grzyby - 15226 przepisów (strona:22/1016)

Pierogi z kapustą i grzybami 126

Jakie są Wasze ulubione pierogi? Ja uwielbiam z mięsem, ruskie i z kapustą i grzybami, ale te ostatnie robię tylko raz w roku :) Wtedy smakują jeszcze lepiej :) SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka(...)godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody. Na środek każdego

Aga w kuchni
Tarta z grzybami leśnymi 128

żółtko szczypta soli ok 20 ml zimnej wody farsz: 300 g grzybów leśnych  1 łyżka masła pęczek świeżej pietruszki 1 cebula 200 g piersi indyka łyżka masła 2 łyżeczki tymianku 1 jajko 2 łyżki mleka pieprz i sól do smaku ser do posypania (użyłam goudy) Przygotowanie: Grzyby obieramy i płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie 2 razy(...)lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tartę, pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 C - ostudzamy. Na  patelni smażymy  na maśle indyka pokrojonego w kostkę, dodajemy grzyby, tymianek, cebulę, pietruszkę i doprawiamy do smaku - smażymy na małym ogniu ok 15 minut. Patelnię ściągamy z ognia i w tym czasie w miseczce bełtamy jajko z mlekiem, wlewamy jajko

Niezły Młynek
Soczysty schab duszony w leśnych grzybach, w dwóch wariantach czasowych:) 116

plastrów schabu 2 cebule 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy zioła prowansalskie, sól, pieprz oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze(...)zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości. Wariant dopieszczony czasowo i smakowo;) Składniki: 5 plastrów schabu 2 cebule 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) składniki marynaty: 2 łyżki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli morskiej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kapusta wigilijna z grzybami. 76

Kapusta wigilijna z grzybami. Ten pyszny przepis na Wigilijną potrawę zawiera tylko kilka prostych składników a czas wykonania tego dania jest bardzo krótki. Kapustę z grzybami możemy podawać z różnymi rodzajami ryb lub jeść samodzielnie – jak ona wspaniale smakuje. Kapusta z grzybami jest bardzo zdrowa i warto przygotować to danie na Święta Bożego Narodzenia . Kapusta idealnie kwaśna z dodatkiem(...)suszonych grzybów – cóż za smak i aromat. Cały dom pachnie świętami . Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry

Zdrowy Styl Joanny
Wigilijna kapusta z grzybami 107

Wigilijna kapusta z grzybami Wigilijna kapusta z grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Wspaniale smakuje nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy ale także w pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, gdy słodko-kwaśny smak kapusty i grzybów doskonale się uzupełnią. Przygotowując kapustę z grzybami nie robię tradycyjnej zasmażki na mące. Wolę, gdy kapusta jest bardziej wytrawna, dlatego zasmażkę zastępuję startym(...)surowym ziemniakiem, dodanym pod koniec duszenia. Kremowy smak moja kapusta z grzybami zawdzięcza łyżce zimnego masła, wrzuconego tuż przed podaniem. Idealna proporcja kapusty i grzybów to na dwie części ugotowanej kapusty jedna część ugotowanych grzybów. Ale proporcje można ustawić według własnego upodobania oraz  naszych grzybowych możliwości. Gdy mamy mniej grzybów do kapusty można dodać więcej wywaru i dzięki temu

Korniszonki
Wigilijna kapusta z grzybami 133

Wigilijna kapusta z grzybami Wigilijna kapusta z grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Wspaniale smakuje nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy ale także w pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, gdy słodko-kwaśny smak kapusty i grzybów doskonale się uzupełnią. Przygotowując kapustę z grzybami nie robię tradycyjnej zasmażki na mące. Wolę, gdy kapusta jest bardziej wytrawna, dlatego zasmażkę zastępuję startym(...)surowym ziemniakiem, dodanym pod koniec duszenia. Kremowy smak moja kapusta z grzybami zawdzięcza łyżce zimnego masła, wrzuconego tuż przed podaniem. Idealna proporcja kapusty i grzybów to na dwie części ugotowanej kapusty jedna część ugotowanych grzybów. Ale proporcje można ustawić według własnego upodobania oraz  naszych grzybowych możliwości. Gdy mamy mniej grzybów do kapusty można dodać więcej wywaru i dzięki temu

Gotujemy i jemy
Risotto z grzybami i dynią 131

Najlepsze smaki jesieni razem na talerzu - czyli moja propozycja na kremowe risotto z dynią i grzybami. Gorąco polecam ... SKŁADNIKI 600g obranej dyni bez pestek300g ryżu arborio350g grzybów leśnych (u mnie mrożone, mogą być też suszone)750ml bulionu warzywnego150ml białego wina wytrawnego2 szalotki 2 ząbki czosnku4 łyżki masła2 gałązki rozmarynusól, pieprztarty parmezan lub inny twardy serPRZYGOTOWANIENa(...)roztapiamy 3 łyżki masła.Szklimy na nim posiekane szalotki i ząbki czosnku. Dynię kroimy w 1,5 cm kostkę i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy razem jeszcze 5 minut. Dodajemy grzyby (jeśli suszone, to oczywiście namoczone przez kilka godzin). Jeszcze kilka minut smażymy. Dodajemy ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Wlewamy wino

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z kaszą perłową 62

popularnością na całym świecie, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. Jest to danie, które idealnie wpisuje się w sezon grzybowy. Ta aromatyczna zupa łączy w sobie bogactwo smaku świeżych grzybów z warzywami i kaszą perłową, co sprawia, że jest idealna na chłodne dni. Składniki na zupę grzybową Grzyby: w zupie grzybowej używa się świeżych grzybów, takich jak borowiki, podgrzybki(...)ziele angielskie, nadają jej wyważony smak Śmietana: śmietana jest opcjonalna, ale dodaje zupie kremowej konsystencji. Mąka: niektórzy używają mąki do zagęszczania zupy, ale to jest opcjonalne. Składniki: 300g świeżych grzybów (można użyć różnych gatunków, takich jak borowiki, podgrzybki, pieczarki itp.) 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę

Moja Książka Kucharska
Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi – idealny do mięs, makaronu czy kopytek 72

pieczarkowy z grzybami leśnymi to pyszny dodatek do obiadu, który świetnie sprawdzi się jesienią, kiedy w lasach można znaleźć aromatyczne i wyjątkowe w smaku podgrzybki, prawdziwki czy maślaki. Robi się go stosunkowo szybko, a smak nie ma sobie równych. Zwykły sos pieczarkowy schodzi do lamusa. Do przygotowania takiego sosu można użyć zarówno świeżych grzybów, jak i mrożonych. Z czym podać(...)pieczarkowy z grzybami leśnymi? Taki sos sprawdzi się zarówno do makaronu, kopytek, klusek śląskich czy kaszy, a nawet gotowanych ziemniaków. Można do niego podać również bitki wieprzowe czy z indyka, klopsiki albo kotlety mielone. A jeśli nie macie ochoty na kombinowanie, można go zjeść z pajdą chrupiącego chlebka. Składniki na sos pieczarkowy z grzybami leśnymi: 300 g pieczarek

e-PrzepisyKulinarne
Sos kurkowy – niezawodny przepis 348

regularnie. Uwielbiam je za wyjątkowy, delikatny smak i różnorodność zastosowania. Fantastycznie smakują jako dodatek do jajecznicy na śniadanie czy klusek lub mięs na obiad. Kurki są też bardzo wdzięcznymi grzybami do marynowania . Możecie je też po prostu podsmażyć na maśle z cebulką i zjeść z chrupiącą bułką. Pycha! Jednak jest jeden, podstawowy przepis na te grzyby, który powinien znać(...)rosti. A co najlepsze – wystarczy tylko 15 minut, by go przygotować! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Jak oczyścić kurki Żeby przygotować ten pyszny sos kurkowy , najpierw musimy oczywiście oczyścić grzyby. Często słyszę, że czyszczenie kurek to niewdzięczna robota. Faktycznie, jeśli próbujemy je umyć jak inne rodzaje grzybów, to możemy mieć dość już po 2 minutach. Na szczęście jest bardzo

Na-talerzu.pl
Łazanki z kapustą i grzybami 33

Łazanki z kapustą i grzybami Przepis na pyszne łazanki z kiszoną kapustą i suszonymi aromatycznymi leśnymi grzybami, czyli danie które obowiązkowo gości na wielu wigilijnych stołach a obok którego miłośnicy dań jarskich na pewno nie przejdą obojętnie. Poniżej szybki i sprawdzony przepis na tą super potrawę.    Łazanki z kapustą i grzybami Składniki: 250g makaronu łazanki 300g kapusty kiszonej(...)suszonych grzybów leśnych 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku szklanka wody 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli  ½ łyżeczki pieprzu Łazanki z kapustą i grzybami Przygotowanie: Grzyby zalewamy jedną szklanką wrzącej wody, odstawiamy na godzinę do namoczenia, po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy w drobną kostkę. Wodę

Księga-Smaku
Krokiety z kapustą i grzybami 69

przygotowaniem świątecznych krokietów nosiłam się już od dawna. W końcu zmobilizowałam się i zapraszam na pyszne krokiety z kapustą i grzybami . Takie krokiety to świetna alternatywa dla pierogów i tych którzy nie lubią ich lepić - farsz jest dokładnie taki sam. Krokiety z kiszonej kapusty i suszonych grzybów można także podać na Sylwestra czy każdą inną imprezę. Krokiety będą wspaniale smakowały(...)towarzystwie czerwonego barszczu . Przygotowanie krokietów jest nieco praco i czasochłonne, ale efekt końcowy jest tego wart. Ponadto pracę nad krokietami można sobie rozłożyć. Farsz z kiszonej kapusty i grzybów można przygotować dzień lub dwa wcześniej, później można usmażyć naleśniki i też je zostawić, a kolejnego dnia złożyć i usmażyć krokiety. Gorąco polecam! Krokiety z kapustą i grzybami Składniki

Codzienne Gotowanie
Wigilijne babeczki z kapustą i grzybami. 68

Wigilijne babeczki z kapustą i grzybami. Kapusta to prawdziwy skarb wśród warzyw, powszechnie jest niedoceniana – wielka szkoda. Dobrze, że w okresie Świąt Bożego Narodzenia wykorzystujemy ją do przygotowania pysznych dań . Zamiast tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami możemy podać pyszne babeczki z ciasta francuskiego wypełnione pysznym farszem z kapusty i suszonych grzybów . Babeczki są dość łatwe do zrobienia i doskonale(...)cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 kg kiszonej kapusty – 1 marchewka – 150 g suszonych grzybów – 1 cebula – olej do smażenina – woda po moczeniu grzybów – sól, pieprz – 3 listki laurowe – 3 opakowanie ciasta francuskiego Grzyby namaczamy w wodzie

Zdrowy Styl Joanny
Makaron z piersią z kurczaka w sosie grzybowym. 63

Makaron z piersią z kurczaka w sosie grzybowym. Pieczarki, suszone grzyby i pierś z kurczaka w kremowym sosie z dodatkiem makaronu to marzenie wszystkich miłośników makaronu i grzybów. Pyszny, kremowy sos i delikatne pieczarki , smaczny makaron i mięso sprawia, że obiad jest sycąc. Któż może się oprzeć takiej pokusie?! Idealny pomysł na obiad w ciągu tygodnia a cała rodzina(...)pokocha! Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu

Zdrowy Styl Joanny