wariatkowie już dawno zwariowali, jak to często powtarzali). Dziś powoli Tatusie wracają do sportów, zapewne marząc, by następcy/ następczynie rodu stali(ły) się kolejnymi Małyszami, Lewandowskimi, Kurkami, Pudzianami, Justynami Kowalczyk, Radwańskimi, w każdym razie, by Ich dzieci w sporcie nie były przysłowiowymi „ cieniasami”. Ja Ci synu pokaże, jak to się robi Musisz synu tak inaczej rękami machać, by opór
ClauditteMissCookingBardzo aromatyczna i sycąca zupa w której jest wszystko co zdrowe i smaczne. Jest topinambur, jest soczewica, jest botwinka a do tego pachnące lasem kurki i karmelizowany por. Zapraszam gorąco na miseczkę zupy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekuchniapepin.blogspot.com/2014/09/zupa-kurkowa.html> .........................SKLADNIKI.......................................................................................................................... 2 litry wody, 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół korzenia selera, pół pora, pół kg ziemniaków, , sól, pieprz i kilka ziarenek ziela angielskiego, 30-40 dag kurek grzybów, 2 łyżki inuliny, 1 cebula, 1 łyżka masła, liście mięty; kilka łyżek gęstej śmietany, marchewka kawałek kurczaka, ...............................................................WYKONANIE ..................... .......................... Grzyby umyj, oczyść, osusz i pokrój dowolnie,a małe zostaw
w mojej kuchninieco przypiekają, ale dzięki temu gołąbki pod nimi są upieczone a nie spieczone :). Gotowe danie podajemy z dowolnym sosem, np. grzybowym, kurkowym, itp. Smacznego! u mnie gołąbki z kurkami w śmietanie :) pyyycha
KasiekGotujewyszła z piekarnika zupełnie nie fotogeniczna. Za parę dni spróbuję ponownie, może wtdy uda mi się pokazać ją na blogu. Udało mi się zebrać w lesie dość pokaźną ilość kurek. Co w naszym górskim regionie jest rzeczą zgoła karkołomną. Ot, miałam szczeście. Teraz te żółte piękności dostojnie wylegują się w lodówce i czekają na pomysł, co z nimi zrobić
Zapiski Młodej Żonyradości, jednak rozum po cichu odpowiada, że na narciarskie szaleństwa przyjdzie mi jeszcze poczekać. Popijam ciepłą herbatę z malinowym sokiem i podziwiam "przegryzające" się na kuchennym blacie marynowane kurki i prawdziwki zebrane w ostatnich dniach pięknej jesieni Już niedługo będę mogła ich spróbować...:) Grzyby marynowane 1kg grzybów leśnych 100g cebuli 250ml wody 250ml octu 10% 50g cuku
Zapiski Młodej Żonyłyżki oliwy pomidorowej lub ew. czystej słodka i ostra papryka sól czarny pieprz ząbek czosnku gorczyca w całości majeranek grzyby: 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) łyżka masła klarowanego 2 średnie białe cebule sól czarny pieprz WYKONANIE: Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Składniki marynaty : oliwę, ostra i słodka papryką, sól, świeżo mielony
Pyry na Gaznich pasuje. SKŁADNIKI: (na dwie porcje) 8 ugotowanych ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego sól, czarny pieprzem średnia biała cebula ½ średniej cukinii 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) 200ml śmietanki kremówki WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy ziemniaki na złoto. Na osobnej
Pyry na Gazdelikatnym smakiem i konsystencją jajek. SKŁADNIKI: 2 jajka łyżka maki pszennej łyżka mleka sól, czarny pieprz łyżka masła klarowanego ½ średniej cebuli 4-5 grzybów leśnych (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) pomidor szczypiorek do posypania WYKONANIE: Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni
Pyry na Gazmały seler biała cebula sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy świeży lubczyk lub 1,5 l gotowego bulionu warzywnego 50dag świeżych leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) 100g kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna) 100ml białego, wytrawnego wina 2 średnie białe cebule łyżka masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek natka pietruszki
Pyry na Gazkliknij tu :) Moich przepisów szukaj na stronach 26-29. Aby Was jeszcze bardziej zachęcić przedstawiam wizualizację ;) Marynowane opieńki Pappardelle z borowikami Tarta z podgrzybkami Ptysie z kurkami Zapraszam serdecznie i życzę przyjemnej lektury
Kuchnia w opałachworeczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych liści, które zostawiamy na później. Oddzielamy głąb. Wkładamy do dużego garnka
BaRepasgoszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie z dużą pieczarką portobello w roli głównej. Portobello to grzyb o kilkunastocentymetrowej średnicy kapelusza, brązowym zabarwieniu i słodkawo-orzechowym smaku
W mojej holenderskiej kuchnibędzie, muszę uzupełnić braki żelaza. Do dzieła :-) Składniki:50 dag mięsa drobiowego z indyka cebulamarchewka seler por2 ząbki czosnku 2 jajka od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej chilli 300 ml jogurtu naturalnego 8 suszonych pomidorów garść czarnych oliwek sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskieolej2 łyżki
pieprzny smaczekroku krem z kurek gości na naszym stole kolejny raz.Ale dopiero wczoraj udało mi się uchwycić go przed zjedzeniem :)Kto nigdy nie jadł - absolutnie polecam,kto jadł - nic więcej od siebie dodawać nie muszę ;)Czytaj więcej
bistro mama