kuchnia meksykańska - 1297 przepisów (strona:34/87)

Sałatka meksykańska 300

Kuchnia meksykańska udanie ok. 2 dekady temu przyjęła się w polskich domach. Mało tego, sądzę że jest tam jej coraz więcej. Stąd postanowiłem zaproponować wam danie na zimno. Trudno mi ocenić jego, a w zasadzie jej pochodzenie, ale myślę, że sałatka meksykańska przypadnie wam do gustu. Jest świetna na każdą imprezę. Do roboty. Możecie też spróbować naszej sałatki ziemniaczanej. Film

Kuchennyviral.pl
Szarpana wołowina do tortilli, hamburgerów i na kanapki 278

duszone w niskiej temperaturze w sosie własnym.  Mięso rozpływa się w ustach , jest tak kruche i delikatne że czas oczekiwania na nie nie robi żadnego wrażenia. Typowe dla kuchni meksykańskiej ale nie tylko ... Wołowina nie może być chuda, gdyż nie będzie efektu WOW, za chude mięso będzie po prostu za suche. Ja duszę więcej, mięso można później zamrozić razem

Pasje Jolki
Hasło tygodnia - kuchnia Meksyku. 137

Kuchnia meksykańska jest z pewnością jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Chyba każdy ma związane z nią jakieś mocno ugruntowane skojarzenia. Po pierwsze pikantność - pożar w ustach, którego źródłem są ostre papryczki niezliczonych odmian. Po drugie pewnie przyjdą nam na myśl placki zawijane (lub nie) na przeróżne sposoby. Te nazwy kuszące egzotyką: burrito, quesadilla, enchilada, fajita, taco... A wewnątrz kompozycje

zadanie-gotowanie
CHILI CON CARNE Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 115

Jednogarnkowe danie typowe dla kuchni meksykańskiej, tym razem z dodatkiem zielonych szparagów i kukurydzy.  Sycące i rozgrzewające, w pysznym sosie ze świeżych pomidorów, z delikatną w smaku kaszą jaglaną.  SKŁADNIKI / 6 porcji 1 łyżka oleju / najlepiej kokosowego 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu

cool and minty
TWISTER a'la KFC - TORTILLA Z KURCZAKIEM 161

kurczakiem - nieziemsko kolorowy, pełen chrupiących, soczystych warzyw. Kto by pomyślał, że tyle warzyw może tak świetnie smakować - koniecznie spróbujcie :) Tortilla z kurczakiem - pożywne danie na chwałę prostej, meksykańskiej kuchni. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka płatki kukurydziane przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, przyprawa do kurczaka pieczonego, mielone chilli oliwa do smażenia placki tortilli

Moja Książka Kucharska
Domowe burrito + film 131

rodziny, który przygotujemy w krótkim czasie. Delikatna pszenna tortilla wypełniona pikantnym mięsnym farszem i warzywami doskonale się ze sobą komponują tworząc pyszne, proste i sycące danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Takie danie to świetna alternatywa dla standardowej kanapki, więc warto je wypróbować!   składniki na 6 porcji 6 placków tortilli ( przepis tutaj) 500 g mielonej wołowiny 1 puszka kukurydzy

Smakowite Dania
Meksykańska zupa z kurczaka. 157

Chociaż ta zupka nie wychodzi poza bardzo konwencjonalne rozumienie kuchni meksykańskiej, to każdy kto jej spróbuje powinien przyznać, że to żaden grzech. Ba, to zaleta! ;) Co tu dużo wymyślać, gdy ten zestaw składników sam prosi się o połączenie w garnku. I dobrze wiedzą, co robią, bo razem stanowią pyszne połączenie smaków. Jest i pikantnie i słodko. Lekko kwaśno i słono

zadanie-gotowanie
Tacos z wołowiną 193

Tacos to jedno z najpopularniejszych da ń  kuchni meksykańskiej. Składa się z tortilli wykonanej z m ą ki kukurydzianej, faszerowane wołowiną, kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej z ryb ą  lub po prostu z samymi warzywami. W taco nie może tez zabraknąć warzywnej salsy z chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem

kulinarne odsłony pati
Burrito z mięsem mielonym 163

kolejny bazujemy na kuchni meksykańskiej i wykorzystujemy salse z poprzedniego przepisu. Burrito jest banalnie proste, szybkie i niesamowicie smaczne. Tym razem w wersji klasycznej z fasolą, kukuryczą i papryczkami poblano. Składniki: 6 tortilli 30 dag mięsa mielonego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 kolorowe papryki papryczka pablano bez nasion szczypta sproszkowanego czosnku przyprawa do burrito 200ml śmietany 18% 2 cebule

FITBUuK
Quesadilla – tortilla z serem i czarnym bzem 122

Tortilla swoją wielką karierę zrobiła w kuchni meksykańskiej, skąd pochodzi. Popularne pieczywo dotarło i do nas i równie mocno je kochamy. Tortille faszerować możemy praktycznie wszystkim i chyba właśnie to sprawia, że trudno jej nie lubić, skoro to co lubimy możemy do niej włożyć, zapiec i schrupać. Tradycyjna tortilla to wytrawne danie, dziś jednak postanowiłam złamać ten schemat i przygotować

Jadło i czytadło
Zapiekanka makaronowa w meksykańskim stylu 165

Miłośników meksykańskiej kuchni zapraszam dzisiaj na zapiekankę 😊 Łatw ą  i błyskawiczn ą  w przygotowaniu. Zapiekanka jest bardzo sycąca i wyrazista w smaku. Do zapiekanki użyłam makaronu fusilli, który połączony został z sosem pomidorowym, mielonym mięsem, czerwon ą  fasolk ą , papryk ą , pieczarkami, kukurydz ą  i cebulk ą ... a to wszystko przyprawione chili. Wierzch zapiekanki posypałam

kulinarne odsłony pati
Salsa pomidorowa – jak przygotować 146

Salsa pomidorowa to znakomity dodatek do wielu potraw. Salsa pomidorowa wywodzi się z Meksyku, jednak idealnie pasuje nie tylko do kuchni meksykańskiej. Będzie doskonałym dodatkiem np. do bagietki, tortilli czy nachos. Dobrze przygotowana salsa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych mięs np. karkówki. Nie ma jednego, sprawdzonego przepisu na przygotowanie salsy, każdy przygotuje ją trochę inaczej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chili sin carne 117

zainteresował się kiedykolwiek brytyjskimi wynalazkami wybudowanymi przez Niemców na naszych ziemiach w czasie drugiej wojny światowej. Biorąc pod uwagę, że jedzenia bywało tam mało, a klimat sprzyjał szybkiemu psuciu kuchnia meksykańska musiała być pikantna aby podrażniać żołądek oraz maskować smak ewentualnego zepsucia. Składniki: - czerwona fasola w puszce - ryż - cebula - koncentrat pomidorowy - chili   Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu

Kryzysowa Książka Kucharska
Burrito z czarną fasolą i cheddarem 127

Kuchnia meksykańska należy do moich ulubionych i chyba nigdy mi się nie znudzi. Bardzo lubię, szczególnie dania z fasolą. Tym razem do burrito dodałam marchewkę z chrzanem i kolorowy cheddar. Danie wyszło przepyszne, posmakuje szczególnie miłośnikom pikantnych dań. 5 tortilli 400 g (puszka) czarnej fasoli 400 ml passaty pomidorowej pół czerwonej cebuli ząbek czosnku ok. 2 kawałek chili posiekany pęczek

Mienta blog
Pilaff z kurczakiem 138

Bardzo fajne danie, które moja córka przyrządzała w szkole kulinarnej  Little Chef,  gdy były zajęcia z kuchni meksykańskiej.  Musiałam trochę zmienić przepis, ponieważ nie miałam kaszy bulgur, papryczki chili i pistacji, ale wyszło coś naprawdę wspaniałego! Całą robotę robi tu kiszona cytryna, którą zresztą ukisiła kiedyś moja mama - dostałam od niej słoiczek i wykorzystałam w pilaffie :) Składniki

Szczęśliwa kuchnia
Quinoa po meksykańsku 139

Uwielbiam dania inspirowane kuchnią meksykańską, musi być aromatycznie, pikantnie i treściwie :) Dziś przedstawiam quinoę z mielonym mięsem, fasolą i kukurydzą w pikantnym sosie.  Składniki: 2 - 3 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mielonej wołowiny 1/2 puszki kukurydzy (bez GMO) puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 puszka mała koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek majeranek

Quinoa Raz!
Krokiety meksykańskie 168

Kocham pikantne potrawy, więc kuchnia meksykańska jest bliska mojemu sercu. Pomysł na te krokiety przyszedł po wizycie w jednej z ulubionych knajpek. Wyszło bosko! :) Krokiety to może nie do końca szybkie, ale bardzo treściwe danie, które jest przydatne w sytuacji, gdy musimy posilić się w ciągu dnia w pracy. Te przygotowałam z myślą o Dominiku, który pracując

Cooking Monster
Quesadilla z tuńczykiem i smażoną papryką 107

Quesadillas to danie kuchni meksykańskiej – łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Do przygotowania wystarczy tortilla i ser, ale możemy również wzbogacić farsz dowolnymi składnikami. W tym przypadku prezentujemy Wam quesadilla z tuńczykiem i papryką z dodatkiem szpinaku. Wyszło bardzo smacznie. Składniki Ilość porcji: 2 2 tortille pszenne 100 g serca mozzarella ( świetnie pasuje cheddar ) Oliwa z oliwek 120 g tuńczyka

ale Pysznie
Tortille meksykańskie po naszemu 141

Tortille powstały w naszej kuchni i z oryginalną kuchnią meksykańską niewiele mają wspólnego, ale są smaczne, szybkie w wykonaniu i przede wszystkim syte. Robimy je gdy nie mamy czasu ani chęci na większe kombinacje kulinarne. Farszu zawsze przygotowujemy więcej wtedy mamy obiad na dwa dni lub dodatkową przekąskę. Oczywiście sos można zrobić samemu, ale przyznam, że żeby zaoszczędzić na czasie

Simply Food
Bruschetty z guacamole i łososiem 193

Przepisów na guacamole znajdziemy bez liku, jednak kluczowym jego składnikiem jest awokado. Tajemnicą dobrze przygotowanego guacamole jest wybór dobrego awokado - powinno być naprawdę dojrzałe. Guacamole to danie kuchni meksykańskiej. Z wykorzystaniem guacamole postanowiliśmy zrobić pyszne bruschetty z guacamole i łososiem. Składniki na bruschetty z guacamole i łososiem dojrzałe awokado sól bagietka wędzony łosoś kiełki rzodkiewki oliwa Przepis na bruschetty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe nachos z chilli 123

czyli małe trójkątne tortille wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Świetne na przekąskę w ciągu dnia, nie wspomnę o tych przekąskach podczas spotkań z przyjaciółmi. Wspaniale komponują się z czymś, np. salsą, dipem czosnkowym, guacamole. Wyszperałam ten przepis z książki podróży kulinarnych z Małgosią Puzio, postanowiłam od razu je przyrządzić. Z całą pewnością mogę polecić Wam ten przepis. Kształtne trójkąty

Zasmakuj Kuchni
27-28 SIERPNIA – WEEKEND AMERYKI PÓŁNOCNEJ I POŁUDNIOWEJ NA TARGU ŚNIADANIOWYM – WARSZAWA 112

27 i 28 sierpnia Targ Śniadaniowy zaprasza wszystkich amatorów dalekich podróży na Weekend Ameryki Północnej i Południowej. Kuchnia obu kontynentów to naprawdę wielkie porcje kulinarnych przyjemności

COOKMAGAZINE
Quesadilla z kurkami i kurczakiem 136

Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej. Zwykle tortilla zapiekana jest z serem ale można dodawać do niej swoje ulubione składniki jak kurczaka, pomidory, grzybki itp... Serwowana jest na śniadanie, obiad lub jako przekąska. Ja do swojej wrzuciłam oprócz sera mojego ulubionego kurczaka i kurki. Wyszła przepyszna :) 4 tortille 200 g startego żółtego sera 1 pojedyncza pierś z kurczaka 200 g kurek

Smakołyki Asi
Bruschetty z guacamole i łososiem 184

Przepisów na guacamole znajdziemy bez liku, jednak kluczowym jego składnikiem jest awokado. Tajemnicą dobrze przygotowanego guacamole jest wybór dobrego awokado - powinno być naprawdę dojrzałe. Guacamole to danie kuchni meksykańskiej. Z wykorzystaniem guacamole postanowiliśmy zrobić pyszne bruschetty z guacamole i łososiem. Przepis na bruschetty z guacamole i łososiem Bagietkę kroimy w cienkie kromeczki, skraplamy je oliwą, a następnie zapiekamy w piekarniku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa meksykańska z mieloną wołowiną 701

Żeby nie tracić czasu na dwudaniowy obiad zrobiłam go w jednym garnku czyli zupa jest pełna warzyw i z dodatkiem mięsa. Gęsta, pożywna i bardzo smaczna. Pewnie z prawdziwą kuchnią meksykańską ma niewiele wspólnego, ale kogo to obchodzi kiedy ma przed sobą miseczkę pachnącej i apetycznej zupy? Nas na pewno nie i z przyjemnością ją zjedliśmy. To że jestem zupiara

Smaczna Pyza
Burrito z mięsem mielonym i warzywami 134

Bardzo smaczne i pożywne danie kuchni meksykańskiej, przyrządziłam je z mięsa wieprzowego z dodatkiem pieczarek, papryki oraz sosu słodkie chili od firmy Fanex . Składniki: 8-10 placków tortilli Fanex 0,5 kilograma mięsa mielonego 200 gram pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka Mała puszka czerwonej fasoli Mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu słodkie

Bajeczna Kuchnia
Chili con carne z ryżem 158

Danie jest smaczne i sycące a w dodatku szybkie do przygotowania. Moja rodzinka bardzo lubi dania kuchni meksykańskiej. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 puszka dania meksykańskiego Chili con carne Bonduelle 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 cebula 250 ml. przecieru pomidorowego Olej do smażenia Przyprawa do Fajity Skworcu Sól, pieprz Chili Ryż Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek

Bajeczna Kuchnia
Quesadilla z kurczakiem i papryką 133

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Quesadilla - danie z kuchni meksykańskiej.  W skrócie...: jest to tortilla (kukurydziana, u mnie pszenna) z roztopionym serem.   (2 spore porcje) 4 placki tortilla 180-200g pieczonej piersi z kurczaka 200g żółtego sera 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 małej cebuli Dodatkowo: dip paprykowy (przepis: tu )   Pierś z kurczaka

Di gotuje
Ser żółty Monterey Jack - Jack cheese 132

krócej dojrzewającą, czyli Jack cheese . W swojej pierwotnej wersji Monterey jest serem półtwardym, o maślanym smaku. To jeden z bardziej popularnych serów w Ameryce, z powodzeniem wykorzystywany również w kuchni meksykańskiej. Chociaż tam akurat chyba częściej używana jest odmiana Pepper Jack , czyli ser połączony z papryczkami chili. Ale dzisiaj skupimy się na wersji podstawowej, na zwykłym tradycyjnym Jack cheese . Przepis

Marder&Marder Manufacture
Meksykańska tortilla (burrito) 149

Tortilla to rodzaj placka bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Można serwować go zarówno na ciepło jak i zimno z różnymi dodatkami. Polecam farsz z mięsem wieprzowym, pomidorami, kukurydzą i czerwoną fasolą a także dodatkiem świeżej papryki i sałaty. Taki danie można przygotować w zaledwie 20-25 minut. Składniki: 8 placków tortilla 500g mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże ząbki czosnku

Pyry na Gaz
CHILI CON CARNE 121

Idealny obiad na zimne dni? Taki , który porządnie rozgrzeje. To danie z kuchni meksykańskiej, dzięki chili robi to idealnie.A więc już może wiecie co jutro przygotujecie na obiad ;) Robi się szybko, a smakuje wyśmienicie   Składniki: 70 dag mięsa mielonego - najlepsza wołowina 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 50 dag pomidorów krojonych z puszki pół papryczki chili

Z Majeczką w kuchni
Chili con carne z makaronem 229

Chili con carne czyli pyszne  danie kuchni meksykańskiej . Jest to typowe danie jednogarnkowe, a jego głównym składnikiem jest mięso mielone.  Szybka, łatwa do przygotowania, bardzo sycąca i rozgrzewająca potrawa idealna na chłodne dni.        Składniki: 500 g mięsa wołowego zmielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy 1 duża czerwona papryka

magiczna kuchnia Kasi
tortilla z chili con carne 136

Chili con carne to idealne danie dla całej rodziny lub na spotkania z przyjaciółmi. Doprawione jest dość intensywnymi przyprawami - kminem rzymskim, chili, oregano, które podkreślają wyjątkowość

zobacz ich smak
Chilli con carne 222

Dzisiaj kuchnia meksykańska - chilli con carne . Danie szybkie, jednogarnkowe. Mielona wołowina doprawiona chilli z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli na pewno będzie smakowała. Nie zapomnijcie o lampce dobrego czerwonego wina.   Składniki: 70 dag mielonej wołowiny  duża cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chilli 1 łyżeczka suszonego oregano  1 puszka pokrojonych pomidorów 1 kostka bulionu

Salonik smaków
Fajitas z kurczaka 150

gorącym półmisku”, skwierczącym i parującym, a dodatki na osobnych talerzach. Dzięki temu biesiadnicy mogą sami nakładać sobie jedzenie na talerze i zwijać tortille. Smacznego Fajita – jest to rodzaj potrawy kuchni meksykańskiej składającej się z grillowanego mięsa podawanego na tortilli z cebula, papryką i innymi warzywami oraz dodatkami takimi jak kwaśna śmietana, guacamole, salsa, żółty ser. Danie to było znane już

Codzienne Gotowanie
Dietetyczne Chili con carne 231

Kiedyś słyszałam, że jest to potrawa kuchni meksykańskiej, całkiem niedawno wyczytałam, że jest to podobno typowe amerykańskie jedzenie podawane najczęściej w barach typu fastfood. Od razu powiem, że nie lubię rozbieżności w informacjach i zazwyczaj staram się dociec jak to w końcu na prawdę jest... jednak tym razem zawiodę wszystkich i w tym również samą siebie - nie będę na siłę

Jedzeniomania
Tarta pomidorowa z fasolą i chorizo 111

śmietankowego twarożku 125 g gęstej śmietany 2 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka przyprawy do chili con carne lub dań z kuchni meksykańskiej sól, pieprz Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, solą, proszkiem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wylepić nim - podnosząc brzegi na wysokość ok 2-3 cm - formę wysmarowaną tłuszczem. Spód ciasta

Czerwień i błękit
Jajka po ranczersku 152

wspomnianych jajek w bułce użyjemy w tym celu po prostu patelni. Najlepiej małej (2 jajka) lub średniej (4 sztuki), chyba że robimy śniadanie dla dużej rodziny. To danie kuchni meksykańskiej, więc i sposób podania będzie charakterystyczny dla niej: jajka i warzywa położymy na tortilli. Dzięki dodatkowi odrobiny chili będzie również lekko pikantnie. Jajka po ranczersku teoretycznie nie są szczególnie wyszukaną

Kulinarna Pokusa
Tacos śniadaniowe 129

Tacos to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Najczęściej robi się je z mięsa wołowego, pomidorów, czerwonej fasoli czy kukurydzy. Ja wykorzystałam kukurydziane łódeczki do wersji z śniadaniowej z jajkiem gotowanym na twardo. Składniki (ok 6 muszelek): 150 gram mąki kukurydzianej 80 gram mąki pszennej 120 ml ciepłej wody łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 4 jajka kilka liści sałaty

e-PrzepisyKulinarne
Rastafariańska tortilla 122

szybko propozycja obiadowa, idealna kiedy wracamy padnięci do domu i absolutnie brakuje nam chęci i czasu na długie gotowanie. Smak niepowtarzalny, jeden z naszych ulubionych, bo z resztą kuchnia meksykańska wiedzie u nas prym.  Jedyne odstępstwo od klimatu stanowił sos czosnkowy, którego trudno sobie odmówić, kiedy jest dobrze zrobiony, ręką mistrza M. W czasie przygotowywania warzyw zauważyłam też pewną

Przepysznik - BLW i nie tylko
Meksykańska zupa z cieciorką 161

Powstało ostatnio troszkę smakołyków kuchni meksykańskiej, ale to póki co ostatni, którym się z Wami podzielę :) Ostra zupa z dodatkiem cieciorki rozgrzeje nawet największego zmarzlucha :) Składniki: Dla 8 osób: 2 filety drobiowe 1 opakowanie cieciorki (400g) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 papryka biała 2 papryczki pepperoni

Kuchnia w czekoladzie
Wrocławscy Ulicożercy - Relacja z Festiwalu Food Trucków i Zacnego Piwa 132

szału. Największym bólem był fakt, że mieliśmy ochotę na nadzienie z krewetek, z którym to pierogi zostały wykupione idealnie przed nami. Na moją uwagę zasłużył również Wheel Meal z meksykańską kuchnią. Moja ogromna ochota na chimichangę została niestety pokonana przez pełny żołądek, czego bardzo żałuję. Ładnie prezentował się również food track Fragola , w którym serwowano fajowe gofry. Jednak zasłodzony baklavą

Food Square
Gdzie ta wiosna? i Zupa (SOPA) z chipsami z tortilli i pieczonymi pomidorami 174

zupy wciąż są ciepłe, bo przemoknięty człowiek nie pragnie niczego bardziej od miseczki parującej pyszności. Choć nie tracę nadziei, że niedługo już nastanie okres orzeźwiających chłodników! Po ostatnich fascynacjach kuchnią meksykańską, w szafce zostało mi kilka gigantycznych tortilli. Ciągle zastanawiałam się, co z nimi zrobić. Aż postanowiłam, wzorem innych blogerów, dodać je do zupy. Pokroiłam, podpiekłam i... znęciłam tym moich

Gotowanie to kochanie
Zupa meksykańska z soją 79

Bardzo pożywna, nieco lżejsza od oryginału. Połączenie smaków charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej. W czasie wykonania nie uwzględniam czasu moczenia i gotowania soji gdyż wykorzystuję soję ugotowaną poprzedniego dnia np. do kotletów sojowych

Milion Smaków
Chili con carne 59

Flagowe danie kuchni meksykańskiej choć pochodzi z terenów Stanów Zjednoczonych. Swoją popularność zdobyło w Teksasie - gdzie jest oficjalnym daniem stanu od 1977 roku. Tam też chili zyskało czerwoną fasolę jako składnik, która teraz nieodłącznie się z nim kojarzy. Oryginalne chili było skomponowane tylko z wołowiny, papryczek chili oraz soli. W niektórych odmianach dodano fasolę, pomidory, zwykłą paprykę oraz inne przyprawy

Milion Smaków
Pilaff z kurczakiem 180

Bardzo fajne danie, które moja córka przyrządzała w szkole kulinarnej  Little Chef,  gdy były zajęcia z kuchni meksykańskiej.  Musiałam trochę zmienić przepis, ponieważ nie miałam kaszy bulgur, papryczki chili i pistacji, ale wyszło coś naprawdę wspaniałego! Całą robotę robi tu kiszona cytryna, którą zresztą ukisiła kiedyś moja mama - dostałam od niej słoiczek i wykorzystałam w pilaffie :) Składniki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 130

Klasyka gatunku. Typowy argentyński Malbec. Starzony w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Aromatyczny, pachnie i smakuje czerwonymi i czarnymi owocami, czekoladą, kokosem i wanilią. Idealny do dań z kuchni meksykańskiej, indyjskiej oraz do grillowanego czerwonego mięsa. Do każdego dania można było śmiało pić Perelada Cava brut Reserva – Hiszpańską klasyczną Cavę stworzoną z winogron : Macabeu (40%), Xarello (30%), Parellada

królestwo garów
Quesadilla z kurczakiem, czyli pszenna tortilla jako domowa przekąska idealna na ciepło i na zimno 266

farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy chili (ewentualnie przyprawą do kuchni meksykańskiej). Na oddzielnej patelni podsmażamy warzywa. Kiedy już mięso jest usmażone przekładamy do niego warzywa i jeszcze chwilkę dusimy razem. Jedną tortillę kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni. Posypujemy lekko serem, nakładamy

Kuchnia po mojemu
Guacamole - pasta z awokado rodem z Meksyku 175

Zachciało mi się w Arabii Saudyjskiej spróbować kuchni meksykańskiej. Zacząłem od chili con carne, ale Małżonka ma Aleksandra oprotestowała to danie jako zbyt pikantne. Wpadłem więc na chytry plan, godny prawdziwego Wielbłąda i zaserwowałem guacamole - smaczną i zdrową meksykańską pastę z awokado. O dziwo Ola, która nie lubi warzyw i owoców zażyczyła sobie.... powtórkę :) Mam nadzieję, że i Wam będzie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Burrito w pełnoziarnistej tortilli 113

Dawno na blogu nie pojawiła się kuchnia meksykańska. Dzisiaj nadrabiam :) Na burrito "czaiłam" się od jakiegoś czasu ale nigdy jakoś nie było nam po drodze. Do minionego weekendu :) Burrito to nic innego jak mięso mielone a'la chilli con carne zawinięte w tortillę. Ja dodałam od siebie jeszcze żółty ser, który podczas podsmażania tortilli ładnie się rozpuścił. Polecam. Najlepsze jest

CookYourself
Meksykańskie casserole z kurczakiem i tortillami 229

bajka? Spróbujcie, a sami się przekonacie! Ja z niesmakiem patrzę już na chipsy, z czego jestem niesamowicie dumna. Za to jem za trzech, a najbardziej odpowiadają mi dania kuchni meksykańskiej. Ostatnio przyszło mi przyrządzić obiad dla dziko wygłodniałej rodzinki i, na szczęście, trafiłam w gusta wszystkich. Kilka warstw, za to każda NAJLEPSZA. Kurczak, fasola, ser...tortilla! Moja rodzinka była przyjemnie

Gotowanie to kochanie
Sałatka w awokado i tortilla zamiast kanapki 168

już czasu na skoczenie po bułeczki, czy (tym bardziej) ich pieczenie. Stąd też moja dzisiejsza propozycja do akcji "Szklanka soku do śniadania". Śniadanie na ostatnią chwilę dla śpiochów inspirowane kuchnią meksykańską, czyli niezwykle zdrowe i odżywcze awokado z sałatką i ciepła tortilla z kurczakiem i papryką zamiast kanapki. Kurczaka można użyć oczywiście świeżego, ale wtedy śpicie kilka minut krócej ;) Można

Pełny talerz
Krewetki z patelni 172

smakują, niż w restauracji... Teraz na szczęście już wiem, że krewetek nie smaży się 15 minut. Tak na wszelki wypadek, bo może jeszcze są surowe ;) A dzisiejszy przepis (inspirowany kuchnią meksykańską) jest chyba moim ulubionym z tymi owocami morza. Kolendra i limonka świetnie podkreślają smak krewetek. I ten maślany sos... Pyszności! Zdecydowanie najlepsze są wyciągane palcami prosto z patelni ;) Składniki

Pełny talerz
Chili con carne 178

Chili con carne to tradycyjna potrawa z kuchni meksykańskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "chili z mięsem".  Poniżej umieszczam przepis na moją wersję powyższego dania.  Polecam podawać z białym ryżem bądź kromką chleba. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 sztuki czerwonej papryki 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka

Ugotować
Tortilla z kurczakiem i guacamole 326

Tortilla i kurczak to znany duet w kuchni meksykańskiej. W połączeniu z chili, czosnkiem, fasolą i papryką to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale także dla oczu. Danie jest smaczne, kolorowe, a do tego proste. Polecam je jako imprezową przystawkę. Można je jeść rękoma. Doskonale smakuje z guacamole. Przepis przygotowany w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTłoczenia.pl oraz Fooder.pl

Smakowity Blog Kulinarny
Ful Medames. Zapraszam Was na egipskie śniadanie! 121

posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do podania: salsa z zielonego chilli: 6 marynowanych zielonych chilli (ok. 50 g), posiekanych (możecie użyć marynowane chilli w plasterkach, sprzedawane jako dodatek do kuchni meksykańskiej), 1 mały ząbek czosnku, posiekany, 40 ml oliwy, sól, pieprz pokruszony ser feta do posypania gotowego dania cząstki cytryny chlebki pita, np. domowe z tego przepisu Przygotowanie: W miseczce

Chilli Czosnek i Oliwa
Ale Meksyk na grillu! Fajitas wołowe – polecane przepisy, metody przygotowania i akcesoria 146

jakie możemy przygotować na grillu. Jest to idealny posiłek dla osób, które mają mało czasu na gotowanie czy grillowanie. Polecamy wam dziś dwa wyjątkowe przepisy na to wyjątkowe danie kuchni meksykańskiej. Klasyczne Fajitas z wołowiny Składniki: ½ kg steka z polędwicy wołowej pokrojonego w cienkie plasterki ¼ dużej cebuli pokrojonej w plasterki 1 średnia zielona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 średnia

naRuszcie
Kurczak z warzywami po meksykańsku 319

Czasem opłaca się czytać przepisy z opakowań ;) Ostatnio biorę stamtąd coraz więcej przepisów.  To jest dziwne :D Z wyglądu szału nie robi, jest szybkie i

W kuchni bez szafek
Burrito 156

Lubię dania kuchni meksykańskiej, zwłaszcza jesienią. Sycą, poprawiają nastrój swoimi pięknymi kolorami i fajnie rozgrzewają. Dziś mam dla Was przepis na pyszne burrito, które ostatnio zrobiło u mnie furrorę, jedliśmy je przez 2 dni i nie mielismy dosyć. Z podanych składników wychodzi cały gar farszu, który można zawijać w tortillę lub też zaserwować np. z ryżem. Dodam, że jest

Zawsze głodna!
Quesadilla 354

Jest to moje ulubione danie kuchni meksykańskiej, tortilla kukurydziana z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz równie dobry jest np. cheddar. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki – ziemniaki, grzyby, cuitlacoche , pokrojoną w paski paprykę jalapeño, kiełbaski chorizo itd. Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy. Moja propozycja to kurczak, papryka najlepiej różnokolorowa, pieczarki

Luźna Kuchnia
Quritto czyli quesadilla z kurczakiem, kukurydzą i serem 2994

Quesadilla to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Można ją przygotować z samych placków przekładając tylko serem, ale można też wzbogacić farsz różnymi składnikami. Ja dodałam trochę mocno doprawionego mięsa i kukurydzy. Taki skład bardzo nam odpowiada.Wyszło bardzo smaczne danie - na pewno nie dietetyczne ze względu na dużą ilość serów, ale naprawdę pyszne! Warto samodzielnie przygotować tortille bo wtedy mamy

Smaczna Pyza
Tortille pszenne domowe 165

można je kupić w wielu sklepach. Jednak kosztują dość sporo jak na placki z mąki i wody więc dużo lepiej przygotować je samodzielnie w domu. Pochodzą z kuchni meksykańskiej gdzie w zależności od regionu wypieka się je z mąki pszennej albo kukurydzianej. Zrobienie jest dość łatwe chociaż wymaga nieco siły i cierpliwości przy wałkowaniu. Ale naprawdę warto bo z zaledwie

Smaczna Pyza
Czy z tej mąki będzie chleb? 145

kuchni japońskiej, * gryczana – wartościowa odżywczo, stosowana w Indiach jako mąka chlebowa, a w kuchni chińskiej używana do wyrobu makaronów, * kukurydziana – mąka, która nadaje potrawom słodkawy smak, powszechnie znana w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli czy taco. Znajduje również doskonałe zastosowanie do wypieków ciast, ciasteczek, placków, panierowania, zagęszczania sosów, * ziemniaczana – powstaje poprzez wypłukanie skrobi z świeżych ziemniaków, a następnie osuszenie

Pyry na Gaz
Sopa Tlalpeño 121

Dziś coś z kuchni meksykańskiej - wiejska zupa jarzynowa. Przepis pochodzi z z dodatku "Kulinarny Atlas Świata", który kilka lat temu ukazywał się razem z GW. Zupa lekka i delikatna w smaku. Gdybym miała zgadywać z którego kraju pochodzi przepis, na pewno nie wskazałabym na Meksyk :) Czytaj więcej

bistro mama
Pasta z awokado - guacamole 131

niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z pieczywem i pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla lub specjałów kuchni meksykańskiej. Czas przygotowania: 8 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 4,50 zł SKŁADNIKI: 1 dojrzałe awokado 1/2 średniej cebuli 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 2 łyżki jogurtu

kulinarnyJa
Chili con carne 108

Chili con carne , czyli po prostu ostre papryczki z mięsem. Jest to danie będące tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Podstawą są jednak dobrej jakości mielona wołowina, papryka, czerwona fasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze

Food Square
Chili con carne 136

Szybkie, sycące, pikantne danie kuchni meksykańskiej. Składa się z mielonej wołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno. Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami.   Składniki: 1 łyżka oliwy 1 biała cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę

Smakowity Blog Kulinarny
Fajitas z rybą. 163

Fajitas with the fish. Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas  (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą, awokado i innymi składnikami.   Składniki. 200g dorsza 1 pomidor 1 chilli czerwone małe 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku

Kulinarny karnet Christophera
Rodzaje mąk bezglutenowych 153

kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich.  Powszechnie używana jest w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli, nachos, tacos

NaKońcuJęzyka
Kukuryku w Meksyku 185

Podejście do kuchni meksykańskiej nr 2, jednak dzisiaj w nieco łagodniejszej wersji. Znowu enchiladas, tym razem z kurczakiem i ryżem. Podoba mi się to połączenie z tortillą, zawsze to jakaś odmiana dla naleśników, no i szybsza w przygotowaniu. 4 tortille 1 pierś z kurczaka 100 g ryżu 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli groszek zielony 250 ml rosołu drobiowego

bastalena
Entliczek pentliczek malowany stoliczek 153

Bardzo ostra! Równie kolorowa! Żółta kukurydza, czerwona fasolka, zielona papryka. Treściwy dodatek w postaci mięsa mielonego. A do tego wszystkiego nie może zabraknąć chilli. Kuchnia meksykańska ponownie zagościła w moim menu... Zupa meksykańska z serowymi quesadillas 400g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki

bastalena
Burrito, kobito! 256

Inspiracja kuchnią meksykańską nadal trwa. Pomimo, iż WC o tej potrawie w swoich odcinkach nie wspominał, ja pogrzebałam trochę w necie i dowiedziałam się, że jest ono równie popularne co  zupa meksykańska  czy tacos. Amigos! Dzisiaj burritos...  Czerwone burrito   z meksykańskim ryżem 300g mięsa mielonego 1/2 pomidorów w puszce czerwona papryka czerwona fasola przyprawy (kumin

bastalena
"Z talerzem przez świat" czyli babskie spotkanie w kuchni. Marokański tagine z kurczakiem. 286

Razem z Asią i Justyną postanowiłyśmy się spotkać i wspólnie pogotować. Zainspirowane MasterChefem i faktem iż niedawno odkryłam w domu tagine postanowiłyśmy przygotować tagin drobiowy. Z miłości Asi do kuchni meksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka

Miksturownik
Dobrze nadziana tortilla z kurczakiem 330

Dużo mięsa, pyszny ser i kurczak. Szybko i smacznie to temat przewodni tego lata w mojej kuchni. Mało u mnie kuchni meksykańskiej, wybieram makarony. Jednak domową tortillę zrobić muszę i kropka. Przepis będzie na blogu na pewno. Składniki : * 2 tortille pszenne * filet z kurczaka * ulubione przyprawy * 20 dag sera żółtego * sos pomidorowy  Przygotowanie : Kurczaka przyprawić, zgrillować. Odstawić do przestygnięcia

Magiczne Życie Marty
Biała kiełbasa w kawowo-miodowej marynacie 150

Podobają mi się modne ostatnio eksperymenty na kawę w potrawach. Sprawdziłam swego czasu dania z herbatą . Kakao ( czekolada) i to w wersji gorzkiej od dawna jest obecne w kuchni meksykańskiej. Teraz przyszła pora na kawę. Przyznam , że robiłam tą kiełbasę z ,, duszą na ramieniu" - zupełnie nie potrzebnie. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 199

kręci! Z miseczką pełną tej ostrrej mikstury nawet mrozy syberyjskie to małe piwo. Kto ma ochotę na porządną rozgrzewkę? PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski;  inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut  (plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki pomidorów bez skóry wraz

W kuchni Karmel-itki
Chili con carne 157

Dzisiaj naszła mnie ochota na kuchnię meksykańską. Bardzo ją lubię a na blogu nie mam jeszcze tego typu potraw, więc zdecydowałam, że najwyższy czas je zrobić :) Chili con carne to potrawa bardzo szybka i łatwa, jej przygotowanie zajmuję około 30 minut. Ale uwaga, jest na prawdę ostra! A już niedługo ruszam ze świątecznymi przepisami, mam nadzieję, że przydadzą Wam się

Zgrabne Gotowanie
Quesadilla (tortilla) z salami i serem 882

Quesadilla jest to danie kuchni meksykańskiej, tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera. Quesadilla (tortilla) z salami i serem to świetna przekąska na imprezę itp. Składniki Tortilla 4 placki tortilli Ser żółty kilka plasterów, ok. 300g Salami kilka plasterków, ok. 300g […] The post Quesadilla (tortilla

Kulinarne Przeboje
Quesadillas z kurczakiem i serem 212

Ostre QUESADILLAS Z KURCZAKIEM I SEREM to meksykańskie pieczone placki tortilli, które są szybkie i proste do zrobienia. Na pewno

Menmagazine
Zupa meksykańska 154

Póki jeszcze chłodniej proponuję zupę meksykańską:  ostrą, aromatyczną i pożywną. pół kg mięsa mielonego z szynki po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej dwie suszone

Humanistka w kuchni
Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado 202

Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado to przepyszna, zdrowa i lekka opcja na grillowane dania. Bardzo delikatne, soczyste mięso ryby cudownie komponuje się z wyrazistą

Pociąg Do Kuchni
Moja wersja meksykańskiego ciasta Tres Leches = 3 rodzaje mleka + hibiskus + mango 224

Ciasto Tres Leches to stosunkowo proste w wykonaniu, klasyczne, domowe ciasto. W szczególności popularne w Ameryce południowej i środkowej. „Tres Leches” w wolnym tłumaczeniu

Jem więc Jestem