kuchnia meksykańska - 1297 przepisów (strona:26/87)

Tortille z pikantnym nadzieniem z fasoli i kukurydzy 100

nadzieniem meksykańskim z tajskim sosem, czyli połączenie kultur z dwóch różnych stron świata. W zasadzie jeśli nie lubicie ostrych potraw, to sos można pominąć i danie będzie pasowało do kuchni meksykańskiej jak znalazł. Smak bez ostrej nuty sosu jest lekko słodki i też bardzo smaczny. Takie tortille sprawdzają się dobrze jako ciepła przekąska a nawet na kolację czy obiad - wszystko

Milion Smaków
Danie jednogarnkowe – chilli con carne 212

Chilli con carne wbrew ogólnie panującej opinie to danie kuchni amerykańskiej. Traktowane jest jak dość popularny fastfood. Tym razem jednak przygotujemy jego zdrową wersję delikatnie nawiązując do kuchni meksykańskiej. Chilli con carne to potrawa jednogarnkowa co powoduje, że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy pokroić składniki i w odpowiedniej kolejnoście połączyć ze sobą. Z całą pewnością nie zrobimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chilli con carne z pieczarkami- chilli con carne with mushrooms 255

nigdy nie opuściła Hiszpanii...Jest tyle opowieści na temat chilli con carne- że czytając je nie mogłam uwierzyć :) Wzburzyło to moją wiedzę- bo zawsze uważałam że potrawa należy do kuchni meksykańskiej :) Jeżeli chcecie poczytać więcej link zamieszczę na końcu przepisu. * Trochę poszalałam i wzburzyłam :) całą recepturę chilli con carne , tak jak i historia potrawy zmieniła mnie :) Polecam i zapraszam

Smaki Edyty
Klasyczne guacamole 143

początku tygodnia kupiłam awokado i zupełnie o nim zapomniałam. Leżało kilka dni i zdążyło dojrzeć, więc pomyślałam o klasyce kuchni meksykańskiej - cudnie zielonym dipie o nazwie guacamole. U mnie dzisiaj wersja podstawowa, a można dodawać do niego przeróżne składniki. Warunkiem dobrego guacamole jest naprawdę dojrzałe awokado. Dlatego warto kupić ten owoc wcześniej i zrobić dip po kilku dniach. Świetnie sprawdza

Weekendy w domu i ogrodzie
Chili con carne 159

Czy jest ktoś, kto nie lubi tej taksańsko-meksykańskiej potrawy?   Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe.  Bardzo popularne w Ameryce, tu moja wariacja i prosty przepis

Moje Kuchenne Rewelacje
GULASZ MEKSYKAŃSKI. 133

Patrzę w niebo. Zapadł już zmrok, próbuję policzyć gwiazdy, ale łuna bijąca od światła uniemożliwia ujrzenia większości z nich. Księżyc, niczym ugryziona bułka, pyszni się gdzieś

W kuchni Karmel-itki
Lekka tortilla z meksykańskim kurczakiem 247

muszę pójść po rozum do głowy :P Składniki: 6-7 placków tortilli Duża podwójna pierś z kurczaka Pół puszki kukurydzy 2 małe pomidory 1 duży ogórek zielony Przyprawa kuchni meksykańskiej Kamis Mała sałata lodowa Mały majonez pół dużego jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku Zioła włoskie Kamis 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso: pierś pokroić z paski lub grubą kostkę

Fabryka pomysłów
burrito z indykiem i papryką na ostro 168

Maksykańska nuta zawsze bardzo nas absorbuje. Ilu kucharzy tyle pomysłów i możliwości przygotowania burrito - tej słynnej północnoamerykańskiej potrawy, więc proponujemy Wam coś mięsnego, acz lżejszego niż

zobacz ich smak
Chili con carne 306

którą zrobiłem ze względu na nazwę;-) Lubię ostre potrawy, a chili „chodziło za mną” już od dłuższego czasu. Jak podaje ciocia wiki ( klik ), chili con carne jest tradycyjnym daniem kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Jest popularnym fastfoodem w amerykańskich barach. Jak się okazuje moja wersja to nie jest chili, ale o tym opowie ekspert – Dr Sheldon Cooper z serialu

Gotuj z Misiem
Meksykańskie burrito 166

domem i dobrym polskim jedzeniem :) Dzisiaj przepis na burrito, na początku miało to być Chili con carne, ale zmieniłam zdanie w ostatniej chwili :) W każdym razie wciąż jest to kuchnia meksykańska. W mojej wersji użyłam zwykłej tortilli pszennej, ale w zdrowszej wersji można zamienić je pełnoziarnistymi. Jak już pisałam w poprzednich postach, przepis na placki pojawi się na blogu

Zgrabne Gotowanie
Amore pomidore, czyli dżem pomidorowy 182

jestem pewna kto jest pomysłodawca tego dżemu, bo kilka lat temu natknęłam się na taki dżem w Lidlu pod hasłem „kuchnia meksykańska”. Lubię od zawsze wynalazki, jak to Misiek określa, i gdy tylko spróbowałam tego dżemu jeszcze tego samego dnia wróciłam do sklepu i wykupiłam wtedy chyba cały zapas w sklepie, nikt go nie chciał, a ja się(...)się jeszcze w Lidlu, ale to już nie było to samo, za słodki, mdły. Niedawno natknęłam si e też na taki dżem w Biedronce, ale tym razem pod hasłem kuchnia portugalska, no i to już absolutnie nie moja bajka, bo od ilości cukru aż mi się zęby kręciły. W tym roku obrodziły mi pomidory na tyle, że postanowiłam poeksperymentować. Udało

greenscarf
Torta de cielo - meksykański placek migdałowy - z cyklu "Ciasta Świata" 167

zawsze jednak kończyło się na jakimś innym wypieku :) Przypomniałam sobie o nim przy okazji cyklu "Ciasta Świata" , więc w końcu jest. Przepis znalazłam w książeczce "Kuchnia meksykańska", jednak bardzo go zmodyfikowałam. Nie wiem czy ciasto jest nadal meksykańskie bez tony cukru i olejków aromatycznych , ale zdecydowanie w tej wersji trafia w mój gust ;) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Pierożki drożdżowe z farszem meksykańskim 198

można je z powodzeniem zapakować w pojemniczek i zjeść w pracy lub podróży. Co prawda ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale uwierzcie mi że warto! 😊 PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z FARSZEM MEKSYKAŃSKIM (składniki na 4 blachy pierożków) Składniki na ciasto: - 700g mąki pszennej - 1 całe jajko + 1 białko - 60g drożdży świeżych - 50ml oliwy z oliwek lub innego płynnego tłuszczu - 400ml mleka(...)kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - lampka czerwonego wytrawnego wina - pół szklanki przecieru pomidorowego - tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, oliwa z oliwek) - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kuchni meksykańskiej (Kamis) Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego. Najpierw przygotowujemy zaczyn do ciasta. Mleko podgrzać, tak żeby było ciepłe, ale nie gorące. Ja wstawiam na około minutę do mikrofalówki

Zgrabne Gotowanie
RYŻ CZERWONY Z CUKINIĄ PO MEKSYKAŃSKU. 170

Podróż do krainy szczęścia, gdzie zapach roznosi się wokół Ciebie - tak bardzo byś chciał. Podróż za jeden uśmiech, poproś tylko, a myślę, że coś Ci przyrządzę

W kuchni Karmel-itki
Salsa z ananasa 203

chilli, do tego cytrusowa nuta limonki i mamy pełną gamę smaków Dzięki intensywnym dodatkom łatwo można przełamać słodki, deserowy smak wielu owoców. Takie salsy dodajemy zarówno do dań kuchni meksykańskiej, jak i do klasycznych obiadów, świetnie zastępują surówki czy domowe marynaty. Składniki: 1/2 świeżego ananasa 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 papryczka chilli (dodajemy część, do smaku) 1/2 czerwonej cebuli

Taste and Cook