuszamy i odstawiamy.Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, a na nim podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę.Dodajemy
kulinarnyJaPojawiły się wreszcie kurki w naszych wielkopolskich lasach. Pogoda jest „przekropna” jak mówi Piotrek, czyli ciepło i deszczowo zarazem, więc dla rośnięcia grzybów to świetna pogoda. Kurki występują w dużych grupach, więc nie trzeba się za nimi zbytnio nachodzić. Piotrek jak idzie do lasu zwykle wystarcza mu półgodzinny spacer po znanych jemu miejscach, aby jego koszyk(...)był pełen. U nas kurki pojawiają się już bardzo wcześnie, bo w już czerwcu, niekiedy nawet w maju. A jeśli jest w miarę ciepło to rosną aż do pierwszych listopadowych przymrozków. Każdego roku robimy spore zapasy kurek, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej. Bo my bardzo lubimy marynowane grzyby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJajecznica z kurkami to najlepsze śniadanie jakie można sobie wymarzyć o tej porze roku. Potrawa znana i lubiana w Polsce od stuleci. Jajecznica to domena prostej kuchni i nie wymaga umiejętności kulinarnych, kojarzy się najczęściej z "kawalerskim" gotowaniem. Dość kaloryczna i pożywna stanowi świetny starter na początek dnia. U nas tradycyjnie gości w każdy niedzielny poranek. Lato w pełni(...)kurek pod dostatkiem, zatem nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować pyszna jajecznicę z uroczymi, pierwszymi letnimi grzybami. Składniki na 2 porcje: 4 duże jaja "O" 100 g kurek 1-2 łyżka masła ghee 1 cebula szczypiorek sól, pieprz Wykonanie: kurki umyć. Sprytny, niezawodny sposób na szybkie pozbycie się piasku z kurek podałam tutaj. cebulę obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tartaletek o średnicy 11 cm: Ciasto kruche: 60 g zimnego masła 120 g mąki szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Farsz z kurek: 300 g kurek 2 łyżki śmietany 18% 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki masła 1 szalotka 1 ząbek czosnku koperek 1 jajko sól, pieprz Masło pokroić w kostkę i wymieszać z mąką i szczyptą soli(...)lodówki na minimum 1 h. Kurki umyć, większe pokroić. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Na rozpuszczonym maśle zeszklić cebulę około 3 minuty, dodać czosnek, następnie rozmaryn i kurki, oprószyć solą i pieprzem. Dusić, aż kurki puszczą sok i zmiękną, u mnie trwało to około 10 minut. Wyjąć rozmaryn i odłożyć. W miseczce połączyć jajko ze śmietaną
Moja Galeria Smakuchłodnej wodzie. Większe kroimy na 4 części, mniejsze na pół lub pozostawiamy w całości. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy kurki i masło. Całość jeszcze raz lekko solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy pietruszkę i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i dusimy(...)przykrycia jeszcze 5 minut. W tym czasie sos się zredukuje i zagęści. Tak przygotowany sos kurkowy pięknie pachnie kurkami. Aby nie stracić nic z aromatu kurek trzeba pamiętać, aby umyć je dopiero, gdy zaczęliśmy przygotowywać potrawę. Moja propozycja na dzisiaj to sos kurkowy z kluskami śląskimi. Zobacz również: Kluski śląskie. Smacznego
Smak mojego domuSzybkie, proste i smaczne, a do tego efektowne śniadanie. Tak, to możliwe :) Wystarczy nagrzać piekarnik, zblanszować kurki, napełnić kokilki i do piekarnika. A po niecałych 10 minutach już można zajadać pyszne śniadanie :) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 2 jajka 8-10 niedużych kurek 1/2 niedużej szalotki lub cebulki cukrowej 2 łyżki śmietany 1 łyżka tartej mozarelli/ parmezanu/ grana padano czosnek(...)pieprzu z suszoną mandarynką) dodatkowo pieczywo pełnoziarniste pomidor świeża bazylia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Kurki dokładnie oczyścić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić kurki z cebulką. Trzymać na patelni do momentu aż woda puszczona przez kurki odparuje. Doprawić solą i pieprzem. 2. Kurki wymiesząć ze śmietaną i czosnkiem niedźwiedzim. Ułożyć
DefinicjaSmakurada: mroźmy kurki! W środku zimy jajecznica z kurkami albo kartoflanka z nimi smakuje najlepiej! I proszę pamiętać: kurki przed zamrożeniem należy podgotować - inaczej po rozmrożeniu będą gorzkie. Produkty: 500 g kurek 1 litr bulionu (poświęćcie parę godzin na zrobienie bulionu! zróbcie gar i zamroźcie - absolutnie nie używajcie kostek!) 1 duża cebula 2 marchewki pietruszka(...)lekko gotującego się bulionu dodać podsmażoną marchew i pokrojoną w kostkę pietruszkę. W tym samym czasie podsmażyć na maśle cebulę i kurki. Dodać do bulionu cebulę z kurkami oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i podgotować na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić doprawiając pieprzem i solą wedle uznania, a po przestudzeniu całość zmiksować blenderem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!widelcem w kilku miejscach – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia na kilka minut . Kurki przełożyć do miski z kaszą, dodać śmietanę, jajko i wymieszać całość. Jeśli trzeba, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Można udekorować z wierzchu(...)kilkoma kurkami. Wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Tarta jest gotowa kiedy masa się zetnie i zacznie leciutko rumienić. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna na piknik. Można podawać z sosem grzybowym lub podsmażonymi lekko na maśle kurkami
KUCHARNIAZawsze mam dylemat co zrobić z kurek. Tak bardzo je lubię, że chcę by trafiły do najlepszej z możliwych potraw. Ich zbieranie w takie upały i przy takiej ilości komarów jaka jest teraz to duże poświęcenie. Jeszcze gorzej jest przy zbieraniu jagód, ale tarta z nimi smakuje obłędnie, więc warto. W końcu kurki w towarzystwie białej cebuli, estragonu(...)wchłonie wodę. Kasza powinna być sypka i gorąca. Kurki blanszujemy ok. 3 minuty. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na klarowanym maśle na rumiano. Dodajemy zblanszowane kurki oraz posiekany estragon i kilkanaście minut dusimy pod przykryciem. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Na koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, śmietankę, sól i pieprz. Mięso myjemy i dokładnie czyścimy
OstryKęskurki, w naszych wielkopolskich lasach występują w grupach, nie trzeba się za nimi zbytnio nachodzić, Piotrkowi zwykle wystarcza pół godziny spaceru po znanych jemu miejscach, aby napełnić koszyk. Kurki pojawiają się bardzo wcześnie, bo w już czerwcu, a jeśli jest dobra pogoda to rosną aż do pierwszych przymrozków. Każdego roku robimy ich spore zapasy, najczęściej mrożąc(...)zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej, wg tego przepisu ! Mrożone jednak mają większe zastosowanie, w jajecznicy, w zupach, zapiekankach. Polecam np. zupę krem z kurkami i ryżem. Zeszłoroczna Kartoflanka z kurkami też bardzo nam smakowała. Kurki są zawsze dla mnie inspiracją do przygotowywania zup, tym razem właśnie padło na zupę z kurek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapachu i można z nich przygotować mnóstwo pysznych rzeczy. Trzeba się naschylać podczas zbierania, ale zwykle rosną w skupiskach więc znajdując jedną rozejrzyjcie się bacznie dookoła. Ważne jest żeby kurki dobrze oczyścić - przyda się do tego nożyk z pędzelkiem . Opłukując je starajcie się robić to jak najszybciej żeby nie nasiąknęły wodą bo ta wypłucze z nich dużo smaku. Smażąc(...)gotując kurki nie męczcie złotych grzybków zbyt długo - nie zmiękną a staną się łykowate i niesmaczne. Jeśli chcecie część kurek zamrozić to koniecznie je obgotujcie albo przesmażcie na odrobinie tłuszczu - mrożone na surowo zwykle gorzknieją i potem mogą zepsuć całe danie. Skoro już byliśmy na grzybobraniu i mamy zebrane, oczyszczone kurki to czas przyrządzić z nich coś
Smaczna Pyzawielkopolskich lasach jest wysyp kurek, a to znaczy, że w naszym domu pachnie grzybami, a w naszym menu pojawiają się kurki. Najszybszym daniem jakie można przygotować z kurkami jest jajecznica, do tego polędwica, cebulka, no i szczypiorek. Sama prostota, ale wykwintna. Niektóre osoby dziwią się, jak można chwalić się jajecznicą na blogu, ale to nie jest zwykła(...)jajecznica, to jest idealna śniadaniowa jajecznica z kurkami i szczypiorkiem! Proponuję więc spacer do lasu, albo do sklepu, czy na targ, kurki już się pojawiły w sprzedaży i przygotować. Mam już na blogu przepis na jajecznicę z kurkami ale na boczku i z dodatkiem natki pietruszki. Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem zaspokoi każde wymagające podniebienie,jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię