grzybowy, w połączeniu z warzywami. Idealna sałatka jako dodatek do obiadów przez cały rok! Składniki: 2,5 grzybów (opieńki, gąski, kurki) 5 kolorowych papryk 75 dag cebuli 5 kiszonych ogórków 75 dag marchewki 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 4 łyżki soli 8 łyżek octu ½ łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Marchew utrzeć na grubej tarce
Tradycyjna KuchniaPyszna, zdrowa zupa z grzybów leśnych (ja użyłam prawdziwki i kurki). W połączeniu z pęczakiem smakuje wybornie. Składniki: grzyby leśne 1/2kg 1 szt cebula biała 1 szt marchew seler 1/2szt 4 łyżki mleko sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka mąka 1 łyżka masło śmietana 1/3szklanki kasza pęczak 1woreczek natka piertuszki Sposób przygotowania: Ugotować kaszę w osolonej wodzie
Tradycyjna Kuchniamini pancakes ;) wyszły bardzo biszkoptowe ;) Składniki (na około 15 mini placuszków): 2 jajka 2 łyżki mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane) 2 łyżki odtłuszczonej mąki migdałowej 2 jajka (od wiejskiej kurki ;)) 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (polecam TOLE z Biedronki) opcjonalnie jakieś słodzidło (choć dla mnie przełożone kremem bananowym nie wymagały słodzenia) jako dodatek: mega dojrzały banan
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCiasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza ciasto : 100 g miękkiego masła (u mnie margaryna bez mleczna) 10 g cukru opakowanie cukru z wanilią 3 żółtka (u nas od kurek zielononóżek, dozwolonych) 210 g mąki pszennej 2 g proszku do pieczenia marmolada: po 250 g truskawek i śliwek (u mnie mrożone więc uskuteczniam recykling) 2 łyżki cukru beza
Dzieje kuchennej Wiewiórygrzyby ugotowane, a wodę od nich można dodawać do zup i sosów, bigosu (a nawet zamrozić na potem) i nada ona smaku grzybowego... SKŁADNIKI: kurki/grzyby ile potrzeba, sól WYKONANIE: Kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody. Do słoików nakładać grzyby
Tradycyjna kuchnia inaczejTarta "na słono" to świetna opcja nie tylko na przekąskę ale również na lunch do pracy. Dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych - tartę z kurkami. Prosta do przygotowania zachwyca smakiem przez kilka dni. Pyszna również na zimno
Milion SmakówTradycyjne, ale jedno z ciekawszych i smaczniejszych dań sezonowych. Ciężko sobie wyobrazić sezon wakacyjny bez jajecznicy ze świeżymi kurkami na śniadanie. Tym razem polecam wersję z koperkiem, który dodaje interesującą nutę smakową
Milion SmakówPyszny jesienny smak kurek zatopionych w mozzarelli z sosem pomidorowym na bazie pełnoziarnistego ciasto. Mój hit wśród wczesnojesiennych smaków
Milion SmakówPyszne kremowe risotto z dodatkiem aromatycznych, leśnych grzybów gotowane w bulionie i białym winie. Ja dodałam świeże kurki oraz suszone prawdziwki ale równie dobrze możecie użyć dowolnej kombinacji świeżych i suszonych grzybów. Jak w każdym risotto, ważny jest rodzaj ryżu, który użyjecie - użyjcie specjalnego ryżu do risotto, najlepiej arborio, który dobrze wchłonie bulion i wino
Milion SmakówJeśli tak jak ja uwielbiacie kuchnię góralską, polecam pyszną przekąskę podpatrzoną w zakopiańskiej restauracji - smażony oscypek z kurkami podawany na listkach rukoli
Milion SmakówMakaron pełnoziarnisty penne w połączeniu z serem feta oraz pleśniowym komponuje się tutaj z świeżymi kurkami i pomidorami. Prosty przepis na pyszne danie z różnorodną mieszanką smaków
Milion SmakówJajecznica z kurkami dobrze smakuje też z innymi sezonowymi dodatkami. Zamiast zwykłej cebuli proponuję czerwoną a jako nietypowy dodatek pomidory
Milion Smakówwarzyw nie tylko jako dodatek do obiadu. Szparagi na śniadanie? Dlaczego nie? To danie pokochałam od pierwszego kęsa. Zapieczone w piekarniku jajka z dodatkiem zielonych szparagów, sera feta i kurek w koszyczku z szynki szwarcwaldzkiej - czyli połączenie tego co na śniadanie lubimy najbardziej
Milion SmakówNiezwykle aromatyczny, kremowy, o wyraźnej grzybowej nucie. Po prostu przepyszny. Świeże kurki z odrobiną cebulki dusimy w winie i bulionie a następnie zagęszczamy śmietaną. Dodatek świeżego koperku fantastycznie dopełnia smaku całości sprawiając, że sos smakuje bardziej wiosennie. A do czego pasuje? Właściwie do wszystkiego :) Dodawajcie go jako dodatek do mięs, ale również do ryżu czy makaronu. Ja zdecydowanie zapisuję
Milion Smakówdomu jeszcze niezbyt miła niespodzianka - coś stało się z lodówką i podczas naszego prawie dwutygodniowego wyjazdu - wszystko się rozmroziło. Padło! Z bólem serca musieliśmy wyrzucić zamrożone już kurki, kilkanaście pęczków szparagów, jagody, truskawki, itd. Wszystko to czym chciałam się nacieszyć w późniejszym czasie! Rozpacz! Przedstawiamy Wam dzisiaj awaryjną tartę - z ciasta francuskiego, z kremem na bazie śmietanki i mascarpone
Plate of Joy