grzyby - 13102 przepisów (strona:11/874)

Pasztet z grzybami 78

u0142y\u017ceczki posiekanych drobno orzech\u00f3w w\u0142oskich\r","s\u00f3l. pieprz"],"name":"Pasztet z grzybami","cookTime":"PT1H20M","prepTime":"PT40M","totalTime":"PT2H","author":"Kos\u0105 po patelni","recipeInstructions":["S\u0142onin\u0119, cebulk\u0119 i czosnek kroimy w kostk\u0119, grzyby na kawa\u0142ki.\r","W woku lub garnku z grubym dnem sma\u017cymy s\u0142onin\u0119, dodajemy cebulk\u0119(...)temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia."]} Lubicie pasztet? A co powiecie na taki pełen po brzegi, pysznych grzybów? Dla mnie bomba. Idealny na zimno do chleba z ogóreczkiem. Już Wam ślinka cieknie? Nie dziwię się. No to na co czekacie, póki są grzyby to zakasać rękawy i do roboty. Nie jest wcale z tym dużo pracy a efekt, nieziemski

Kosą po patelni
Kaszotto z grzybami 65

u017co zmielony pieprz\r","kilka li\u015bci sa\u0142aty\r","\u015bwie\u017cy koperek\r","\u017c\u00f3\u0142ty ser do posypania"],"name":"Kaszotto z grzybami","cookTime":"PT30M","prepTime":"PT15M","totalTime":"PT45M","author":"Kos\u0105 po patelni","recipeInstructions":["Grzyby czy\u015bcimy i kroimy w grubsze paski. \r","W woku lub na g\u0142\u0119bokiej patelni rozgrzewamy oliw\u0119, wk\u0142adamy grzyby(...)minut/y Wielkość porcji 4 osoby Składniki 750 g świeżych mieszanych grzybów 250 g kaszy bulgur 500 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina wytrawnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony pieprz kilka liści sałaty świeży koperek żółty ser do posypania Sposób przygotowania Grzyby czyścimy i kroimy w grubsze paski. W woku lub na głębokiej

Kosą po patelni
Boczniaki sauté i gremolata – jak smażyć grzyby żeby nie puszczały wody? 117

trzonki, drugą na kapelusze. Trzonki kroimy wzdłuż na 2-3 równe części, kapelusze wzdłuż blaszek na centymetrowe paski. Do smażenia grzybów wybieramy jak największą patelnię (moja ma 30cm średnicy) o grubym dnie – kluczowe jest to, żeby grzyby smażyć partiami i żeby nie było ich za dużo na patelni – mają się od razu zamknąć, od razu zacząć smażyć – nie mogą(...)równe porcje. Powtarzamy smażenie, odcedzane z tłuszczu, zlewanie masła z patelni i czyszczenie jej papierem trzykrotnie, smażąc po kolei każdą porcję kapeluszy. Gdy ostatnia partia grzybów na patelni już dochodzi, przekładamy do niej grzyby usmażone wcześniej i wlewamy wykorzystane już do smażenia rozpuszczone masło, bez przesmażonego ciemnego osadu, który zostanie na dnie w miseczce. Wsypujemy ‘vegetę’ (wybaczcie – nie używam

Karo in the Kitchen
Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? 103

mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi się także, gdy mamy pod ręką tylko grzyby suszone, ale musimy wtedy pamiętać(...)kroku jak w opisie, a sos grzybowy wyjdzie Wam idealny! Składniki ½ kg świeżych grzybów (np. podgrzybków) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 100 ml śmietanki kremowej 30% sól i świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalnie płaska łyżeczka mąki posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyszczamy ze ściółki, płuczemy szybko na durszlaku pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowane boczniaki. Grzanki z boczniakami, serkiem i podsuszaną wędliną 88

postawić w chłodne miejsce w domu, piwnicy, garażu lub do cienia pod drzewem w ogrodzie, a własnoręcznie wyhodowanymi grzybami będziecie się cieszyć przez długi czas. Boczniaków przed obróbką cieplną nie myjemy. Nie ma na nich piasku ani ziemi, grzyby hodowane są na słomie lub na specjalnie zaszczepionych grzybnią drewnianych podkładach. Kładziemy grzyby po kolei na desce, kapeluszem(...)dołu, i ścinamy tylko ich grube trzonki. Większe grzyby rozcinamy na pół, mniejsze można zostawić w całości.   Pietruszkę i czosnek bardzo, bardzo drobno siekamy, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny lub octem. Można również te składniki zblendować razem, stworzą gęsty sos. Rozgrzewamy patelnię grillową, bez tłuszczu. Wszystkie grzyby smarujemy po jednej stronie zieloną czosnkową oliwą, solimy

Karo in the Kitchen
Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 64

kurek, które też przez te susze tanie nie są. Żeby nie zbankrutować na tym leśnym złocie – pomieszałam kurki z boczniakami. Wyszło pysznie. Pieczarki to dla mnie nie grzyby. Grzyby mają być z lasu, mają obłędnie pachnieć, każdy ma smakować trochę inaczej. A pieczarka to pieczarka, rośnie na słomie, powtarzalna jak clone stamp Photoshopa, każda idealna, okrągła, a smakuje(...)hodować, kupując (np. na Allegro) gotowe baloty przerośnięte grzybnią. Wystarczy je tylko podlewać i postawić w chłodne miejsce w domu, piwnicy lub cieniste w ogrodzie, a grzybami możecie cieszyć się przez długi czas. Grzyby szybko myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie lub oczyszczamy je pędzlem (wolę drugą opcję, bo grzyby szybko nasiąkają wodą i rozrzedza się

Karo in the Kitchen
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 255

przez to smakują jeszcze bardziej…;)! Dzisiaj przedstawiam przepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. Mięso ugotowałam przy okazji przygotowania wywaru na zupę. Ponieważ się spieszyłam to resztę farszu zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane mięso. Jak wszystko się podsmażyło to lekko to zmiksowałam, bo nie lubię(...)mięsem, kapustą i grzybamiSkładniki:ok. 500g mięsa ugotowanego (u mnie łopatka)2 cebule1/2 kg kapusty kiszonejgarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranekolej rzepakowyCiasto (na 80 pierogów)600 g mąki pszennejszczypta soli400 ml gorącej wody60 g masła1. Dzień wcześniej opłukać i namoczyć w zimnej wodzie grzyby i zostawić je na całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie aż zrobią się

UgotujmyTo.pl
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 152

minut + moczenie grzybów 4 godzinySkładnikiFarsz:½ szklanki kaszy gryczanej1 szklanka gorącej wody (ew. woda  z namoczonych grzybów)½ łyżeczki soli2 cebule2 łyżki oleju70 g suszonych grzybówsól do smakupieprzCiasto500 g maki pszennej2 łyżki olejuok. ½ szklanki mlekaok. ½ szklanki gorącej wody½ łyżeczki soliWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy(...)drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli  gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Jeśli już odcedziliśmy wodę z grzybów możemy jej użyć do ugotowania kaszy. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kaszę. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z Kapustą i Grzybami 102

nieduże cebulęmasło do smażeniasól pieprzciasto:600 g mąkiponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)Grzyby(...)samej wodzie co się moczyły przez ok. godzinę.Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić) - dodajemy je do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę).Z mąki, wody, oleju oraz soli

Słodka Strona
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 99

Pojechałyśmy na grzyby, a po nich ani śladu, więc... sięgnęłyśmy po grzyby suszone i zatęskniłyśmy za świętami. Pachnące susze wprowadziły nas na tyle, w świąteczny nastrój, że postanowiłyśmy się ogrzać, po nieudanym grzybobraniu, za pomocą iście świątecznej zupy. Na stół wjechała więc, zupa kwas, inaczej znana jako kwaśnica. Cudowny, aromatyczny, rozgrzewający specyfik bazujący (jak sama nazwa wskazuje(...)kiszonej kapuście i suszonych grzybach. Magia świąt bez niej w talerzu, wiele by straciła. Magia jesiennego wieczoru również. I choć już teraz rozkoszujemy się jej zapachem i nieziemskim smakiem, to nie możemy się doczekać, gdy przed Wigilią znów zajmiemy się przygotowywaniem tego dania. Jest tak pyszna, że zapewniamy Was - gdy raz zjecie (ale taką na prawdę dobrze zrobioną - z sercem

Wypisz Wymaluj
Grzyby suszone 88

Te skarby pochodzą z tegorocznego grzybobrania :)  Część grzybków została zamarynowana w occie , a nadmiar wysuszyłam.  Zostaną przechowane w szczelnych słojach, dołożę je do bigosu

Proste Potrawy
Maślaki (lub inne grzyby) marynowane w zalewie octowej 98

Maślaki marynowane w zalewie octowej Jeżdżę na działkę do "maślakowego lasu" i przyznam się szczerze, że tęsknię za dużą ilością prawdziwków, podgrzybków i kozaczków

Kraina Tysiąca Smaków
KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 285

przygotowywana standardowo do obiadu jest z grzybów mieszanych , o tyle ta wigilijna jest zawsze z samych borowików. Kapustę , która nam pozostanie, można później z powodzeniem wykorzystać do przygotowania bigosu dlatego ja przygotowuję ją z 2 kg kapusty. Zawsze mam w zapasie nasze samodzielnie zbierane i suszone przez nas grzyby. W tym roku borowików było co prawda niewiele(...)ubiegłego roku. Zamknięte szczelnie w słoiku, mogą być przechowywane kilka lat. Polecam, to nasze ulubione danie. :-) Składniki: - kapusta kiszona ( niezbyt kwaśna) - ilość wedle uznania - u mnie 2 kg - grzyby suszone ( najlepiej borowiki , ale mogą być również mieszane), czym    więcej tym lepiej - u mnie 200g - olej kokosowy bezwonny - ok.1-2 łyżek - świeżo mielony pieprz - sól, ok 1/3 płaskiej łyżeczki

Smaczne Zdrowe
Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów 79

ugotowania grzybów.500 ml wywaru z suszonych grzybów; 50 g suszonych grzybów;1 liść laurowy;4 ziarna pieprzu;1,5 łyżki soli;2,5 łyżki białego cukru;4 ziarna ziela angielskiego;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;2 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku.Sposób przygotowania:Grzyby umyć pod bieżącą, zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać 1 litrem zimnej wody(...)Gotować na średnim ogniu przez około 30 - 40 minut.Po tym czasie dodać cukier, ocet, majeranek i gotować przez kolejne 10 minut.Następnie dodać 500 ml wywaru z gotowania suszonych grzybów, zagotować zupę i odstawić z ognia.Pozostawić na całą noc, aby barszcz nabrał koloru.Następnego dnia barszcz przecedzić, podgrzać, ale nie zagotowywać, bo starci kolor, ewentulenie przyprawić jeszcze solą, cukrem

Gospodyni Miejska
Tarta z grzybami leśnymi. 120

każdy możliwy sposób, a to zupa grzybowa, a to sos grzybowy do mięsa. Suszę, marynuję. Dzisia przyszedł czas na rewelacyjną tartę. Jeśli macie pod ręką trochę podgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki  125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony przeze mnie przepis na ciasto do tarty i śmiało(...)wsadzamy do lodówki conajmniej na 2h (ja zostawiłam na całą noc). Oczyszczamy podgrzybki i kroimy na plastry. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy grzyby, dusimy na maśle ok. 4-5 min. Dolewamy wino, redukujemy nadmiar płynu, dusząc ok. 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką (nie szczędźcie przypraw grzyby muszą być dobrze doprawione

Brzuszki Łakomczuszki