kurki - 691 przepisów (strona:4/47)

Kurki w sosie śmietanowym 162

Ostatnio po 30 minutach chodzenia po lesie stwierdziłam, że oprócz komarów nie ma nic więcej w tym lesie... już mieliśmy z niego wychodzić i nagle słyszę: "są kurki!" ... i potem było już ich coraz więcej :)))) Składniki: 500 g kurek, 400 ml śmietanki 30%, 1 cebula, 3 łyżki masła, do przyprawienia: pieprz czarny w młynku Specialite i sól(...)morska Kamis Specialite, podajemy z ryżem 3 kolory Sonko. Przygotowanie:    Na masełku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy umyte kurki -małe w całości, a duże przekrojone na pół. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Następnie przyprawiamy je pieprzem oraz solą. Zalewamy śmietanką i mieszamy, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Podajemy z ryżem 3 kolory

Aga w kuchni
Marynowane kurki 120

Składniki: 1 kg kurek, 4 łyżki cukru, 2 łyżki soli,  3 liść laurowy, ziele angielskie,  1 cebula biała, pieprz czarny ziarnisty, 1 szklanka octu 10 %, 3 szklanki wody. Przygotowanie:  Kurki blanszujemy, czyli gotujemy je ok. 10 minut wraz z pokrojoną w półksiężyce cebulką(...)Następnie przepłukujemy je zimną woda. W osobnym garnku przygotowujemy zalewę z: wody, octu, cukru, soli oraz ziela angielskiego i pieprzu w ziarnistego. Zalewę gotujemy ok 15-20 minut. Następnie kurki wkładam do słoików i zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki. Słoiki ustawiamy do góry dnem. Można także włożyć je do garnka z wodą i gotować ok. 10 minut

Aga w kuchni
Tagliatelle z kurkami i camembert 165

Jesień , czas grzybków zbierania więc zapraszam do mojego przepisu przygotowania.  Składniki: 200 g tagliatelle  ze szpinakiem , 200 g kurek, 100 ml śmietanki 30%, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, ½ małej papryczki chili,  1 łyżeczka soku z limonki, 50 g sera camembert, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 1 łyżka masła(...)oleju rzepakowego. Przygotowanie:  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,  podsmażamy cebulę i czosnek pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, skrapiamy sokiem z limonki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy śmietanę, posiekaną papryczkę chili i mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie

Moniki Smakołyki
Obiad. Z grzybami. Tarta z nadzieniem serowym i kurkami 176

Grzybowy urlop już się skończył, ale sezon na zbieranie leśnych skarbów na pewno nie. Jeszcze można zbierać kurki, borowiki, rydze a pojawiają się też(...)już późnojesienne gatunki jak zielonki czy opieńki. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. Zebrane grzyby trzeba jak najszybciej i najlepiej przetworzyć. Część oczywiście trafi do słoików bo bardzo lubimy kurki marynowane i sałatkę z opieniek. Na swoje świąteczne występy czekają w słojach suszone borowiki a ja nabrałam ochoty na grzybowy obiad. Dawno nic nie piekłam więc postanowiłam przygotować

Smaczna Pyza
Makaron z kurkami 137

przede wszystkim smacznych przepisów. Taki jest właśnie ten makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem sera i chrupiących kurek:) Składniki: 250g makaronu świderki ( u mnie Międzybrodzki),  300g kurek,  szklanka śmietanki 36%,  100g żółtego sera, ząbek czosnku,  cebula,  sól, pieprz,  1/2 szklanki rosołu,  olej.  Wykonanie Makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku(...)Odcedzić. Na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebulką ładnie się zeszkli dodać oczyszczone i umyte kurki (większe pokroić). Dusić, aż grzyby będą miękkie. Podlać gorącym bulionem, dodać zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści.  Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron

Z miłości do słodkości
Zazdroski, kurki i mały zawrót głowy :) 183

oknie wylądowały :) Czegoś mi jednak jeszcze brakowało, więc przekopałam internet w poszukiwaniu inspiracji. Oczarowały mnie kurki, na które wykrój znalazłam tutaj. Zaczęło się krojenie, wycinanie, zaszywanie, przyklejanie... Kurki tak się wszystkim spodobały, że teraz szyję na potęgę po nocach... mało sypiam ...wciąż szyję i szyję, i szyję kurki na święta... Na szczęście dla siebie mam już uszyte

Delicious Titbits
Tarta z łososiem i kurkami 204

folię z nasionami i pieczemy jeszcze 5 minut.Farsz: Grzyby czyścimy, większe kroimy. Na średnim ogniu podgrzewamy klarowane masło i szklimy na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremowy serek i gdy się rozpuści dodajemy posiekane zioła. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym

Smakowity Blog Kulinarny
Sos kurkowy z makaronem. Śmietankowy z pietruszką. Obiad w 10 minut. Ekspresowy, awaryjny. 198

miał ochotę na świeży makaron. OK! to do roboty. Przygotowałam w, dosłownie!, 10 minut, doskonały sos kurkowy ze słodką śmietanką, z pełną garścią zielonej natki pietruszki.     Kurki (pieprznik jadalny) składają się w niemal 90% z wody. Na resztę ich składu przypadają białka, węglowodany i tłuszcze. Należą one do produktów niskokalorycznych - 100 g świeżych kurek(...)wartość niecałych 33 kcal. Kurki powinny być włączone do jadłospisu wegetarian ponieważ są źródłem, niewielkim co prawda, aminokwasów egzogennych, czyli takich, których człowiek sam nie wytwarza. Kurki zawierają niewielkie ilości wit. z grupy B, B2, PP i kwasu pantotenowego oraz witaminy D, C, E, składników mineralnych: wapnia, fluoru, jodu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, manganu. Kumulują się

Naturalna Kuchnia
Najlepszy omlet z kurkami 209

dania była propozycja z książki Adama Gesslera „Smaki na 52 tygodnie”. SKŁADNIKI (na 2 omlety) 7 wiejskich jajek średniej wielkości 6 łyżek śmietanki 30% 4 duże garście kurek 2 średnie cebule 2 łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła klarowanego (ewentualnie zwykłego) sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku masło klarowane do smażenia koperek do posypania WYKONANIE Kurki blanszujemy(...)przez kilka minut we wrzątku. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na złoto drobno posiekaną cebulę. Dodajemy zblanszowane kurki, sól, pieprz i dusimy (częściowo pod przykryciem) kilkanaście minut aż kurki będą gotowe. Jeśli podczas duszenia kurki będą przywierać dodajemy trochę wody i dusimy dalej. Pod koniec duszenia kurek dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy kurki, patelnię

OstryKęs
MARYNOWANE KURKI 151

Grzybów w brud i tych jesiennych typowo i kurek, wiec warto je zamknąć w słoiczki na zimę. Taka zalewa pasuje do wszystkich grzybkówSkładniki:kurki ok 2 kg  łyżka octu łyżka soli zalewa: 3,5 szkl wody 1 szkl octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru na każdy słoiczek

Z Majeczką w kuchni
pasta z makreli z kurkami marynowanymi... 202

sztuki, kurki marynowane 1/2 szklanki, majonez 3 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, szczypiorek 1 pęczek z makreli dokładnie usunąć wszystkie ości i samo mięsko dac do miski kurki marynowane wylać na sitko, kilka zostawić w całości do przybrania a resztę posiekać nożem i wsypać do makreli dodać majonez, pieprz mielony, posiekany szczypiorek i wszystko łyzką rozcierając dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
gulasz z kurkami... 159

Składniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba,smalec 2 łyżki , kurki 25 dag, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, papryczka chili 1 mała, woda 1 litr, kucharek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku, śmietana gęsta 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka, ziemniaki(...)ugotowane - ile potrzeba, buraczki konserwowe - ile potrzeba umytą i osuszoną z wody łopatkę pokroić na kawałeczki gulaszowe, obsypac mąką pszenną na gorący smalec wsypać łopatkę i podsmażyć, wsypać umyte kurki i podsmażać z 15 minut mieszając co jakiś czas pół papryczki chilli z pestkami, cebulę, czosnek obrać i pokroić, wsypać do mięsa i wymieszać, podsmażać z 10 minut wlać

W Mojej Kuchni Lubię
wieprzowina po francusku z kurkami... 139

Składniki: łopatka bez kości 1,5 kg, oliwa 8 łyżek, pieprz biały mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, marchew 4 sztuki, cebula 2 sztuki, cukinie małe 1 sztuka, kurki mrożone 20 dag,zioła prowansalskie 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, seler nać 2 łodygi łopatkę umyć, osuszyć i natrzeć kucharkiem, pieprzem białym i na 2 godziny(...)lodówki w rondlu rozgrzać oliwę i z każdej strony zrumienić łopatkę, mięso wyjąć na talerz wsypac pokrojoną w talarki marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię, kawałeczki łodyg selera, kurki zamrożone - wszystko podsmażać z 5 minut mieszając włożyć do warzyw łopatkę, wsypać zioła prowansalskie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa taka łopatka jest dobra na ciepło

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z kurkami 150

Składniki: 250 g makaronu świderki Czaniecki, 1 czerwona papryka, 150 g mrożonych kurek, 1 podwójna pierś kurczaka, 200 ml kremówki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól, pieprz. Przygotowanie:      Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepłukujemy go zimną wodą. Następnie pierś kurczaka kroimy w kostkę(...)przyprawiamy przyprawą do drobiu i podsmażamy. Dodajmy pokrojoną paprykę w paseczki i kurki. Kolejno dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy kremówką i mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią

Aga w kuchni
Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 189

kiedyś pisaliśmy – możemy kupić nie tylko w sezonie, ale również poza nim. Warto też ich nieco w odpowiednim czasie zamrozić, aby były zawsze pod ręką. Takie połączenie – szpinaku z kurkami – proponowaliśmy już w formie jajecznicy . Jest to bowiem dość popularna kompozycja, którą możemy łączyć z wieloma innymi składnikami. Zazwyczaj są to też dania proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż(...)zwłaszcza szpinak nie lubi długiego gotowania. Najczęściej wystarcza mu kilka minut, a i kurkom zwykle nie trzeba więcej. Dlatego danie to jak najbardziej kwalifikuje się do naszej kategorii „przepis na szybki obiad”. Zupełnie poważnie rozważyłbym je również w kategoriach „kolacji we dwoje”. Zadowoleni powinni być wegetarianie, a przynajmniej ci, którzy spożywają produkty mleczne (przepis zawiera śmietanę i z różnych

Kulinarna Pokusa