kuchnia meksykańska - 1297 przepisów (strona:23/87)

Placuszki naleśnikowe na słodko. Pyszne ! 161

Hej :) Jutro tłusty czwartek, wszyscy szykują się na pączki, faworki itp. My jednak postanowiliśmy oprócz tradycyjnych przysmaków podzielić się z Wami przepisem, który pewnie większość z

vegetanie
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 117

Hej :) Piątek 13-go, brzmi okropnie brrrrr :) Jesteście przesądni ? Unikacie ryzyka w takie dni ? My nie bardzo :) Zawsze wysyłamy kupon totolotka w takie dni, żeby przyciągnąć

vegetanie
Chili con soja i frytki z batatów 191

Hej :) Weekend za nami. Walentynki zapewne udane ? Czas wracać do zwykłych zajęć w pracy, w domu. Dzisiaj pomysł na chili z sojowymi kotletami i do tego

vegetanie
Zielone pierogi z żółtym sosem. 132

Hej kochani :) Jako zapaleni pierogarze mieliśmy ochotę na nową wersję pierogów. Dumaliśmy, dumaliśmy i wyszło fajnie. Czy dla Was pierogi to też najlepsza potrawa ? My bez

vegetanie
Penne Italia tri colore. 151

Hej kochani :) Dzisiaj szybciutki przepis na makaron penne w kolorach Włoch. Jak wiecie uwielbiamy kolorowe jedzenie i dzisiejsza inspiracja jak w tytule "Tri colore", czyli trzy

vegetanie
Babka marchewkowo-pietruszkowa 159

Hej :) Dzisiaj post bez szczególnego wprowadzenia, bo piątek, wychodne nam sie trafiło i trochę mało czasu :) Nie prezentowaliśmy Wam żadnych wypieków warzywnych i tu inauguracja babki

vegetanie
Szybka babka z łatką :) 178

Hej :) Dzisiaj kolejna propozycja szybkiego ciasta na niedzielę. Po co siedzieć godzinami w kuchni, rzeźbić w garnkach i tracić czas na wytwarzanie cudów cukierniczych. Od tego

vegetanie
Wege bigos w innej odsłonie. 176

Witajcie :) Pisaliśmy już o wegańskim bigosie, ale ostatnio pomyśleliśmy, aby zrobić drugą wersję taką trochę autorską. Tak przynajmniej nam się wydaje. Nie sprawdzamy w necie czy

vegetanie
Hummus marchewkowo-pietruszkowy 173

Hej wszystkim :) Ostatnio robiliśmy fajną babkę z marchewki, pietruszki i innych składników, i pomyśleliśmy dlaczego nie zrobić hummus o podobnym składzie. Jeśli lubicie lekko słodkawe pasty

vegetanie
Klasyczna zupa jarzynowa z czerwoną fasolą 137

Hej :) Jak już pisaliśmy wiecie, że przepadamy za zupami. Dzisiaj jakiś taki ponury dzień, połowa rodziny leży z grypą. Taki to już okres wirusowy. Jak wiadomo

vegetanie
Burrito meksykańskie 270

Jeśli jesteście fanami kuchni meksykańskiej i zdecydowanie lubicie ostrą kuchnię, to zapraszam na burrito w moim wykonaniu. Bardzo syte, bardzo smaczne, bardzo ostre. Choć przyznam bez bicia, że dla siebie zrobiłam ciut lżejszą wersję ;) Składniki: Na dwie duże porcje: 2 placki- tortille o śr. 30cm 2 łyżki oleju Kujawskiego smakowego z dodatkiem bazylii, czosnku i pomidorów 50 dkg mięsa mielonego

Kuchnia w czekoladzie
Stek wołowy w marynacie Tex-Mex– meksykański talerz 171

zawsze kocham wołowinę – a chyba nikt nie potrafi tak cudownie jej na talerzu ożywić jak właśnie Meksykanie. Mięsem, które w latach 30 XX wieku najczęściej było używane w meksykańskiej kuchni jest łata wołowa (bavette, skirt steak). Wielu meksykańskich kowbojów (vaqueros) pracowało przy hodowli bydła w Teksasie – przy rozbiórce mięsa dostawali jako część zapłaty krowie wnętrzności, głowy, ogony, skórę i właśnie(...)wołowej polędwicy.   Sporo jest ironii w sukcesie tej potrawy – im bardziej popularna stawała się kuchnia Tex –Mex, tym mniej prawdopodobne było to, że jako fajita wystąpi wołowa łata. W połowie lat 80-tych fajitas były dość popularnym daniem w większości meksykańskich restauracji, a dzięki sieciom ‘Jack in The Box’ i ‘Taco Bell’ stały się jednym z najpopularniejszych Amerykańskich fast

Karo in the Kitchen
Chili con carne 114

jeszcze lepsze. Chili con carne podaje się z ryżem lub plackam i tortilli i guacamole. Pochodzenie tej potrawy jest kwestią sporną. Jedni uważają, że jest to potrawa kuchni amerykańskiej a inni, że meksykańskiej. Dlatego też dodałam ten przepis do obydwu Tak czy inaczej warto ją przygotować. Przygotowanie: 500 g mielonej wołowiny 500 g passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu 1 duża

Oryginalny smak
V FESTIWAL OPOLSKICH SMAKÓW 104

Sułek bistro mama   KUCHNIA SZWEDZKA Karolina Kornacka QuchniaKaroli   KUCHNIA FRANCUSKA Krystyna Gerc Co na obiad ?   KUCHNIA LITEWSKA Natalia Urbanek Blog Czekolady   KUCHNIA MEKSYKAŃSKA Małgorzata Kwiatkowska Bon Appetit Małgorzaty   KUCHNIA ŻYDOWSKA no i oczywiście ja  Katarzyna Czapran Kuchnia w opałach   KUCHNIA TURECKA Szczegółowy program znajdziecie tu: V festiwal

Kuchnia w opałach
Rumcajsowe burritos 202

Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa się ona z pszenicznej tortilli (w odróżnieniu od tacos, do których tortilla zrobiona jest z mąki kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. W Meksyku, fasola, meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj(...)Odniósł spory sukces, a konsumenci przychodzili z innych miejsc na całej meksykańskiej granicy poszukując "żywności z Burrito", co zostało ostatecznie przyjęte jako nazwa dla tych dużych tacos. Osobiście uwielbiam kuchnie meksykańską (choć to co do nas dociera i tak jest najczęściej przesiane przez sito amerykańskiej tex-mex), więc postanowiłem, ku wielkiej uciesze Haneczki, spróbować własnej interpretacji.  Składniki: 500g mięsa

Gotuj z Rumcajsem