MENU: Sałatka Najsztuba z młodych ziemniaków z wędzonym dorszem. Kozi ser w cieście francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i młodą włoszczyzną. Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy
W kuchni Karmel-itkinaszym organizmie. Jednak, jak się okazuje, jest ich niewiele, a poczucie szczęścia nie ma większego związku ze składem chemicznym czekolady. Skąd to wiem? Pewien polski naukowiec, dr Jacek Kurek z Uniwersytetu Śląskiego przeprowadził badania na ten tema i udowadnia, że euforii nie powoduje skład czekolady, ale jej smak, finezja przygotowania, ale przede wszystkim (!) jej niezwykłość - " Czekolada roztapia się(...)gryźć - wówczas przychodząca przyjemność jest powolna, stopniowalna, ujawnia się po kilku sekundach. To chyba jedyna rzecz, która w tak niewielkiej ilości daje tak dużą przyjemność" , jak uważa dr Kurek. Więcej intrygujących informacji i wyników tych badań można znaleźć pod linkiem: http://www.rp.pl/artykul/999212.html . Z całego serca zachęcam Was do przeczytania tego artykułu, obala on mity czekoladowej fascynacji i dostarcza
W kuchni Karmel-itkiDelikatne mięso indycze, duszone z grzybami, to jedno z naszych ulubionych dań. Żarłoczek cieszy się wracając z pracy i czując zapach pysznego jedzenia już w korytarzu
Smaczna Pyzalukru jest zbyt świeży, aby go dotykać). Na końcu jeszcze ozdobiłam boki kropeczkami z lukru, co nadało jeszcze fajniejszy wygląd. Tak udekorowane pierniki odłożyłam na tacę, aby wzór z kurku ładnie stwardniał. Potem przełożyłam pierniki do szklanego słoja, w którym trzymam pierniki. To naprawdę nie jest trudne. Na moim przykładzie możecie zobaczyć, że ja jako osoba, która nie potrafi rysować
Blondynka GotujeDzisiaj mam w końcu czas dla siebie. Taki prawie cały dzień, kiedy nic nie muszę. Spokojnie poszłam do sklepu, przez park i zaskoczyła mnie cisza. Jak
Gotuj z Blue RavenPieprznik jadalny, potocznie nazywany kurką, to grzyb występujący na półkuli północnej. W Polsce jest to jeden z najczęściej występujących i zbieranych grzybów. Znajdziecie go w lasach iglastych i liściastych, na piaszczystych glebach. Ukrywa
Szybko Tanio SmacznieKLUSKI LENIWE Z SOSEM KURKOWYM Dziś pokazałam Wam prosty przepis na przepyszny Sos Kurkowy , który proponuję zaserwować z błyskawicznymi Kluskami Leniwymi. Taki obiad jest bardzo
Słodko-Słony Świat IlonyMyślę, że ile osób, tyle przepisów na gołabki. Ja sama nie mam jednego powtarzanego zawsze przepisu. Moja mama robiła gołabki z samego mięsa, żadnego dodatku ryżu
Polska Zupaszukaj kurków kranu w toalecie – pod umywalką znajdują się specjalne pedały. 2. Nie używaj łyżki do jedzenia spaghetti – to nietakt! 3. Nie jedz pizzy przy użyciu widelca i noża – kawałki pizzy bierze się do dłoni, dobre ciasto tak, jak szlachetny papier nie powinno być cięte. 4. Nie zamawiaj herbaty, chyba że boli
Bon Ton ItaliaZnowu mogliśmy TAM być. W sercu Lasów Stobrawskich, 30 km od Opola, 30 minut drogi samochodem, ostatnie 5 km przez las. Jadąc tam pierwszy raz zawróciliśmy
bistro mamaW ciągu roku szkolnego (w naszym przypadku przedszkolno-żłobkowego) rzadko miałam czas na gotowanie obiadów w trakcie tygodnia. Dzieci były już najedzone, dwa lub trzy razy
bistro mamalubimy. Zawsze staram się przygotować kilkanaście słoików na zimę i ususzyć puszkę grzybów - przydadzą się jeszcze do nie jednej potrawy :) Ta marynata nadaje się do: kurek, podgrzybków, prawdziwków, opieńków, rydzów, itd a możemy zrobić mieszankę jak ja :) przygotowałam ją z prawdziwków - podgrzybków. Składniki: 500 g świeżych grzybów 750 ml wody 250 ml octu 3 łyżki
Niezły MłynekSkładniki : grzyby - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki ( najlepsze małe ) 3 szklanki wody 8 - 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli po łyżeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 szklanka octu 10 % kilka liści laurowych Przygotowanie : Grzyby doskonale obrać i umyć Do sporego garnka wlać 3 /4 jego objętości wody , łyżkę octu i włożyć do tego tyle grzybów
Proste Potrawywiedzą, że o tej porze roku zbieramy grzyby, a przy okazji mamy trochę ruchu na świeżym powietrzu, bo bardzo lubimy chodzić z Piotrem po lesie. W lesie jest zatrzęsienie kurek, podgrzybków, a ostatnio w dębach trafiliśmy na borowiki ceglastopore, my nazywamy je borowiki ceglaste, sporo osób jednak nie zbiera tego gatunku uważając go za grzyb trujący, charakteryzuje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLokal okazał się bardzo przestrzenny i komfortowo urządzony. Menu jest dość rozbudowane, znajdziemy w nim wiele przysmaków z polskiej kuchni - grillowane kotleciki jagnięce, eskalopki cielęce w sosie z leśnych kurek, polędwiczki wieprzowe, kotlet schabowy z kostką... Po zapoznaniu się z kartą dań postanowiłam, że spróbuję polędwiczek wieprzowych marynowanych w ziołach, podanych z sosem z Gorgonzoli, opiekanymi ziemniaczkami
Emcia Pichci