grzyby - 13102 przepisów (strona:4/874)

Podgrzybki marynowane 88

Zbieranie grzybów to w okresie jesiennym niewątpliwie jeden z polskich sportów narodowych. Do najpopularniejszych, bo najliczniej występujących leśnych grzybów należą podgrzybki. Być może niekoniecznie uważane za szlachetnego grzyba, ale jednak przez większość lubiane. A jeśli nie zostaną zjedzone wkrótce po zebraniu, ich wielką zaletą są liczne możliwości przetworzenia w celu zachowania na później: suszenie, mrożenie czy marynowanie. Dzisiaj(...)ostatnim. Marynować można różne rodzaje grzybów, ale niekoniecznie w ten sam sposób. Poniższy przepis nadaje się dobrze do marynowania podrzybków i skądinąd podobnych do nich borowików czy koźlarzy, ale już niekoniecznie np. kurek. Po drugie, różne mogą być proporcje składników kwaśnych (ocet) i słodkich (cukier). Oba są kluczowe dla zachowania przetworu w stanie zdatności do spożycia, jednak poniższy przepis

Kulinarna Pokusa
Vademecum grzybiarza 23

theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jesień ruszyła już pełną parą. Temperatura spadła, wilgotność wzrosła – idealne warunki dla grzybów wszelkiej maści. Nie ma na co czekać, tylko ruszać do lasu! Choć jednak grzybobranie wydaje się sprawą prostą i nieskomplikowaną, to brak pewnej przynajmniej podstawowej wiedzy może się okazać tragiczny(...)skutkach. Warto więc przed wyruszeniem na grzybowe łowy zdobyć trochę wiedzy. Grzyby trujące Wszyscy dobrze wiemy, że nie wszystkie grzyby, jakie możemy znaleźć w polskich lasach nadają się do jedzenia. A jednak wciąż mamy spore problemy z rozpoznaniem tych, które są trujące. Często mają z tym problem nawet doświadczeni grzybiarze! Wiadomo – muchomora czerwonego, potocznie zwanego czerwonym potworkiem

Z notatnika dietetyka
Pierogi z mięsem i grzybami 89

czym si\u0119 da, tra la la. I tym skocznym akcentem, przejd\u017amy do opisu jak\u017ce zacnego dania, jakim s\u0105 pierogi z mi\u0119sem i grzybami. Grzyby ju\u017c si\u0119 pojawiaj\u0105 jak twierdzi m\u00f3j Tata - tyle, \u017ce on ju\u017c to m\u00f3wi\u0142 w marcu, wi\u0119c raczej to stan permanentny, przynajmniej(...)pierogi, pierogi to ja zawsze i z czym się da, tra la la. I tym skocznym akcentem, przejdźmy do opisu jakże zacnego dania, jakim są pierogi z mięsem i grzybami. Grzyby już się pojawiają jak twierdzi mój Tata - tyle, że on już to mówił w marcu, więc raczej to stan permanentny, przynajmniej dla pasjonatów grzybów, jak On. Ale skoro

Kosą po patelni
Zupa ze świeżych grzybów leśnych 92

description":"Te\u017c ju\u017c macie do\u015b\u0107 tego grzybowego szale\u0144stwa? Ja powoli tak, ko\u0144cz\u0105 si\u0119 pomys\u0142y co z tymi wszystkimi grzybami robi\u0107. Jeszcze grzyby na \u015bniadanie, na obiad, na kolacje. Bleh... Dobra ale chyba mia\u0142em zach\u0119ca\u0107 do zupy, a nie obrzydza\u0107 grzyby. Zupa grzybowa... \u017ce(...)u017cdej porcji 2 \u0142y\u017cki \u015bmietany i posypujemy natka pietruszki."]} Też już macie dość tego grzybowego szaleństwa? Ja powoli tak, kończą się pomysły co z tymi wszystkimi grzybami robić. Jeszcze grzyby na śniadanie, na obiad, na kolacje. Bleh... Dobra ale chyba miałem zachęcać do zupy, a nie obrzydzać grzyby. Zupa grzybowa... że ten, no pyszna, ale czemu

Kosą po patelni
Mrożone kurki 94

możemy cieszyć się kurkami przez okrągły rok. Kluczem do zapobieżenia ewentualnemu gorzkiemu smakowi mrożonych kurek jest poddanie grzybów działaniu wysokiej temperatury, najlepiej poprzez krótkie blanszowanie w bardzo gorącej wodzie. Pytanie czy zrobimy to już przed zamrożeniem czy dopiero w trakcie odmrażania. Grzyby mogą bowiem zostać zamrożone ot tak po prostu bez jakiegokolwiek wcześniejszego przygotowania. Jeśli mrozimy je w domu(...)ugotowanie! Stąd też dodatek soli (lub cukru), dzięki której ściany komórkowe tkanki grzyba nie powinny się rozpadać i kurki pozostaną jędrne. Następnie odcedzamy je z wrzątku i szybko spłukujemy zimną wodą. Dobrze je też potem osuszmy przed spakowaniem do torebek – chcemy zamrozić grzyby, a nie wodę. Dodatkowe wskazówki nt. mrożenia kurek Grzyby w chwili włożenia do torebek

Kulinarna Pokusa
pieczone grzyby nadziewane ricottą 77

tarty plus dodatkowa porcja do posypania4 duże  grzyby lub 8 średnich oliwa z oliwek extra virginparę liści rukoli  lub zioła ( pietruszka, kolendra) do przybraniaprzygotowanieUżyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C.  Ricottę włożyć do miski, dodać  skórkę z cytryny , chilli , odrobinę soli i pieprzu(...)Zamieszać a następnie dosypać posiekane oregano i starty parmezan i jeszcze raz dobrze przemieszać.  Nózki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego grzyba nadzienie i posypać z wierzchu parmezanemPiec w  rozgrzanym wcześniej

Stare Gary
WIGILIJNE GRZYBY NA ZIMNO 89

prawdziwki suszy się właśnie do przyrządzenia tej potrawy. Jakże dziecinnie prostej a jak pysznejSkładniki:20 dag suszonych grzybów( najsmaczniejsze prawdziwki białe brzuszki) 1 duża cebula 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżeczki mieszanki suszonych warzyw 2 łyżeczki soli 2 litry wodyWykonanie:Grzyby namoczamy na całą noc. Wyciągamy z wody, dokładnie płukamy, gotujemy w wodzie w której się moczyły(...)godziny z dodatkiem ziela ang, liścia laurowego, suszonych warzyw, soli i cebuli. Przekładamy na półmisek, zalewamy wywarem w której sie gotowały grzyby. Studzimy.Podajemy całkowicie na zimno

Z Majeczką w kuchni
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 115

kaszą pęczak lub ryżem do risotto) 125 ml białego wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła 200 g świeżych grzybów, np. prawdziwków lub borowików kilka gałązek świeżego tymianku świeżo starty parmezan do podania Przygotowanie: Suszone grzyby zalej 1/2 szklanki wrzątku i zostaw na 15 min. Po tym czasie odsącz grzyby, ale płyn zachowaj. Grzyby drobno(...)posiekaj, a wodę z moczenia grzybów dodaj do bulionu warzywnego. Ustaw garnek z bulionem na kuchence na małym ogniu, aby pozostał ciepły w czasie przygotowywanie farrotto. Przygotuj sobie chochlę do zupy. W dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez chwilkę. Na patelnię wsyp kaszę i mieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzyby marynowane tradycyjnie 78

leśnych grzybów. Dzisiaj klasyczna marynata. Marynuje w nich borowiki, kozaki i podgrzybki, są przepyszne :) A żeby było klimatycznie słoiki ubrałam w ręcznie robione nakładki Pani Karoliny , zajrzyjcie na jej stronę. Składniki na zalewę: 3  szklanki wody 2 szklanki octu 10% 1/2 szklanki cukru 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu  kilka ziaren ziela angielskiego 1. Grzyby oczyścić, obgotować(...)minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić. 2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut

Apetyczna babeczka
A może na grzyby? 63

Podobno w tym sezonie grzyby spełniły marzenia tych, którzy lubią je zbierać. Ludzie bowiem dzielą się na takich , którzy uwielbiają grzybobranie, nie koniecznie muszą je  jeść  oraz  na tych, którzy(...)chcą mieć  nic wspólnego z taką pasją, jednak chętnie rozsmakowują się w daniach z grzybów. Osobiście należę do pasjonatów zbierania grzybów. Cieszą oko takie okazy. Ostatnie zbieranie to podgrzybki, kurki i nieliczne prawdziwki. Najczęściej zamrażam grzyby i zimą mam świeże, pachnące do  rożnych sosów i potraw

W kuchennym oknie Ewy
Obiad. Trąbki. Zielenina. Grzyby duszone na gęsto, ze śmietaną i zieleniną 111

znowu danie z moimi ulubionymi trąbkami - u mnie nie rosną więc musiałam się nimi nacieszyć. Podczas wakacji szkoda czasu na gotowanie a do knajp nie zawsze po drodze. Duszone grzyby i makaron(...)dobre połączenie a całe to gotowanie trwało nie więcej jak 10-15 minut. W taki sam sposób możecie przygotować sobie danie z innych, świeżych grzybów - większe trzeba pokroić, ale nie za drobno bo grzyby kurczą się mocno podczas obróbki cieplnej. Jeśli nazbierasz kurek to koniecznie przyrządź je z czosnkiem i pietruszką - są pyszne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wykręcać czy ucinać ? Jak zbierać grzyby ? 97

Lubicie chodzić na grzyby ? Ja po prostu uwielbiam ! Niezbyt często bywam w lesie bo mieszkam w centrum miasta, ale jeśli już uda mi się wyskoczyć(...)knieje to jestem w swoim żywiole. Lubię sobie dreptać między drzewami, szukać i zbierać. A kiedy już coś znajdę to powstaje dylemat - wyrywać tego grzyba czy odciąć nożem trzon tuż przy ziemi ? Jakie grzyby zbierać ? Tego możecie dowiedzieć się zaglądając do mojego atlasu . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pierogi z kapustą i grzybami 21

Pierogów z kapustą i grzybami nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj mój sprawdzony przepis na typowo wigilijne pierogi. Zobacz jak krok po kroku przygotować je, by na pewno się udały. Składniki Składniki na ciasto oraz farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Ciasto na pierogi: 0,5 kg mąki 300 ml gorącej wody łyżka masła 1 łyżeczka soli Farsz(...)kapusty kiszonej i suszonych grzybów: 0,5 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów 1 cebula liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól Zobacz jak krok po kroku zrobić wigilijne pierogi Krok 1. Przygotowuję grzyby Robienie pierogów z kapustą i grzybami musimy przede wszystkim zaplanować co najmniej dzień wcześniej. Dlatego, że musimy namoczyć grzyby suszone, minimum

Ania gotuje
Polędwiczki w sosie musztardowym z grzybami 32

Polędwiczki w sosie musztardowym z grzybami smakują, jakby były przygotowane w dobrej restauracji, a tak naprawdę są niezwykle proste w przygotowaniu i poradzi sobie z nimi nawet mało doświadczony kucharz. Polędwiczki w sosie musztardowym z grzybami – idealny jesienny obiad Jesień często nas nie rozpieszcza – zimno, ciemno, mokro. Tylko zawinąć się w koc i oglądać seriale na Netfliksie. Staram(...)kuchni, bo a) można się dobrze ogrzać przy gotowaniu czy pieczeniu i b) jest ogromna potrzeba zjedzenia czegoś dobrego. Takiego, jak właśnie te polędwiczki w sosie musztardowym z grzybami. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Przygotowuje się je naprawdę szybko, ale w smaku są po prostu boskie – połączenie delikatnego mięsa, grzybów i aksamitnego, bardzo aromatycznego sosu musztardowego to perfekcja. Polędwiczki

Na-talerzu.pl
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 704

Paszteciki z kapustą i grzybami sprawdzają się podczas wielu okazji, jednakże tym razem przygotowałam je z myślą o Wigilii. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Mięciutkie, wyraziste w smaku – dokładnie takie, jakie powinny być. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto drożdżowe jak i kapusta(...)grzybami z tego przepisu świetnie komponują się również w innych przepisach. Przepis na około 50 małych pasztecików. Przepis na Thermomix na samym dole. Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe

Be Fit Be Strong
Chrupiące smażone grzyby leśne 36

Chrupiące smażone grzyby leśne Sezon na grzyby w pełni, a ja je wprost uwielbiam. Tak samo lubię je zbierać jak i jeść. Niestety nie mogłam wybrać się w ten weekend na grzybobranie, ale zostałam hojnie obdarowana tymi darami lasu przez moją cudowną kuzynkę. Mój ulubiony sposób na przyrządzenie świeżych grzybów to smażenie ich na rumiano, dzięki czemu zyskują(...)przepyszną, chrupiącą skórkę, a w środku pozostają mięciutkie i aromatyczne. Polecam!     Składniki: Dowolna ilość świeżych grzybów leśnych sól mąka do obtoczenia grzybów olej lub masło klarowane do smażenia świeże pieczywo lub grzanki do podania     *** Grzyby oczyszczamy i płuczemy *** *** W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą (użyłam pół łyżki soli), wrzucamy do niej grzyby

Blog z Apetytem
Opieńki marynowane 50

recipeIngredient":["1 kg grzyb\u00f3w - opie\u0144ki\r","500 ml wody\r","100 ml octu 10%\r","2 \u0142y\u017cki cukru\r","0,5 \u0142y\u017cki soli\r","5 ziarenek ziela angielskiego\r","5 ziarenek pieprzu\r","2 listki laurowe"],"name":"Opie\u0144ki marynowane","cookTime":"PT20M","prepTime":"PT20M","totalTime":"PT40M","author":"Kos\u0105 po patelni","recipeInstructions":["Grzyby myjemy(...)gotowania 20 minut/y Czas całkowity 40 minut/y Wielkość porcji kilka małych słoiczków Składniki 1 kg grzybów - opieńki 500 ml wody 100 ml octu 10% 2 łyżki cukru 0,5 łyżki soli 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 2 listki laurowe Sposób przygotowania Grzyby myjemy i oczyszczamy. Ucinamy nóżki i do marynowania bierzemy same kapelusze. Gotujemy

Kosą po patelni
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 134

barszczyk, wrzucamy do mikrofali lub piekarnika paszteciki i mamy całkiem sycący posiłek w kilkanaście minut. O walorach smakowych nie wspominam. Paszteciki możemy spotkać z kapustą i grzybami, kapustą i pieczarkami (tak, to też grzyby;), z kapustą czy z samymi grzybami. Co ciekawe, jeśli spróbujemy w kilku domach to samo danie w postaci np. pasztecików z kapustą i grzybami(...)czasie rozpuszczamy masło i studzimy. Ze wszystkich składników oraz rozczynu zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia. Farsz Dzień wcześniej namaczamy grzyby. Odlewamy wodę z grzybów i wlewamy nową. Gotujemy grzyby do miękkości, ale nie wylewamy wywaru. Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukujemy. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim

Mieszam w Garnku
Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa 56

jadaliśmy. Oczywiście, jedliśmy zupę z suszonych grzybów w Wigilię. No i powiem szczerze, że ja preferuję zupy grzybowe z suszonych grzybów. Ten grzybowy aromat jest po prostu w nich głębszy i mocniejszy. Ale ponieważ sezon na grzyby nie trwa długo, warto też zjeść zupę ze świeżych grzybów. Nawet eksperymentalnie, żeby mieć porównanie O ile macie wywar, obojętne czy mięsny(...)u00f3l, pieprz do smaku\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","natka\r","ewentualnie \u015bmietana do podania"],"name":"Zupa ze \u015bwie\u017cych grzyb\u00f3w, zupa grzybowa","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Grzyby myjemy i kroimy.\r","Cebul\u0119 szklimy na patelni na ma\u015ble. \r","Dorzucamy grzyby i razem dusimy ok 10 min.\r","Podlewamy grzyby

Mieszam w Garnku
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 138

boczek, grzyby, śmietana, różne rodzaje wina czy też warzywa korzenne – w rozmaitych konfiguracjach i formach zastosowania. Przepis poniżej stawia na boczek (sama perliczka to chude mięso) i leśne grzyby. Wszystko to uzupełniamy aromatycznymi ziołami i podajemy z ziemniaczanym puree. Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 2014-12-22 12:14:05 Mięso perliczki jest delikatne, chude i aromatyczne. Upieczone(...)ziemniaków, po czym stopniowo dodajemy masło i śmietanę ugniatając całość na jednolitą masę. Perliczkę podajemy z cebulą, boczkiem i grzybami oraz puree – udekorowane posiekanym świeżym rozmarynem, a także z sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych. Uwagi Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby „twarde”, takie jak kurki (na zdjęciu) lub rydze, ale np. podgrzybki

Kulinarna Pokusa
Pierogi z Kapustą i Grzybami 275

smażenia (ok. 50 g)sól pieprzciasto:600 g mąkiponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastęPierogi z Kapustą i Grzybami  - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości(...)się moczyły (ok. godzinę).Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone grzyby dodajemy do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania