kuchnia meksykańska - 1297 przepisów (strona:29/87)

Ciasto z dynią i orzechami 127

razy i nie musiałam nawet pytać, czy mu smakowało! Ciasto bardzo uzależniające. Nie dawało mi spokoju dopóki nie zniknęło ;). P.S. Polecam pysznego bloga z kuchnią meksykańską www.alemeksyk.eu, na którym znalazłam przepis na to obłędne ciasto. Na blogu znajdziecie również pyszną zupę “krem z kukurydzy”, Więcej... Artykuł Ciasto z dynią

Słodki Pomysł
Quesadilla z rwaną wieprzowiną i serem cheddar 167

Pamiętacie przepis na łopatkę wieprzową długo pieczoną? Dzisiaj chcę Wam pokazać jak można ją wykorzystać oprócz podawania jej z bułką czy na kanapkach. Quesadilla to danie z kuchni meksykańskiej. Jest to, najogólniej mówiąc, opiekana kukurydziana lub pszenna tortilla z farszem: serem, ziemniakami, grzybami, mięsem, papryka czy chorizo. Odmian quesadilli jest mnóstwo i myślę, ze trudno byłoby znaleźć jedyna i słuszną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Flan waniliowy 233

Jest wiele deserów na świecie, nad którymi nie ma co dyskutować, w kwestii tego skąd się wywodzą i z jakim krajem się od razu kojarzą. Myślisz

vaniliowoczekoladowa
Tortille pszenne 127

Tortille kojarzą się z kuchnią meksykańska z burrito, taco czy quesadillas.  Zastosowanie zależy tylko od Waszej wyobraźni. Mogą być w daniu głównym z mięsem, fasolą i warzywami, lub jako ciekawa przekąska. Podgrzewane na grillu i zawijanie w nie chrupiące kiełbaski to już prawie klasyka w angielskim barbecue. Są niedrogie, praktycznie w każdym sklepie, ale idąc tropem Kasi

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kremowy chłodnik awokado z salsą z mango 156

bardzo zdrowej wersji, z awokado, pestkami dyni i ze świeżą salsą z mango, kolendry i limonki. Udało nam się zmieścić na jednym talerzu to, co najlepsze w meksykańskiej kuchni – i to w zupełnie nowym, letnim wydaniu Składniki na 2 porcje: Chłodnik: 400 ml maślanki 1 dojrzałe awokado hass 1/2 ząbka czosnku sok z 1/2 limonki szczypta soli i pieprzu

Taste and Cook
Meksykańska zupa z wołowymi pulpetami 109

Uwielbiam kuchnie meksykańską ! Wszystkim miłośnikom ostrych smaków proponuje na dzisiejszy obiad meksykańską zupę z wołowymi pulpetami. Meksykańska zupa jest bardzo sycąca, więc myślę że nie będziecie potrzebować dodatkowo drugiego dania. Wierzch zupy możecie posypać startym serem żółtym 😊 Wegetarian i wegan, zapraszam na wersje bezmięsną, wystarczy tylko nie dodawać pulpecików, ponieważ wywar jest bez dodatku mięsa. Polecam :-)  Składniki: cebula

kulinarne odsłony pati
Sałatka meksykańska 303

Kuchnia meksykańska udanie ok. 2 dekady temu przyjęła się w polskich domach. Mało tego, sądzę że jest tam jej coraz więcej. Stąd postanowiłem zaproponować wam danie na zimno. Trudno mi ocenić jego, a w zasadzie jej pochodzenie, ale myślę, że sałatka meksykańska przypadnie wam do gustu. Jest świetna na każdą imprezę. Do roboty. Możecie też spróbować naszej sałatki ziemniaczanej. Film

Kuchennyviral.pl
Szarpana wołowina do tortilli, hamburgerów i na kanapki 284

duszone w niskiej temperaturze w sosie własnym.  Mięso rozpływa się w ustach , jest tak kruche i delikatne że czas oczekiwania na nie nie robi żadnego wrażenia. Typowe dla kuchni meksykańskiej ale nie tylko ... Wołowina nie może być chuda, gdyż nie będzie efektu WOW, za chude mięso będzie po prostu za suche. Ja duszę więcej, mięso można później zamrozić razem

Pasje Jolki
Hasło tygodnia - kuchnia Meksyku. 137

Kuchnia meksykańska jest z pewnością jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Chyba każdy ma związane z nią jakieś mocno ugruntowane skojarzenia. Po pierwsze pikantność - pożar w ustach, którego źródłem są ostre papryczki niezliczonych odmian. Po drugie pewnie przyjdą nam na myśl placki zawijane (lub nie) na przeróżne sposoby. Te nazwy kuszące egzotyką: burrito, quesadilla, enchilada, fajita, taco... A wewnątrz kompozycje

zadanie-gotowanie
CHILI CON CARNE Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 117

Jednogarnkowe danie typowe dla kuchni meksykańskiej, tym razem z dodatkiem zielonych szparagów i kukurydzy.  Sycące i rozgrzewające, w pysznym sosie ze świeżych pomidorów, z delikatną w smaku kaszą jaglaną.  SKŁADNIKI / 6 porcji 1 łyżka oleju / najlepiej kokosowego 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu

cool and minty
TWISTER a'la KFC - TORTILLA Z KURCZAKIEM 167

kurczakiem - nieziemsko kolorowy, pełen chrupiących, soczystych warzyw. Kto by pomyślał, że tyle warzyw może tak świetnie smakować - koniecznie spróbujcie :) Tortilla z kurczakiem - pożywne danie na chwałę prostej, meksykańskiej kuchni. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka płatki kukurydziane przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, przyprawa do kurczaka pieczonego, mielone chilli oliwa do smażenia placki tortilli

Moja Książka Kucharska
Domowe burrito + film 134

rodziny, który przygotujemy w krótkim czasie. Delikatna pszenna tortilla wypełniona pikantnym mięsnym farszem i warzywami doskonale się ze sobą komponują tworząc pyszne, proste i sycące danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Takie danie to świetna alternatywa dla standardowej kanapki, więc warto je wypróbować!   składniki na 6 porcji 6 placków tortilli ( przepis tutaj) 500 g mielonej wołowiny 1 puszka kukurydzy

Smakowite Dania
Meksykańska zupa z kurczaka. 158

Chociaż ta zupka nie wychodzi poza bardzo konwencjonalne rozumienie kuchni meksykańskiej, to każdy kto jej spróbuje powinien przyznać, że to żaden grzech. Ba, to zaleta! ;) Co tu dużo wymyślać, gdy ten zestaw składników sam prosi się o połączenie w garnku. I dobrze wiedzą, co robią, bo razem stanowią pyszne połączenie smaków. Jest i pikantnie i słodko. Lekko kwaśno i słono

zadanie-gotowanie
Tacos z wołowiną 197

Tacos to jedno z najpopularniejszych da ń  kuchni meksykańskiej. Składa się z tortilli wykonanej z m ą ki kukurydzianej, faszerowane wołowiną, kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej z ryb ą  lub po prostu z samymi warzywami. W taco nie może tez zabraknąć warzywnej salsy z chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem

kulinarne odsłony pati
Burrito z mięsem mielonym 169

kolejny bazujemy na kuchni meksykańskiej i wykorzystujemy salse z poprzedniego przepisu. Burrito jest banalnie proste, szybkie i niesamowicie smaczne. Tym razem w wersji klasycznej z fasolą, kukuryczą i papryczkami poblano. Składniki: 6 tortilli 30 dag mięsa mielonego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 kolorowe papryki papryczka pablano bez nasion szczypta sproszkowanego czosnku przyprawa do burrito 200ml śmietany 18% 2 cebule

FITBUuK

Proponowane wyszukiwania