Restaurant Week za 39zł osoba to na prawdę byliśmy w szoku. Jedzenie the best do tego ogromne porcje, tak naprawdę najadłam się przystawką którą był tatar wołowy z marynowanymi kurkami, cebulą i przepiórczym jajem. Daniem głównym były pyzy z mięsem w sosie z boczniaka, a na deser zaserwowali budyń waniliowy z wodą różą - tylko nie myślcie, że nie dałam
Niezły Młynekprzegryzieniu się smaków. Wielbicielom dań mięsnych proponuję dodatek skwarków np. wytopionych z boczku. Danie najlepiej zamrażać w pojemnikach. ------------ Podobne: Szybkie danie z kaszy jaglanej Pęczakotto z kurkami Grochówka
Weekendy w domu i ogrodziecudo i pakować do ust, mimo że parzy, ścieka po palcach i kapie na ubranie" (jak mówi Agnieszka Kręglicka). Szakszuka domowa. Składniki: 2 jajka od szczęśliwych kurek 2 większe pomidory 1 większa cebula 2 ząbki czosnku garść pietruszki garść ulubionych ziół (u mnie listki krwawnika, szałwia, estragon, tymianek, majeranek, lubczyk) 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego
Naturalna KuchniaPolski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki. Gdy byłam mała zastanawiałam się, jaka jest różnica pomiędzy ogórkami małosolnymi a kiszonymi, ponieważ obydwa rodzaje są przyrządzane tak samo. Odpowiedź przyszła bardzo łatwo, gdy spojrzałam na to z chemiczno-biologicznego punktu. W skrócie jednak chodzi
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 300 gr czarnego ryżu 1 cebula 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 8 pieczarek (latem 30 dkg kurek) pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie około 18 minut. 2. Cebulę pokrój w kostkę a pieczarki w talarki. 3. Rozgrzej olej dodaj cebulę
AZgotuj!Składniki: 259 gram kurek 100 gram podgrzybków 2 łyżki oliwy 1 pomidor cebula czosnek marchewka 2 łodygi selera naciowego 1,5 litra bulionu śmietana gałązka rozmarynu świeżego gałązka lubczyku kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy odrobina gałki muszkatołowej pół szklanki mąki jajko odrobina wody do rozrzedzenia ciasta śmietana Przygotowanie: 1. Grzyby oczyść
AZgotuj!małe kawałeczki, podsmażyłam i załam bulionem Po kilku minutach, kiedy warzywa były miękkie zmiksowałam i posypałam płatkami chili. Kolacja jajecznica od ekologicznych kurek, sałata i szczypiorek. Dzień był lekki i bardzo przyjemny. Czułam się radośnie i miałam dużo energii do działania. Czuje wiosnę
AZgotuj!Uwielbiam świeże ryby. Wiem kiedy jest dostawa świeżych. Jadę specjalnie po nie. Ostatnio wybór był imponujący. Zakupiłam tuńczyka, kurka, żabnicę, sandacza. Na pierwszy ogień poszedł stek z tuńczyka. Podałam go na duszonych porach w białym winie z estragonem i świeżym szpinakiem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Było elegancko i pysznie! dla dwóch osób: 2 steki z tuńczyka
AZgotuj!naprawdę już po tym daniu byliśmy najedzeni, co tu dużo mówić, przeceniliśmy nasze możliwości w ilości jedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało, ale saszetki z nadzieniem z kurek i suszonych pomidorów okazały się hitem. Przepyszne ciasto, podobne do pasztecików i idealnie przyprawiony farsz. Do tego podano sos śmietanowy, który okazał się nadzwyczaj dobry, szczególnie dla mnie, osoby
Corner With Recipessałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają
SzczyptaSmaQsezonie na grzyby można stworzyć prawie nieskończoną ilość dań z ich udziałem. To jedno z nich. Kurki doskonale smakują podsmażane na maśle z cebulką, a to idealnie komponuje się z chlebem podgrzanym na oliwie. Proste śniadanie i po prostu pyszne
Milion Smakówmiksy masła ze “zdrowymi” tłuszczami roślinnymi nie wchodzą w grę, a tym bardziej margaryny miękkie czy twarde. Masło ma być :) Jaja świeże , również z lodówki, duże, najlepiej od szczęśliwej kurki, która luzem biega po zielonej trawce i żre co popadnie ;) Woda zimna , najlepiej lodowata, taka, że jak zanurzycie w niej palec to poczujecie igiełki bólu. Takie cukiernicze sado-maso
W kuchni Katieczekałam na taki obiadek z utęsknieniem. To jest niesamowite jak rewelacyjnie może smakować młody ziemniak wydłubany z babcinej ziemi, koperek i cebulka proso z grządki i jajuszko, prosto od kurki! Nie wspomnę o maślance! Taki obiad serwowaliśmy sobie...i niespodziewanym gościom! Powrót do przeszłości, beztroskie bieganie boso po rosie, wybieranie jajek kurom spod kupra... I takie obiady ..na wagę
Z Kuchni Do Kuchnikształcie dużych muszli jest wręczo stworzony do wariacji w kuchni :) Można z niego wyczarować pyszne i efektowne dania. Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie zaserwować takie danie
DefinicjaSmakuBuraczane naleśniki nadziane pastą ricotta-feta z buraczkiem, i tymiankiem Nowe-stare połączenie w wersji naleśników zdecydowanie do powtórzenia! Placki z białej kaszy gryczanej, z podsmażoną cebulką z kurkami, śmietana Ostatnimi czasami naszło mnie na takie o to placki, bo z tej kaszy jeszcze żadnych nie próbowałam, zdecydowanie za późno to zrobiłam, bo jak za kaszą samą nie szaleje
More food, love and dreamswkrótce na blogu) wyszedł całkiem przypadkowo. Jakiś czas temu koleżanka zapytała czy nie chcielibyśmy wiejskiej kury bo ma zamrożoną na zbyciu gdyż dostała dwie. Grzechem by było odmówić takiej kurki więc chętnie przygarnęliśmy ptaka, który powędrował do zamrażalki bo były inne plany. W ramach luzu postanowiliśmy zrobić kilka przepisów z naszym ptaszkiem. Wyciągnęliśmy go z zamrażalki i zostawili
Kuchenne Wariacjenaciowym Lasagne z selerem naciowym Pomidorowy gulasz wieprzowy z selerem naciowym Mintaj pod pomidorowo-ziołową kołderką Grecka zupa fasolowa Pomidorowa "na rauszu" Koktajl ananasowy fit Zobacz także: Przepisy z kurkami Przepisy z ryżem Przepisy z poziomkami
Wiem co jemOdkąd pierwszy raz zrobiłam kurki wg tego przepisu, w zasadzie nie przyrządzam ich na inny sposób. Wszyscy zgodnie twierdzą, iż są wyśmienite i nie ma co szukać nowych pomysłów. Zwłaszcza , że nie jesteśmy zwolennikami śmietany do grzybów , wobec czego wszelkie przepisy z jej udziałem odpadają. Podaję je z białym pieczywem. Do tego lampka białego półwytrawnego wina. Po prostu pycha
Wiem co jemKurka czyli pieprznik jadalny jest grzybem bardzo pospolitym, występującym w całej Polsce. Można go znaleźć od końca czerwca do końca października. Łatwo się je zbiera bo z reguły występują stadnie. Nigdy nie są robaczywe. Często rosną na wydeptanych ścieżkach,wrzosowiskach lub mchach. Cenione z uwagi na smak i aromat oraz twardość owocników. Długo zachowują świeżość i dobrze znoszą transport
Wiem co jemDorsz Fasola Jagody Kurki Makaron Orzechy nerkowca Orzechy włoskie Pieczarki Poziomki Płatki owsiane Ryż Seler naciowy Sezam Siemię lniane Truskawki Cynamon Zarodki pszenne
Wiem co jemdrugiej części zebranych jakiś czas temu kurek ugotowałam zupę, ale prezentuję ja dopiero dzisiaj bo wcześniejsze posty czekały w kolejce. Dla mnie najlepsza zupa grzybowa to ta z makaronem. Tym razem zrezygnowałam jednak z niego na korzyść ryżu i to nie białego, który najczęściej dodajemy do zup ale ryżu parboiled. Jego zaletą jest to, że gotuje się go znacznie
Wiem co jemPolędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z kurek i kremówki, delikatnie podkręconym szczyptą curry. Przepis źródłowy TUTAJ . Podałam je z delikatnymi placuszkami ziemniaczano cukiniowymi . Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyoryginalnym przepisie autorka podaje czas pieczenia ok. 50 min. zwracając uwagę, że czas może być różny w zależności od kuchenki. Ja mam kuchenkę elektryczną i kurek ustawiłam między 2 a 3). Po sprawdzeniu, że ciasto już nie przywiera do patyczka, trzeba je przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez 10 min. pod przykryciem. Jak przewrócić ciasto
Domowa Cookierenka Agistwierdziła, że zupełnie jak z cukierni. A Cai? Cai zadumawszy się stwierdziła: "I don't know what it is that yellow thing in the inside... But very professional!" No kurka, tak to możesz mówić mi zawsze, droga Cai ;) Myślę więc, że drożdżówki udane. Teraz będę myślał nad jakimiś bułami z twarogiem. 340 g mąki pszennej 190 ml mleka
Marder&Marder Manufacturereklamuje się na taki świeży, nowoczesny, fajny i w ogóle ma tylko jajka trójki? Ale eko produktów to cała półka była. A ja chciałam tylko kilka jajeczek od szczęśliwych kurek... Ale za to zrewidowałam swoja wizję sałatki i zamiast dodać pestki dyni dodałam tytułową czarną soczewicę. Wygląda jak kuleczki czarnego kawioru, stąd jej nazwa. Kończę zatem ten wstęp
Marder&Marder Manufactureplacki ziemniaczane z torebki? pierwsza myśl pewnie nie będą nam smakować, no ale nic robimy .......-:) Tak jak w przepisie, dodałam od siebie tylko jedno duże jajko od szczęśliwej kurki, posiekaną małą cebulkę i troszkę przyprawy do ziemniaków, aby było bardziej wyraziście w smaku. W składzie takich placuszków znajdują się : -suszone ziemniaki -skrobia ziemniaczana -suszona cebula -sól Wiec
Wanilia i Kardamonwaniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu półtłustego 6 jaj od szczęśliwych kurek 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ciemnego kakao ¾ szklanki cukru ½ szklanki mleka 100 g masła 32 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki kukurydzianej biała polewa
Wanilia i KardamonGrillowana karkówka w marynacie teriyaki autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Żeberka w sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak z ziemniakami, cukinią, papryką
Kuchenna Kontrrewolucyaczasie pokroić wypłukany szczypiorek i koperek. Na talerz przełożyć kuskus i ułożyć na nim podduszone nowalijki. Polać sosem i posypać szczypiorkiem i koperkiem. ----------------- Podobne: Pęczakotto z mięsem i kurkami Sorgo z wątróbką, jabłkiem i szparagami Makaron w sosie carbonara
Weekendy w domu i ogrodziegołąbki na sezonowe wykorzystanie młodej kapusty. Bo któż nie lubi młodej, zielonej kapusty wiosną? My uwielbiamy! Moje pozostałe przepisy z młodą kapustą w roli głównej: młoda kapusta z kurkami młoda kapusta z wędzonym boczkiem gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, pieczarkami surówka z młodej kapusty Przepis na żeberka z młodą kapustą jest prosty, ale efekt końcowy jest doskonały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJuż kilkukrotnie publikowałam na blogu swoje zimowe zapasy z wykorzystaniem leśnych grzybów, które w tym roku są wyjątkowo długo. Były już kurki z papryką i grzyby w przecierze pomidorowym . Tym razem grzybki z dodatkiem papryki. Składniki: 1 kg leśnych obgotowanych grzybów 2 cebule 4 kolorowe papryki 1 szklanka oleju Sól, pieprz 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 4 łyżki
Tradycyjna Kuchniapieczywem. Polecam również inne potrawy ze śledziem w roli głównej: Grochówka wigilijna ze śledziem Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa z kurkami Sałatka śledziowa „pod pierzynką
Tradycyjna Kuchniamasą grzybową i udekorować majonezem. Polecam również inne potrawy śledziowe: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa z kurkami Sałatka śledziowa „pod pierzynką
Tradycyjna Kuchniagrzybowy, w połączeniu z warzywami. Idealna sałatka jako dodatek do obiadów przez cały rok! Składniki: 2,5 grzybów (opieńki, gąski, kurki) 5 kolorowych papryk 75 dag cebuli 5 kiszonych ogórków 75 dag marchewki 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 4 łyżki soli 8 łyżek octu ½ łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Marchew utrzeć na grubej tarce
Tradycyjna KuchniaPyszna, zdrowa zupa z grzybów leśnych (ja użyłam prawdziwki i kurki). W połączeniu z pęczakiem smakuje wybornie. Składniki: grzyby leśne 1/2kg 1 szt cebula biała 1 szt marchew seler 1/2szt 4 łyżki mleko sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka mąka 1 łyżka masło śmietana 1/3szklanki kasza pęczak 1woreczek natka piertuszki Sposób przygotowania: Ugotować kaszę w osolonej wodzie
Tradycyjna Kuchniamini pancakes ;) wyszły bardzo biszkoptowe ;) Składniki (na około 15 mini placuszków): 2 jajka 2 łyżki mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane) 2 łyżki odtłuszczonej mąki migdałowej 2 jajka (od wiejskiej kurki ;)) 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (polecam TOLE z Biedronki) opcjonalnie jakieś słodzidło (choć dla mnie przełożone kremem bananowym nie wymagały słodzenia) jako dodatek: mega dojrzały banan
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCiasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza ciasto : 100 g miękkiego masła (u mnie margaryna bez mleczna) 10 g cukru opakowanie cukru z wanilią 3 żółtka (u nas od kurek zielononóżek, dozwolonych) 210 g mąki pszennej 2 g proszku do pieczenia marmolada: po 250 g truskawek i śliwek (u mnie mrożone więc uskuteczniam recykling) 2 łyżki cukru beza
Dzieje kuchennej Wiewiórygrzyby ugotowane, a wodę od nich można dodawać do zup i sosów, bigosu (a nawet zamrozić na potem) i nada ona smaku grzybowego... SKŁADNIKI: kurki/grzyby ile potrzeba, sól WYKONANIE: Kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody. Do słoików nakładać grzyby
Tradycyjna kuchnia inaczejTarta "na słono" to świetna opcja nie tylko na przekąskę ale również na lunch do pracy. Dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych - tartę z kurkami. Prosta do przygotowania zachwyca smakiem przez kilka dni. Pyszna również na zimno
Milion SmakówTradycyjne, ale jedno z ciekawszych i smaczniejszych dań sezonowych. Ciężko sobie wyobrazić sezon wakacyjny bez jajecznicy ze świeżymi kurkami na śniadanie. Tym razem polecam wersję z koperkiem, który dodaje interesującą nutę smakową
Milion SmakówPyszny jesienny smak kurek zatopionych w mozzarelli z sosem pomidorowym na bazie pełnoziarnistego ciasto. Mój hit wśród wczesnojesiennych smaków
Milion SmakówPyszne kremowe risotto z dodatkiem aromatycznych, leśnych grzybów gotowane w bulionie i białym winie. Ja dodałam świeże kurki oraz suszone prawdziwki ale równie dobrze możecie użyć dowolnej kombinacji świeżych i suszonych grzybów. Jak w każdym risotto, ważny jest rodzaj ryżu, który użyjecie - użyjcie specjalnego ryżu do risotto, najlepiej arborio, który dobrze wchłonie bulion i wino
Milion SmakówJeśli tak jak ja uwielbiacie kuchnię góralską, polecam pyszną przekąskę podpatrzoną w zakopiańskiej restauracji - smażony oscypek z kurkami podawany na listkach rukoli
Milion SmakówMakaron pełnoziarnisty penne w połączeniu z serem feta oraz pleśniowym komponuje się tutaj z świeżymi kurkami i pomidorami. Prosty przepis na pyszne danie z różnorodną mieszanką smaków
Milion SmakówJajecznica z kurkami dobrze smakuje też z innymi sezonowymi dodatkami. Zamiast zwykłej cebuli proponuję czerwoną a jako nietypowy dodatek pomidory
Milion Smakówwarzyw nie tylko jako dodatek do obiadu. Szparagi na śniadanie? Dlaczego nie? To danie pokochałam od pierwszego kęsa. Zapieczone w piekarniku jajka z dodatkiem zielonych szparagów, sera feta i kurek w koszyczku z szynki szwarcwaldzkiej - czyli połączenie tego co na śniadanie lubimy najbardziej
Milion SmakówNiezwykle aromatyczny, kremowy, o wyraźnej grzybowej nucie. Po prostu przepyszny. Świeże kurki z odrobiną cebulki dusimy w winie i bulionie a następnie zagęszczamy śmietaną. Dodatek świeżego koperku fantastycznie dopełnia smaku całości sprawiając, że sos smakuje bardziej wiosennie. A do czego pasuje? Właściwie do wszystkiego :) Dodawajcie go jako dodatek do mięs, ale również do ryżu czy makaronu. Ja zdecydowanie zapisuję
Milion Smakówdomu jeszcze niezbyt miła niespodzianka - coś stało się z lodówką i podczas naszego prawie dwutygodniowego wyjazdu - wszystko się rozmroziło. Padło! Z bólem serca musieliśmy wyrzucić zamrożone już kurki, kilkanaście pęczków szparagów, jagody, truskawki, itd. Wszystko to czym chciałam się nacieszyć w późniejszym czasie! Rozpacz! Przedstawiamy Wam dzisiaj awaryjną tartę - z ciasta francuskiego, z kremem na bazie śmietanki i mascarpone
Plate of JoyWielkan oc 2015 Ekologicznie Majonez może nie jest produktem dietetycznym, ale w każdej kuchni czasami się przydaje. Ja robię go sama z wiejskich jaj zniesionych przez szczęśliwe kurki zamieszkujące podwórko mojej bratowej. Składniki: jedno kurze jajo ok 50g – 70kcal olej rzepakowy 200g – 1768kcal sok z cytryny (trzy łyżki stołowe) ok 18g – 6kcal przyprawy: świeżo mielony pieprz
IzaGotujedietetycznym, ale wystarczy wykorzystać mój przepis, aby bez wyrzutów sumienia dodać majonez do świątecznej sałatki! Ja robię go sama z wiejskich jaj zniesionych przez szczęśliwe kurki zamieszkujące podwórko mojej bratowej. I pamiętaj: P rzed dodaniem do sałatki wymieszaj majonez light z jogurtem naturalnym, najlepiej greckim! Składniki: jedno kurze jajo
IzaGotujeplacuszków, przynajmniej połowa wylądowała w małym brzuszku, także zaręczam, że są pyszne! Potrzebujemy: 1 banan 4 łyżki amarantusa ekspandowanego (popping) u nas ze sklepu Piątnica 1 jajko od szczęśliwej kurki 1 łyżeczka karobu 2 łyżki mąki żytniej łyżeczka oliwy Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego pozostałe składniki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji z perełkami amarantusa ;) Smażymy na suchej
MamaOskarkaPołączyłam dziś ulubione naleśniki z równie smakowitym kurczakiem i szpinakiem w rezultacie czego powstały pyszne roladki i super obiad. Zapraszam serdecznie. Roladki z kurczaka ze szpinakiem i kurkami w naleśnikach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielicznie zgromadzonej publiczności: - kaszankę z konfiturą z suski sechlońskiej ChOG i czerwonej cebuli na puree z selera, - pstrąga z kiełbasą lisiecką ChOG, grillowaną sałata rzymską i kurkami na puree z kalafiora, - antrykot z polskiej wołowiny z redykołką ChNP i borowikami, - jabłko łąckie ChOG duszone w miodzie drahimskim ChOG z ekspresową kruszonką z owsianki. Wszystkie dania były proste
królestwo garówzimowymi warzywami oraz purée z chrzanem, kurczaka po normandzku z cydrem lubelskim oraz spätzlami, carpaccio z ananasa, z estragonem i sorbetem z trawy cytrynowej, duszoną łopatkę jagnięca z czarnymi kurkami i dyniowym gnocchi, karmelowy custard z solonym masłem. W ofercie znajduje się również ciekawy wybór francuskich tradycyjnych Parisienne i orzeźwiających sorbetów. Zachęcam Państwa do wizyty w Le Victoria
królestwo garówotwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem śmietanowych sosów czy drobiu. Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA) Marimar Estate, La Masia Chardonnay 2009 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie
królestwo garówJuż niedługo maj i grzyby pojawią się w lasach a muchomory to jedne z pierwszych które królują w tym samym czasie co kurki. Dziś przedstawię przepis na marynowane muchomory rdzawobrazowe zwane "panienkami". Są pyszne i delikatne a do marynowania nadają się tylko te ze zwiniętymi kapeluszami bo te z rozwiniętymi są tak kruche że rozpadają się podczas
Moje Małe Czarowanieużywać ich w swojej kuchni. Z powodu swoich właściwości komosa nazywana jest "super ziarnami przyszłości". Lubię wszelkie sałatki z kaszami. Zobacz Sałatkę z kaszy jęczmiennej z marynowanymi kurkami . Ponieważ komosa zawiera w sobie sporo tłuszczu nie można jej zbyt długo przechowywać. W szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu poleży najwyżej pół roku więc kupując sprawdzajcie na opakowaniu termin
Smaczna Pyzamiędzy czasie można przygotować sos. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć chwilę, aż cebulka się zeszkli. Dodać oczyszczone i osuszone kurki, dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę, serki topione i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez jakieś 2-4 minut, ciągle mieszając, aż sos się zredukuje. Pietruszkę myjemy
MarciochaKucharzyjajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO Aromatyczne flaki
MarciochaKucharzylodówki do stężenia. Najlepiej około 2-4 godziny bądź przez całą noc. Smacznego :) Zobacz także: Lava cake Mazurek z gruszkami Kurki wiedeńskie Sernik Snickers
KreatywnePinydyni* - 2,5 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant) - 0,5 szklanki mleka - 2 łyżki masła - 1 duże żółtko od szczęśliwej kurki - 3/4 łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka cukru Mleko podgrzać (tak aby nie było mocno parzące). Z drożdży, 2 łyżek mleka, cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 minut w ciepłe
CookYourselfteraz coś na szybko - placuszki w wersji na słodko. Są pyszne i chrupiące. 'dyniowe placuszki' Składniki: - 1 szklanka pur é z dyni ( klik ) - 2 jajka od szczęśliwej kurki - 0,5 szklanki mąki pszennej (lub więcej, do zawiązania gęstego ciasta) - 0,5 łyżeczki cynamonu - szczypta soli - cukier puder Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, do uzyskania gęstego ciasta. Smażyć
CookYourselfnawet to, że zeszłam chyba z pół miasta, żeby kupić Gunness'a ;) 'muffinki z guinness'em' Składniki: - 110 ml Guinness'a - 110 g masła - 1 jajko od szczęśliwej kurki (rozm.L) - 75 ml śmietany kremówki - 110 g mąki pszennej - 50 g kakao - 180 g cukru - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Guinness'a wlać do garnka, dodać masło
CookYourselfWielkanocna krzątanina. Baba babę goni, a za babą mazurek. Gdzieś się chowa czekoladowy zajączek, zerkając z zaciekawieniem na kilka małych kurek. Gluten jest bardzo ważnym składnikiem w naszej diecie, reguluje bowiem pracę układu pokarmowego, ma działanie zbliżone do błonnika. Dlatego nie zaleca się, jeśli dana persona nie ma żadnej nietolerancji glutenu czy celiakii
W kuchni Karmel-itkiPysznie kruche, maślane ciasteczka, z lekką nutką cytrynową, przełożone czekoladowym kremem, w kształcie wielkanocnych zajączków, jajeczek, kurek… Idealne jako pyszna ozdoba wielkanocnego stołu. Idealne to wspólnego pieczenia z dziećmi. Dziecinnie proste i dość szybkie w przygotowaniu. Robiłam je z moim 4-latkiem – czysta przyjemność dla nas dwojga. Bardzo Wam polecam… Są pyszne. Składniki na około
Made By Mom And Sonpowstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. Kruche ciasto 250g mąki krupczatki 125g zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz grzybowy 400g miesznych grzybów (u mnie borowik, kozaki, kurki) 2 łyżki masła 2 cebule 4 łyżki bulionu 1/2 pęczka natki pietruszki 4 jaja 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 szczypty soli 2 szczypty gałki muszkatołowej
Pełny talerzsernik wiedeński, ale czasem cała brytfanka to dla mnie za dużo, i kiedy nie ma gości, robię małe wiedeńskie kureczki. Wiedeńskie bo to nic innego tylko mini serniczki wiedeńskie, kurki bo po wyjęciu z piekarnika są złocisto żółte i mają delikatnie zapaść się do środka, co czyni je podobnymi to tych uroczych małych, smacznych grzybków, którymi zajadamy się
KreatywnePinygrzybami. Bardzo smaczne danie. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg szynki wieprzowej papryka słodka suszony czosnek sól i pieprz 2 łyżki mąki 30 dag grzybów leśnych mrożonych lub świeżych np. podgrzybki, kurki 1 cebula olej do smażenia 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić. Posypać z obu stron papryką, solą, pieprzem, czosnkiem. Obtaczać
W kuchennym oknie Ewyjest bardzo normalne, że mam jagody - mrożę. W tym roku zamroziłam bób (musi być obgotowany), kurki i szparagi (muszą być zblanszowane), jagody i poziomki. No cóż, nigdy nie wiem na co mnie najdzie jak przyjdą śniegi, a ja zatęsknię za latem ;) Składniki: 150 g ciasteczek Oreo 70-80 g masła 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Wykorzystujmy szparagi! Aż do przejedzenia! Ostatnio pisałam, że mrożę kurki, żeby rozkoszować się nimi zimą - szparagi też mrożę. I też nie waham się ich używać, gdy za oknem leży śnieg, a ja marzę o wieczornym słońcu i cieple :) Obiad w 15-20 minut? Zapraszam :) Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 - 3 średnie pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ciasteczek 2 łyżki masła Składniki na masę serową: 200 g sera z wiaderka 150 g serka mascarpone 2 czubate łyżki Nutelli 2 łyżki drobnego cukru 2 jajka od szczęśliwej kurki 4 kostki mlecznej czekolady, drobno posiekanej Dodatkowo: 150 ml śmietany 30% 1-2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 kostki czekolady, startej na tarce CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary ArtŚniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego dodatek, najlepiej z domowej spiżarni. Tak niewiele, a zarazem tak wiele.. Do pewnego momentu nie przywiązywałam wagi do śniadań. Zjadłam - okej, nie zjadłam - jakoś się przeżyje. Szybka mocna
W kuchni Karmel-itkiJejku jak ja uwielbiam tę potrawę, zresztą ja uwielbiam wszelakie grzyby poczynając od pieczarek, boczniaków, mung czy shtake, na podgrzybkach kaniach, kurkach i prawdziwkach kończąc.Aby przygotować to danie potrzebny jest zapasik z jesieni. Specjalnie robię kila słoików osolonych i odrobinę ukwaszonych opieniek aby w zimie i teraz podczas Wielkiego postu można było np w piątek, jak to było
Gosia gotujepizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian Tartę z cukinią i pomidorami i Mini tarty z kurkami . Składniki na ciasto: 150 g mąki 1 jajko 85 g schłodzonego masła 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 150 g wędzonego łososia 250 g mozzarelli 2 jajka
Gosia gotujesię do letnich sałatek, soczystych kolorów i aromatów. Tymczasem pozostają do wykorzystania mrożonki i z nich właśnie powstała dzisiejsza sałatka. Zapraszam na sałatkę z zielonej fasolki, bobu i kurek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestron, na klarowanym maśle. Podajemy z delikatnym sosem. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc Polędwiczki wieprzowe najlepiej podać z delikatnym sosem, np. ze świeżych kurek
W SMAKwszystkich, którzy lubią CIASTO FRANCUSKIE - dziś proponuję je z dodatkiem łososia... CIASTO FRANCUSKIE Z PYSZNYM FARSZEM SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego łosoś wędzony kilka usmażonych, doprawionych pieczarek, kurek lub innych grzybów kilka pomidorów suszonych, różyczki z brokułów, zblanszowane w osolonej wodzie, pieprz, vegeta, odrobina czosnku, WYKONANIE: Piekarnik nastawić na 200 stopni, góra i dół. Ciasto rozwinąć z rolki
Kuchnia Beatywariatkowie już dawno zwariowali, jak to często powtarzali). Dziś powoli Tatusie wracają do sportów, zapewne marząc, by następcy/ następczynie rodu stali(ły) się kolejnymi Małyszami, Lewandowskimi, Kurkami, Pudzianami, Justynami Kowalczyk, Radwańskimi, w każdym razie, by Ich dzieci w sporcie nie były przysłowiowymi „ cieniasami”. Ja Ci synu pokaże, jak to się robi Musisz synu tak inaczej rękami machać, by opór
ClauditteMissCookingBardzo aromatyczna i sycąca zupa w której jest wszystko co zdrowe i smaczne. Jest topinambur, jest soczewica, jest botwinka a do tego pachnące lasem kurki i karmelizowany por. Zapraszam gorąco na miseczkę zupy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekuchniapepin.blogspot.com/2014/09/zupa-kurkowa.html> .........................SKLADNIKI.......................................................................................................................... 2 litry wody, 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół korzenia selera, pół pora, pół kg ziemniaków, , sól, pieprz i kilka ziarenek ziela angielskiego, 30-40 dag kurek grzybów, 2 łyżki inuliny, 1 cebula, 1 łyżka masła, liście mięty; kilka łyżek gęstej śmietany, marchewka kawałek kurczaka, ...............................................................WYKONANIE ..................... .......................... Grzyby umyj, oczyść, osusz i pokrój dowolnie,a małe zostaw
w mojej kuchninieco przypiekają, ale dzięki temu gołąbki pod nimi są upieczone a nie spieczone :). Gotowe danie podajemy z dowolnym sosem, np. grzybowym, kurkowym, itp. Smacznego! u mnie gołąbki z kurkami w śmietanie :) pyyycha
KasiekGotujewyszła z piekarnika zupełnie nie fotogeniczna. Za parę dni spróbuję ponownie, może wtdy uda mi się pokazać ją na blogu. Udało mi się zebrać w lesie dość pokaźną ilość kurek. Co w naszym górskim regionie jest rzeczą zgoła karkołomną. Ot, miałam szczeście. Teraz te żółte piękności dostojnie wylegują się w lodówce i czekają na pomysł, co z nimi zrobić
Zapiski Młodej Żonyradości, jednak rozum po cichu odpowiada, że na narciarskie szaleństwa przyjdzie mi jeszcze poczekać. Popijam ciepłą herbatę z malinowym sokiem i podziwiam "przegryzające" się na kuchennym blacie marynowane kurki i prawdziwki zebrane w ostatnich dniach pięknej jesieni Już niedługo będę mogła ich spróbować...:) Grzyby marynowane 1kg grzybów leśnych 100g cebuli 250ml wody 250ml octu 10% 50g cuku
Zapiski Młodej Żonyłyżki oliwy pomidorowej lub ew. czystej słodka i ostra papryka sól czarny pieprz ząbek czosnku gorczyca w całości majeranek grzyby: 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) łyżka masła klarowanego 2 średnie białe cebule sól czarny pieprz WYKONANIE: Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Składniki marynaty : oliwę, ostra i słodka papryką, sól, świeżo mielony
Pyry na Gaznich pasuje. SKŁADNIKI: (na dwie porcje) 8 ugotowanych ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego sól, czarny pieprzem średnia biała cebula ½ średniej cukinii 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) 200ml śmietanki kremówki WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy ziemniaki na złoto. Na osobnej
Pyry na Gazdelikatnym smakiem i konsystencją jajek. SKŁADNIKI: 2 jajka łyżka maki pszennej łyżka mleka sól, czarny pieprz łyżka masła klarowanego ½ średniej cebuli 4-5 grzybów leśnych (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) pomidor szczypiorek do posypania WYKONANIE: Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni
Pyry na Gazmały seler biała cebula sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy świeży lubczyk lub 1,5 l gotowego bulionu warzywnego 50dag świeżych leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) 100g kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna) 100ml białego, wytrawnego wina 2 średnie białe cebule łyżka masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek natka pietruszki
Pyry na Gazkliknij tu :) Moich przepisów szukaj na stronach 26-29. Aby Was jeszcze bardziej zachęcić przedstawiam wizualizację ;) Marynowane opieńki Pappardelle z borowikami Tarta z podgrzybkami Ptysie z kurkami Zapraszam serdecznie i życzę przyjemnej lektury
Kuchnia w opałachworeczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych liści, które zostawiamy na później. Oddzielamy głąb. Wkładamy do dużego garnka
BaRepasgoszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie z dużą pieczarką portobello w roli głównej. Portobello to grzyb o kilkunastocentymetrowej średnicy kapelusza, brązowym zabarwieniu i słodkawo-orzechowym smaku
W mojej holenderskiej kuchnibędzie, muszę uzupełnić braki żelaza. Do dzieła :-) Składniki:50 dag mięsa drobiowego z indyka cebulamarchewka seler por2 ząbki czosnku 2 jajka od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej chilli 300 ml jogurtu naturalnego 8 suszonych pomidorów garść czarnych oliwek sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskieolej2 łyżki
pieprzny smaczekroku krem z kurek gości na naszym stole kolejny raz.Ale dopiero wczoraj udało mi się uchwycić go przed zjedzeniem :)Kto nigdy nie jadł - absolutnie polecam,kto jadł - nic więcej od siebie dodawać nie muszę ;)Czytaj więcej
bistro mamastole, będę ją urozmaicać dodając pomidory, szpinak, czy pieczarki. Ta jajecznica jest może mniej aromatyczna i ociupinkę gorsza w smaku niż jajecznica przygotowana na boczku, czy kiełbasie, czy z kurkami ( uwielbiam), ale za to jest zdrowa, lekka, bardzo puszysta i w dodatku dietetyczna, gdyż przygotowana bez tłuszczu. Gdy chcemy zgubić kilka kilogramów, trzeba wymyślać tworzyć takie połączenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchoć wbrew pozorom nie są trudne do zrobienia. Jak wiadomo tarta może być na słodko i wytrawna. Ja dziś mam wytrawną i do swojej dodałam między innymi, wędzonego łososia, kurki i ciecierzycę. Tarta jest smaczna i syta. Do przygotowania tarty miałam pomocnika w postaci mojego młodszego synka, który wylepił mi ciastem formę do tarty. Dobrze, że garnie się
Ewa w kuchnikoniec do sosu włożyłam plastry schabu, przykryłam patelnię i poddusiłam kilka minut w połowie czasu przekręciłam plastry na drugą stronę. Schab tak jak widać podałam z ziemniakami i marynowanymi kurkami. Dla mnie pysznie!SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)Tak wyglądał sos powstały podczas pieczenia mięsa, oczywiście po wyjęciu z lodówki:)/*post zawiera lokowanie produktu - Patelnia Ballarini linii Salento White Stone
Blondynka Gotujeładniki (dla 3 osób lub 2 bardzo głodnych): - 1 szklanka soczewicy zielonej,- 250 g dowolnych grzybów mrożonych lub ze słoika (ale nie z octu ;) ), u mnie były to panienki, kurki, podgrzybki,- 1 duża cebula,- sól, pieprz,- natka pietruszki.Wykonanie:Grzyby (zamrożone, moje były wcześniej gotowane) włożyć do garnka z wodą i gotować do momentu aż się rozmrożą, dodać soczewicę, ewentualnie
Co na wege obiad?Składniki:bukiet młodych, białych szparagów ok. pół kilograma3 litry bulionu warzywnego200 g masła2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny4 łyżki białego, wytrawnego winapieprz biały i sólSzparagi myjemy i obieramy obieraczką oraz odcinamy zbutwiałe końcówki. Wrzucamy do wrzątku z bulionu i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy sos: roztapiamy na średnim
Bon Appetit MałgorzatyJestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :) Składniki:2 garści świeżych grzybów (suszone też się sprawdzą)1 cebula10 dag żółtego sera (pleśniowe też pasują)kilka kromek chleba (u mnie 2 graham)sól, pieprz, granulowany czosneknatka pietruszkikilka gałązek tymiankułyżka
Bon Appetit Małgorzatymoje niedzielne śniadanie. Nie ma nic wspanialszego na śniadanie niż jajecznica z jajek od wiejskich kurek i świeże grzyby. Pikanterii dodała kiełbaska chorizo oraz świeże zioła.Składniki na 1 porcję:3 jajka6-8 grzybkówpół pęta kiełbasy chorizotymianekkolendraszczypior sól, pieprzłyżka oliwy z oliwek Na rozgrzanej oliwie smażymy plastry chorizo, po chwili dodajemy grzyby (wcześniej ugotowane), chwilę smażymy by po chwili
Bon Appetit Małgorzatyporcje2 duże, grube pory4 parówki (u mnie z szynki, 93% mięsa)2 duże pomidory (lub 4 średnie)200 g masła - będziemy go klarować2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny4 łyżki białego, wytrawnego wina2 łyżki kwaśnej śmietany - dodatkowosuszone zioła (u mnie oregano)pieprz biały i sól150 g żółtego sera świeża bazylia
Bon Appetit Małgorzatypiekarnika. Smacznego Karpia!Przepis znaleziony na stronie Mniam Mniam. składniki (ok 8 małych porcji)ok 1 kg filetów z karpia dwie garści grzybów - pieczarek, kurek lub innych mrożonych, lub suszonych (użyłam suszonych prawdziwków )dwie średniej wielkości cebuleczubata łyżka masładwie łyżki oliwyszklanka tłustej, kwaśnej śmietanysólpieprzgarść drobniutko posiekanej natki pietruszkiprzygotowanieFilety umyć, dokładnie osuszyć, jeżeli mają
Stare Garymnie samej takie dania smakują, więc już kilka propozycji jest. Dziś pierwsza wersja mojego ryżotta.500 g łopatki wieprzowej1 spora cebula2 łodygi selera naciowego1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone )1/3 czerwonej papryki1,5 szk dowolnego ryżu4 szk bulionu drobiowego ( u mnie rosół )1/3 szk posiekanego koperku1/2 puszki kukurydzy1/2 puszki groszku konserwowego1/2 szk konserwowej marchewki1/2 puszki czerwonej fasoli2 szczypty cukrusól
Ewa w kuchnisobotę byliśmy u rodzinki na wykopkach. Miałam nadzieję na zbiory kurek ale nie znam tamtych lasów i nie było z kim iść do lasu. Przywiozłam od Cioci więc ziemniaki i dużo gruszek oraz jabłek. A do tego załapałam się na wiejskie jajka i kurę. Niebawem będzie pyszny rosół z domowym makaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach
Ewa w kuchnidodatkiem ricotty i zielonej pietruszki. Do tego masło pachnące rozmarynem i parmezan. Jest pysznie! Gorąco polecam. :)Składniki na farsz:500 g grzybów (idealnie sprawdzą się borowiki, prawdziwki, czy kurki)250 g ricotty50 g parmezanu1 cebula3 ząbki czosnkułyżeczka świeżego rozmarynu2 łyżki posiekanej natki pietruszki30 g masłaoliwa z oliwekpieprz, sólCzosnek i cebulę posiekać. Przysmażyć na złoto na patelni z uprzednio rozgrzanym
Food Squaregrzyby.Tam ujrzymy takie widoki: Ucieszymy oczy widokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka. Składniki na sałatkę:-2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki )-2 papryki-3 marchewki-5 cebul Składniki na zalewę:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-15 czubatych łyżek cukru-3 czubate łyżki soli-kilka
Maminek kulinarnyDrodzy, dziś kolejne wspomnienie teściowej. Jak widzę drób , to widzę teściową. Na Sycylii drób wolno biegający to prawdziwy rarytas. Leniwe wszystkoskubiące kurki, to prawdziwa rzadkość. Ale jak się ma szczęście i dostęp do takiej prawdziwej kury..to robi się ją z prawdziwym namaszczeniem. Ogólnie na Sycylii kurczaka się jada raz na tydzień, nadzianego gałązkami rozmarynu i z rożna. Jeśli
Z Kuchni Do Kuchnipieprzem i solą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatku marchewki można zrezygnować.Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie).Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie
Gospodyni Miejska" Jedz jabłka na złość Putinowi " - chyba każdy z nas wie o czym mowa, w związku z tym i ja się przyłączam. Podstawą przepisu są oczywiście
pieprzny smaczekŚniadania nadszedł czas. Kiedy zabraknie Wam pieczywa i zupełnie nie macie siły pobiec do sklepu proponuję na szybko naleśniki, a żeby nie było nudno to razowe
pieprzny smaczekJerzy Knappe, czy ktoś coś słyszał? Czy ktoś coś wie?Ja, jako maniaczka serialowa wiem wszystko :-) Zakochany kucharz z serialu "Przepis na życie" inspiruje pewnie nie
pieprzny smaczekUwielbiam takie potrawy, gdzie mogę dodać co mi wpadnie pod rękę, miało być bez soczewicy i bez kaszy.No właśnie miało być. Czasami fantazja kulinarna mnie ponosi
pieprzny smaczekdzieła!!Składniki:kromki chleba tostowego białego ( na porcję 2) ser mozzarella oliwa z oliwek świeża bazylia ( ja dziś nie miałam użyłam pomidora)sól, pieprzjajko od szczęśliwej kurki Sposób wykonania: Ułożyć chleb złożony po dwie kromki i odciąż brzegi, z których potem możemy usmażyć grzanki do zupy lub sałaty. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mozzarellę pokroić
pieprzny smaczekmałych niejadków. Moje placki będą również z dodatkami a mianowicie z nektarynką i jabłkiem. Składniki: 3 łodygi rabarbaru1 brzoskwinia1 jabłko8 łyżek mąki1 jajko od szczęśliwej kurki ( w moim trafiło się 2 żółtka :-) płaska łyżeczka sody500 ml mleka1 łyżka masła 1/3 szklanki cukru wodaolej do smażeniaSposób przyrządzenia:Owoce umyć, obrać pokroić
pieprzny smaczekpycha .Składniki:ciasto - pierwsza warstwa:125 g miękkiego masła + odrobina do wysmarowania tortownicy 50 g gorzkiej czekolady175 g cukru szczypta soli 1 jajko (od szczęśliwej kurki)175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto druga warstwa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 g mąki4 jajka
pieprzny smaczekdanie w eleganckich restauracjach, za który zapłacić trzeba sporo koron. Danie oczywiście jest banalnie proste do zrobienia. Uwierzcie mi, będzie pysznie. Składniki:4 serki camembert1 jajko od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 500 g śliwek 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brązowego
pieprzny smaczekprzepysznie na słodko jak i na słono. Zapraszam na burgery jaglane. Składniki:1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnku0,30 dag pieczarek1 jajko od szczęśliwej kurki 1-2 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżka płatków owsianych1 łyżka drobno utartych migdałów (opcjonalnie)1 łyżka suszonej żurawiny sól morska do smakuolej rzepakowy lub klarowane masło1 łyżeczka curry
pieprzny smaczekwłoskiego malutka papryczka chilli sól, pieprz, szczypta słodkiej paprykiczerstwa kajzerka korzenna (może być biała) bułka tarta oliwa do smażenia 1 dużo jajko od szczęśliwej kurki Sposób przyrządzenia:Mięso przełożyć do szklanego naczynia. Dodać jajko, namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku i dobrze wyciśniętą kajzerkę, zioła, przyprawy. Cebulę, ogórki pokroić w malutką kosteczkę. Dołożyć
pieprzny smaczekwyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie jajeczka Farmio to prawdziwe swojskie jajka.Przygotowanie
Z Majeczką w kuchniNiedziela to taki dzień, gdzie na śniadanie zazwyczaj (o ile jesteśmy wszyscy w domu) na stole króluje jajecznica. Czasem jest z kurkami, czasem z pieczarkami a ostatnio z serem, szynką i pomidorem. Niewielki dodatek mleka sprawia, że jest bardzo delikatna i puszysta ....Składniki: (na 2 osoby)6 jajek3 łyżki mlekaszynkapomidorsólpieprzszczypiorek lub koperekser żółtymasło sklarowaneWykonanie:W garnuszku rozbełtać jajka
Walijskie Pichcenieskładu pustych słoików, które trafiają pod moje "pracowe" biurko po spożyciu przytaszczonego z domu "lunchu". Pozytyw - że rosną w spiżarni;)#4 - gaz się skończył. Nie to, że kurek sąsiedzi zza wschodniej granicy przykręcili tylko zwyczajnie w butli się skończył. Obiad ugotowany połowicznie. Herbatki brak. Prywatny MacGyver przystąpił do akcji! Spieniacz do mleka w ekspresie okazał się być
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaFajitas with the fish. Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą, awokado i innymi składnikami. Składniki. 200g dorsza 1 pomidor 1 chilli czerwone małe 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek
Kulinarny karnet Christopherazwiązać nicią kucharską i piec w temperaturze 190 oC 1 godzinę. Wyjąć z pieca i po 10 minutach pokroić w plastry i podać np. z sosem z kurek. Jeżeli podajemy na zimno. Po wyjęciu z pieca pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą
Kulinarny karnet ChristopheraTrochę jest roboty z oczyszczeniem grzybów ale efekt i smak są warte tego wysiłku.Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej sposób przygotowania
w kuchni i w ogrodziegłówne. Ciasto : 1 szklanka mąki 2 jajka Szczypta soli 1 szklanka letniej wody Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie : 10-15 dorodnych zdrowych grzybów borowików (mogą być kozaki , podgrzybki , kurki ), w sezonie jesiennym grzyby świeże , zimą mrożone 2 cebule 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek bułki tartej Pęczek zielonej pietruszki ( w zależności od upodobań domowników ) 2 jaka Sól Pieprz
Apetyczna babeczkaPogoda fantastyczna więc wyruszamy do Chaty na Magurach od mostku w Kosarzyskach. Po drodze zbieranie kurek, podgrzybków, maślaków i pierwszych rydzów w tym roku!, i co najważniejsze trafiają się też prawdziwki. Pod chatą na Magurach ciepła herbata, kromka z plecaka i dalej w drogę ku wieży na Eliaszówce. Zielony szlak zachwyca, las jeszcze skąpany w zieleni, ale można się
Apetyczna babeczkaDzisiaj coś dla tych co lubią las przemierzać w poszukiwaniu grzybów. Jeden z moich ulubionych gatunków czyli bielaczek pozrastany, omijany szerokim łukiem, bo nie znany!. Grzyb wyglądem zbliżony do kurki, ale dużo bardziej mięsisty, a cechą charakterystyczną są szpileczki od spodu kapelusza, jak jeż wywrócony do góry nogami. Pyszny grzyb do smażenia na patelni, a wprost idealny do marynowania
Apetyczna babeczkaWyśmienity makaron należy podawać z pysznym sosem. Sezon grzybowy trwa, borowiki, maślaki i kurki tylko czekają aby je ktoś znalazł. Połączenie grzybów, kabanosów i słodkiej śmietanki wyszło znakomicie!. Składniki: 30 dag makaronu 15 dag kabanosów świeże grzyby leśne, ilość wg. uznania 3 ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietany sól pieprz świeża natka pietruszki oliwa z oliwek plaster bakłażana
Apetyczna babeczkabulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżka suszonych warzyw, 1 łyżeczka curry indyjskiego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, grzanki lub sucharki smakowe. Polecam też zupy krem z dyni, kurek, kalafiora i brokuła. Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy ok. 2 minuty. Następnie zalewamy bulionem
Aga w kuchniSkładniki: 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka gęstej śmietany. Polecam też zupy krem z cukinii, kurek, kalafiora i brokuła Przygotowanie: Miąższ dyni odkrawamy od skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy ok 15 minut. Gdy dynia będzie już miękka miksujemy
Aga w kuchniGrochówka Grochówka na żeberkach Krem z dyni Krem z kurek Pomidorowa z ryżem Rosół z przypalaną cebulą Zupa buraczkowa Zupa krem kalafiorowa Zupa krem z brokułów Zupa krem z cukinii Zupa wiśniowa
Aga w kuchniDżem z czarnej porzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne Sok z aronii z sokownika Sok z wiśni Suszone pomidory w oliwie Syrop z pigwy do herbaty
Aga w kuchniFaszerowane muszle Faszerowane muszle kaszą Kokardki z brokułami Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem Lazania ze szpinakiem Makaron w sosie pomidorowym Makaron wegetariański Makaron z łososiem Makaron z kurkami Makaron z borowikami Makaron z łososiem i cukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle
Aga w kuchnigęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem
Aga w kuchnipomidorami Galantyna Glazurowane marchewki Grissini z tymiankiem Grzybki Jajko na bekonie i rukoli Kapusta z grzybami Klops z papryką Koreczki na imprezę Krewetki z czosnkiem i natką Kurki w cieście naleśnikowym Lizaki wafelkowe Mini wafelki z makrelą Mini wafelki z pomidorkiem Mini wafelki ze szprotką Pająk z papryki Pasta śledziowa Pesto z rukoli Pieczony schab
Aga w kuchniSkładniki: 1 brokuł, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól, płatki migdałowe Skworcu. Polecam też zupy krem z cukinii, dyni, kurek i kalafiora. Przygotowanie: Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki brokuła
Aga w kuchnimały kalafior, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 małego pora, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czarny sezam Skworcu. Polecam też zupy krem z dyni, kurek, cukinii i brokuła. Przygotowanie: Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki
Aga w kuchnijuż zwracałam uwagę, że tartami ta jesień się zaczęła ? Była tarta z kurkami , później tarta z makiem i figami a dzisiaj będzie tarta na słodko, kremowo i soczyście. Myśląc nad tym jaki deser przygotować wiedziałam tylko to, że musi być z gruszkami bo miałam na nie ogromną ochotę.Uwielbiam gruszki w każdej postaci - w ciastach, deserach i w daniach
Smaczna Pyzadanie-ekspress. Kilka składników, które wspaniale się ze sobą komponują. Polecam! Składniki: 250 g drobnego makaronu, np. muszelki 1 młoda cukinia 250 g pieczarek lub innych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek) 2/3 kostki fety 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie natka pietruszki sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy 1 ząbek czosnku słodka papryka w proszku oliwa z pomidorów
Czerwień i błękitChyba stęskniłam się za pieczeniem bo jednego dnia upiekłam dwie tarty. Jedną, tartę z kurkami, już Wam przedstawiłam wiec czas na deser - tartę z figami i makiem. Właściwie to miało być ciasto ze śliwkami , ale kiedy ze straganu uśmiechnęły się do mnie dorodne figi musiałam je wziąć. Postanowiłam, wedle popularnego powiedzenia, połączyć figę z makiem i tylko pasternaku tutaj
Smaczna Pyzadzień po zrobieniu w ogóle smakuje wyśmienicie. Składniki (4-5 porcji): 1 kg łopatki wieprzowej 500 gram dyni 1 kg cukinii 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...) 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 5 ziarenek owocu jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szklanka
Mango Papajaporcini , czyli prawdziwki, ale sprzedawali też pioruńsko drogie kurki. Stoisko z grzybami zrobiło na mnie duże wrażenie. Przyznam się, że nie wiedziałam, że Włosi też mają u siebie kurki. Na jednym ze stoisk sprzedawali śliczne okrągłe cukinie, idealne do faszerowania. Nie brakowało też pomidorów we wszystkich odmianach i kolorach. Po lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe
Chilli Czosnek i OliwaJesteśmy w środku sezonu grzybowego, więc wieczór z pizzą nie obejdzie się bez tej propozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej(...)gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Dodatki: 5-10 grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kurki) mozzarella kilka gałązek świeżego rozmarynu 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy
OstryKęssię pierś kurczaka, choć z powodzeniem można zamienić ją na inne delikatne mięso. Ja takie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami. Składniki na 3/4 osoby 2 piersi kurczaka 200g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanka śmietany 30% 1 szklanka rosołu sól pieprz przyprawa do kurczaka lub słodka papryka masło do smażenia opcjonalnie odrobina szczypiorku Przygotowanie(...)wystygła. 2. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na tym samym maśle co pierś, na szklisto. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minute. Umyte i wyczyszczone kurki dodajemy na patelnie i podsmażamy razem 4 min. Następnie dodajemy śmietanę oraz rosół i gotujemy razem do zredukowania się płynów i powstania sosu. Czym dłużej będziemy gotować sos będzie gęstszy
zjem to blog kulinarnySkładniki (dla dwóch osób): ok. 200g makaronu tagliatelle 100g kurek 100g śmietany kremówki (1 opakowanie) 1 cebula 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) garść świeżej posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz 1. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy kurki i smażymy, aż puszczą soki. 2.Dodajemy kurczaka, sól i świeżo
My Culinary ArtSkładniki (dla 4 osób); 500 g wołowiny (najlepiej rostbef) 1,2 kg dyni 600 g kurek 3 ziarna owoców jałowca 2 liście laurowe 400 ml czerwonego wina 800 ml bulionu sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wołowinę kroimy w kostkę i smażymy(...)zmieni kolor na szaro-różowy, wyciągamy z garnka a następnie wkładamy do niego drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy przez kilka minut, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki kurki. Całość smażymy jeszcze 5 minut i wlewamy wino oraz bulion. Wrzucamy usmażone mięso, owoce jałowca, liście laurowe, sól i pieprz. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 3 godziny
Mango Papajabardzo smaczna. Do tego rozgrzewa, a zimą chętnie raczymy się rozgrzewającymi zupami. Polecam również Kremowa zupa czosnkowa z grzankami . Jeśli macie kurki to polecam Wam przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana) 1 kiełbasa chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta imbiru 4 ziemniaki 500 ml rosołu, bulionu z kurczaka lub warzywnego sól i pierz do smaku w młynku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiedy pierwszy raz natrafiłam na Kolczaki obłączaste Hydnum repandum , biorąc je do ręki byłam przekonana, że zbieram jaśniejszą odmianę kurek , pieprznika bladego. Dopiero po przyjrzeniu się owocnikom zauważyłam, że od spodu zamiast listewek, blaszek, te grzybki mają malutkie kolce. Dobrze, że w plecaku miałam ze sobą podręczny atlas ... Do czego najlepiej zbierać grzyby ? Kapelusz kolczaka obłączastego może dorastać(...)przeważnie gromadnie. Kolczaki obłączaste można kupić w niektórych rejonach Polski. To gatunek dopuszczony do obrotu handlowego i przetwórstwa. Możecie je marynować, smażyć, dusić, gotować - wykorzystuje się je podobnie jak kurki . źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie” M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie” E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006 P.Skoubla "Wielki atlas grzybów
Smaczna Pyzawczorajszej szalonej nocy, dzisiaj rano potrzebowałam czegoś ciepłego i z nutką ostrości, najlepiej z jajkiem w składzie. Tak powstało dzisiejsze śniadanie. Składniki: bułka jajko troszkę masła podsmażona wędlina kurki pomidory z solą morską i szczypiorkiem firmy Skworcu Odkrawamy "wieczko" bułki i wydrążamy środek. Na dno położyłam sos pomidorowo-paprykowo-czosnkowy, który został mi z wcześniej przygotowanej pizzy co nadało(...)fajnej ostrości. Następnie dodałam podsmażone kawałki wędliny (notabene będącej na granicy zepsucie, stąd decyzja o zesmażeniu), kilka kurek, troszkę masła na górę wbiłam jajko. Całość wstawiłam do piekarnika ok 150 st (15 min - w zależności od tego jaką konsystencję jajka lubicie najbardziej). Po upieczeniu posypałam pomidorami z solą morską i szczypiorkiem firmy Skworcu. A to migawka z dnia wczorajszego
Brzuszki Łakomczuszkijajka z różn ymi składnikami , a to w kok ilce, a to kajzerce, a to smażone w bułce od hamburgera , zwykłe sadzone też się wydarzyło. Jadłam cudowną jajecznicę z kurkami, die tetyczne zapiekanki, gdy byłam chora kanapkę cebulowo - serową (której zdecydowanie nie polecam przed pracą) i przepyszną ka napkę caprese. Troszk ę piekła m zrobiła cudowną ciabat tę, która(...)Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej
Brzuszki ŁakomczuszkiRzadko jadam makaron, choć jak zjem, to żałuję, że tak rzadko, bo mi smakuje, ale z drugiej strony to niestety pszenica, więc nie za bardzo godna
Zdrowa Kuchnia SowyPropozycja wielkanocna na lekki, pyszny obiad. Pierś z kurczaka z makaronem papardelle, do tego sos kurkowy ze śmietaną, cytryna i winem. Myślę, ze nawet największemu marudzie
Bernika - moj kulinarny pamietnikpowstało danie drugie. ŻEBERKA W GLAZURZE PIWNO-MIODOWEJ podane na PLACKU ZIEMNIACZANYM, z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI i KURKAMI. Przez to, że mieszałam pęczotto, nie załapałam się na kurki. Żeberka jak dla mnie zdecydowanie za tłuste, ale konfitura była świetna. Placuszek natomiast był takim typowym ziemniaczanym blinem. Ogólne wrażenia? Hm, było bardzo miło, ale bez wielkiego szału. Jedzenie
W kuchni Karmel-itkiMENU: Sałatka Najsztuba z młodych ziemniaków z wędzonym dorszem. Kozi ser w cieście francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i młodą włoszczyzną. Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy
W kuchni Karmel-itkinaszym organizmie. Jednak, jak się okazuje, jest ich niewiele, a poczucie szczęścia nie ma większego związku ze składem chemicznym czekolady. Skąd to wiem? Pewien polski naukowiec, dr Jacek Kurek z Uniwersytetu Śląskiego przeprowadził badania na ten tema i udowadnia, że euforii nie powoduje skład czekolady, ale jej smak, finezja przygotowania, ale przede wszystkim (!) jej niezwykłość - " Czekolada roztapia się(...)gryźć - wówczas przychodząca przyjemność jest powolna, stopniowalna, ujawnia się po kilku sekundach. To chyba jedyna rzecz, która w tak niewielkiej ilości daje tak dużą przyjemność" , jak uważa dr Kurek. Więcej intrygujących informacji i wyników tych badań można znaleźć pod linkiem: http://www.rp.pl/artykul/999212.html . Z całego serca zachęcam Was do przeczytania tego artykułu, obala on mity czekoladowej fascynacji i dostarcza
W kuchni Karmel-itkiDelikatne mięso indycze, duszone z grzybami, to jedno z naszych ulubionych dań. Żarłoczek cieszy się wracając z pracy i czując zapach pysznego jedzenia już w korytarzu
Smaczna Pyzalukru jest zbyt świeży, aby go dotykać). Na końcu jeszcze ozdobiłam boki kropeczkami z lukru, co nadało jeszcze fajniejszy wygląd. Tak udekorowane pierniki odłożyłam na tacę, aby wzór z kurku ładnie stwardniał. Potem przełożyłam pierniki do szklanego słoja, w którym trzymam pierniki. To naprawdę nie jest trudne. Na moim przykładzie możecie zobaczyć, że ja jako osoba, która nie potrafi rysować
Blondynka GotujeDzisiaj mam w końcu czas dla siebie. Taki prawie cały dzień, kiedy nic nie muszę. Spokojnie poszłam do sklepu, przez park i zaskoczyła mnie cisza. Jak
Gotuj z Blue RavenPieprznik jadalny, potocznie nazywany kurką, to grzyb występujący na półkuli północnej. W Polsce jest to jeden z najczęściej występujących i zbieranych grzybów. Znajdziecie go w lasach iglastych i liściastych, na piaszczystych glebach. Ukrywa
Szybko Tanio SmacznieKLUSKI LENIWE Z SOSEM KURKOWYM Dziś pokazałam Wam prosty przepis na przepyszny Sos Kurkowy , który proponuję zaserwować z błyskawicznymi Kluskami Leniwymi. Taki obiad jest bardzo
Słodko-Słony Świat IlonyMyślę, że ile osób, tyle przepisów na gołabki. Ja sama nie mam jednego powtarzanego zawsze przepisu. Moja mama robiła gołabki z samego mięsa, żadnego dodatku ryżu
Polska Zupaszukaj kurków kranu w toalecie – pod umywalką znajdują się specjalne pedały. 2. Nie używaj łyżki do jedzenia spaghetti – to nietakt! 3. Nie jedz pizzy przy użyciu widelca i noża – kawałki pizzy bierze się do dłoni, dobre ciasto tak, jak szlachetny papier nie powinno być cięte. 4. Nie zamawiaj herbaty, chyba że boli
Bon Ton ItaliaZnowu mogliśmy TAM być. W sercu Lasów Stobrawskich, 30 km od Opola, 30 minut drogi samochodem, ostatnie 5 km przez las. Jadąc tam pierwszy raz zawróciliśmy
bistro mamaW ciągu roku szkolnego (w naszym przypadku przedszkolno-żłobkowego) rzadko miałam czas na gotowanie obiadów w trakcie tygodnia. Dzieci były już najedzone, dwa lub trzy razy
bistro mamalubimy. Zawsze staram się przygotować kilkanaście słoików na zimę i ususzyć puszkę grzybów - przydadzą się jeszcze do nie jednej potrawy :) Ta marynata nadaje się do: kurek, podgrzybków, prawdziwków, opieńków, rydzów, itd a możemy zrobić mieszankę jak ja :) przygotowałam ją z prawdziwków - podgrzybków. Składniki: 500 g świeżych grzybów 750 ml wody 250 ml octu 3 łyżki
Niezły MłynekSkładniki : grzyby - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki ( najlepsze małe ) 3 szklanki wody 8 - 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli po łyżeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 szklanka octu 10 % kilka liści laurowych Przygotowanie : Grzyby doskonale obrać i umyć Do sporego garnka wlać 3 /4 jego objętości wody , łyżkę octu i włożyć do tego tyle grzybów
Proste Potrawywiedzą, że o tej porze roku zbieramy grzyby, a przy okazji mamy trochę ruchu na świeżym powietrzu, bo bardzo lubimy chodzić z Piotrem po lesie. W lesie jest zatrzęsienie kurek, podgrzybków, a ostatnio w dębach trafiliśmy na borowiki ceglastopore, my nazywamy je borowiki ceglaste, sporo osób jednak nie zbiera tego gatunku uważając go za grzyb trujący, charakteryzuje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLokal okazał się bardzo przestrzenny i komfortowo urządzony. Menu jest dość rozbudowane, znajdziemy w nim wiele przysmaków z polskiej kuchni - grillowane kotleciki jagnięce, eskalopki cielęce w sosie z leśnych kurek, polędwiczki wieprzowe, kotlet schabowy z kostką... Po zapoznaniu się z kartą dań postanowiłam, że spróbuję polędwiczek wieprzowych marynowanych w ziołach, podanych z sosem z Gorgonzoli, opiekanymi ziemniaczkami
Emcia Pichcioraz parmezan. Żeby nie było za bardzo bezmięsne dodałam plastry smażonego boczku, które wspaniale chrupią... Całość przypomina mi taką jajecznicę na kruchym cieście;) Użyłam także przyprawy do jajecznicy z kurkami, którą dostałam od Royal Brand. Pychota! Ciasto: 250g mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, szczypta cukru, łyżeczka soli, 4 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę
Z miłości do słodkościogródku:) Jednak ze względu na spore ilości witamin jakie posiada, staram się ją przyrządzać możliwie jak najczęściej i pod wieloma postaciami. Był już makaron z fasolką i fasolka z kurkami, przyszła kolej na sałatkę z ziemniakami, fasolką i pomidorami z dodatkiem chrupiącego boczku. Do jej przygotowania wykorzystałam olej rzepakowy Rapso. Składniki: 4 ziemniaki, 250g fasolki szparagowej, 700g pomidorów, ząbek
Z miłości do słodkościmieć nic wspólnego z taką pasją, jednak chętnie rozsmakowują się w daniach z grzybów. Osobiście należę do pasjonatów zbierania grzybów. Cieszą oko takie okazy. Ostatnie zbieranie to podgrzybki, kurki i nieliczne prawdziwki. Najczęściej zamrażam grzyby i zimą mam świeże, pachnące do rożnych sosów i potraw
W kuchennym oknie Ewytaki sam sposób możecie przygotować sobie danie z innych, świeżych grzybów - większe trzeba pokroić, ale nie za drobno bo grzyby kurczą się mocno podczas obróbki cieplnej. Jeśli nazbierasz kurek to koniecznie przyrządź je z czosnkiem i pietruszką - są pyszne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagotowym, kupnym płacie ciasta francuskiego (kwestia zbyt małej ilości czasu), ale Wy możecie zakasać rękawy i zrobić ją na kruchym, wytrawnym spodzie np. z tego przepisu . Poza kurkami, podgrzybkami i kołpakami ( na zdjęciu poniżej) pod puchatą śmietanowo-jajeczną pierzynką zapiekłyśmy szynkę szwarcwaldzką, bakłażana oraz ser capreggio, ale nie zabrakło również czosnku, czerwonej cebuli, parmezanu i przypraw! Tarta jest
Symfonia Smakówcieniem drzewa, przy którym będę mogła odpoczywać i napawać się zielenią i śpiewem ptaków. Taka moja wizja szczęścia... Ostatnio z Mężem zamarzyliśmy nawet o dwóch czy trzech szczęśliwych kurkach dreptających po naszym ogrodzie i dających nawet świeże jajka (w dyskusji pojawił się nawet pomysł na świnkę, kozę, a nawet osła, ale jednak to trochę przesada;)). Sami widzicie - książka Kulinarny
Chilli Czosnek i Oliwapodczas przeglądania jakiegoś pisma kulinarnego. Pomysł na pewno nie odkrywczy, ale dla mnie coś nowego i bardzo smakowitego. Żarłoczek uwielbia omlety, ale takie jajeczne z dodatkami - za Omlet z kurkami i serem pleśniowym dałby się pokroić ! Zupełnie jak ja za Omlet z warzywami i szynką ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaniebawem. Przepis na ok.8 porcji. Można przygotować z połowy porcji. U nas część została na drugi dzień. Składniki: - 3 cukinie - 2 cebule - 3 duże ząbki czosnku - 2 bakłażany - 200g kurek - 1 cały brokuł - 200g sera żółtego (u mnie cheddar) - 2 polędwiczki wieprzowe (u mnie każda po ok.400g) - kilka łyżek oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy Sos beszamelowy: - 3 łyżki skrobi
Smaczne Zdroweserce i to już nie pierwszy raz :-) . Za jakiś czas znajdziecie kolejny przepis na sos z jego użyciem. Dzisiejsze danie jest dość esencjonalne, z wyraźnymi leśnymi aromatami delikatnych kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też z ryżem czy kaszą. Swobodnie moglibyście również sos zaserwować z warzywami. Mam nadzieję
Pora coś zjeśćprzygotować np. węgierskie leczo lub faszerowane papryki. Papryka faszerowana to pomysł na szybki obiad, wyrabiamy się w godzinę. Papryka faszerowana może być przygotowywana w różnych konfiguracjach, z ryżem, z kurkami itp. Tym razem Papryka faszerowana mięsem mielonym z szynki i pęczaku w wykonaniu Piotra. Składniki: 6 szt zielonych papryk, 1 cebula 400 g mięsa z szynki 200 g podgardla
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoże się obejść. Przepisów na młodą kapustę jest tyle ilu kucharzy Na blogu znajduje się już przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem, czy też młodą kapustę z kurkami. Dzisiejszy przepis jest Piotra: młoda kapusta słodko-kwaśna, do tego tradycyjne kotlety mielone . Składniki: 1 szt. młoda kapusta (mała) kawałek słoniny, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZbieracie grzyby? My bardzo lubimy chodzić z Piotrem do lasu, zbieramy grzyby, a przy okazji mamy spacer. Kurek jest pełno w lesie. Prawdziwki i podgrzybki zawsze suszymy suszarce do grzybów. Czy można sobie wyobrazić świąteczny stół bez potraw z grzybami? Nie nie ma w tej chwili grzybów jeszcze tyle, aby opłacało się wyciągnąć suszarkę, trzeba wykorzystać więc świeże grzyby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroladki przygotowałam z dodatkiem suszonych pomidorów z serem feta, drugie z siekanymi maślakami, boczkiem i cebulką są rewelacyjne. Roladki schabowe z pastą miętową Roladki ze szpinakiem Roladki schabowe z kurkami Roladki schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska i pieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzbytnio się nie wysilając uzyskamy zaskakująco ładne i pyszne danie. Polecam również na Sylwestra terrinę z łososiem, to też będzie idealna przystawka, albo tartaletki z ciasta francuskiego z kurkami. Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) to szybka, pyszna przystawka, polecam! składniki na 6 sztuk: 12 plastrów- pancetta pokrojona w cienkie plasterki 3 pieczarki pokrojone w kostkę 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubię skórki i jeśli już to skubię sobie lekko ciepły obierając ziarenko po ziarenku. Można ugotować od razu więcej bobu i zrobić z niego inne dania. Duszony z kurkami i miętą jest naprawdę bardzo smaczny. Można ziarna zmiksować na pyszną pastę albo zrobić sałatkę do mięsa albo z sałatkę z kaszą jaglaną , która będzie samodzielnym posiłkiem. Bób jest zdrowy
Smaczna Pyzaprzyprawami, a następnie panierowałam w jajku i bułce tartej. Smażyłam na oliwie. W międzyczasie przygotowałam sobie warzywny dodatek, który ma urozmaicić nasze "nudne" mięsiwo ;) Może on być dowolny- pieczarki, kurki, papryka, ogórek kiszony... czego dusza zapragnie. 6-8 pieczarek 1 cebula 4-6 plastrów żółtego sera przyprawy do smaku Pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry; cebulę
bastalenaZapraszam Was na spaghetti. Jest ono bardzo specjalne- bo wykonane przez mojego męża. :) Zaskakuje smakiem, niecodzienne bo z dodatkiem marynowanych kurek, i z każdym kęsem masz ochotę na więcej ...Dawno nie jadłam(...)pysznego spaghetti i mogę Was zapewnić - będzie to Wasze ulubione danie . Bym zapomniała! Obiad gotowy w 30 min.! Polecam . Zaczynamy : Składniki: 600 gr mięsa mielonego-wołowego mały słoik kurek marynowanych 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 papryki- czerwona i żółta mała puszka kukurydzy mała puszka groszku 200 ml passata - gęsty przecier pomidorowy 200 ml bulionu wołowego
Smaki Edytynadwiślankami (ChNP), słonecznikiem prażonym na oleju rydzowym w wykonaniu Łukasza Toczka . Już po chwili talerze były puste, a my czekaliśmy na pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej pomysłu Tomasza Trąbskiego . Komu było jeszcze mało mógł rozsmakować się w przygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem i miętą
Pasja SmakuPonieważ nadal nie zaopatrzyłem się w kaszę krakowską, a jeść coś trzeba, dzisiaj zrobiłem polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Nie jest to danie wymagające, zarówno jeśli
Gotuj z Misiemzaliczyć świeże owoce, warzywa sezonowe no i grzyby! Jedną z ulubionych form jesiennego spędzania czasu rodziny Misiów jest zbieranie grzybów. Małe szkodniki można już uznać za wytrawnych grzybiarzy. Odróżniają kurki od muchomorów i podgrzybki od purchawek. W lesie chodzą za mną (lub za Misią) krok w krok. Mówią, że dzięki temu nie muszą się martwić o pajęczyny :) Jako
Gotuj z Misiemjako pierwszą zimną zakąskę podano nam delikatne carpaccio z gambasa (duża krewetka), z pomidorkami i z dodatkiem kiełków groszku cukrowego. Jako ciepłą przekąskę, na stół wjechały ślimaki z kurkami w sosie czosnkowo-ziołowym. Same ślimaki miały zbliżony smak do serca wołowego, były miękkie, soczyste, ale nie miały wyraźnego smaku ślimaka do jakiego byłam przyzwyczajona, cała przekąska była smaczna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętradycyjnego mielonego, ale mnie zachwycił! Przede wszystkim czułam, że jem mięso! A nie jakąś papkę o wątpliwym kolorze. Kurczak był świeży. No, na 99 % ;) Poza tym była to kurka z dobrego źródła. Wiedziałam też, co do tych moich kotlecików włożyłam i byłam pewna, że to co jem, jest zdrowe i dobrej jakości. Dodatkowo moje danie jest na pewno lżejsze
Ratunku obiadoczywiście musiałam wyjeść połowę dekoracji, bo były wykonane z owoców, a ja żadnego na talerzu nie zostawię!). Niestety nie udało mi się zdobyć ani odrobiny "czegoś" z boczkiem i kurkami - rozeszło się tak szybko, że nawet nie zdążyłam zauważyć co to było ;) Do tego do wyboru surówki oraz puree, kluseczki śląskie, ziemniaczki zapiekane. Każdy znalazł coś dla siebie. Najbardziej
Kraina Tysiąca SmakówPolewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 20 minut. Piersi z kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sosem z kurek
Pasja SmakuUwielbiam risotto, robiłam je już bardzo wiele razy, dodają różne dodatki. Przyznaję, że najbardziej lubię te z grzybami: kurkami, pieczarkami... Mam też wielką ochotę na takie z dodatkiem świeżych borowików. Pyszne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio 3 pieczarki cebula kilka plasterków suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki, kozaki) 3 łyżki masła 10 dag żółtego sera kostka Bulion
Pasja Smakusłoniny (lub podgardla) -200g boczku -250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej) -800g karkówki wieprzowej -2 duże cebule -75g masła -100g pieczarek -100g kurek ( daję mrożone) -100g natki pietruszki -majeranek -gałka muszkatołowa -sól i pieprz -8 jajek -4 bułki namoczone w 200ml mleka(ja moczę w wodzie) -2 rozdrobnione ziela angielskie -ok.100ml brandy Mięso
Smaczne Zdrowepyszne. A jeśli zostanie Wam po imprezie trochę wina w butelce możecie je zamrozić i potem wykorzystać właśnie do sosu. Zobacz też przepis na Gulasz z indyka z kurkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakilka lat temu byłam na Orawie. Nie są duże, ale kiedy się już pojawią to często można je po prostu kosić. Trąbki należą do tej samej rodziny co popularne kurki i kiedyś gdzieś czytałam, że nazywane są też łosiowymi grzybami. Może jakieś łosie wyjątkowo je lubią ? Moje dania z pieprznikami trąbkowymi : - Krupnik z grzybkiem - Zimowy kapuśniak z trąbkami - Sałatka
Smaczna Pyzawykorzystywać w kuchni! Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym były bardzo smaczne, a to że zdrowe, chyba nie ma nikt wątpliwości! Polecam też gołąbki z kurkami Gołąbki w sosie pomidorowym Przepis na gołąbki bez zawijania Gołąbki z ryżem basmati i mięsem SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 marchewki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 150 ml rosołu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Nakłuć gęsto widelcem. Farsz: 150g kurek, 1/4 czerwonej papryki, 250g cienkiej kiełbasy, 2 łyżki kukurydzy, cebula, 1/2 szklanki śmietany 18%, 2 jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Grzyby
Z miłości do słodkościprzystawek i dań nadąjących się na wielkanocne śniadanie. WIELKANOCNE ŚNIADANIE Jajka w galarecie Jajka z pasztetem i kurkami Jajka nadziewane groszkiem Jajeczne oczka Jajka faszerowane rzeżuchą i parówką
Z miłości do słodkościPlacki ziemniaczane, kto ich nie kocha? Element każdej polskiej kuchni. Dzisiaj tez wam przedstawiam pomysł na placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie
Bernika - moj kulinarny pamietnikwarto jeść indyka, bo zdrowe, chude i pyszne mięso. Smacznego. Roladę podałam z placuszkami z kuskusu, lekko zmienionymi, które urzekły mnie na blogu u Izy oraz z sosem z kurek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd. Dziś następna próba. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMiętus to ryba najsmaczniejsza gdy przygotowuje się ją w prosty sposób. Lubię miętusa z koprem , w sosie koperkowym , z kurkami itd. Smażony na maśle aromatyzowanym ziołami za każdym razem jest trochę inny . I za każdym razem pyszny. Dziś będzie na tymianku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitłum.: Wielka Niedźwiedzica), a swoją obecnością zaszczyciła nas sama założycielka. Menu kolacji: - filet kaczki z caviar d’aubergine, orzechowym winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym - zupa z podkarpackich kurek - schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym - bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami
W kuchni Karmel-itkinasycone. Obfitują w witaminę A, niektóre witaminy z grupy B i kwas foliowy. Moje jajka pochodzą ze sprawdzonego źródła - od Babci bądź od zaprzyjaźnionej Pani, która posiada własne kurki. JAK GOTOWAĆ? Czas gotowania zależy przede wszystkim od tego, jakie jajka chcemy uzyskać. Poza tym, jest kilka zasad, która sprawią, że nasze jajka będą idealne. Jajka należy umyć przed
W kuchni Karmel-itkiUbiegły rok był dość obfity w grzyby więc jeszcze sporo słoiczków mam w zapasie. Ja przerabiałam głównie podgrzybki i kurki, ale na szczęście dobrzy ludzie z Południa podzielili się swoimi marynowanymi trąbkami czy poćkami , które u mnie nie rosną. Niestety, nie zawsze mogę wybrać się w góry właśnie wtedy gdy te grzyby rosną i samodzielnie ich sobie nazbierać
Smaczna Pyzapewno nie jędrne już pomidory. Placki ziemniaczane są pyszne w każdej postaci i tym razem swoimi kombinacjami także nie zdołałam ich popsuć :D Już odliczam czas do pierwszych kurek a wtedy pewnie powtórzę różowe placki z sosem kurkowym - marzenie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazapodział się przepis na fajne i bardzo szybkie danie z moimi kochanymi smardzami. Już niestety po sezonie na te grzyby, ale coś podobnego można zrobić też z innymi - kurki, borowiki czy pieczarki sprawdzą się w takim zestawieniu bardzo dobrze więc spróbujcie warzywnych wstążeczek w takim wydaniu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacieniutko bo lipiec podlaski jest zwykle bardzo suchy - rzadko i niewiele pada więc niewiele rośnie tego co bym zebrała do koszyka. Coś tam jednak udało mi się znaleźć - trochę kurek, trochę owoców leśnych a przede wszystkim nasyciłam oczy zielenią a uszy śpiewem ptaków i szumem wiatru w konarach drzew. Nawet komary nie bardzo dokuczały a motyle i inne leśne
Smaczna Pyzawłaścicielka wkłada bardzo o niego dba i kocha to co robi. Zawsze dostanę tam coś dobrego co mogę od razu wykorzystać do przygotowania posiłku. A skoro nazbierałam też kurek to aż się prosiło o gęstą zupę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza