Dzisiaj szybki wpis z pico de gallo czyli meksykańska salsa. Zaraz po guacamole jest jedną z podstaw meksykańskiej kuchni. Kolorowa, smaczna, delikatnie pikantna, pachnąca kolendrą. Komponuje się idealnie z kurczakiem, tortillą, rybami, mięsem z grilla. A już jutro na blogu pojawi się przepis, w którym wykorzystamy nasze pico de gallo (inaczej dziób koguta), zapraszam. Składniki: 3 dojrzałe pomidory 1 cebula(...)około godzinie wyjmujemy już gotową salsę do jedzenia. W szystkim jaskiniowcom życzę udanych łowów, tym razem na koguta, albo na pomidory jak kto woli Artykuł Pico de gallo, meksykańska salsa pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeTortilla z szynką i papryką to moja interpretacja meksykańskiej przekąski Quesadilla. Dodatkowo przygotowałam do mojej tortilli domowy sos serowy. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: 4 placki tortilla 100 g szynki 100 g sera żółtego 100 g papryki Sos serowy: 100 g sera żółtego 400 ml mleka 25 g masła 1 ½ łyżki mąki pszennej(...)stron 4. Pokroić tortillę na mniejsze kawałki 5. Przygotować sos 6. Sos doprawić i podawać gorący do tortilli Poprzedni 1 z 6 Następny Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej – tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem było moją inspiracja do przygotowania tej potrawy. Tradycyjnie podaje się je z takimi dodatkami jak: ziemniakami, papryką chilli
KuchniaWeDwoje.plEnchilada to popularne danie w kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie podawana jest w formie zwiniętych ruloników tortilii z farszem. Można w niej znaleźć mięso wołowe, kurczaka, mnóstwo warzyw i bezsprzecznie paprykę chili. W końcu nazwa do czegoś zobowiązuje, bo enchilar oznacza dodać paprykę chili . Mnie się jakoś nie chciało bawić w ruloniki, postanowiłam przygotować enchiladę w formie tortu z tortilli(...)oregano. Teraz wszystko wylądowało w piekarniku na 15 min. (180szt.). Po wyjęciu z piekarnika odczekałam chwilkę, a następnie enchiladę pokroiłam w ósemki. Znalazłam super stronkę z przepisami kuchni tex-mex . Na pewno będę się nią inspirowała
bastalenaChili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. “Chile con carne” oznacza papryki z mięsem. Główne składniki tej potrawy to różnego rodzaju papryki, fasola, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne(...)przez ok.3 minuty. Chilli con carne podajemy na gorąco z białym ryżem, chlebem lub plackami tortilli. Smacznego! The post Chilli con carne appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfileta z piersi z kurczaka - pół czerwonej papryki - pół czerwonej cebuli - 2- 3 łyżki passaty pomidorowej - 1 łyżka oleju - sól, pieprz, wędzona słodka papryka, czosnek, - przyprawa do dań kuchni meksykańskiej (opcjonalnie) Naleśniki (6 sztuk) - szklanka maki orkiszowej - 3/4 szklanki wody lekko gazowanej - odrobina soli - jajko Dodatkowo - odrobina startego żółtego sera Wykonanie Farsz Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy
Health-Fit-Lifenieustannie poszukuję nowych pomysłów. Dziś zapraszam na fasolkę z pomidorową salsą. Kolorowa i kapitalnie komponuje się smakowo z kwaskowatymi pomidorami. Salsa (czyli sos) to prosty dodatek zapożyczony z kuchni meksykańskiej. Idealny dodatek do każdego letniego obiadu, w większej ilości samodzielne danie kolacyjne. Tak samo smaczna na ciepło i na zimno. Po prostu pycha! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 2 pomidory
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lato nie chce się nikomu gotować, a tym bardziej jeść nic ciężkiego. Mix orzeźwiających owoców i warzyw to właśnie idealne kompozycje na ciepłe dni. Salsa wywodzi się z kuchni meksykańskiej, w której znajdziemy ogrom tego typu kolorowych pyszności. Tą […] Artykuł Salsa mango melon pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkabardzo lubię kuchnię meksykańską, pisałam Wam tu –>KLIK . A dziś przedstawiam Wam jedną z moich ulubionych przekąsek imprezowych. Czasami pozwalamy sobie nawet na taki obiad. Nie można się oprzeć tym chrupiącym kukurydzianym chipsom z cheddarem, aromatyczną fasolą i pikantnymi dodatkami :) ok. 300 g chipsów tortilla (dobrej jakości bez chemii w składzie, użyłam vegańskich nachosów z chia, z fioletową
Mienta blogmożna je kupić. Wygląd i smak awokado zależy od jego rodzaju i stopnia dojrzałości. Do przygotowania guacamole awokado musi być dojrzałe, inaczej pasta nie będzie smaczna. Guacamole pochodzi z kuchni meksykańskiej i jest dość ostre. U mnie jednak ostrość jest umiarkowana i wszystkie smaki są ze sobą zrównoważone. Ilość cebuli i ostrej papryczki najlepiej dostosować do swoich upodobań. Awokado
Kuchcik gotujeminut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 4 Picadillo – bogactwo smaków z Ameryki Łacińskiej Prawie każdy kto lubi jeść, wie co to jest chili con carne – pyszne danie kuchni meksykańskiej. Zupełnie nieznana jest u nas natomiast bardzo podobna, jeśli nie lepsza, potrawka – picadillo – niezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych
Niedzielny kucharzminut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 4 Picadillo – bogactwo smaków z Ameryki Łacińskiej Prawie każdy kto lubi jeść, wie co to jest chili con carne – pyszne danie kuchni meksykańskiej. Zupełnie nieznana jest u nas natomiast bardzo podobna, jeśli nie lepsza, potrawka – picadillo – niezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych
Niedzielny kucharzKrewetki gotowane w lekkim sosie z masła i pomidorów. Z przyprawami charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej: kolendrą, kminem rzymskim oraz słodką i wędzoną czerwoną papryką w proszku. Podane z ryżem, pastą z awokado i jogurtem naturalnym. Obficie skropione sokiem z limonki. Polecam na weekendową kolację. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 40 g masła 1 cebula / drobno posiekana 4 ząbki czosnku / pokrojone
cool and mintyChleb kukurydziany na śmietanie jest pyszny i wilgotny, a zarazem łatwy i szybki do przygotowania. Chlebek kukurydziany można podawać jako dodatek do ulubionej zupy, chili, z potrawami kuchni meksykańskiej czy amerykańskiej, a nawet na śniadanie. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Food, Folks And Fun . Chlebek kukurydziany podaj jako
Gospodyni MiejskaBardzo szybki obiad, kolacja czy też lunch. Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce
Dominacja smaku