zupa grzybowa będzie świetnym daniem do podania na święta ale i nie tylko. Zupę przygotowałam z suszonych grzybów leśnych , selera, pietruszki oraz ziemniaków. Doprawiłam ją śmietanką i estragonem, po czym podałam z ugotowanym makaronem. Do zupy sięgnęłam po mieszankę grzybów leśnych. Normalnie użyłabym suszonych borowików, jednak nigdzie nie mogłam ich dostać. Jeśli znajdziecie w sklepie suszone borowiki to polecam(...)użyć zamiast mieszanki grzybów. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Zupa grzybowa zbielana Składniki na zupę grzybową zabielaną. 4 dkg suszonych grzybów leśnych 5 dkg korzenia pietruszki 10 dkg selera korzeniowego 25 dkg ziemniaków 2 pełne łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego 2 l wody 1,5 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego estragonu
MeCooksWitam serdecznie, na wstępie zaznaczę że te grzyby nie są trujące 😊, są jadalne i bardzo smaczne, i rosną w lasach (informacja dla osób które pierwszy raz je widzą). Płachetki mają różne nazwy w zależności od regionu, nazywane są kołpakami, płachetkami, turkami, niemki, pieczarka leśna itp.. Grzyby są bardzo smaczne, szczególnie marynowane, najlepiej jest je zbierać młode. Oczywiście(...)jeżeli nie znamy grzybów, to najlepiej takich nie zbierać i niepotrzebnie się narażać na zatrucie, więc zbierajmy tylko grzyby które znamy i jesteśmy ich pewni. A jeżeli chcemy spróbować takich grzybków, to najlepiej iść do lasu z grzybiarzem które je dobrze zna. Więcej informacji o płachetkach: https://pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82achetka_zwyczajna Do przygotowania płachetek będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około
Uwaga Babcia GotujeSezon na grzyby właśnie pomału ruszył, ja pierwsze grzybobranie mam już za sobą i to całkiem udane! Uwielbiam zbierać grzyby i tworzyć z nich niezapomniane dania. Na początku sezonu grzybowego , z pierwszych zebranych grzybów zawsze robię risotto, bardzo kremowe z nieprzyzwoitą ilością grzybów! Takie idealne risotto to kilka cennych wskazówek, kilka tych magicznych składników, które robią robotę, których(...)oliwek to podstawa, to jedno z moich ulubionych połączeń kuchni francuskiej, przy risotto sprawdzi się wybornie, śmietanka lub mleko, zamiast wody, nadają niesamowitego smaku, koloru i kremowości. Dobrze przygotowane grzyby , grzyby w risotto powinny być smaczne nie rozgotowane, nie ciapowate, musimy przygotować je tak by zamknąć w kawałku grzyba cały jego aromat i smak, pomoże
SMYKWKUCHNICzas czytania: 2 min Tarta z grzybami na cieście francuskim to super szybkie i bardzo smaczne danie. Połączenie serowo-jajecznego farszu z aromatycznymi leśnymi grzybami i rozmarynem, który cudownie podkreśla ich smak, to rozkosz dla podniebienia. Tartę przygotowuje się bardzo szybko i trzeba przyznać, że jest to bardzo łatwa potrawa, cały sekret w odpowiednim doprawieniu farszu . Farsz musicie porządnie przyprawić(...)solą i świeżo mielonym pieprzem, a tarta będzie przepyszna. Wykorzystajcie ciepłe jesienne chwili na spacer po lesie, po którym z pewnością przyniesiecie ze sobą trochę grzybów. Będzie to pretekst do przygotowania tego pysznego dania. Zapytacie, czy można użyć pieczarek ? Odpowiem tak, tyle że, to już nie będzie to samo, jednak grzyby leśne mają inny aromat i smak. Polecam, koniecznie
SprawdzonaKuchnia.plGrzyby to bardzo uniwersalny dodatek do potraw. Można je smażyć, gotować, dusić, zaserwować w formie sosu do mięsa lub przygotowywać zupy. Okazuje się, że rozpoczynając kulinarną przygodę z grzybami, można odkryć wiele doskonałych, apetycznych zestawień. Jak przygotowywać lubiane przez wielu borowiki i z czym je łączyć? Podpowiadamy! Przyprawy i dodatki Grzyby, takie jak borowiki, najlepiej smażyć na maśle(...)które wzbogaci ich smak i aromat. Doskonale komponują się z duszoną cebulką, solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz koperkiem. Grzyby tak naprawdę nie wymagają zbyt wielu przypraw, ponieważ mogą one przesłonić ich naturalny smak. Jednak, aby go podkreślić, można stosować z umiarem np. majeranek, tymianek, cząber, rozmaryn, jałowiec czy kminek, a także posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Doskonałym pomysłem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Paszteciki pasztecikami, ale co powiecie na bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami? Ja mówię głośne TAK! Z racji tego, że z pasztecików najbardziej lubię farsz, postanowiłam stworzyć przepis, który będzie zawierał więcej farszu, a mniej ciasta. Tym sposobem powstały najlepsze na świecie bułeczki pełne kapusty z grzybami. Spora ilość farszu, chrupiąca skórka i miękki środek… czy może być coś(...)lepszego? Przekonajcie się, że nie Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe: – 510g mąki orkiszowej 700 – 270ml mleka – 60g masła – 15g drożdży świeżych – 1 łyżeczka soli – 3/4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka mleka
Be Fit Be StrongKopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą Dziś mam dla Was przepis na pyszny bezmięsny obiad. Domowe kopytka z sosem grzybowym na bazie suszonych grzybów. Dla mnie coś cudownego. Taki sos jest wyjątkowo aromatyczny i naprawdę prosty w przygotowaniu. Warto pokusić się o jego przygotowania teraz, gdy przygotowujemy najróżniejsze farsze na bazie suszonych grzybów. Dzięki temu można(...)razu przygotować pyszny obiad i jedno z świątecznych dań Ja właśnie tak zrobiłam. Namoczyłam ciut więcej grzybów. Część wykorzystałam do dzisiejszego sosu grzybowego, a resztę do pysznych drożdżowych pasztecików na święta. Jak kopytka z sosem grzybowym, to koniecznie do tego ćwikła z chrzanem. Ja uwielbiam takie połączenie. Szukając naprawdę dobrych produktów warto sięgnąć po produkty firmy Moryń . Kilka słów
Słodkie okruszkiSałatka z marynowanych warzyw z grzybami, marchewką i cebulą Sałatki z marynowanych warzyw i grzybów są świetnym pomysłem nie tylko na zimę. Te słodko-kwaśne, chrupkie przekąski idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu ciepłych i zimnych dań mięsnych, sałatek, ryb oraz kanapek. Oto pomysł na prostą sałatkę marynowaną do słoika z rydzów, marchewki i cebuli w zalewie octowej(...)Składniki potrzebne do przygotowania sałatki leśne grzyby, w tym przypadku rydze, ok. 20 średnich grzybów 1 marchewka 1 cebula Marynata octowa 200 ml wody 50 ml octu spirytusowego 50 ml cukru (objętościowo tyle samo ile octu) 1 łyżeczka soli Przyprawy: listek laurowy, 10 ziarenek pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 3 goździki Do marynowania najlepsze są małe
KorniszonkiSałatka z marynowanych warzyw z grzybami, marchewką i cebulą Sałatki z marynowanych warzyw i grzybów są świetnym pomysłem nie tylko na zimę. Te słodko-kwaśne, chrupkie przekąski idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu ciepłych i zimnych dań mięsnych, sałatek, ryb oraz kanapek. Oto pomysł na prostą sałatkę marynowaną do słoika z rydzów, marchewki i cebuli w zalewie octowej(...)Składniki potrzebne do przygotowania sałatki leśne grzyby, w tym przypadku rydze, ok. 20 średnich grzybów 1 marchewka 1 cebula Marynata octowa 200 ml wody 50 ml octu spirytusowego 50 ml cukru (objętościowo tyle samo ile octu) 1 łyżeczka soli Przyprawy: listek laurowy, 10 ziarenek pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 3 goździki Do marynowania najlepsze są małe
Gotujemy i jemynaleśników lubi krokiety . Nadzienie do krokietów przyrządzam na różne sposoby. Liczy się pomysł. Lubię krokiety z kapustą , ale często zastępuję ją jarmużem jak dzisiaj. Dodatkowego charakteru dodają krokietom suszone grzyby. Zazwyczaj dodaję suszone grzyby do farszu. W tym przepisie przygotowałam również sos z suszonych grzybów. Krokiety z naleśników z ketchupem najczęściej jedzą moje dzieci. Osobiście wolę sos grzybowy(...)pomidorowy. Lubię kiedy krokiety są rumiane i lekko chrupiące. Krokiety z dodatkiem grzybów i gotowanego mięsa z kurczaka przyprawiam pieprzem i rozmarynem. Chodzi mi jedynie o podkreślenie smaku, który głównie pochodzi z grzybów. Lubicie krokiety z naleśników? Jakie są Wasze ulubione? Krokiety z naleśników 10 krokietów Składniki: 10 naleśników, tutaj przepis na ciasto naleśnikowe mięso z gotowanego kurczaka, waga przed
codojedzenianiespotykaną propozycję – krokiety z farszem z zielonej soczewicy oraz aromatycznymi grzybami. Smakują obłędnie, dominuje w nich świąteczny smak grzybów, więc dla wszystkich sceptyków, że przecież soczewica i w ogóle, od razu mówię – poczujecie przede wszystkim grzyby. Soczewica jest wypełniaczem, który idealnie pasuje, uzupełnia i w pełni oddaje smak dodanych do niej grzybów. Składniki (na 8 krokietów): 200ml(...)szklanką wody i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Grzyby mrożone wystawiamy do rozmrożenia. Po nocy wodę spod grzybów wlewamy do garnka, w którym będziemy gotować soczewicę, a grzyby siekamy na drobno. Rozmrożone grzyby też siekamy na drobno. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę – smażymy cebulę, aż zacznie
Smaczna Stronasię swoimi doświadczeniami! Łazanki z kapustą i grzybami Składniki: 50g suszonych grzybów 500g kiszonej kapusty (użyłam z marchewką) 1 cebula 2 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2 goździki szczypta kminku kilka ziarenek pieprzu 200g łazanek sól, pieprz oliwa i masło do smażenia Przygotowanie: Grzyby włożyć do miseczki i zalać letnią, przegotowaną wodą i odstawić(...)przesmażonej cebuli, wymieszać i chwilę smażyć. Do kapusty wlać wodę z gotowania grzybów i podlać niewielką ilością wody, tak aby zakrywała kapustę, dodać szczyptę kminku i gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż będzie miękka (mieszać od czasu do czasu). Ugotowane grzyby pokroić w cienkie plasterki i dodać do kapusty. Łazanki ugotować wg instrukcji
Codzienne Gotowaniecebula (około 90 g) kawałek korzenia selera (około 60 g) 3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 1 1/2 listka laurowego na wywar grzybowy : 20 g suszonych grzybów 600 ml wody na barszcz czerwony : 800 g buraków czerwonych (przed obraniem) 3 łyżki stołowe soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego szczypta pieprzu cayenne(...)wigilijny https://www.youtube.com/watch?v=j8bt0h8N5S0 Link do przepisu na przygotowanie barszczu czerwonego na wigilię z kwasem buraczanym (barszczem kiszonym) : Barszcz Czerwony na Wigilię z Kwasem Buraczanym Przygotowanie : Najpierw przygotuję grzyby : Grzyby płuczę pod bieżącą zimną wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam 600 ml zimnej wody . Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby
Uwaga Babcia Gotujeprzykryte delikatnym jajkiem w koszulce. Wszystko to doprawione wyrazistym sosem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 garście młodego szpinaku (ok. 60g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 350g grzybów hodowlanych, najlepiej pieczarek, boczniaków i shitake w proporcjach 3:2:1 2 duże (L) jajka 2 łyżki masła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne(...)dosyć silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy na nie paprykę i smażymy przez 3 minuty często mieszając i dodając w międzyczasie pieprz cayenne. Dodajemy grzyby, solimy ok. 1 płaską łyżeczką soli i od czasu do czasu mieszając smażymy jeszcze przez ok. 7 minut. Grzyby powinny w tym czasie odparować nadmiar wody. W razie potrzeby
Kulinarna Pokusachińskiego makaronu błyskawicznego lub ryżowegomała cebula3 - 4 jajka kilka suszonych chińskich grzybów munpół młodej cukinii ze skórką1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowegopieprznatka pietruszki, szczypiorek lub kolendraodrobina sezamu do ozdoby (u mnie czarny)Suszone grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Następnie przez kolejne 15 minut gotujemy. Chiński(...)błyskawiczny moczymy przez 4 minuty we wrzątku. Pokrojoną w kostkę cebulę, i pokrojoną w paseczki cukinię podsmażamy na oleju sezamowym. Następnie wrzucamy ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i makaron. Mieszamy i chwilę smażymy. Wbijamy jaja i energicznie wszystko mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami. Smażony makaron z jajkami i grzybami
Bon Appetit Małgorzaty