grzyby - 15226 przepisów (strona:13/1016)

Polowanie na grzyby. Od borowika do grzybowej. 33

Uwielbiam las i jego dary, atmosferę, nie może więc być inaczej, uwielbiam także GRZYBY. Zbierać i jeść. Od dzieciństwa z rodzicami hasaliśmy po lasach, tata uczył nas, które są dobre, a które złe, jak zbierać, czyścić i gotować. Zbieram grzyby i dziś. Jednakże nie znam się na tych wszystkich gatunkach, podstawowe owszem, ale nie raz widzę grzyba(...)książki takie jak ta. Pięknie napisana, kolorowa, pełna konkretnej wiedzy, fajnie skomponowana działami, są także przepisy! Zafascynowała mnie! Od dziś zabieram ją do lasu na wyprawę i będę poznawać grzyby! Polowanie na grzyby. Od borowika do grzybowej. Leszczyńska-Niziołek Zośka Wydawnictwo Buchmann 2023-09-06   Nowe wydanie, uwzględnia nazwy grzybów wg. rekomendacji Komisji ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów

Latosiowydom
Grzyby po Toskańsku 50

Grzyby po Toskańsku… Wykorzystanie grzybów w kuchni toskańskiej sięga czasów starożytnych, ponieważ występują one obficie w lasach regionu. Grzyby po Toskańsku… Toskańska potrawa z grzybów stała się popularna w okresie renesansu, kiedy bogaci kupcy i szlachta pozwalali sobie na luksusowe i ekstrawaganckie potrawy. Grzyby były często uważane za przysmak i oznakę prestiżu, co czyniło(...)czym zapewne wiesz, mój drogi czytelniku – podglądaczu. Florencja… Szczególnie we Florencji, która była mój drogi czytelniku — podglądaczu ośrodkiem sztuki, kultury i handlu. W tradycyjnej kuchni toskańskiej grzyby są zazwyczaj gotowane z czosnkiem, cebulą i ziołami i podawane jako dodatek do makaronu lub polenty, lub oczywiście bagietki, tudzież chleba. Prostota dania pozwala wydobyć smak grzybów, dzięki czemu jest

RafalCook
Grzyby po kaszubsku 1014

Lubię złotą, polską jesień, nie tylko ze względu na ładne kolory liści, ale ponieważ jesteśmy smakoszami grzybów leśnych to czekamy z utęsknieniem na tę porę roku, aby wybrać się do lasu. Nie zawsze zbiory grzybów są obfite, ale zawsze uda się coś znaleźć. Po powrocie do domu część z nich, a w szczególności większe okazy przeznaczam do suszenia, a mniejsze(...)robię w zalewie octowej. Doskonałym też pomysłem na ich wykorzystane są grzyby po kaszubsku. Jest to rodzaj sałatki zrobionej z różnych gatunków grzybów i dużej ilości uprażonej cebuli. Całość jest zalana sosem pomidorowym z dodatkiem octu, cukru i przypraw. Grzyby po kaszubsku to świetna przekąska, sprawdzą się również jako dodatek do kanapek lub dań obiadowych. Takich przetworów

Danka Pichci
Kasza pęczak z grzybami leśnymi 63

Kasza pęczak z grzybami leśnymi to moja dzisiejsza propozycja na wegetariański obiad . Danie to fajnie sprawdza się podane jako część dania głównego bądź samo. Jako dodatek do dania głównego dobrze uzupełnia zarówno mięso jak i ryby. W konsystencji ta kasza z grzybami przypomina nieco risotto, jest równie kremowa i pyszna. W podobny sposób jest także gotowana, gdyż woda dodawana jest(...)cały czas w trakcie gotowania, a nie cała na raz. Przygotowanie kaszy z grzybami zawsze zaczynam od namoczenia i wypłukania kaszy. Kaszę płuczę w jednej, czasami dwóch wodach w zależności od tego jak czysta jest pierwsza woda, w której robię płukanie. Wypłukaną kaszę dodaję do lekko podsmażonej z grzybami i czosnkiem cebuli i dolewając stopniowo wodę gotuję całość na małym

MeCooks
Sól grzybowa 69

spróbowania czegoś nowego - ilu ludzi tyle motywacji :) Sól grzybowa to przyprawa , którą warto mieć w kuchennej szafce. Wzbogaca smak i aromat potraw. Dzięki połączeniu soli i startych na pył grzybów możemy ograniczyć ilość soli dodawanej do posiłków. Ja dodaję jej chętnie do sosów, gulaszu oraz zup - świetnie działa z wołowiną i wszelkimi warzywami. Słony i "piąty" smak Grzyby wprowadzają(...)gorzkim - piąty smak jest odczuciem smakowitości, często kojarzonej ze smakiem bulionowym lub mięsnym. Smak umami wzmacnia odczuwanie smaku słonego i słodkiego. Sól grzybowa w kuchni - ma sens. Wartości odżywcze grzybów Grzyby są wartościowym źródłem białka, które stanowi ok. 50% ich suchej masy. Są również dobrym źródłem potasu, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy. Dodatkowo cechuje je wysoka zawartość błonnika

Gary Bez dna
Kotlety jajeczno grzybowe i recenzja książki Polowanie na grzyby- Zofii Leszczyńskiej Niziołek. 92

Dziś mam gratkę  dla grzybiarzy. Szczerze mówiąc wielkim ekspertem od grzybów nie jestem, zbieram tylko te gatunki które znam, ale niebawem to się zmieni. Dzięki nowej książce Polowanie na grzyby Zofii Leszczyńskiej - Niziołek moja wiedza znac znie się poprawi. To taka książka inna niż wszystkie. Zazwyczaj na pólkach księgarń możemy kupić atlasy grzybów, a w nich zdjęcie(...)ubrać, co ze sobą zabrać a także jak się poruszać po lesie aby się nie zgubić.  W dalszej części dowiemy się co możemy zrobić z zebranymi grzybami. Większość z nas grzyby po oczyszczeniu suszy ale można je przecież zamrozić, zamarynować, ugotować, usmażyć a nawet ukisić. Każda z tych czynności jest dokładnie opisana z podpowiedziami jak to fachowo

Radość kipiąca uśmiechem.
Boczniaki sauté i gremolata – jak smażyć grzyby żeby nie puszczały wody? 256

trzonki, drugą na kapelusze. Trzonki kroimy wzdłuż na 2-3 równe części, kapelusze wzdłuż blaszek na centymetrowe paski. Do smażenia grzybów wybieramy jak największą patelnię (moja ma 30cm średnicy) o grubym dnie – kluczowe jest to, żeby grzyby smażyć partiami i żeby nie było ich za dużo na patelni – mają się od razu zamknąć, od razu zacząć smażyć – nie mogą(...)równe porcje. Powtarzamy smażenie, odcedzane z tłuszczu, zlewanie masła z patelni i czyszczenie jej papierem trzykrotnie, smażąc po kolei każdą porcję kapeluszy. Gdy ostatnia partia grzybów na patelni już dochodzi, przekładamy do niej grzyby usmażone wcześniej i wlewamy wykorzystane już do smażenia rozpuszczone masło, bez przesmażonego ciemnego osadu, który zostanie na dnie w miseczce. Wsypujemy ‘vegetę’ (wybaczcie – nie używam

Karo in the Kitchen
Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? 180

mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi się także, gdy mamy pod ręką tylko grzyby suszone, ale musimy wtedy pamiętać(...)kroku jak w opisie, a sos grzybowy wyjdzie Wam idealny! Składniki ½ kg świeżych grzybów (np. podgrzybków) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 100 ml śmietanki kremowej 30% sól i świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalnie płaska łyżeczka mąki posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyszczamy ze ściółki, płuczemy szybko na durszlaku pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowane boczniaki. Grzanki z boczniakami, serkiem i podsuszaną wędliną 172

postawić w chłodne miejsce w domu, piwnicy, garażu lub do cienia pod drzewem w ogrodzie, a własnoręcznie wyhodowanymi grzybami będziecie się cieszyć przez długi czas. Boczniaków przed obróbką cieplną nie myjemy. Nie ma na nich piasku ani ziemi, grzyby hodowane są na słomie lub na specjalnie zaszczepionych grzybnią drewnianych podkładach. Kładziemy grzyby po kolei na desce, kapeluszem(...)dołu, i ścinamy tylko ich grube trzonki. Większe grzyby rozcinamy na pół, mniejsze można zostawić w całości.   Pietruszkę i czosnek bardzo, bardzo drobno siekamy, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny lub octem. Można również te składniki zblendować razem, stworzą gęsty sos. Rozgrzewamy patelnię grillową, bez tłuszczu. Wszystkie grzyby smarujemy po jednej stronie zieloną czosnkową oliwą, solimy

Karo in the Kitchen
Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 143

kurek, które też przez te susze tanie nie są. Żeby nie zbankrutować na tym leśnym złocie – pomieszałam kurki z boczniakami. Wyszło pysznie. Pieczarki to dla mnie nie grzyby. Grzyby mają być z lasu, mają obłędnie pachnieć, każdy ma smakować trochę inaczej. A pieczarka to pieczarka, rośnie na słomie, powtarzalna jak clone stamp Photoshopa, każda idealna, okrągła, a smakuje(...)hodować, kupując (np. na Allegro) gotowe baloty przerośnięte grzybnią. Wystarczy je tylko podlewać i postawić w chłodne miejsce w domu, piwnicy lub cieniste w ogrodzie, a grzybami możecie cieszyć się przez długi czas. Grzyby szybko myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie lub oczyszczamy je pędzlem (wolę drugą opcję, bo grzyby szybko nasiąkają wodą i rozrzedza się

Karo in the Kitchen
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 334

przez to smakują jeszcze bardziej…;)! Dzisiaj przedstawiam przepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. Mięso ugotowałam przy okazji przygotowania wywaru na zupę. Ponieważ się spieszyłam to resztę farszu zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane mięso. Jak wszystko się podsmażyło to lekko to zmiksowałam, bo nie lubię(...)mięsem, kapustą i grzybamiSkładniki:ok. 500g mięsa ugotowanego (u mnie łopatka)2 cebule1/2 kg kapusty kiszonejgarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranekolej rzepakowyCiasto (na 80 pierogów)600 g mąki pszennejszczypta soli400 ml gorącej wody60 g masła1. Dzień wcześniej opłukać i namoczyć w zimnej wodzie grzyby i zostawić je na całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie aż zrobią się

UgotujmyTo.pl
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 235

minut + moczenie grzybów 4 godzinySkładnikiFarsz:½ szklanki kaszy gryczanej1 szklanka gorącej wody (ew. woda  z namoczonych grzybów)½ łyżeczki soli2 cebule2 łyżki oleju70 g suszonych grzybówsól do smakupieprzCiasto500 g maki pszennej2 łyżki olejuok. ½ szklanki mlekaok. ½ szklanki gorącej wody½ łyżeczki soliWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy(...)drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli  gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Jeśli już odcedziliśmy wodę z grzybów możemy jej użyć do ugotowania kaszy. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kaszę. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z Kapustą i Grzybami 164

nieduże cebulęmasło do smażeniasól pieprzciasto:600 g mąkiponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)Grzyby(...)samej wodzie co się moczyły przez ok. godzinę.Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić) - dodajemy je do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę).Z mąki, wody, oleju oraz soli

Słodka Strona
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 148

Pojechałyśmy na grzyby, a po nich ani śladu, więc... sięgnęłyśmy po grzyby suszone i zatęskniłyśmy za świętami. Pachnące susze wprowadziły nas na tyle, w świąteczny nastrój, że postanowiłyśmy się ogrzać, po nieudanym grzybobraniu, za pomocą iście świątecznej zupy. Na stół wjechała więc, zupa kwas, inaczej znana jako kwaśnica. Cudowny, aromatyczny, rozgrzewający specyfik bazujący (jak sama nazwa wskazuje(...)kiszonej kapuście i suszonych grzybach. Magia świąt bez niej w talerzu, wiele by straciła. Magia jesiennego wieczoru również. I choć już teraz rozkoszujemy się jej zapachem i nieziemskim smakiem, to nie możemy się doczekać, gdy przed Wigilią znów zajmiemy się przygotowywaniem tego dania. Jest tak pyszna, że zapewniamy Was - gdy raz zjecie (ale taką na prawdę dobrze zrobioną - z sercem

Wypisz Wymaluj
Grzyby suszone 148

Te skarby pochodzą z tegorocznego grzybobrania :)  Część grzybków została zamarynowana w occie , a nadmiar wysuszyłam.  Zostaną przechowane w szczelnych słojach, dołożę je do bigosu

Proste Potrawy
Maślaki (lub inne grzyby) marynowane w zalewie octowej 169

Maślaki marynowane w zalewie octowej Jeżdżę na działkę do "maślakowego lasu" i przyznam się szczerze, że tęsknię za dużą ilością prawdziwków, podgrzybków i kozaczków

Kraina Tysiąca Smaków
KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 342

przygotowywana standardowo do obiadu jest z grzybów mieszanych , o tyle ta wigilijna jest zawsze z samych borowików. Kapustę , która nam pozostanie, można później z powodzeniem wykorzystać do przygotowania bigosu dlatego ja przygotowuję ją z 2 kg kapusty. Zawsze mam w zapasie nasze samodzielnie zbierane i suszone przez nas grzyby. W tym roku borowików było co prawda niewiele(...)ubiegłego roku. Zamknięte szczelnie w słoiku, mogą być przechowywane kilka lat. Polecam, to nasze ulubione danie. :-) Składniki: - kapusta kiszona ( niezbyt kwaśna) - ilość wedle uznania - u mnie 2 kg - grzyby suszone ( najlepiej borowiki , ale mogą być również mieszane), czym    więcej tym lepiej - u mnie 200g - olej kokosowy bezwonny - ok.1-2 łyżek - świeżo mielony pieprz - sól, ok 1/3 płaskiej łyżeczki

Smaczne Zdrowe
Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów 183

ugotowania grzybów.500 ml wywaru z suszonych grzybów; 50 g suszonych grzybów;1 liść laurowy;4 ziarna pieprzu;1,5 łyżki soli;2,5 łyżki białego cukru;4 ziarna ziela angielskiego;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;2 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku.Sposób przygotowania:Grzyby umyć pod bieżącą, zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać 1 litrem zimnej wody(...)Gotować na średnim ogniu przez około 30 - 40 minut.Po tym czasie dodać cukier, ocet, majeranek i gotować przez kolejne 10 minut.Następnie dodać 500 ml wywaru z gotowania suszonych grzybów, zagotować zupę i odstawić z ognia.Pozostawić na całą noc, aby barszcz nabrał koloru.Następnego dnia barszcz przecedzić, podgrzać, ale nie zagotowywać, bo starci kolor, ewentulenie przyprawić jeszcze solą, cukrem

Gospodyni Miejska
Tarta z grzybami leśnymi. 185

każdy możliwy sposób, a to zupa grzybowa, a to sos grzybowy do mięsa. Suszę, marynuję. Dzisia przyszedł czas na rewelacyjną tartę. Jeśli macie pod ręką trochę podgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki  125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony przeze mnie przepis na ciasto do tarty i śmiało(...)wsadzamy do lodówki conajmniej na 2h (ja zostawiłam na całą noc). Oczyszczamy podgrzybki i kroimy na plastry. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy grzyby, dusimy na maśle ok. 4-5 min. Dolewamy wino, redukujemy nadmiar płynu, dusząc ok. 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką (nie szczędźcie przypraw grzyby muszą być dobrze doprawione

Brzuszki Łakomczuszki
Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać? 47

Suszone kanie jako przyprawa to świetny sposób na wzbogacenie smaku zup lub sosów. Warto wiedzieć, że należą one do jednych z bardziej aromatycznych grzybów, a zmielone tworzą delikatny pyłek niewyczuwalny w potrawach. Już niewielka ilość suszonych kani daje cudowne efekty! A Ty, stosowałeś kiedyś proszek z kani lub innych grzybów, albo słyszałeś o tym? Daj znać w komentarzach Pamiętajcie(...)grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom do co najmniej 12 roku życia! Jeśli masz wątpliwości, spytaj pediatrę. Zobacz również więcej przepisów z grzybami lub z grzybami leśnymi ! Przepis na suszone kanie jako przyprawa Składniki suszone kanie (1-2 sztuki) Dodatkowo młynek lub blender szczelny pojemnik lub słoiczek do przechowywania Czas przygotowania:   5 minut Jak zmielić suszone kanie? Najlepiej

WegePrzepis
Paszteciki z kapustą i grzybami 49

Zapraszam po mój sprawdzony przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. Paszteciki wigilijne to puszyste, drożdżowe paszteciki z fraszem z kapusty i grzybów. Tak przygotowane paszteciki możemy podać zarówno jako dodatek do wigilijnego barszczu, albo jako samodzielne danie. Jednak paszteciki z kapustą i grzybami to nie tylko danie przeznaczone na wigilię, tak przygotowane paszteciki możecie również podać na inne spotkania(...)ciepło, jak i jedzone na zimno. Paszteciki można przygotować z ciasta drożdżowego, a jak nie mamy czasu to na bazie ciasta francuskiego. Na wigilię paszteciki przygotowuję z suszonych grzybów, natomiast na inne okazje, jak nie macie pod ręką grzybów to możecie wykorzystać pieczarki. Paszteciki z kapustą i grzybami składniki Do przygotowania tego ciasta wykorzystuję świeże drożdże. Ciasto na nich znacznie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grzyby Shimeji 45

Grzyby Shimeji – しめじ – są powszechnie stosowane w Kuchni japońskiej, od zup, gulaszu, makaronu, sałatek i misek ryżowych. Można je smażyć, piec i gotować, są świetnym sposobem na dodanie błonnika i umami do każdej potrawy. Po ugotowaniu, pieczeniu, smażeniu mają pikantny i lekko orzechowy smak i lekko słodkim. Smak umami to wynik dużego stężenia aminokwasu glutaminianu. Shimeji mój(...)drogi czytelniku to gatunek jadalnego grzyba, Hypsizygus tessellatus, pochodzący z Azji Wschodniej i uprawiany w północnej Europie i Ameryce Północnej. Grzyby mają mały kapelusz, długie łodygi i są dostępne oczywiście przez cały rok. Istnieje ponad 20 gatunków grzybów shimeji. Najpopularniejsze odmiany w kuchni japońskiej to hon-shimeji, buna-shimeji i bunapi-shimeji. Buna Shimeji – czyli bukowe Shimeji

RafalCook
Ryż smażony z grzybami i papryką – prosty przepis na ryż 56

Ryż smażony z grzybami to proste i ciekawe danie! W przepisie wykorzystałam pieczarki, suszone grzyby oraz paprykę. Danie najlepiej smakuje z dobrej jakości ryżem jaśminowym. Jak zrobić smażony ryż z papryką? Aby przygotować smażony ryż, należy ugotować ryż na sypko, a resztę składników podsmażyć na oleju. Następnie na patelnię dodajemy również ugotowany ryż, całość doprawiamy i smażymy. Przepis(...)ryż smażony z pieczarkami Ryż smażony z grzybami i papryką Via Gusto Ryż smażony z grzybami to proste i ciekawe danie! W przepisie wykorzystałam pieczarki, suszone grzyby oraz paprykę. Danie najlepiej smakuje… Drukuj Proporcje na: 2 porcje Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 150 g ryżu (najlepiej jaśminowego) 150 g pieczarek 40 g suszonych grzybów (użyłam podgrzybków

Via Gusto
Sałatka z grzybów – kuchnia podkarpacka 113

Sałatka z grzybów – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Pruchnik, powiat jarosławski W okolicach Jarosławia jesienią grzyby przerabia się na różne sposoby i pasteryzuje w słoikach, żeby również zimą można było korzystać z bogactwa tutejszych lasów. Zazwyczaj są to grzyby marynowane w occie, ale w tym regionie często przygotowuje się również grzyby w różnego rodzaju sosach, zwanych gdzieniegdzie omastami(...)Działające w okolicach Pruchnika Koło Gospodyń Wiejskich „Pruchniczanki” w publikacji „Smaki Ziemi Jarosławskiej. Historia miejsca i tradycje dawnych lat” podzieliło się przepisem na sałatkę z grzybów, do której sos powstaje z duszonych z cebulą grzybów oraz przecieru pomidorowego i ketchupu. Ten ostatni składnik świadczy o tym, że przepis nie jest bardzo stary, jednak grzybki są tak smaczne, że warto

Trzeci talerz
FASOLKA Z EDAMAME I AZJATYCKIMI GRZYBAMI 86

fasolki szparagowej z masełkiem i bułeczką choć jest pyszne to u mnie przechodzi pomału w niepamięć. Jest tyle frapujących przepisów do spróbowania, choćby dzisiejszy. Fasolka z edamame i azjatyckimi grzybami. Fasolka z edamame zawiera w sobie aromatyczne, pyszne smaki. Zaś grzyby shiitake i shimeji dopełniają smakowo całej kompozycji. Fasola edamame to przepyszne niedojrzałe nasiona soi pochodzące z Japonii. Wygląda(...)WĘGIERSKU     ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM     PAD THAI Z KURCZAKIEM     FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI   FASOLKA Z EDAMAME I AZJATYCKIMI GRZYBAMI: – Aromatyczne, pyszne smaki – Idealna o każdej porze dnia – Frapująca – Pyszna i zdrowa – Moja ulubiona wersja fasolki ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Fasolka szparagowa zielona mrożona 300g – Fasola

globuskulinarny
Grzyby w cieście 75

Grzyby w cieście nawiązują do staropolskiej tradycji, według której na świątecznym stole nie powinno zabraknąć darów z pola, wody i lasu, stąd na naszych stołach tak dużo potraw z wykorzystaniem grzybów. Najsmaczniejsze są oczywiście te zebrane samemu w lesie i wysuszone w domu, ale jeśli nie mamy takich możliwości, te kupione na bazarku lub w sklepie będą również dobre(...)Osobiście nie wyobrażam sobie Wigilii bez grzybów w cieście , zawsze przypominam Mamie, aby choć kilka suszonych kapeluszy zostawiła do usmażenia. Najlepsze są wprost z patelni, ale równie wybornie smakują na zimno. Składniki na grzyby w cieście 20 sztuk suszonych grzybów (kapeluszy) 1 / 2 szklanki mleka 7 łyżek mąki 1 jajko sól, pieprz oliwa i masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Sos grzybowy 207

mrożonych grzybów – są one już oczyszczone i przygotowanie do duszenia. Te świeże musicie oczyścić i wyrzucić wszystkie robaczywe. Poniżej znajdziecie listę zakupów oraz przepis…. Składniki 250 g grzybów mrożonych (np. podgrzybków) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka masła 3 łyżki oliwy 100 ml wody 100 ml śmietany 30% sól pieprz odrobina świeżego koperku Sos grzybowy(...)będzie już szklista dodajemy posiekany i roztarty z solą czosnek . Smażymy go razem z cebula ok. 1 minutę i dolewamy wodę. Jak woda zacznie bulgotać dodajemy pokrojone w kostkę grzyby i dusimy całość ok. 7 minut. Śmietanę hartujemy – czyli do śmietany dodajemy 2 łyżki sosu z patelni, mieszamy i dodajemy do sosu. Mieszamy, doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tradycyjna kapusta z grzybami na wigilię 186

listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smażenia: olej łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kapusta z grzybami Przygotowanie: Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można pozostawić na noc). Następnie namoczone grzyby gotuję, jeżeli trzeba to dolewam niewielką ilość wody tak aby grzyby swobodnie pływały, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około 35 minut. Ugotowane grzyby odcedzam nad miską i odstawiam do wystudzenia, wodę z grzybów dodam do gotowania kapusty. Kapusta kiszona: Lekko odciśniętą kapustę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam

Uwaga Babcia Gotuje
Kapusta z grochem i grzybami na wigilię 258

laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smażenia: olej łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kapusta z grochem i grzybami Przygotowanie: Grzyby: Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można pozostawić(...)Następnie namoczone grzyby gotuję, jeżeli trzeba to dolewam niewielką ilość wody tak aby grzyby swobodnie pływały, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około 35 minut. Ugotowane grzyby odcedzam nad miską i odstawiam do wystudzenia, wodę z grzybów dodam do gotowania kapusty. Kapusta kiszona: Czosnek drobniutko kroję. Lekko odciśniętą kapustę kroję na mniejsze kawałki

Uwaga Babcia Gotuje
Grzyby leśne w pomidorach – przepis 533

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Grzyby leśne w pomidorach. Doskonałym pomysłem na wykorzystanie świeżych leśnych grzybów, obok suszenia, mrożenia czy marynowania w occie są grzyby leśne w pomidorach po kaszubsku. Wyśmienite zarówno na zimno jak i na gorąco. Grzyby leśne w pomidorach Składniki na 4-5 słoików 1,5kg świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) 0,4L oleju(...)pomidorach przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 min. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Grzyby marynowane w occie Sos ze świeżych grzybów leśnych   Artykuł Grzyby leśne w pomidorach – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Wigilijna kapusta z grzybami 212

Pyszna, wigilijna kapusta z grzybami. Przez lata gotowałam kapustę bez grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak kapusta z grzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej domowej. Czasem w przepisach zalecane jest płukanie kapusty, ale ja nigdy tego nie robię.Przepis wg książki " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitryskładniki1(...)zostawić do namoczenia, najlepiej na noc.Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Oddzielnie, w wodzie w której się moczyły, ugotować do miękkości suszone grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i razem z wywarem dodać do ugotowanej kapusty. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, rozprowadzić mąkę, chwilę podsmażać ale nie pozwolić

Stare Gary
Uszka z grzybami 574

Grzyby moczymy w wodzie. Zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wywaru z grzybów nie wylewamy, zostawiamy do przygotowania barszczu czerwonego. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.2. Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Cebulę mieszamy z grzybami, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą

Kuchnia domowa Ani
Karp zapiekany z grzybami i śmietaną 175

podaniem wstawiamy do piekarnika. Smacznego Karpia!Przepis znaleziony na stronie Mniam Mniam. składniki (ok 8 małych porcji)ok 1 kg filetów z karpia dwie  garści grzybów - pieczarek, kurek lub innych mrożonych, lub suszonych (użyłam suszonych prawdziwków )dwie średniej wielkości cebuleczubata łyżka masładwie łyżki oliwyszklanka tłustej, kwaśnej śmietanysólpieprzgarść drobniutko posiekanej natki pietruszkiprzygotowanieFilety umyć, dokładnie osuszyć, jeżeli(...)Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat.Z ryby usunąć  sok z cytryny ( ręcznikiem papierowym), posolić i popieprzyć.  Smażyć przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie.Jeśli filety są ze skórą  należy rybę najpierw smażyć skórą do dołu! W naczyniu żaroodpornym ułożyć  filety, na nich ułożyć grzyby z cebulą

Stare Gary
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 176

pierogi z kapustą i grzybami – Składniki:3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka suchych drożdży1 łyżeczka soli1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania)ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150g)150 g miękkiego masła (3/4 kostki)czarnuszka lub kminek – opcjonalnieFarsz:1/2 kg kapusty2 garście suszonych grzybów1 cebulasól, pieprz, majeranekoliwa do smażenia 1. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą i zostawiamy(...)zostawiamy do ostygnięcia, a następnie drobno siekamy.2. Kapustę zalewamy wodą (można wodą od grzybów) i gotujemy około 30 minut. Po ugotowaniu i przestudzeniu odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.3. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy cebulę na oliwie i dodajemy do niej posiekaną kapustę i grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Smażymy kilka minut.4. Wszystkie składniki

UgotujmyTo.pl
Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami 204

pierogów.  Pierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów  z kapustą przygotować również kapustę  z grzybami  z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję, że posmakuje moim gościom.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem(...)kapusty60 g suszonych grzybów250 g cebuli300 g ciecierzycy z zalewy4 łyżki  Kujawskiego  z pomidorami,  czosnkiem i bazyliąSólPieprz½ łyżeczki mielonego kminku½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego1 listek laurowyWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy . Kapustę odciskamy  z nadmiaru soku i kroimy. Cebulę kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Pizza orkiszowa z grzybami leśnymi 240

gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Dodatki: 5-10 grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kurki) mozzarella kilka gałązek świeżego rozmarynu 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu(...)kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. Umyte grzyby w całości na 3 minuty wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Wyjmujemy i hartujemy. Kroimy grzyby na mniejsze kawałki np. wzdłuż. Cały rozwałkowany placek nakłuwamy widelcem. Rozsypujemy

OstryKęs
Muchomor zielonawy - muchomor sromotnikowy 267

martwicę a co za tym idzie organy, np. wątroba, przestają działać. W razie wątpliwości co do tego gatunku absolutnie nie wolno próbować tego grzyba ! Przed grzybobraniem warto czytać i przeglądać atlasy a na grzyby chodzić z ludźmi znającymi się na nich. Nie można też nigdy zapominać o używaniu rozumu i rozwadze. Pamiętajcie - najważniejszą zasadą grzybiarza jest to, że zbiera(...)rosną masowo. źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie” E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006 P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007   *********************************************************************** Część ludzi uważa, że grzyby trujące mają jakiś gorzki czy nieprzyjemny smak a to bardzo często nieprawda. Ci, którzy zjedli muchomora sromotnikowego i przeżyli wspominają, że był bardzo dobry

Smaczna Pyza
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 226

ostrych dodatków, aby nie przyćmić smaku grzybów, który idealnie skomponował się ze świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała biała cebulka 1/5 szklanki octu balsamicznego oliwa(...)łyżki śmietany 18% 5 jaj pęczek świeżego koperku  świeżo zmielona sól i pieprz po pół łyżeczki kurkumy i świeżo startej gałki muszkatołowe j Sposób przygotowania: Oczyszczone i obrane grzyby kroimy na średniej wielkości cząstki. Cebulę i czosnek siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, podduszamy na niej grzyby, przyprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową kolejno

Symfonia Smaków
Naleśniki ze szpinakiem i grzybami według Julii Child 210

wodzie do 3 minut, aż całość zmięknie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osuszamy delikatnie ręcznikiem i szatkujemy. Następnie podsmażamy krótko na maśle z dodatkiem wyciśniętego przez praskę czosnku. Przygotowanie grzybów: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Czekamy aż masło przestanie się pienić i   wsypujemy grzyby. Smażymy kilka minut. Grzyby(...)łyżki siekanej cebuli, sól i pieprz, smażymy chwilkę i zestawiamy z ognia.  Naczynie do zapiekanek smarujemy niewielką ilością beszamelu i posypujemy dwoma łyżkami żółtego sera. Mieszamy szpinak i grzyby oraz ½ szklanki sosu. Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy w rulonik. Układamy naleśniki w naczyniu złączem do dołu. Po ułożeniu wszystkich naleśników polewamy je pozostałą częścią sosu

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania