Chilli con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to różnego rodzaju papryka, cebula, czosnek, pomidory i mielone wołowe mięso, najczęściej z dodatkiem czerwonej fasoli. Bardzo proste do przygotowania i dość szybkie danie. Idealny dodatek do chilli con carne
To co kochamQUESADILLA Z KURCZAKIEM LUB WOŁOWINĄ / CHICKEN OR BEEF QUESADILLA Kuchnia meksykańska kojarzy mi się papryczkami chilli, burrito i chilli con carne, a ja nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem. Stąd też quesadilla – delikatne danie gdzie podstawą jest ser (hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia
Martyna CooksRestauracja Blue Cactus w Warszawie mieści się na Mokotowie i jest dobrze znana przez okolicznych mieszkańców, jak i fanów meksykańskiej kuchni. Karta restauracji oparta jest na kuchni Tex-Mex, czyli kuchni pogranicza Teksasu oraz Meksyku. Miejsce na mapie Warszawy istnieje już ponad 20 lat, więc śmiało można powiedzieć, że jest ono kultowe. Będąc pierwszy raz w restauracji chcieliśmy spróbować
Kuchnia BazyliiQesadillas to meksykańskie danie w tortilli. Pierwszy raz jadłam je w meksykańskiej knajpce i totalnie podbiło moje serducho. Dziś postanowiłam przygotować dla Was przepis na swoją
Ostra na SłodkoQUESADILLA Z KURCZAKIEM LUB WOŁOWINĄ / CHICKEN OR BEEF QUESADILLA Kuchnia meksykańska kojarzy mi się papryczkami chilli, burrito i chilli con carne, a ja nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem. Stąd też quesadilla – delikatne danie gdzie podstawą jest ser (hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia
Martyna CooksQUESADILLA Z KURCZAKIEM LUB WOŁOWINĄ / CHICKEN OR BEEF QUESADILLA Kuchnia meksykańska kojarzy mi się papryczkami chilli, burrito i chilli con carne, a ja nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem. Stąd też quesadilla – delikatne danie gdzie podstawą jest ser (hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia
Martyna Cooksgroszek. Składniki: 1 woreczek ryżu 1 opakowanie mrożonych warzyw ( Sałatka meksykańska Poltino ) 2-3 kiełbaski salami lub kabanosy majonez jogurt naturalny sól, pieprz szczypta ostrej przyprawy, np do dań kuchni meksykańskiej Wykonanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Mieszankę warzywno ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Kabanosy/salami pokroić w plasterki. Około 2 łyżki majonezu wymieszać
kolorowotorcikowoFajitas z kurczakiem i guacamole doskonale sprawdzą się na letnie przyjęcie w ogrodzie, to typowe danie kuchni meksykańskiej i tex-mex umili Wam również wieczór przed telewizorem, jeśli wolicie schronić się przed upałami w domu. Zwolennicy kuchni wegetariańskiej mogą przyrządzić fajitas tylko z warzywami, będą równie smaczne. Dla 4 osób : Czas przygotowania : 25 min Składniki: ● 4 placki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapolsko-meksykańskie małżeństwo było pełne zapachu i koloru. Mąż wybrał odważnie ostrą wersję, ja pozostałam przy łagodnej z dodatkiem pasty z awokado. Potwierdziło się, że pojęcie "ostre" ma w kuchni meksykańskiej inny wymiar. Mąż skapitulował przed końcem Buritto, ziając niczym smok ;) Moja wersja okazała się o wiele bardziej przystępna - z sosem jogurtowym z natką pietruszki, tradycyjną pastą z fasoli(...)najwięcej). Wraz z upływem czasu amatorów smakołyków przybywało. Chłopaki uderzyli na plac zabaw, a ja po zaspokojeniu głoda wybrałam się na rundkę zapoznawczą ze straganami. Stoisk było wiele: od kuchni wietnamskiej, poprzez hiszpańską (tam Mateusz zamówił Paelle i brazylijską (przyciągającą aromatem grillowanych mięs i ananasa oraz głośnymi rozmowami wyluzowanych przedstawicieli tej narodowości ;). Były też stragany z typowo polskimi regionalnymi produktami
Kuchnia po mojemutwarz i nie kazało popatrzeć na składniki/produkty od nowa, inaczej, z innej strony. Odkrycie czerwca – do powtarzania przez cały kukurydziany sezon – meksykański street food – Elote. Nie jestem fanką meksykańskiej kuchni, ale poszukiwania nowych możliwości dla zjedzenia żółciutkiej, soczystej kolby zaprowadziły mnie aż do Meksyku. I wtopiłam w ten Meksyk całkowicie, bo tak podana kukurydza to istna symfonia prostoty
Karo in the KitchenChili con carne (chili z mięsem) to tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej, znajdziecie ją z pewnością w niejednej książce kucharskiej z kuchnią meksykańską. Głównymi składnikami są: papryka chili, czosnek, cebula, pomidory, czerwona fasola, kukurydza i mięso mielone, najczęściej wołowe, ale istnieją wersje z mięsem wieprzowym, indyczym, wieprzowo-wołowym. Nawet bezmięsne. Jak to w kuchni, tradycyjne potrawy(...)wciąż zmieniane, jakby tworzone na nowo, w zależności od upodobań, smaków, czasem tego co mamy w kuchni. Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu), pieprzu i soli. Dodatkowo można przyprawić pieprzem kajeńskim (żałuję! akurat nie miałam, w pobliskim sklepie zabrakło...) Istnieje także gotowa przyprawa do chili con carne - rozwiązuje sprawę od razu:) Potrawa ma być wyrazista, lekko ostrawa i zdecydowanie
Zasmakuj Kuchniciastka na metalową kratkę i zostawić je na niej do wystudzenia i stwardnienia. ORZECHOWE SŁODKOŚCI WYPIEKALI WSPÓLNIE: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ GRUNT TO PRZEPIS! - Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-orzechowe https://grunttoprzepis.blogspot.com/2017/11/amerykanskie-ciasteczka-czekoladowo.html CZARNA OD KUCHNI - Meksykańskie ciasteczka weselne https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/2017/11/04/meksykanskie-ciasteczka-weselne/ MOJE MAŁE CZAROWANIE - Ciasto czekoladowo-o rzechowe, jaglane z malinami https://doowa.blogspot.com/2017/11/ciasto-czekoladowo-orzechowe-jaglane-z.html#more DORCIA W KUCHNI [FB] - Drożdżówki z masą orzechową https://m.facebook.com
Grunt to przepis!jednej doniczce Kuchnia włoska: bazylia słodka (roślina główna), tymianek, pietruszka włoska i oregano złote Pikantna kuchnia tajska: chili (roślina główna), kolendra wietnamska, trawa cytrynowa, i czosnek bulwiasty Ostra kuchnia meksykańska: chili (roślina główna), pietruszka, kolendra, czosnek bulwiasty Francuskie zioła prowansalskie: bazylia słodka (roślina główna), cząber ogrodowy, majeranek, szałwia i oregano Klasyczna kuchnia francuska: wawrzyn szlachetny (roślina główna), estragon, szczypiorek, tymianek
Malinowo w kuchnimaki pszennej 50 ml. mleka ciepłego 50 ml. wody sól 20 gram drożdży Farsz: 3 szt. pieczarek 3 łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy
NaKońcuJęzykanadzieniem meksykańskim z tajskim sosem, czyli połączenie kultur z dwóch różnych stron świata. W zasadzie jeśli nie lubicie ostrych potraw, to sos można pominąć i danie będzie pasowało do kuchni meksykańskiej jak znalazł. Smak bez ostrej nuty sosu jest lekko słodki i też bardzo smaczny. Takie tortille sprawdzają się dobrze jako ciepła przekąska a nawet na kolację czy obiad - wszystko
Milion Smaków