grzyby - 15226 przepisów (strona:29/1016)

Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami mun 136

znajdziecie na stronie  Sklep.naSushi.pl Składniki: papier ryżowy  ok. 15 sztuk  5-7 dag suszonych grzybów mun ok 10-15 dag Indyjskiego ryżu basmati 2 cebule 2 ząbki czosnku  jajko świeży szpinak lub mrożony pieprz sól  oliwa Grzyby zalewany gorącą wodą żeby zmiękły, po ok. 1 godzinie drobno je kroimy. Na patelnie dajemy(...)łyżki oliwy i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby mun, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. W międzyczasie gotujemy ryż i kroimy liście szpinaku. Do poduszonych grzybów dodajemy jajko, ryż, szpinak oraz przyprawy, wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez

Apetyczna babeczka
Krokiety z kaszą i grzybami 138

Krokiety z kaszą i grzybami SKŁADNIKI: Ciasto naleśnikowe mąka -500 g mleko - 1 szkl jajka - 2 szt sól woda mineralna gazowana- 1 szkl tłuszcz Farsz kasza gryczana - 250 g grzyby leśne mrożone - 600 g cebula - 2 szt tłuszcz wegeta sól i pieprz Oraz bułka tarta jajka - 3 szt olej do smażenia sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe(...)dodać szczyptę soli oraz mleko i wodę, zmiksować ciasto.  Na rozgrzanym tłuszczu, smażyć naleśniki na złoty kolor.  Farsz  Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko.  Grzyby posiekać, udusić na tłuszczu.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.  Połączyć kaszę z grzybami i cebulą, doprawić do smaku wegetą, solą i pieprzem, wymieszać

Kuchnia Danusi
Szwajcarsko – góralskie placuszki z jabłkiem, schabem i grzybami 168

obranych ziemniaków 1 duże jabłko słodkie sól pieprz gałkę muszkatołową rozmaryn tymianek żółtko z jednego jajka kilka łyżek mąki sok z połowy cytryny plastry oscypka 0,3 kg grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki) 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku olej do smażenia łyżka dobrego masła śmietana gęsta, kwaśna Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach. Tak samo robimy z jabłkiem. Jabłko(...)kładziemy plastry oscypka i wsadzamy do piekarnika, żeby oscypek się zapiekł. Pamiętajmy, żeby kontrolować stopień „chrupkości”placuszków. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szalotki i czosnek. Do zeszklonych dodajemy grzyby i smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na ciepłym talerzu układamy schab, na to placuszki i grzyby. Podajemy z kleksem śmietany

ladykitchen
Smażony makaron na ostro z grzybami i pomidorami 312

makaron :) Makaron przygotowujemy o minutę krócej, niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze smażyć), odcedzamy i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i imbir w cienkie plasterki, grzyby w paski, chilli w krążki (pestki wyrzucamy!), a kurczaka i pomidora w kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka i smażymy ok. 5 minut. Wyciągamy i dostawiamy(...)pozostały na paleni olej wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy imbir, czosnek i 3 szczypiorki. Smażymy kolejną minutę. Dodajemy grzyby i chilli i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.  3. Ściągamy przykrywkę, dodajemy pomidory i kurczaka, smażymy przez 3 minuty (woda powstała przy duszeniu powinna trochę odparować). Na koniec dodajemy makaron, podsmażamy ostatnią minutę i ściągamy

Tajskie smaki
Bitki w sosie z grzybami 175

Kolejny przepis ..z serii zawieruszony..w sezonie można dać grzyby świeże..ja akurat robiłam z grzybów mrożonych. schab lub karkówka lub inne mięsa grzyby  cebula  olej do smażenia  susz warzywny listek, ziele sól natka pietruszki Mięso pociąć na plastry i rozbić tłuczkiem i usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić

Moje domowe kucharzenie
Słodko- ostra kapusta pekińska z grzybami Mun! 215

kapusty pekińskiej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - opakowanie grzybów mun (ugotować) - chili czerwone - chili zielone - 2 łyżeczki miodu - świeży imbir około 1,5 cm  - 1 łyżka- olej sezamowy - 2 łyżki- jasny sos sojowy - 2 łyżki-sos sojowy o smaku grzybowym - olej - łyżka mąki kukurydzianej A może tak uczta chińska??? ;-) Grzyby mun ugotować w osolonej wodzie. W woku rozgrzać(...)olej, podusić cebulkę, czosnek, imbir, dodać kapustę, przykryć i dusić około 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy grzyby i pozostałe składniki. Smażymy do miękkości kapusty. Zagęszczamy mąką kukurydzianą! Rewelacja! Polecam

SMYKWKUCHNI
ZUPA ZIEMNIACZANA Z GRZYBAMI 138

Podczas ostatniej wizyty w Makro moją uwagę przykuło stoisko z mrożonymi grzybami. Wyjęłam z lodówki paczkę borowików i nagle rozniósł się wokół mnie zapach lasu. Cudowny! Kupiłam te grzyby, bo serca nie miałam, by je odłożyć...z portfelem szczuplejszym o prawie 30 zł za same grzyby (!) ruszyłam do domu. W domu przyszedł czas na zdecydowanie się

Przepisy Aleksandry
Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. 265

główka czerwonej kapusty; 150 g kaszy gryczanej; 200 g grzybów mrożonych (np. prawdziwki, maślaki, kozaki); 200 g pieczarek; cebulka; 1 łyżeczka masła; oliwa z oliwek; sól, pieprz, ok. 1 l bulionu warzywnego; Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na maśle z oliwą z oliwek. Posiekane grzyby (pieczarki też) dorzucamy do cebulki. Dusimy razem do miękkości. Doprawiamy(...)smaku. Kaszę gotujemy. I mieszamy z grzybami. Kapustę gotujemy w całości. Ściągamy z główki pojedyncze liście, nakładamy na nie farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 h. Smacznego!!! insertCookd("4d0c822f3e1f43577f68c6435e28f5e0

Miksturownik
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 204

Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki sól woda Farsz: 1/2 kg pieczarek 2 garście suszonych grzybów (podgrzybki, koźlaki, borowiki) 4 cebule sól, pieprz bułka tarta (gdyby farsz był zbyt rzadki) Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę i podsmażyć. Suszone grzyby namoczyć, a następnie gotować przez ok. 1 godz.  Pieczarki, cebulę i odciśnięte z nadmiaru wody grzyby przepuścić przez maszynkę. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać bułkę tartą.  Na stolnicy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i dolewając wodę, wyrabiać ręką ciasto. Gdy będzie gotowe warto przykryć je na kilka minut miską, by "odpoczęło". Z ciasta odcinak kawałki i cienko je rozwałkowywać. Za pomocą kieliszka wycinać kółka i nakładać

Pasja Smaku
Barszcz wigilijny z grzybami.- beetroot soup with forest mushrooms 158

calej cytryny pieprz, sol, paprika 1-2 lyzeczki cukru 1-2 lyzki octu grzyby suszone Wykonanie:   Cale buraki gotuje okolo 2-3 godziny. W miedzyczasie obgotowuje grzyby. Obieramy marchew, pietruszke.  Gdy buraki sa miekkie dodajemy warzywa, grzyby- doprawiamy do smaku. Gotujemy ok 45 min. Zostawiamy na noc by "przeszedl" I w razie

Smaki Edyty
Bitki wołowe z grzybami-beef with mushrooms 191

Zapraszam serdecznie. Składniki: ok 700 gr wołowiny, pokrojonej I ubitej 2 cebule pokrojone na ćwierć talarki dwie garści suszonych grzybów ok 500 ml bulionu wołowego olej, przyprawy Wykonanie: Mięso smażymy na oleju w garnku- do zarumienienia. W międzyczasie obgotowujemy grzyby.  Do mięsa dodajemy grzyby I bullion. Dusimy na wolnym ogniu ok 15 min. Dodajemy cebule, sól, pieprz

Smaki Edyty
Tarta z grzybami leśnymi – mój przepis 43

Krucha tarta z dodatkiem aromatycznych leśnych grzybów to jesienny must have w naszym domu! Poniżej znajdziesz nasz sprawdzony przepis – wypróbuj go koniecznie! Czy trudno jest przygotować tartę? Wiele osób ma obawy przed przygotowywaniem tarty. Ten rodzaj ciasta ma opinię wymagającego i rzeczywiście tak jest, ale wystarczy się stosować do dwóch prostych zasad, by robienie tarty zakończyło się pełnym sukcesem: pamiętaj(...)uwolnionego glutenu prowadzi do porażki w tym przypadku. Tłuszcz i zimno hamują uwalnianie glutenu. Woda i wyrabianie pomagają go uwolnić. Zatem powyższe zasady są jak najbardziej trafne! Tarta z grzybami leśnymi – lista składników Tatrę z grzybami leśnymi dobrze jest przygotować na bazie uniwersalnego przepisu na ten rodzaj ciasta. Z poniższych składników przygotujesz też tartę, która w połączeniu ze słodkimi dodatkami

Rozdomowiona
Sos grzybowy 84

grzybowy to wspomnienie mojego dzieciństwa. Uwielbiałam te wrześniowe sobotnie lub niedzielne poranki, kiedy to praktycznie całą rodziną szliśmy lub jechaliśmy do lasu zbierać grzyby. Na samo wspomnienie zapachu sosnowego lasu, nawoływania się i sprawdzania, kto ile grzybów nazbierał, robi mi się od razu przyjemnie. Po powrocie było dużo pracy, bo oczywiście trzeba było te pełne kosze grzybów oczyścić, posegregować(...)przerobić. To ostatnie zadanie najczęściej należało do Mamy lub Babci, choć i Dziadek także potrafił przygotować pyszne dania z grzybów. Dzisiejszy sos grzybowy powstał z grzybów kupionych na bazarku, niestety nie mamy możliwości wybrania się do lasu na grzybobranie. Jednak, podobnie jak kilkanaście lat temu, zapach sosu grzybowego był ten sam. Sos z grzybów leśnych jest bardzo prosty do zrobienia

niecodziennikpary
Łazanki z kapustą i grzybami 80

Jedną z wielu potraw wigilijnych są łazanki z kapustą i grzybami , które mogą być alternatywą dla świątecznych pierogów. Składniki są takie same – kiszona kapusta, suszone grzyby i ciasto, ale sposób wykonania jest o wiele szybszy, co w natłoku przedświątecznych przygotowań ma duże znaczenie. Ja zdecydowanie wolę świąteczne pierogi , zwłaszcza te w podsmażanej wersji, ale wszystkim zabieganym, nie lubiącym(...)lepić pierogów, polecam ich „zamiennik” – łazanki z kiszoną kapustą i grzybami będą równie smaczne. Udostępnij Składniki na łazanki z kapustą i grzybami Domowe łazanki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli Kapusta z grzybami: 500 g kiszonej kapusty 10 g suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca

niecodziennikpary
Co zrobić z kurek 103

pogoda jest sprzyjająca, z grzybobrania można wrócić z koszami pełnymi kurek, prawdziwków, maślaków i podgrzybków. Wrzesień i październik to idealna pora na grzyby, a gdy jesień jest ciepła, grzyby można zbierać nawet w listopadzie! Jak przyrządzić kurki by nie były gorzkie? Kurki są bardzo popularne, aby cieszyć się nimi dłużej, można je zamarynować lub zamrozić. Jednak świeże smakują(...)znam jednego, to mój syn, który nie tyka wszelakich grzybów, nawet pieczarek. Nie wie co traci, bo kurki są w cenie! Mogą być pysznym składnikiem wielu potraw – przekąsek, zup i dań obiadowych, oraz świetną bazą dla przetworów. Nie pozostaje Wam zatem nic innego, jak ruszać do lasu na grzyby lub do sklepu, a następnie skorzystać z naszych sprawdzonych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię