nadwiślankami (ChNP), słonecznikiem prażonym na oleju rydzowym w wykonaniu Łukasza Toczka . Już po chwili talerze były puste, a my czekaliśmy na pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej pomysłu Tomasza Trąbskiego . Komu było jeszcze mało mógł rozsmakować się w przygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem i miętą
Pasja SmakuPonieważ nadal nie zaopatrzyłem się w kaszę krakowską, a jeść coś trzeba, dzisiaj zrobiłem polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Nie jest to danie wymagające, zarówno jeśli
Gotuj z Misiemzaliczyć świeże owoce, warzywa sezonowe no i grzyby! Jedną z ulubionych form jesiennego spędzania czasu rodziny Misiów jest zbieranie grzybów. Małe szkodniki można już uznać za wytrawnych grzybiarzy. Odróżniają kurki od muchomorów i podgrzybki od purchawek. W lesie chodzą za mną (lub za Misią) krok w krok. Mówią, że dzięki temu nie muszą się martwić o pajęczyny :) Jako
Gotuj z Misiemjako pierwszą zimną zakąskę podano nam delikatne carpaccio z gambasa (duża krewetka), z pomidorkami i z dodatkiem kiełków groszku cukrowego. Jako ciepłą przekąskę, na stół wjechały ślimaki z kurkami w sosie czosnkowo-ziołowym. Same ślimaki miały zbliżony smak do serca wołowego, były miękkie, soczyste, ale nie miały wyraźnego smaku ślimaka do jakiego byłam przyzwyczajona, cała przekąska była smaczna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętradycyjnego mielonego, ale mnie zachwycił! Przede wszystkim czułam, że jem mięso! A nie jakąś papkę o wątpliwym kolorze. Kurczak był świeży. No, na 99 % ;) Poza tym była to kurka z dobrego źródła. Wiedziałam też, co do tych moich kotlecików włożyłam i byłam pewna, że to co jem, jest zdrowe i dobrej jakości. Dodatkowo moje danie jest na pewno lżejsze
Ratunku obiadoczywiście musiałam wyjeść połowę dekoracji, bo były wykonane z owoców, a ja żadnego na talerzu nie zostawię!). Niestety nie udało mi się zdobyć ani odrobiny "czegoś" z boczkiem i kurkami - rozeszło się tak szybko, że nawet nie zdążyłam zauważyć co to było ;) Do tego do wyboru surówki oraz puree, kluseczki śląskie, ziemniaczki zapiekane. Każdy znalazł coś dla siebie. Najbardziej
Kraina Tysiąca SmakówPolewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 20 minut. Piersi z kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sosem z kurek
Pasja SmakuUwielbiam risotto, robiłam je już bardzo wiele razy, dodają różne dodatki. Przyznaję, że najbardziej lubię te z grzybami: kurkami, pieczarkami... Mam też wielką ochotę na takie z dodatkiem świeżych borowików. Pyszne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio 3 pieczarki cebula kilka plasterków suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki, kozaki) 3 łyżki masła 10 dag żółtego sera kostka Bulion
Pasja Smakusłoniny (lub podgardla) -200g boczku -250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej) -800g karkówki wieprzowej -2 duże cebule -75g masła -100g pieczarek -100g kurek ( daję mrożone) -100g natki pietruszki -majeranek -gałka muszkatołowa -sól i pieprz -8 jajek -4 bułki namoczone w 200ml mleka(ja moczę w wodzie) -2 rozdrobnione ziela angielskie -ok.100ml brandy Mięso
Smaczne Zdrowepyszne. A jeśli zostanie Wam po imprezie trochę wina w butelce możecie je zamrozić i potem wykorzystać właśnie do sosu. Zobacz też przepis na Gulasz z indyka z kurkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakilka lat temu byłam na Orawie. Nie są duże, ale kiedy się już pojawią to często można je po prostu kosić. Trąbki należą do tej samej rodziny co popularne kurki i kiedyś gdzieś czytałam, że nazywane są też łosiowymi grzybami. Może jakieś łosie wyjątkowo je lubią ? Moje dania z pieprznikami trąbkowymi : - Krupnik z grzybkiem - Zimowy kapuśniak z trąbkami - Sałatka
Smaczna Pyzawykorzystywać w kuchni! Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym były bardzo smaczne, a to że zdrowe, chyba nie ma nikt wątpliwości! Polecam też gołąbki z kurkami Gołąbki w sosie pomidorowym Przepis na gołąbki bez zawijania Gołąbki z ryżem basmati i mięsem SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 marchewki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 150 ml rosołu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Nakłuć gęsto widelcem. Farsz: 150g kurek, 1/4 czerwonej papryki, 250g cienkiej kiełbasy, 2 łyżki kukurydzy, cebula, 1/2 szklanki śmietany 18%, 2 jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Grzyby
Z miłości do słodkościprzystawek i dań nadąjących się na wielkanocne śniadanie. WIELKANOCNE ŚNIADANIE Jajka w galarecie Jajka z pasztetem i kurkami Jajka nadziewane groszkiem Jajeczne oczka Jajka faszerowane rzeżuchą i parówką
Z miłości do słodkościPlacki ziemniaczane, kto ich nie kocha? Element każdej polskiej kuchni. Dzisiaj tez wam przedstawiam pomysł na placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie
Bernika - moj kulinarny pamietnikwarto jeść indyka, bo zdrowe, chude i pyszne mięso. Smacznego. Roladę podałam z placuszkami z kuskusu, lekko zmienionymi, które urzekły mnie na blogu u Izy oraz z sosem z kurek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd. Dziś następna próba. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMiętus to ryba najsmaczniejsza gdy przygotowuje się ją w prosty sposób. Lubię miętusa z koprem , w sosie koperkowym , z kurkami itd. Smażony na maśle aromatyzowanym ziołami za każdym razem jest trochę inny . I za każdym razem pyszny. Dziś będzie na tymianku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitłum.: Wielka Niedźwiedzica), a swoją obecnością zaszczyciła nas sama założycielka. Menu kolacji: - filet kaczki z caviar d’aubergine, orzechowym winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym - zupa z podkarpackich kurek - schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym - bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami
W kuchni Karmel-itkinasycone. Obfitują w witaminę A, niektóre witaminy z grupy B i kwas foliowy. Moje jajka pochodzą ze sprawdzonego źródła - od Babci bądź od zaprzyjaźnionej Pani, która posiada własne kurki. JAK GOTOWAĆ? Czas gotowania zależy przede wszystkim od tego, jakie jajka chcemy uzyskać. Poza tym, jest kilka zasad, która sprawią, że nasze jajka będą idealne. Jajka należy umyć przed
W kuchni Karmel-itkiUbiegły rok był dość obfity w grzyby więc jeszcze sporo słoiczków mam w zapasie. Ja przerabiałam głównie podgrzybki i kurki, ale na szczęście dobrzy ludzie z Południa podzielili się swoimi marynowanymi trąbkami czy poćkami , które u mnie nie rosną. Niestety, nie zawsze mogę wybrać się w góry właśnie wtedy gdy te grzyby rosną i samodzielnie ich sobie nazbierać
Smaczna Pyzapewno nie jędrne już pomidory. Placki ziemniaczane są pyszne w każdej postaci i tym razem swoimi kombinacjami także nie zdołałam ich popsuć :D Już odliczam czas do pierwszych kurek a wtedy pewnie powtórzę różowe placki z sosem kurkowym - marzenie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazapodział się przepis na fajne i bardzo szybkie danie z moimi kochanymi smardzami. Już niestety po sezonie na te grzyby, ale coś podobnego można zrobić też z innymi - kurki, borowiki czy pieczarki sprawdzą się w takim zestawieniu bardzo dobrze więc spróbujcie warzywnych wstążeczek w takim wydaniu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacieniutko bo lipiec podlaski jest zwykle bardzo suchy - rzadko i niewiele pada więc niewiele rośnie tego co bym zebrała do koszyka. Coś tam jednak udało mi się znaleźć - trochę kurek, trochę owoców leśnych a przede wszystkim nasyciłam oczy zielenią a uszy śpiewem ptaków i szumem wiatru w konarach drzew. Nawet komary nie bardzo dokuczały a motyle i inne leśne
Smaczna Pyzawłaścicielka wkłada bardzo o niego dba i kocha to co robi. Zawsze dostanę tam coś dobrego co mogę od razu wykorzystać do przygotowania posiłku. A skoro nazbierałam też kurek to aż się prosiło o gęstą zupę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazalewą, która nadała im fajnego smaku. Chrupiące dodatki też świetnie pasują. Bardzo mi ta wersja zasmakowała i na pewno zrobię ich więcej - polecam ! Zobacz przepis na Śledzie z marynowanymi kurkami i przepyszną, wyjątkową Sałatkę śledziową ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzywiera do naczynia i łatwo ją przełożyć na talerz. Pstrąg upiekł się doskonale - mięso było delikatne, soczyste i aromatyczne. Wolisz inaczej przyrządzonego pstrąga ? Zobacz przepis na Chrupiącego pstrąga z kurkami albo Roladki z pstrąga z marchewką i masłem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSezon na kurki dopiero przed nami, ale jego przedsmak możemy poczuć już dziś :) Zapraszam na wieprzowe polędwiczki duszone w sosie kurkowym, wzbogaconym smakiem wędzonego twarogu, serwowane z kaszą kuskus. Mniam:) Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z wędzonym twarogiem Do przygotowania potrzebować będziesz: na 5 porcji: 600 g polędwiczki wieprzowej 400 g kurek (u mnie mrożone, oczywiście wskazane(...)lekko rozbij dłonią. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć kurki, przykryj i p odsmażaj aż cała woda odparuje, a kurki się lekko zrumienią. Na patelni rozgrzej drugą łyżkę masła, włóż pokrojone polędwiczki i obsmaż do lekkiego zrumienienia a następnie przełóż je do rondla z kurkami i dopiero wówczas
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 400 g makaronu ze szpinakiem 1 średnia pierś kurczaka 200 g kurek 1 mała cebula odrobina oleju rzepakowego 2-3 łyżki sosu sojowego 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone kurki, jeśli są małe można dodać całe. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę(...)dodać do kurek. Wszystko razem dusić aż składniki będą miękkie, do smaku doprawić sosem sojowym. Potem dodać śmietankę i jeszcze chwilę dusić aż sos trochę odparuje i zgęstnieje, dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować, odcedzić i dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać. Do przygotowania pysznego obiadku użyłam makaronu ze szpinakiem Bartolini . Firma ma w swojej ofercie różne
Monia miesza i gotujePyszna i delikatna poledwiczka w sosie kurkowym. Mięsko delikatne więc szybko się robi. Sosik podałam z kaszą jęczmienną perłową. składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok 600 g 300-400 g kurek 0,5 l wody 100 ml smietany 30% sól z pieprzem Kamis 1,5 łyżeczki mąki ryżowej natka pietruszki do posypania masło do smażenia kasza jęczmienna perłowa Do garnka(...)Kurki dokładnie oczyścić i przesmażyć na patelni na maśle. Wrzucić do gotującej wody. Na tej samej patelni przesmażyć polędwiczki, krótko aby tylko zmieniły kolor. Dodać do garnka z kurkami. Wszystko dusić ok 15 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać słodką śmietankę. Mąkę ryżową wymieszać z odrobiną wywaru i zagęścic sos. Gotowe polędwiczki podawać z kasza
Monia miesza i gotujePrzyszedł i czas na Wielkanocne ule, a raczej na jajko, kurkę i zająca. Teraz jeszcze zostanie mi wersja na Boże Narodzenie i będę miała komplet tych świetnych foremek. Pewnie się powtórzę, ale uwielbiam je. Można kombinować ze składem ciasta, nadzieniem czyli dla każdego coś dobrego. Przechodzimy do przepisu na czekoladową wersję. W środku nutella, ale może być inny krem
Magiczne Życie Martykurek 1 łyżeczka posiekanej natki piertuszki olej do smażenia do smaku sól ziołowa młynek Prymat Kurki drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i dodać pokrojone kurki. Smażyć aż kurki zmiekną. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem, wlać na patelnię, dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku solą ziołową. Smażyć wedle uznania w zależności
Monia miesza i gotujeZapraszam na pyszne śniadanko z kurkami:) składniki: 100 g kurek 3 jajka 1 mała cebula 1 łyżka mleka 1 łyżeczka posiekanej natki piertuszki olej lub masło do smażenia sól(...)smaku Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojone kurki i smażyć. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko i połowę natki, doprawić do smaku solą. Gdy kurki zmiękną wlać masę jajeczną. Gdy omlet przyrumieni się od spodu przekręcić go na drugą stronę - zsunać na talerz, przykryć patelnią i obrócić. Przyrumienić z drugiej strony, zsunąć na talerz, posypać
Monia miesza i gotujewypada pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia (włącznie). Z obchodami świąt wielkanocnych związanych jest wiele zwyczajów ludowych: śniadanie wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus, dziady śmigustne, Rękawka, Emaus, walatka, z kurkiem po dyngusie, Siuda Baba, wieszanie Judasza, pogrzeb żuru i śledzia, pucheroki, palma wielkanocna, Jezusek Palmowy. źródło: wikipedia Dania z jajkiem Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami Sałatka z brokułami, pomidorami
Kulinarne Przeboje