grzyby - 15226 przepisów (strona:17/1016)

Risotto z grzybami (Risotto al funghi) 161

Klasyczne włoskie danie ze specjalnej odmiany ryżu - arborio i świeżych grzybów. U mnie tym razem z pieczarkami Portobello, ale polecam grzyby leśne ze względu na ich cudowny aromat... Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio 100 g świeżych grzybów 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1/2 cebuli czosnek 5 łyżek masła 2 łyżki oliwy 100 ml białego wina garść(...)morska, pieprz świeżo zmielony 2-3 łyżki startego parmezanu Grzyby pokroić w plastry, a cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na głębokiej patelni podsmażyć na 2 łyżkach masła grzyby.  Następnie przełożyć je na talerz i wlać 2 łyżki oliwy. Zeszklić na niej cebulkę i czosnek. Dodać ryż i podsmażyć przez 1-2 minuty. Wlać wino i pozwolić

wyzwania kuchenne
Pierogi z kapustą i grzybami 453

łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Farsz 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 200 g cebuli sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: W przeddzień robienia pierogów suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w  wodzie, której się moczyły. Grzyby odcedzamy, zachowując wodę(...)dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się już zeszkli dodajemy kapustę i lekko ją przesmażamy, a na koniec dodajemy grzybki i wszystko zalewamy wodą, w której gotowały się grzyby. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać

Kulinarne przygody Gatity
Dynia zapiekana z grzybami 203

podgrzybki 2 cebule 250 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego 100 g startego parmezanu 3 jajka 1,5 łyżeczki gałki  muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut(...)przygotowania zupy) zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Dynie solimy i ustawiamy do góry nogami. W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, mieszamy. Dynie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 60 minut na funkcji  termoobiegu

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia zapiekana z grzybami 185

podgrzybki 1 cebula 100 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego Almette 50 g startego parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka gałki  muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut(...)miąższ kroimy  w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni przez 10 minut. W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, podsmażoną cukinię, mieszamy. Cukinie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 40 minut na funkcji  termoobiegu

Kulinarne przygody Gatity
Uszka z kapustą i grzybami 230

wielkości uszek Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko Odrobina gorącej wody Szczypta soli Farsz: 600g kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g masła 1 cebula Sól, pieprz, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie farszu: Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Można również wykorzystać grzyby, które był(...)moczone do barszczu. Odsączone grzyby kroimy na drobne kawałki. Kapustę siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. W garnuszku umieszczamy kapustę, grzyby oraz podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Dusimy całość na małym ogniu przez co najmniej godzinę uważając by dno się nie przypaliło. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy

Kolizje Smaków
Grzybówka z suszonych grzybów. 119

Pierwszą zupę spaliłam - nie wiem jakim cudem. Do drugiej co chwilę musiałam dodawać grzyby, przyprawy, kombinować aby uzyskać smak, którego szukałam. Efekt końcowy - jestem bardzo zadowolona. Składniki: suszone grzyby (no właśnie ile? oczywiście na oko :) u mnie pół średniej wielkości słoiczka) 3 marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera cebula  ząbek czosnku śmietana 3 ziarenka ziela angielskiego(...)ziarenek pieprzu 2-3 liście laurowe pieprz, sól 2 kostki - bulion grzybowy 1 jajko 2 łyżki mąki Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 min. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na drobną kosteczkę. Teraz musimy je zeszklić (najlepiej już w garnku na odrobinie oleju), następnie dodajemy pokrojoną i obraną włoszczyznę. Podsmażamy ok 3min. Zalewamy gorącą wodą (500ml

Brzuszki Łakomczuszki
Paszteciki z grzybami 168

przesłoniły Wam minusów." ;) Do niewątpliwych zalet jesieni mogę zaliczyć świeże owoce, warzywa sezonowe no i grzyby! Jedną z ulubionych form jesiennego spędzania czasu rodziny Misiów jest zbieranie grzybów. Małe szkodniki można już uznać za wytrawnych grzybiarzy. Odróżniają kurki od muchomorów i podgrzybki od purchawek. W lesie chodzą za mną (lub za Misią) krok w krok. Mówią, że dzięki(...)pełni oddajemy się tej rozrywce kilka razy w tygodniu. Tu zaznaczam, że nie jestem zwolennikiem wstawania o 5 rano i marznięcia w lesie, tylko po to, żeby zdążyć zebrać grzyby przed innymi grzybiarzami. Przeważnie gdy przyjeżdżamy do lasu część amatorów porannej pobudki zbiera się już do domu. Pomimo tego udaje nam się znaleźć tyle grzybów, że powstaje problem

Gotuj z Misiem
Gulasz z łopatki z grzybami 180

mieszkałam niedaleko lasu , przez to często w domu pojawiały się gulasze, czy też zupy grzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław . Zaczynamy: Składniki(...)łopatki 2 Cebule suszone grzyby 200 ml bulionu wołowego 200 ml bulionu kurczakowego pieprz, sól, paprika 1-2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 1-2 łyżki mąki oliwa Wykonanie: Na niewielkiej ilości oleju na dużym gazie smażymy pokrojone mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekana cebulę I wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy . Dodajemy bullion wołowy I kurczakowy. Zmniejszamy

Smaki Edyty
Pieczony karp z suszonymi grzybami. 64

Pieczony karp z suszonymi grzybami. Delikatny karp pieczony w sosie grzybowy , który jest pełen smaku i cudownego świątecznego aromatu. Jeśli jesteś w głębi duszy tradycjonalistą, przyjmij ode mnie ten znakomity przepis na pieczonego karpia z dodatkiem leśnych grzybów . Ciesz się smakiem znakomitej ryby , która nie jest panierowanie, ani nie jest smażona na patelni, lecz cudnie upieczona w piekarniku. Dania(...)foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo. Składniki jakie są potrzebne: – 1,5 kg karpia – 35 g suszonych grzybów – 3 cebule – olej – sól, pieprz Rybę dokładnie umyj i przypraw solą i pieprzem. Dwie cebule pokrój w plastry i obłóż nią rybę. Odstaw na całą

Zdrowy Styl Joanny
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – ŁĘŻNIE 64

Kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami czy pysznie ciągnącym się serem, wiadomo są znakomite. Dziś dla odmiany wersja iście świąteczna. Kotlety ziemniaczane z kapustą i grzybami tzw. fachowo łężnie. Te kotlety to pyszne, chrupiące ziemniaczki z pysznym kapuścianym, nieco leśnym wnętrzem. INNE PYSZNE ŚWIĄTECZNE PRZEPISY TU NA BLOGU:   SAŁATKA ZIEMNIACZANO ŚLEDZIOWA     SERNICZEK CHAŁWOWY Z CYNAMONEM I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI(...)KACZKA W POMARAŃCZACH Z FASOLKĄ I KOPYTKAMI     STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI     ŚLEDZIE W OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM     SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ     PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE   Kotlety ziemniaczane z kapustą i grzybami – łężnie: – Kotlety ziemniaczane w wersji wigilijnej – Idealne, nie tylko

globuskulinarny
Bliny bezglutenowe z kawiorem z grzybów leśnych 77

Szukasz dania, które za każdym razem może smakować inaczej? Dobrze trafiłeś bo danie, o którym dzisiaj mowa takie właśnie jest. Bliny bezglutenowe z kawiorem z grzybów leśnych Bliny , bo o nich mowa to danie, które wywodzi się z kuchni rosyjskiej ale jest również daniem typowym dla kuchni białoruskiej i ukraińskiej. Bliny to małe placuszki robione z ciasta na bazie drożdży(...)którymi je podamy. Najprostszy sposób na zaserwowanie blin to podanie ich z masłem lub śmietaną. W bardziej wykwintny sposób możemy podać je z łososiem , śledziem, serem, sałatką, kawiorem, grzybami, sosem… lista jest nieskończona. Ze względu na tak ogromne możliwości zaserwowania bliny idealne sprawdzają się jako danie przekąska na licznych imprezach okolicznościowych. Ja tym razem zrobiłam bliny bez glutenu

mecooks
PIECZONY PLACEK Z SOSEM GRZYBOWYM 104

Placek ziemniaczany pieczony w piekarniku, podany z sosem ze świeżych grzybów leśnych. To u nas obowiązkowy obiad podczas sezonu grzybowego, choć nie należy on do lekkich. Za to jest pyszny i tani! Zamiast małych placków ziemniaczanych smażonych na oleju, pieczemy jeden duży w piekarniku, przez to nie jest tłusty i dzięki temu jest mniej ciężkostrawny.  Z grzybów (prawdziwków, podgrzybków(...)maślaków) zbieranych osobiście przygotowujemy sos z dodatkiem cebuli oraz czosnku, na bazie śmietanki.  Są dwie szkoły przygotowywania sosu ze świeżych grzybów. Pierwsza mówi, aby grzyby przed smażeniem wstępnie obgotować w wodzie, dzięki temu pozbędą się one toksyn i szkodliwych substancji, a także danie będzie łatwiej strawne. Natomiast druga szkoła mówi, że oczyszczone grzyby bezpośrednio smażymy na tłuszczu

Kuchnia MagdaLeny
PIECZONY PLACEK Z SOSEM GRZYBOWYM 104

Placek ziemniaczany pieczony w piekarniku, podany z sosem ze świeżych grzybów leśnych. To u nas obowiązkowy obiad podczas sezonu grzybowego, choć nie należy on do lekkich. Za to jest pyszny i tani! Zamiast małych placków ziemniaczanych smażonych na oleju, pieczemy jeden duży w piekarniku, przez to nie jest tłusty i dzięki temu jest mniej ciężkostrawny.  Z grzybów (prawdziwków, podgrzybków(...)maślaków) zbieranych osobiście przygotowujemy sos z dodatkiem cebuli oraz czosnku, na bazie śmietanki.  Są dwie szkoły przygotowywania sosu ze świeżych grzybów. Pierwsza mówi, aby grzyby przed smażeniem wstępnie obgotować w wodzie, dzięki temu pozbędą się one toksyn i szkodliwych substancji, a także danie będzie łatwiej strawne. Natomiast druga szkoła mówi, że oczyszczone grzyby bezpośrednio smażymy na tłuszczu

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z kapustą i grzybami – sprawdzony przepis 29

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie, które można podać na wigilijnym stole czy na zwykły codzienny obiad. Świetnie smakują okraszone cebulą i z kubkiem czerwonego barszczu. Ciasto jest mięciutkie, a farsz po prostu pyszny. Ulepionych pierogów nie trzeba gotować od razu, można je zamrozić na później. Można również zamrozić ugotowane pierogi, a potem odmrozić je i odgrzać(...)parze lub odsmażyć na maśle.   Składniki na pierogi z kapustą i grzybami (około 40 sztuk): Ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 450) 225 ml gorącej wody łyżka oleju płaska łyżeczka soli   Farsz: 400 g kapusty kiszonej niewielka cebula 25 g grzybów suszonych 150 g pieczarek sól, pieprz po 2-3 ziarna ziela angielskiego i liści laurowych   Przygotowanie

e-PrzepisyKulinarne
Kanie smażone w panierce 35

Kanie smażone w panierce , czyli chrupiące kotlety z kani , to przepyszny pomysł na jesienny obiad. Tak przygotowane grzyby to świetna, bezmięsna alternatywa dla klasycznych schabowych. Kanie smażone w panierce – pyszny obiad bez mięsa Jeśli lubicie grzyby, to zapewne znacie czubajki kanie . Te pyszne grzyby występują pod różnymi nazwami, w zależności od regionu Polski. Mogliście więc spotkać(...)się z określeniami: sowa, stroszka strzelista, gapa, parasolowiec, czubaj, czubak, parasolnik czy gularka. Grzyby te można przygotowywać na wiele sposobów, ale zdecydowanie najpopularniejsze – i moim skromnym zdaniem najsmaczniejsze – są kanie smażone w panierce . Wystarczy tylko kilka kapeluszy grzybów, jajka, bułka tarta i tłuszcz do smażenia, by cieszyć się pysznym i sycącym obiadem. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Na-talerzu.pl