grzyby - 13102 przepisów (strona:19/874)

Paszteciki z grzybami 68

Sezon grzybowy wciąż trwa, grzybów jest pod dostatkiem, więc wykorzystamyje do pasztecików.   Składniki na farsz:-70 dkg obgotowanych grzybów-5 dkg grzybów suszonych-1-2 cebule-pieprz, warzywko-olej do smażenia       Składniki na ciasto:-3 szklanki mąki-10 dkg masła-2 żółtka oraz 1 całe jajko-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży(...)ciasta razem z drożdżami mieszamy i zagniatamy ciasto.   Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówcena czas przygotowania farszu.   Cebulę kroimy w grube plastry.Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie a następnie odciskamy.Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy ją z patelni,pozostawiając olej.   Odsączamy grzyby gotowane i mamy już wszystkie

Maminek kulinarny
Kaszotto z suszonymi grzybami 88

kryje się pod tą intrygującą nazwą? Kasza gryczana z suszonymi grzybami przyrządzana podobnie jak włoskie risotto. Pyszny, aromatyczny dodatek do dań mięsnych, sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Grzyby suszone można zastąpić świeżymi. Danie proste w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Zapraszam na kaszotto! Skladniki:200g kaszy gryczanej100g boczku2 cebule szalotki2 ząbki czosnku100 ml piwa jasnego500 ml bulionu15g(...)drobną kostkę boczek i smażymy na złoty kolor, często mieszając. Zmniejszamy płomień. Do boczku wrzucamy pokrojone szalotki, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na kilkanaście minut. Odsączone, pokrojone grzyby dodajemy do pozostałych smażących się składników. Następnie na patelnię wsypujemy kaszę i smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Po kilku minutach

Smakowity Blog Kulinarny
Suflet dyniowy z leśnymi grzybami, pieczony w cukinii 93

Czas przygotowania:        60 minut Porcje: 4   Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg),2 okrągłe cukinie,200 g leśnych grzybów,100 g startego parmezanu,150 g śmietankowego serka Almette,1 szalotka,1 ząbek czosnku,3 jaja,2 łyżki mąki,5 łyżek masła,Gałka muszkatołowa,Sól,Pieprz Cayenne,Oliwa,Kolorowy pieprz(...)minut. Po 10 minutach pieczenia do piekarnika wstawić również miseczki z cukinii. Wystudzić, dynię zmiksować w blenderze. Ma maśle zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać oczyszczone i posiekane grzyby (kilka zostawić w całości do dekoracji), smażyć 10 minut, doprawić solą i pieprzem, wystudzić. W rondlu stopić masło, dodać mąkę, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać serek Almette, starty parmezan

SzczyptaSmaQ
Kaszotto z grzybami i dynią 117

Kaszotto z grzybami i dynią, prosta jesienna, rozgrzewająca potrawa. Znakomite jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw (np. pieczonych mięs). Sposób przygotowania jest taki sam jak risotto, a zamiast ryżu nasz poczciwy pęczak.Czas przygotowania: 30 minutPorcje:4   Składniki:1 szklanka kaszy pęczak,1 szklanka dyni pokrojonej w drobną kostkę,20 g suszonych borowików,4 brązowe(...)cebuli),2 ząbki czosnku,3 łyżki startego parmezanu,100 ml wina białego wytrawnego,2 łyżki masła,oliwa,kilka gałązek tymianku,natka pietruszki,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie: Suszone grzyby dokładnie wypłukać, namoczyć w letniej wodzie na ok. 30 minut. Grzyby pokroić a wodę przecedzić przez sitko, dodać do bulionu. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę.Kaszę

SzczyptaSmaQ
KARKÓWKA Z GRZYBAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 94

cebulesuszone grzyby150g pieczarekolej Zalewa: 3 łyżki magi, 3 łyżek octu winnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego , 7-8 łyżek wody (ja dodaję wodę od moczenia grzybów), 2 łyżeczki cukru 1 łyżka pikantnego ketchupu Wykonanie: Suszone grzyby namoczyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Karkówkę pokroić w plastry ok.1cm, posypać przyprawami  i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (można(...)całą noc). Następnie obtoczyć plastry w mące i obsmażyć krótko na patelni z obu stron. Mięso układać w żaroodpornym naczyniu. Na każdą warstwę położyć krążki surowej cebuli,suszone grzyby i plasterki pieczarek.  Warstwy  układać do wyczerpania składników.    Następnie zalać wszystko zalewą. Piec w piekarniku ok. 1godz 15 min temp 180 stopni. Efekt końcowy

Walijskie Pichcenie
Jesienna tarta z grzybami 79

powietrzu, w otoczeniu natury. Lasy przybrały już kolory wszystkich odcieni złota i czerwieni! Finalnie, udało mi się zgromadzić w koszyku skromną ilość grzybów, z której dzisiaj przygotowałam tartę. Efekty sprawdźcie sami. Składniki:Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.htmlNadzienie: grzyby, ok. 50 - 70 dag 1/2 cebuli 2 - 3 plastry wędliny bulionetka wołowa opcjonalnie ostra papryczka 200 ml śmietanty 18% 2 jajka(...)zioła wg uznania (ja użyłam majeranku, tymianku, rozmarynu) Wykonanie: Grzyby oczyszczamy, kroimy w plastry. Cebulę oraz wędlinę (lub inne mięso) kroimy w drobną kostkę i dodajemy do grzybów. Całość dusimy na 2 łyżkach oleju. Możemy dodać drobno posiekaną papryczkę chilli (lub jej część). Następnie dodajemy bulionetkę rozpuszczoną w 200 ml wrzątku. Dusimy do zredukowania płynów. Tak powstałe nadzienie wykładamy

Taste Of My Day
Mielone z leśnymi grzybami w keksówce. 91

Składniki: 1,5 kg łopatka wieprzowa 2 cebule 1 duża bułka namoczona w mleku 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 75 dag leśne grzyby 1 cebula sól. pieprz Grzyby obgotować, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, odstawić do przestudzenia. Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą(...)wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC. Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym

Kulinarny karnet Christophera
Kaszanka w towarzystwie grzybów leśnych. 75

Black pudding with mushrooms. Pojawiły się już grzyby i to najróżniejsze, nawet borowiki więc trzeba korzystać z okazji. Składniki. 1 płat ciasta francuskiego. 1/2 kg grzybów leśnych 2 łyżki masła 1/2 jajka 30 dag kaszanki 3 cebule 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz 3 łyżki oleju Wykonanie. Z ciasta francuskiego upiec rurki o długości 5-6 cm i średnicy(...)posmarować olejem.  Płat ciasta francuskiego podzielić na pasy i owinąć na przygotowanej rurce. Posmarowane jajkiem  ciasto piec w temp. 210 stop.15  min, do ładnego zrumienienia. Oczyszczone grzyby ,pokroić w dosyć duże kawałki i udusić na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć  dodając curry. Kaszankę rozdrobnić i przesmażyć. Na talerz wyłożyć

Kulinarny karnet Christophera
Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami 93

micha pierogów!, z moim ulubionym szpinakiem :). Jako, że moja rodzinka nie przepada za szpinakiem tak bardzo jak ja, muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić pewne składniki. W zamrażarce czekały grzyby z jesiennych wypraw do lasu, więc powstały pierogi z borowikami i szpinakiem...pycha! Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda(...)bazylia  Sprawdzone suszone zioła znajdziecie w Owocowym Raju Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojone grzyby, obsmażyć. Drobno posiekać cebulę i czosnek, dodać do grzybów i dalej smażyć. Kiedy cebula i grzyby ładnie się przyrumienią dodać liście szpinaku, dodać sól, pieprz oraz zioła, chwilkę smażyć, odstawić, wsypać bułkę tartą, wymieszać i farsz gotowy. Farszem nadziewać pierogi. Gotowe

Apetyczna babeczka
Maccheroni z kabanosem i leśnymi grzybami 83

Wyśmienity makaron należy podawać z pysznym sosem. Sezon grzybowy trwa, borowiki, maślaki i kurki tylko czekają aby je ktoś znalazł. Połączenie grzybów, kabanosów i słodkiej śmietanki wyszło znakomicie!. Składniki: 30 dag makaronu 15 dag kabanosów świeże grzyby leśne, ilość wg. uznania 3 ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietany sól pieprz świeża natka pietruszki oliwa z oliwek  plaster bakłażana(...)opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone w 1 cm kawałki kabanosy, dodajemy drobno posiekany czosnek i bakłażan jeśli zdecydujecie się go dodać. Następnie dodajemy pokrojone grzyby, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy z przyprawami. Gdy woda się zredukuje, a grzyby zmiękną wlewamy śmietankę, dusimy przez kilka minut. Na sam koniec dodajemy świeżą natkę pietruszki

Apetyczna babeczka
Kapusta z grzybami 64

godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody

Aga w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 81

Jakie są Wasze ulubione pierogi? Ja uwielbiam z mięsem, ruskie i z kapustą i grzybami, ale te ostatnie robię tylko raz w roku :) Wtedy smakują jeszcze lepiej :) SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka(...)godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody. Na środek każdego

Aga w kuchni
Tarta z grzybami leśnymi 82

żółtko szczypta soli ok 20 ml zimnej wody farsz: 300 g grzybów leśnych  1 łyżka masła pęczek świeżej pietruszki 1 cebula 200 g piersi indyka łyżka masła 2 łyżeczki tymianku 1 jajko 2 łyżki mleka pieprz i sól do smaku ser do posypania (użyłam goudy) Przygotowanie: Grzyby obieramy i płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie 2 razy(...)lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tartę, pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 C - ostudzamy. Na  patelni smażymy  na maśle indyka pokrojonego w kostkę, dodajemy grzyby, tymianek, cebulę, pietruszkę i doprawiamy do smaku - smażymy na małym ogniu ok 15 minut. Patelnię ściągamy z ognia i w tym czasie w miseczce bełtamy jajko z mlekiem, wlewamy jajko

Niezły Młynek
Pełnoziarniste pierożki z kapustą i grzybami z pieca - idealne do zabrania na wynos! :) 233

dużą ilością kapusty i grzybów w środku! Z podanego przepisu wychodzi 12 średniej wielkości pierożków - czyli 3/4 porcje :) Składniki na ciasto: 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (może być Lubella - najlepiej typ 2000 lub 1850) drożdże 20g ciepła woda łyżeczka oliwy białko jaja do posmarowania pierogów sól pieprz Na farsz : kapusta kiszona (wg uznania ilość ) 200g pieczarek grzyby suszone (garść) sól(...)pieprz Przygotowanie : Grzyby trzeba zostawić zamoczone na noc żeby przesiąknęły wodą. Potem odsączyć ( ale wodę z nich wylać do jakiegoś innego pojemnika ,bo będzie nam potrzebna!), pokroić i ugotować. Kapustę kiszoną również namoczyć ,bo jeśli tego nie zrobimy farsz będzie bardzo kwaśny. Potem dokładnie przecisnąć 0 można to zrobić przez ściereczkę albo rękami. Pieczarki obrać i zetrzeć na tartce

Feel Eat
Soczysty schab duszony w leśnych grzybach, w dwóch wariantach czasowych:) 75

plastrów schabu 2 cebule 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy zioła prowansalskie, sól, pieprz oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze(...)zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości. Wariant dopieszczony czasowo i smakowo;) Składniki: 5 plastrów schabu 2 cebule 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) składniki marynaty: 2 łyżki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli morskiej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała