grzyby - 15226 przepisów (strona:19/1016)

Pierogi z kapustą i grzybami 150

takie zawiozłam córce..70 dag mąki1 jajko3 łyżki oleju½ łyżeczki soliok. 1,5 szklanki wrzątku5 dag – garść suszonych borowikówsłoik kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi Orzech1 cebula1 łyżka olejusól do smakupieprz do smakuSuszone grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić na noc, następnego dnia obgotować je w tej samej wodzie. Odcedzić, wodę zostawić. Na łyżce oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę(...)dodać grzyby i delikatnie obsmażyć. Kapustę kiszoną w razie potrzeby posiekać, dodać do podsmażonych grzybów.Dusić podlewając niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawić solą, pieprzem. Farsz ostudzić.Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać.Ciasto rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI 210

czyścimy i kroimy na plastry. Pokrojone grzyby podsmażamy maśle. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do grzybów i posypujemy cukrem. Dodajemy pozostałe przyprawy i smażymy do miękkości. Bagietki kroimy na ćwiartki. Na każdą ćwiartkę nakładamy grzyby z cebulą. Następnie na grzybach umieszczamy dwa plastry żółtego sera i po jednym plastrze kiełbasy żywieckiej. Górę polewamy ketchupem

Mentor Smaku
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z grzybami 343

które powstało przypadkowo i spontanicznie - miałam zrobić dokładnie to samo, ale bez grzybów. Jak zwykle w weekend wsiadłam jednak na rower i przypadkiem koło mnie wyrósł podgrzybek, a za nim następny i kolejny. Trochę przykro było je wrzucać luzem do plecaka, ale tak zostawić chyba jeszcze gorzej :) Grzyby wylądowały w obiedzie. Przy okazji - do niedawna żyłam w przekonaniu(...)grzyby są kompletnie bezwartościowe - ostatnio jednak postanowiłam poczytać trochę na ten temat, bo trudno uwierzyć, żeby matka natura stworzyła coś kompletnie bezwartościowego i oczywiście okazało się, że jest to mit. Grzyby są dietetyczne, a przy okazji bogate w witaminy i sole mineralne, choć jednak trzeba też przyznać, że są ciężkostrawne i nie wszyscy powinni je jeść

Kraina Tysiąca Smaków
Uszka z grzybami do barszczu 307

ząbek czosnku 1-2 łyżki kwaśnej śmietany  oliwa sól świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki bułki tartej Jeżeli będziemy używać grzybów suszonych trzeba je namoczyć kilka godzin wcześniej, potem obgotować w lekko osolonej wodzie. Grzyby mrożone wrzucamy od razu do wody i gotujemy. Ugotowane grzyby odcedzamy i studzimy.  Na rozgrzanej oliwie, blanszujemy drobno pokrojoną cebulę(...)czosnek. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę razem z obsmażoną cebulą i czosnkiem oraz z połową bułki po odciśnięciu mleka. Zmieloną masę dajemy z powrotem na patelnie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i bułkę tartą. Smażymy jeszcze chwilę farsz razem, a następnie po wystudzeniu wypełniamy nim wigilijne uszka

Apetyczna babeczka
Pierogi z kapustą i grzybami 131

Pierogi z kapusta i grzybami są obowiązkowe na wigilijnym stole , kapusta może być kiszona lub świeża. Ze świeżą kapustą będą bardziej pękate, a z kiszoną raczej płaskie, można też iść na kompromis i pomieszać dwa rodzaje kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól  gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy(...)przez kilka godzin. Kapustę gotujemy z przyprawami i grzybami. Świeżą kapustę odcedzamy, szatkujemy razem z grzybami. Na patelni blanszujemy cebulę, dokładamy kapustę i chwilę smażymy, dodajemy pieprzu i soli, jeśli jest potrzeba zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Kiszoną kapustę szatkujemy tak samo jak grzyby przed gotowaniem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości, studzimy i nadziewamy pierogi.  Pierogi można

Apetyczna babeczka
Gulasz ze schabowego i grzybów leśnych 139

mnie trochę mało :), więc będę tworzyć nowości i pokazywać te już przetestowane przepisy, oto jeden z nich...czyli leśny gulasz ..... Składniki dla 4-5 osób: 50 dag grzybów leśnych, (prawdziwek, kozak, maślak, podgrzybek, ceglastopory ) 60-70 dag schabu bez kości 2  cebule 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2-3 łyżki mąki  1/2 łyżeczki bazylii pieprz sól oliwa(...)miękkości. 2. Na dużej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę, kiedy jest usmażona na złoto dodajemy ją do duszącego się schabu, a na patelnie trafiają pokrojone w cienkie paseczki grzyby. Uzupełniamy tłuszcz tak, aby grzyby nie przywierały do patelni. Gotowe grzyby dodajemy do rondla z mięsem. 3. Połączone składniki dobrze doprawiamy solą i pieprzem , ja lubię też dosypać

Apetyczna babeczka
Moje śledzie z kapustą i grzybami 144

Moje śledzie z kapustą i grzybami Śledzie z kapustą i grzybami SKŁADNIKI: 5 płatów śledzia z oleju kapusta kwaszona -400 g grzyby suszone -8 szt cebula -2 szt listek laurowy -2 szt wegeta miód -2 łyżki sok z cytryny -2 łyżki olej rzepakowy pieprz w ziarnkach PRZYGOTOWANIE: Płaty śledziowe pokroić na kawałki. Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć(...)rondla. Grzyby dobrze wymoczone,dodać do rondla,podlać olejem. Dusić kapustę na wolnym ogniu, do miękkości z wegetą,listkiem i pieprzem. Cebulę obrać,pokroić w pół plastry,zrumienić na tłuszczu,dodać do kapusty. Na samym końcu do gotowej kapusty z grzybami,dodać miód i sok z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić. Doprawić do smaku,ostudzić. Śledzie wymieszać z kapustą

Kuchnia Danusi
Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella 164

się ser żółty. To danie zawsze się udaje. Zapraszam:) Scroll down for recipe in English Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą (1 sztuka) Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki grzybów, pokrojonych w plasterki 1/3 szklanki cebuli, pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki pokrojonej w małą kostkę dyni 1/3 szklanki startej mozzarelli sól i pieprz 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki do podania(...)oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulkę wraz z dynią i smaż do zeszklenia cebuli przez około 3-4 minuty. Następnie dodaj grzyby i smaż do miękkości, przez około 5 -7 minut. Dopraw solą i pieprzem i odstaw. W międzyczasie, roztrzep trzepaczką 3 jajka i dopraw solą i pieprzem. Na większej patelni

karmelowy
Pierogi z kapustą i grzybami oraz olejem lnianym 263

przypadku tych pierogów - polecam! Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 120 g suszonych grzybów cebula jajko sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt liście laurowe ziele angielskie Ciasto:   400 g mąki   1 jajko   ¾ szkl. wody   sól Wykonanie: Suszone grzyby dobrze wypłukać, następnie moczyć przez dwie godziny. Grzyby w tej samej wodzie ugotować(...)miękkości. Grzyby odcedzić i odstawić do ostudzenia. Gdy będą już ostudzone pokroić je w kostkę. Kiszoną kapustę odcisnąć, posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe i ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W misce połączyć kapustkę z grzybami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wbić jajko, wymieszać. Na koniec

Pasja Smaku
Krokiety z kapustą i grzybami 148

kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: jajka do panierki bułka tarta Wykonanie: Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo(...)drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę płuczemy, żeby nie była zbyt kwaśna, odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno

Blondynka Gotuje
Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką 146

papryką i marchewką, kaszę podałam do duszonej wołowiny. Było to bardzo pyszne połączenie składników. Przepis na Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków) 1 marchewka 750 ml bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej natka pietruszki sól pieprz świeży tymianek W głębokiej patelni(...)resztę bulionu, oraz dodajemy pokrojoną marchewkę, dusimy aż kasza będzie miękka. Na osobnej patelni podsmażamy na maśle pokrojone podgrzybki i całe kurki. Gdy kasza będzie miękka dodajemy do niej grzyby, oraz pokrojone w paski kolorowe papryki, podgrzewamy kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką podajemy do mięsa, ja podałam do duszonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów 18

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to prawdziwa uczta dla miłośników grzybów. Jest to tradycyjne danie, które często gości na stołach w okresie jesieni, kiedy to grzyby są obfite.  Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to aromatyczne danie, w którym główną rolę odgrywają świeże grzyby, takie jak borowiki, kurki(...)Kawałki chrupiącego boczku nadają zupie dodatkowej tekstury i smaku. Z kromką chleba : zupa grzybowa doskonale smakuje z kromką chleba, którą można maczać w zupie. Zupa grzybowa składniki: 400g świeżych grzybów (np. borowików, kurek, pieczarek) 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki masła 1,2 litra bulionu warzywnego lub grzybowego 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę (opcjonalnie

Moja Książka Kucharska
Keto placki dyniowe z grzybami (Paleo, LowCarb) 19

Keto placki dyniowe z grzybami, czyli wszystkie jesienne smaki w jednym Grzyby i dynia to produkty typowo kojarzące się z jesienią i występujące tylko o tej porze roku. Jednocześnie świetnie do siebie pasują. Natura jak widać sama podpowiada jakie połączenia smakowe będą trafione dostarczając gotowych rozwiązań... Tak się składa, że jesteś w posiadaniu obu? Koniecznie zrób keto placki dyniowe(...)grzybami! Keto placki dyniowe z grzybami - składniki 🥚 Jajka Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3 . I takie właśnie jajka powinniśmy stosować

Modern Cave Girl
Jak usmażyć kanię ? 40

Smażone kanie są popularnym daniem w okresie letnim oraz wczesną jesienią. To wyjątkowo smaczne grzyby, a ich kapelusz można przyrządzić w chrupiącej panierce. Co ciekawe, tak usmażona kania może przypominać w smaku tradycyjnego schabowego. Z tego poradnika dowiesz się, jak prawidłowo usmażyć kanie. Kania: kilka faktów Kanie w wersji smażonej to wyjątkowo pyszne danie. Jak wspomnieliśmy wcześniej, niektórzy porównują(...)smak do klasycznego schabowego, co może być zachętą dla osób chcących zastąpić mięso w swojej diecie. Jest to też danie niezwykle sycące, co wynika z pokaźnych rozmiarów kapelusza tego grzyba, który może mieć aż 30 cm średnicy. Ten pyszny grzyb należy do rodziny pieczarkowatych. Najpopularniejszą odmianą jest czubajka kania. Spotkać ją można między lipcem a październikiem głównie na polanach, łąkach

Gotowanie...to proste !