grzyby - 13102 przepisów (strona:22/874)

KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 98

garnkach i powstało danie na kilka dni. Aromat krążył po domu i... zachwycał.SKŁADNIKI:/Kapusta:- Kapusta kwaszona z grzybami "ORZECH", 2 słoiki,- Boczek wędzony lub surowy, 1 kg- 1,5 kg- Cebula. 7-8.- Tacka warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta,- Grzyby Shitake, ilość wg uznania,- Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/- Pieprz czarny,- Pieprz ziołowy, opakowanie,- Papryka ostra(...)takiej ilości wody, żeby przykryła mięso. Jak jest prawie miękkie, dodajemy przyprawę warzywną, obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie serwujemy z pieczonymi

Wypisz Wymaluj
SCHABOWE STEKI W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH 94

Składniki: 6 kotletów schabowych około 1.5 cm grubości  100g grzybów leśnych (ja używam suszonych podgrzybków i borowików) 1 duża cebule  sól,  pieprz czarny mielony 1 łyżka kwaśniej śmietany  jedna płaska łyżka mąki liść laurowy ziele angielskie olej lub oliwa Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie na ok pół godziny.Kotlety rozbijamy bardzo lekko tłuczkiem z obu stron(...)smaczku", który został nam po smażeniu mięsa, podsmażamy chwilę pokrojona w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej odcedzone z wody i pokrojone na mniejsze kawałki grzybki (wody od moczenia grzybów nie wylewamy). Całość mieszamy i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni przelewamy do garnka z naszym mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, pieprz

Walijskie Pichcenie
Pizza ziemniaczana z leśnymi grzybami. 96

mushrooms. Składniki. 125 ml ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 170 g ziemniaków tłuczonych 125 g mąki 2 łyżki posiekanego oregano sól, pieprz Wierzch. 500 g grzybów leśnych 1 cebula 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżki keczupu 2 łyżki sera mozzarella Wykonanie. Z mleka, drożdży cukru i szczypty soli(...)Cebulę i papryki pokroić w piórka i przesmażyć wraz z grzybami na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką i wyrabiać delikatnie 2 minuty. Formę do pizzy wysmarować grubo oliwą i  ułożyć ciasto.  Ciasto posmarować keczupem ,posypać startą mozzarellą i wyłożyć grzyby z warzywami . Piec w temp. 210 stop. 25 minut

Kulinarny karnet Christophera
Ryż smażony z grzybami shiitake 79

przygotowania, może być jedną z potraw wchodzących w skład gorącego bufetu lub codziennym smacznym posiłkiem. Składniki na 4 porcje: 2 jajka 3 łyżki oleju roślinnego 10 dag suszonych grzybów shiitake 8 dymek, cienko pokrojonych w plasterki 1 ząbek czosnku, rozgnieciony lub posiekany  pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki drobno posiekanej 2-3 łyżki masła 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego(...)omlet, dodaj szczyptę soli. Na patelni rozgrzej olej i upiec klasyczny omlet. Upieczony omlet zsuń na talerz, zroluj, ostudź i pokrój w wąskie paski.  2. Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie przez 15 minut, wyciśnij, wytnij i wyrzuć nóżki, a kapelusze pokrój w paski.  3. Rozgrzej wok lub patelnię, wlej 1 łyżkę oleju i smaż czosnek

Apetyczna babeczka
Pierogi z kapustą i grzybami 132

kiszonej kapusty 0,5 cebuli 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Farsz:  grzyby obrać z skórki, pokroić w kostkę. Zagotować wodę dodać pokrojone i grzyby i gotować około 5 minut. Przelać na sitko do odsączenia. Kapustę ugotować na miękko i odsączyć na sitku. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać odsączone grzyby, kiszoną

Ala piecze i gotuje
MAKARON Z KURKAMI 122

uwielbia grzyby na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiejsze były w dwóch wersjach: dietetycznej (wegańskiej) i tradycyjnej. Wersja pierwsza była z podsmażoną cebulką i posypana szczypiorem, który idealnie współgra z grzybami. Druga była z boczkiem, cebulką i kwaśną śmietanką. Pychotka ! ;-) Składniki: - 500-700g kurek - 1 duża cebula - kawałek wędzonego boczku (50-100g) - 400g kwaśnej śmietany(...)cały brud (dosłownie w oczach) odpada od grzybów. Już nie trzeba się bać zabrudzonych kurek. Sama przetestowałam ten sposób już wiele razy. Ja płuczę je jeszcze raz w czystej wodzie i dopiero wrzucam do garnka. Zalewam wrzątkiem, tak by były prawie zakryte i doprowadzam do wrzenia (uwaga, bo grzyby lubią kipieć, nie należy ich zostawiać bez nadzoru). Po zagotowaniu

Smaczne Zdrowe
Risotto z pęczaku z grzybami leśnymi 102

łyżki masła 1 łyżka oleju sól, pieprz WYKONANIE: Na patelni rozgrzej olej i łyżkę masła. Cebulkę pokrój w drobną kostkę - usmaż. Przełóż do miseczki. Na tłuszczu po cebulce - podsmaż grzyby. Zdejmij z patelni. Na patelnię wsyp kaszę - smaż 5 minut. Po tym czasie zalej kaszę wodą i podgrzewaj. Wodę uzupełniaj do czasu aż kasza zmięknie. Wlej wino - gotuj. Dodaj(...)grzyby, cebulkę, starty żółty ser, resztę masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj polane dobrą oliwą z oliwek

kolorowotorcikowo
Risotto z pieczarkami i suszonymi grzybami 102

dodatkiem świeżych borowików. Pyszne i kremowe.  Składniki: 200 g ryżu arborio 3 pieczarki cebula kilka plasterków suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki, kozaki) 3 łyżki masła 10 dag żółtego sera  kostka Bulion pieczarkowy z maślaną nutą Domowa Kuchnia WINIARY Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odstawić. Gdy będą miękkie, przepłukać je dwukrotnie i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić(...)kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Na łyżce masła podsmażyć cebulę, pieczarki i grzyby. Następnie dodać ryż. Smażyć jeszcze przez chwilę. Kostkę bulionową rozpuścić w dużym kubku gorącej wody (najlepiej 500 ml). Do ryżu dodawać niewielką ilość bulionu, czekać aż się wchłonie i dolewać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzać do miękkości ryżu. Dodać pozostałe masło i starty żółty

Pasja Smaku
Risotto z grzybami leśnymi 82

risotto 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso 500 ml bulionu drobiowego 150 ml białego półwytrawnego wina Celebro 250 g grzybów leśnych (borowiki, maślaki) 1 średnia cebula sól do smaku  pieprz do smaku Przygotowanie:  Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki masła dodać cebulę(...)leciutko zeszklić. Dodać odsączone grzyby i chwilkę podsmażyć. Na dużej patelni rozpuścić masło dodać olej rzepakowy, wsypać ryż i mieszać do momentu aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino i gotować na lekkim ogniu do momentu  aż ryż wchłonie wino.  Dolewać porcjami bulion i gotować  na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu

Ala piecze i gotuje
Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i leśnymi grzybami 53

Jako że tuż za domem jest las a w lesie grzyby, mój mąż codziennie chodząc na spacer z psem przynosi mi ich kilka. Grzyby przerabiam, bo uwielbiam a pomysły się wciąż nie kończą. Tym razem zrobiłam tartę, łącząc w niej jako eksperyment trzy smaki słodką karmelizowaną cebulę, leśne grzyby i słoną fetę. Mówię wam wyszło bosko, córka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną 132

czerwonym winie. Eksperyment udany! Nie zaproszę Was jednak na degustację - nie zostało nic - zachowała się jedynie fotka: Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś" 1/2 kg wołowiny gulaszowej 4 średnie grzyby (borowiki, maślaki) 1 czosnek 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 papryczka chili 3/4 czerwonego, półwytrwanego wina (polecam Celebro(...)się dusić, po okolo pól godzinie zacząć  gotować fasolkę (oczywiście w odrębnym garnku;).  Gdy się zagotuje dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w duże plastry grzyby, po godzinie  przełożyć do niej mięso, dodać  przecier pomidorowy i zioła. Gotowac razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli. Doprawić do smaku solą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 105

gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić i wyciągnąć dodatki tj. liście i ziele  (moja mama jeżeli nie ma grzybów, dosypuje na tym etapie zupę grzybową z proszku i całość dokładnie miesza). Grzyby umyć, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i dusić do miękkości, dodając pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowane(...)mięso drobno posiekać - jeżeli robimy ze świeżym, należy go zemleć a następnie przyprawić i  usmażyć na pateln i. Kapustę, grzyby i mięso dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. Naleśniki:   Wszystkie składniki na naleśniki z 1 łyżką oleju zmiksować ze sobą. Rozgrzać patelnię, wlać drugą łyżkę oleju by cienką warstwą pokrył całą powierzchnię.  Smażyć naleśniki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pieczeń z grzybami leśnymi 60

mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1 cebula Ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie Garść bułki tartej Talerz pokrojonych grzybów leśnych (kilka dorodnych sztuk) Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby usmażyć na odrobinie oleju. W trakcie smażenia posolić. Wystudzić. Następnie do miski dodać mięso, jajko, bułkę tartą, namoczoną kajzerkę, posiekany czosnek i cebulę, przesmażone(...)grzyby. Posolić i popieprzyć do smaku. Składniki połączyć ze sobą. Wyłożyć do silikonowej keksówki. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut na złoty kolor.  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Tradycyjne uszka z grzybami 22

Tradycyjne uszka z grzybami Wyobrażacie sobie święta bez tradycyjnych uszek z grzybami, pierogów, czerwonego barszczu i innych pysznych dań? Ja nie. I choć tegoroczne święta będą inne, to jednak pyszne domowe uszka z grzybami muszą być. Tym razem udały mi się wyjątkowo Farsz wyszedł przepyszny, ciasto idealne i jeszcze te urocze falbanki Jak zrobić takie falbanki na uszkach(...)uszek Idealne ciasto do uszek lub pierogów. Ja mam dwie wersje Tym razem zrobiłam tradycyjne – mąka, olej i woda. Sprawdzone proporcje ( więcej w przepisie na świąteczne uszka z grzybami ). Ale polecam Wam też przepis na mięciutkie ciasto z jajkiem. Przepis znajdziecie tutaj: Ciasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej

Słodkie okruszki
Grzyby marynowane w zalewie miodowej 27

Pierwszy raz z grzybami marynowanymi w zalewie miodowej, spotkałam się u znajomych. Grzybki wyglądały bardzo ładnie, jasne, zwarte, mój ideał . A pachniały jeszcze lepiej, normalnie fantazja smaku . Lekko kwaśne, a zarazem ze słodką nutą, ale to na pewno nie był zwykły cukier. Może cukier brzozowy? Pytania się mnożyły, a gospodyni nie chciała zdradzić sekretu. W końcu się dowiedziałam miód(...)taki wynalazek? 😮 Zdobyłam przepis i ja postanowiłam zrobić. Niby klasyczne grzyby , a jednak trochę inny zestaw. Moje zapachy, moje smaki a więc postaram się  odtworzyć jak najlepiej te słodko słone przysmaki. Mam nadzieję, że będą podobnie smakować  jak u moich znajomych.😋 Zapraszam na przepis! Grzyby marynowane w zalewie miodowej 1 kg obranych grzybów 2 l wody

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania