kuchnia meksykańska - 1297 przepisów (strona:28/87)

Chlebek kukurydziany na śmietanie 156

Chleb kukurydziany na śmietanie jest pyszny i wilgotny, a zarazem łatwy i szybki do przygotowania. Chlebek kukurydziany można podawać jako dodatek do ulubionej zupy, chili, z potrawami kuchni meksykańskiej czy amerykańskiej, a nawet na śniadanie. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu:   Food, Folks And Fun . Chlebek kukurydziany podaj jako

Gospodyni Miejska
Pyszne Burrito 168

Bardzo szybki obiad, kolacja czy też lunch. Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce

Dominacja smaku
Pyszne Burrito 134

Bardzo szybki obiad, kolacja czy też lunch. Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce

Dominacja smaku
Tortilla - domowe ciasto 797

Robiliście kiedyś sami tortille w domu? Są o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż kupne, nie mają polepszaczy, utwardzaczy itp. Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Tortilla - domowe ciasto 797

Robiliście kiedyś sami tortille w domu? Są o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż kupne, nie mają polepszaczy, utwardzaczy itp. Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Drobiowy kociołek rodem z Meksyku 143

Aromatyczne, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe przygotowane z mięsa drobiowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, typowych dla kuchni meksykańskiej kolorowych papryk, ostrej papryczki chilli, czerwonej i białej fasoli oraz aromatycznego czosnku i wyrazistej cebuli. Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 350g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów 200g koncentratu pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli

Szalona Kuchnia Eweliny
Bruschetty z guacamole i łososiem 180

Przepisów na guacamole znajdziemy bez liku, jednak kluczowym jego składnikiem jest awokado. Tajemnicą dobrze przygotowanego guacamole jest wybór dobrego awokado – powinno być naprawdę dojrzałe. Guacamole to danie kuchni meksykańskiej. Z wykorzystaniem guacamole postanowiliśmy zrobić pyszne bruschetty z guacamole i łososiem. Składniki na bruschetty z guacamole i łososiem dojrzałe awokado sól bagietka wędzony łosoś kiełki rzodkiewki oliwa Przepis na bruschetty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Huevos rancheros z salsą pico de gallo | Tortille z jajkiem, smażoną fasolką i pomidorami 136

Meksyku huevos rancheros to danie śniadaniowe, to ja przygotowuję je na obiad. Domowe tortille z podsmażoną fasolką, sadzonym jajkiem i salsą z soczystych pomidorów. Najlepiej :) Więcej o mojej ulubionej kuchni meksykańskiej pisałam tu –>KLIK. tortille 4 sztuki: 125 g mąki pszennej 50 ml ciepłej wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonej natki pietruszki szczypta soli smażona fasolka: pół cebuli

Mienta blog
Meksykańskie kukurydziane gofry z Ramą z olejem z awokado i nutą limonki 148

Świeży smak nowej kremowej Ramy z olejem z awokado i nutą limonki zaprowadził mnie do Meksyku. Kuchnia meksykańska oparta jest na warzywach strączkowych i kukurydzy oraz pikantnej papryczce chili. Z Ramą  z olejem z awokado i nutą limonki  przygotowałam kukurydziane gofry z sałatką meksykańską.  Ciasto na kukurydziane gofry (około 8 sztuk) 1.5 szklanki mąki z kukurydzy szczypta

AZgotuj!
Drobiowa fajita 116

Fajita (wym. fahita ) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli . Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego , jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami . W restauracjach mięso pieczone i podawane jest często z cebulą i papryką . Popularnymi dodatkami są: kwaśna śmietana

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Chilli con carne 148

minuty. Chilli con carne najlepsze jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Trudno znaleźć jedyny i słuszny przepis na chilli con carne. Jest to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej i pewnie odmian ma tyle, co nasz rodzimy bigos. Podstawą są wołowina mielona (lub bardzo drobno posiekana), chilli, czosnek, cebula, papryka i pomidory. Czasami dodaje się czerwoną fasolę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Quesadilla z serem i salami 127

Przychodzą znajomi? Macie ochotę na kuchnię meksykańską? Quesadillę przygotujecie dosłownie w kilka chwil a sprawdzi się doskonale jako słodkie co nieco podczas spotkań towarzyskich. Eksperymentujcie z nadzieniem - w przepisie podaję najbardziej podstawowe ale równie dobrze sprawdzą się pieczarki czy kurczak z warzywami

Milion Smaków
Sałatka meksykańska 203

Kuchnia meksykańska udanie ok. 2 dekady temu przyjęła się w polskich domach. Mało tego, sądzę że jest tam jej coraz więcej. Stąd postanowiłem zaproponować wam danie na zimno. Trudno mi ocenić jego, a w zasadzie jej pochodzenie, ale myślę, że sałatka meksykańska przypadnie wam do gustu. Jest świetna na każdą imprezę. Do roboty. Możecie też spróbować naszej sałatki ziemniaczanej. Film

Kuchennyviral.pl
Salsa pomidorowa 157

jednym z kilku polskich sklepów, a ostatnio wypatrzyłam także pomidory z Polski w Aldim.  Z takich pysznych pomidorów postanowiłam przygotować klasyczną salsę pomidorową . Salsa wywodzi się z kuchni meksykańskiej, można ją porównać do polskiej sałatki pomidorowej, jednak do tradycyjnej salsy meksykańskiej dodaje się papryczkę chilli i sok z limonki. Istnieje oczywiście wiele wersji tej orzeźwiającej sałatki, mam jednak nadzieję

Codzienne Gotowanie