grzyby - 15226 przepisów (strona:32/1016)

Poniedziałek: Pęczotto z grzybami, warzywami i szpinakiem 154

Gryczana palona i niepalona świetnie komponuje się z grzybami jako farsz do karpia i dorady, a już najbardziej do świętomarcińskiej gęsi. Jaglanej dobrze jest w towarzystwie kurek i dobrze sprawdza się jako nadzienie do pieczonej papryki, albo cukini. Charakterny pęczak, z lekko twardymi ziarenkami znakomicie wchłania aromaty suszonych prawdziwków, a grzyby tylko podkreślają jego smak i jędrność. Pęczotto(...)stopniowo – jak w risotto. I w jednym i w drugim przypadku danie pysznie smakuje, pachnie lasem, jesienią i Wigilią:) Składniki: (dla 2 osób) ½ szklanki pęczaku Mała garść suszonych grzybów, czyli około 20 g 1 marchew 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 2 szalotki lub 2 dymki 1 łyżka masła (lub dwie jesli kaszę robimy jak risotto) 2 łyżki oleju roślinnego

Niedzielny kucharz
Uszka wigilijne z suszonymi grzybami 163

możecie zrobić w ostatniej chwili przed Wigilią, lub już teraz – wystarczy je zamrozić i ugotować przed Wigilią. Moje uszka są zawsze z suszonymi grzybami, wolę takie niż wersję z pieczarkami, to właśnie suszone grzyby czynią dania Wigilijne niepowtarzalnymi. W moim domu suszone grzyby dodaje się także do czerwonego barszczu, zatem smaki łączą się ze sobą. Polecam(...)czajniku opcji ugotowania wody o tej ciepłocie ugotujcie tradycyjnie i przestudźcie przez 3-4 minuty) Składniki farsz: – 30 g suszonych grzybów – 1 cebula – przyprawy: sól i pieprz – 1 łyżka oleju Przygotowanie : FARSZ: Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 12h. Grzyby ugotuj w wodzie którą były zalane. Czas gotowania to około 10-15 minut

nietylkopasta.pl
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 415

którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, ale równie dobrze można je przyrządzać w każdym innym czasie.   Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Składniki (8-9szt.) Farsz: 400g – Kapusta kiszona – waga po odciśnięciu 300g – grzyby leśne (świeże bądź mrożone) 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sól Pieprz Olej do smażenia Naleśniki: 0,5L mleka(...)kiszoną i grzybami Przygotowanie: W garnku zalewamy wodą kapustę kiszoną, dodajemy dwa liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i gotujemy przez około 30min (do momentu aż kapusta będzie miękka). Po ugotowaniu odcedzamy wodę z kapusty, usuwamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, następnie kapustę drobno kroimy. W czasie kiedy kapusta się gotuje obieramy i dokładnie myjemy świeże grzyby leśne (mogą

Księga-Smaku
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – kuchnia podkarpacka 166

Osiek Jasielski. Farsz do gołąbków przygotowany został z kaszy gryczanej, z dużą ilością suszonych grzybów, cebulką i zmielonym boczkiem. Gołąbki przygotowałam z kapusty włoskiej, ale równie dobrze można je przygotować z białej kapusty. Taka wersja gołąbków przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kaszy gryczanej. Suszone grzyby podkreślają jej smak, a cebulka i boczek sprawiają, że kasza nie jest sucha(...)kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 duża główka włoskiej kapusty (może być też biała) 500 g kg kaszy gryczanej 2 szklanki suszonych grzybów 500 g chudego surowego boczku 2 cebule sól i pieprz. Grzyby zalewamy wodą na noc, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Możemy też zalać je wrzątkiem w dzień

Trzeci talerz
Grzyby duszone w pomidorach 122

obdarowują. Mogę więc powiedzieć, że i dla mnie ten sezon grzybowy był udany. Skoro jednak tak dużo ich w lasach, to warto zrobić trochę przetworów. Oprócz standardowych grzybów w occie polecam Wam grzyby duszone w pomidorach. Przepis ten mam od wielu lat i jak tylko nadarza się okazja, to staram się zrobić przyjemniej kilka słoiczków. Są naprawdę pyszne. Proporcje(...)podaję dość orientacyjnie. Modyfikujcie je dowolnie według własnego gustu. Składniki: 1 większa cebula 1/2 kg świeżych grzybów - dowolnych, ulubionych 3 większe pomidory 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju Grzyby oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub grubszą kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Pomidory sparzyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fuczki z prawdziwkami 155

jajko, ·        1 żółtko, ·        1 płaska łyżeczka soli (do smaku), grzyby z kapustą: ·        200 g świeżych prawdziwków, ·        ok. 200 g odciśniętej kapusty kiszonej (bez marchewki), ·        1 łyżka masła(...)DODAJEMY SOLI!  Odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i mieszamy z grzybami, pozostawiamy do przestygnięcia. ciasto: Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki) doprawiamy solą do smaku. Ciasto odstawiamy na ok. 10 - 15 min, żeby uwolnić gluten. Do ciasta dodajemy grzyby z kapustą i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej

Moniki Smakołyki
Pasztet grzybowy z kaszą jaglaną 135

grzyby, jakie dostaję od mamy swojego partnera traktuję z nabożną wręcz czcią – wydzielam małe ich ilości, które wykorzystuję z największą rozwagą w najlepszych daniach. I choć moje zapasy grzybów zostały już mocno uszczuplone, a dla każdej kolejnej porcji znajduję zastosowanie z cięższym sercem (niechybnie i ku mojej rozpaczy się skończą), to dla tego jednego dania warto było poświęcić każdy(...)przypraw i z delikatną orzechową nutą. Pasztet bezmięsny, wzbogacony o odżywczą kaszę jaglaną, pełen słodkawych od smażenia warzyw i pieczarek. Tak pyszny, że jego kawałki wydzielam podobnie, jak wcześniej grzyby, które nadały mu smak. Wystarczy pamiętać o solidnym doprawieniu (kluczem do powodzenia jest tu majeranek i biały pieprz) i właściwym usmażeniu pieczarek, a z łatwością i identycznym efektem powielicie

Even Better Food
Zupa grzybowa 173

jednak przedstawiam przepis na moją zupę grzybową z suszonych grzybów. Składniki: 2 garście suszonych grzybów 1 duża cebula 2 marchwie 1 pietruszka pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 litry bulionu warzywnego 150ml słodkiej śmietanki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy około 0,5l gorącej wody i odstawiamy, aż woda ostygnie a grzyby(...)drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy kilka łyżek oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy je na wolnym ogniu przez kilka minut a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Grzyby odsączamy na sitku a wodę z nich dodajemy do wywaru. Grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim grzyby wraz z drobno pokrojoną cebulką

Jacob Tastes
Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) – kuchnia podkarpacka 143

Proponuję Wam dzisiaj pierogi z wyjątkowym farszem. Jest on przygotowany z fasoli Jaś, grzybów suszonych oraz cebuli i jajka. Tak dobrane składniki w połączeniu z solą, pieprzem i majerankiem tworzą masę o delikatnym, głębokim smaku, która w pierogach zachwyci nie tylko fanów roślin strączkowych. Danie jest bardzo smaczne, ale też zdrowe, ze względu na zawartość białka. Nie dodając do farszu(...)Podkarpacia, w okolicach Kolbuszowej, na terenach zamieszkałych przez Lasowiaków, co tłumaczy też nazwę pierogów. Tutaj powszechnie o fasoli mówi się groch lub biały groch. Zarówno fasola, jak i suszone grzyby, powinny być namoczone dzień wcześniej – oczywiście fasola osobno, a grzyby osobno. Można jednak ułatwić sobie pracę. Zamiast kupować suszoną fasolę i ją moczyć, można wykorzystać fasolę z puszki

Trzeci talerz
Grzybobranie 109

wsiadamy do Rołcza z zamiarem ostatnich przedwyjazdowych zakupów. I pada To Pytanie. "Ej, a co na obiad?" "A nie wiem, ale może pójdziemy do ogródka zobaczyć czy nam ten grzyb co ostatnio był mały wyrósł?" Wysiedliśmy z samochodu i po dziesięciu minutach wróciliśmy do domu z dwoma i pół kilogramami podgrzybków i jednym zagubionym borowikiem. Wszystko spod naszych brzóz(...)nasza sąsiadka krzycząc do nas, że ona w lesie nie mieszka;-)  I w ten oto sposób niespodziewanie trafiły się nam  własne plony. Można gotować i blogować! Pierwsze grzyby pod jeszcze wtedy nie naszymi brzozami pojawiły się dzięki mojej mamie, która wszelkie skrawki grzybni pozostałe po obieraniu grzybów wyrzucała w tamto miejsce ogrodu. Oczywiście nie licząc wszędobylskich purchawek

les mirabelles
Barszcz Czerwony na Wigilię z Kwasem Buraczanym 192

cebula (około 80 g) kawałek korzenia selera (około 50 g) 3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 1 1/2 listka laurowego na wywar grzybowy : 20 g suszonych grzybów 600 ml wody na barszcz czerwony : około 800 ml kiszonego barszczu (kwasu buraczanego) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej) sól do smaku(...)kwasu buraczanego : Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny Przygotowanie : Kwas buraczany wcześniej ukisiłam i przygotowałam go według tego przepisu : Przepis na Kiszenie Barszczu . Jak zrobić kwas buraczany Najpierw przygotuję grzyby : Grzyby płuczę pod bieżącą zimną wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam 600 ml zimnej wody . Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby wieczorem

Uwaga Babcia Gotuje
Pęczak z pecłonkami 123

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jalapeno opłukać, odciąć ogonek, wykroić nasiona. Papryczkę pokroić w kostkę. Dodać cebulę i chili do odparowanych grzybów. Zeszklić. Całość posolić. Dodać niewielką ilość wody, by zebrać smak z patelni i by grzyby nie były suche. Wyłożyć pęczak na talerz, na wierzch ułożyć grzyby. Podawać :) ------- Podobne: Penne z pieczarkami Zupa pecłonkowa z zacierkami(...)zbierania pecłonek (gąsek zielonek). Podkreślam, że trzeba te grzyby znać, bo łatwo je pomylić z grzybami trującymi. Najlepiej za pierwszym razem zabrać się na grzybobranie ze znawcą pecłonek . Odmiany zielone czy żółte raczej nie powinny sprawiać problemu w określeniu, czy znalezione grzyby są jadalne. W przypadku pecłonek siwych (gąsek niekształtnych) odróżnienie ich od np. młodych owocników muchomorów sromotników

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami 169

100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 250g pieczarek garstka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Do podania zeskwarzony wędzony boczek czerwony barszcz Instrukcje Suszone leśne grzyby namaczamy w ok. pół szklanki dobrze ciepłej wody przez kilkanaście minut. W międzyczasie(...)ogień, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 minut czasami mieszając. Finalnie z grzybów powinna odparować niemal cała woda i pozostać jedynie masło. Mięso z rosołu i warzywa kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy razem – niekoniecznie jednak na idealnie gładką masę. Następnie blendujemy w ten sposób również uduszone grzyby. Zblendowane składniki oraz żółtko jajka łączymy starannie w jednolity farsz. Jednocześnie

Kulinarna Pokusa
Suszenie grzybów w szufladzie pod płytą indukcyjną 83

Grzyby do suszenia zbieramy w suchy dzień (nie są wtedy nasiąknięte wodą tak jak po deszczu). Do suszenia nadają się przede wszystkim borowiki, podgrzybki i kozaki. Zdrowe grzyby przed suszeniem grzyby wystarczy wyczyścić na sucho. Nie myjemy! Grzyby możemy suszyć na słońcu, w piekarniku, specjalnej suszarce, nanizane na nitkę rozwieszone nad kuchnią lub przy grzejniku(...)podczas całego procesu aby nie po przywierały do papieru. Dobrze wysuszony grzyb jest elastyczny, łamie się dopiero po mocniejszym naciśnięciu. Grzybów niedosuszonych nie będziemy w stanie złamać, a przesuszone są bardzo kruche. Ususzone grzyby można przeznaczyć na proszek grzybowy lub susz. Przechowujemy w szklanych, szczelnie zamkniętych słoikach w ciemnym, chłodnym miejscu. Aby odstraszyć mole do słoika

Atlas Smaków
Kurczak faszerowany grzybami 250

jasny - najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki (można pominąć) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 gałązka rozmarynu lub kilka gałązek tymianku oliwa z oliwek lub klarowane masło do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Grzyby należy połamać na mniejsze części (jeśli(...)odstawić na godzinę. Po tym czasie na łyżce zwykłego masła podsmażamy posiekaną szalotkę. Gdy będzie szklista posypujemy ją delikatnie mąką (opcjonalnie). Wlewamy na patelnię całą wodę z moczenia grzybów (odsączone grzyby odkładamy), starając się nie wlać osadu znajdującego się na dnie naczynia. Dodajemy liść laurowy, świeży rozmaryn lub tymianek i gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż większość odparuje

Poezja smaku