grzyby - 13102 przepisów (strona:18/874)

Szybkie śniadanie po grzybobraniu 69

odpowiednich godzinach zjadam porządne śniadanie. Po powrocie zatem, zanim zabiorę się na dobre za obieranie grzybów, trzeba coś zjeść. I dziś przedstawiam swoją propozycję 😊 Nie podaję tu proporcji, bo te zależne są od upodobań smakowych. Składniki (na porcję): świeże grzyby(...)męska garść na osobę) jajko pieprz ziołowy pomidor sól gruboziarnista olej do smażenia Grzyby oczyścić i ewentualnie wypłukać (telewizyjni kucharze namawiają nas do niepłukania grzybów, ale grzybiarze wiedzą, że po deszczu grzyby są oblepione ściółką i ziemią; ręcznie ściereczką oczyścić się tego nie da całkowicie, a płukanie - nie za długie - w wodzie pomaga odmoczyć się ziemi i spłukać

Weekendy w domu i ogrodzie
PRZEPIS - PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI 54

mącznych ziemniaków  1 jajko 25 dag mąki krupczatki sól do smaku dodatkowo do podania : sos grzybowy lub skwarki z cebulką  Przepis na pyzy ziemniaczane z grzybami. PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Grzyby oczyszczamy, zalewamy zimną wodą - odstawiamy do namoczenia. Krok 2. Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem. Boczek i cebulę kroimy(...)podajemy z sosem grzybowym lub skwareczkami z cebulą i ulubioną sałatką np. z czerwonej kapusty. Z czym podać pyzy ziemniaczane ? Oto kilka pomysłów na pyszny obiad: pyzy ziemniaczane z grzybami okraszone zrumienioną cebulką i skwarkami ze świeżej słoninki pyzy ziemniaczane z grzybami polane delikatnym sosem grzybowym , posypane posiekaną natką pietruszki pyzy ziemniaczane z grzybami i sosem pietruszkowym pyzy ziemniaczane

Moja Książka Kucharska
Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? 109

Pieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami 81

oleju do sma\u017cenia"],"name":"Pierogi dro\u017cd\u017cowe z kapust\u0105 i grzybami","cookTime":"PT1H","prepTime":"PT30M","totalTime":"PT1H30M","recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki na ciasto \u0142\u0105czymy i dobrze wyrabiamy. Zostawiamy do wyro\u015bni\u0119cia i ponownie zarabiamy.\r","Kapust\u0119 i grzyby gotujemy osobno do mi\u0119kko\u015bci. Je\u015bli kapusta by\u0142a kwa\u015bna to warto(...)tłuszczu może być olej Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 100 g grzybów leśnych suszonych 1 cebula sos sojowy sól, pieprz Dodatkowo: 1 l. oleju do smażenia Sposób przygotowania Wszystkie składniki na ciasto łączymy i dobrze wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia i ponownie zarabiamy. Kapustę i grzyby gotujemy osobno do miękkości. Jeśli kapusta była kwaśna to warto ją przepłukać przed gotowaniem

Kosą po patelni
Makaron z dynią i grzybami 59

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Syc\u0105ce i aromatyczne danie, mimo braku mi\u0119sa. Makaron z dyni\u0105 i grzybami jest bardzo trafionym zestawem. Dynia nadaje s\u0142odycz, grzyby aromat a cebula i czosnek nut\u0119 ostro\u015bci. Wszystko w g\u0119stym sosie \u015bmietanowym. Dla mnie bardzo fajny spos\u00f3b na dyni\u0119 szczeg\u00f3lnie teraz jak mamy(...)sosu. \r","Ugotowany makaron odcedzamy, uk\u0142adamy na talerzu polewamy sosem posypujemy tartym serem."]} Sycące i aromatyczne danie, mimo braku mięsa. Makaron z dynią i grzybami jest bardzo trafionym zestawem. Dynia nadaje słodycz, grzyby aromat a cebula i czosnek nutę ostrości. Wszystko w gęstym sosie śmietanowym. Dla mnie bardzo fajny sposób na dynię szczególnie teraz jak mamy ich pełno

Kosą po patelni
Zapiekanka z kaszy jaglanej i grzybów 71

dotrzeć dopiero w ostatni weekend. Niestety czekały na nas mocno ponadgryzane, nieliczne lekko przerośnięte grzyby. Dla Emilki jednak była to duża frajda – znajdowaniu grzybów, więc można potraktować ten nasz wypad na grzyby jako dobry spacer z wątkiem przygodowym:) Udało się jednak grzybów nazbierać tyle, że mogła powstać ta zapiekanka z kaszą jaglaną . Robi się ją trochę(...)łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 500-700 g grzybów leśnych 1 szklanka kaszy jaglanej suchej 1 litr wywaru warzywnego 6 listków szałwii starta skórka z połowy cytryny sól (1/2 łyżeczki), pieprz (1/4 łyzeczki) 4 jajka garść posiekanej natki pietruszki Instructions Cebulę i czosnek posiekać, grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać

Cooking for Emily
Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 83

oraz orientalne smaki, jedna z moich ulubionych zup musiała je w sobie połączyć – a ja musiałam się podzielić jej nieskomplikowaną recepturą. Porcja rosołu, makaron oraz jędrne i mięsiste grzyby, dzięki aromatycznym przyprawom zamieniają się tu w odżywcze oraz pełne smaku danie – bo w prostocie siła, a najwięcej sił czerpie się często z najprostszych pokarmów Azjatycki rosół uzyska się(...)Gotować pod przykryciem, na minimalnym ogniu, przez około 20 minut. Gorący rosół doprawić sosem sojowym. Grzyby oczyścić (np. przy pomocy wilgotnego ręcznika papierowego), odkroić twarde nóżki z grzybów shitake, wszystkie grzyby pokroić na około centymetrowe paseczki. Ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, przesmażyć przez kilkanaście sekund. Dodać pokrojone grzyby, posolić

Even Better Food
Kurczak po chińsku 89

Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 100 g makaronu chińskiego 25 g grzybów mun 400 – 500 g fileta z kurczaka 2 cebule 250 ml bulionu grzybowego 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek ½ pęczka szczypiorku pieprz sól Przygotowanie: Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu (namoczyć grzyby przez 15 minut(...)minut). Makaron przed ugotowaniem można połamać na mniejsze kawałki. Kurczaka z grzybami zdjąć z ognia, dodać makaron, sos sojowo-grzybowy oraz doprawić według potrzeb. Całość posypać szczypiorkiem i gotowe. Krok po kroku: 1. Wymoczyć grzyby 2. Pokroić grzyby 3. Ugotować grzyby 4. Podsmażyć cebulę i dodać kurczaka oraz

KuchniaWeDwoje.pl
Marynowane grzyby słodko-kwaśne 68

już widziałam w sprzedaży kurki, więc można wypróbować przepis. Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej nadają się praktycznie wszystkie jadalne grzyby. Najważniejsze, żeby używać małych, jędrnych grzybów. Marynujemy grzyby leśne, ale można użyć również pieczarek lub boczniaków. Pysznie smakują i pięknie się prezentują mieszanki grzybów np. kurki, podgrzybki i prawdziwki. Jedynie maślaki marynujemy tylko z maślakami, ze względu(...)ziarenka czarnego pieprzu Zalewa: 450 ml octu spirytusowego (10%) 50 ml wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Do marynowania używam niewielkich, twardych grzybów. Należy je oczyścić ze ściółki i piasku i dokładnie umyć. Przełożyć grzyby do garnka, zalać wodą i posolić. Woda powinna być lekko słona. Gotować grzyby  na wolnym ogniu, ok. 40 minut. W czasie

Codziennik Kuchenny
Grzyby pasteryzowane na zimę 95

później schodziliśmy na ląd, spacerując po lesie, co wszyscy w trójkę uwielbiamy. Co rusz natykaliśmy się na grzyby. W nagrzanej od słońca i nawodnionej ściółce iławskich lasów grzyby rosły jak oszalałe! Zbieraliśmy je wiaderko po wiaderku, suszyliśmy na słońcu, a część z nich została zamknięta w słoikach. Na małej jachtowej kuchence przygotowałam kilka słoików pasteryzowanych podgrzybków, aby kiedyś(...)cebulę, podsmażyć ją na oleju, wyjąć ze spiżarni słoik grzybów, dodać do cebuli i chwilę poddusić razem, aż cebula zmięknie. Zdjąć z palnika. Wlać niewielką ilość śmietany i posiekaną natkę pietruszki. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ziemniakami puree lub makaronem. W taki sam sposób możemy przygotować grzyby do zupy grzybowej . Jeśli natomiast uda Wam się jeszcze

Posadzone i zjedzone
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 95

oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek, grzyby, smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy odrobinę wody po ugotowaniu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Przepis na Uszka z Grzybami do Barszczu 87

suszonych grzybów 40 g czerstwej bułki 1 cebula (około 50 g) 1 łyżka masła sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Uszka z grzybami do barszczu  https://www.youtube.com/watch?v=HarqZdonhGg   Przygotowanie : Najpierw przygotowuję farsz : Grzyby płuczę pod bieżącą zimna wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam zimną wodą . Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć(...)grzyby wieczorem i zostawić je na całą noc lub namoczyć przed wyjściem do pracy . Po kilku godzinach : Grzyby razem z wodą w której się moczyły przelewam do garnka i gotuję . Grzyby gotuję od momentu zagotowania 1 godzinę , na małym ogniu pod przykryciem ( należy uchylić delikatnie pokrywkę bo mogą wykipieć :) Ugotowane grzyby przecedzam na sicie i odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 97

Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Polędwiczka cielęca w śmietanie, z leśnymi grzybami autorka: jelka z bloga Kulinarna pasja Wegetariańskie flaczki z rydzów autorka: iwa643 z bloga MojaKuchniaMalutka Krokiety gryczane w sosie grzybowym autor: kryzysowy kucharz z bloga Kryzysowa Książka Kucharska   DYNIA, GRZYBY, TOPINMBUR - RISOTTO autorka: garnkofilia z bloga Garnkofilia Makaron kukurydziany z brukselką i zieloną(...)Kuchnia Sos grzybowy autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia   Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem autorka: dagita z bloga Na Ciasteczkowych Papierach Rissotto Kapuściane autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Kopytka z sosem grzybowym autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Przetwory Grzyby marynowane

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 103

można pobrać na tutaj. Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami Proporcje na 10 gołąbkówCzas przygotowania: 7 godzinSkładniki:1 kapusta (1500 g)60 g suszonych grzybów200 g pieczarek250 g cebuli3 łyżki oleju100 g suchej kaszy jęczmiennej250 ml bulionu warzywnego3 łyżki śmietany1 czubata łyżka mąki pszennejSólŚwieżo zmielony pieprzWykonanie:Grzyby zalewamy szklanką  wody, moczymy przez minimum 4 godziny. Cebulę(...)pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a następnie pieczarki.  Namoczone grzyby odcedzamy zachowując wodę. Kroimy je drobno i dodajemy do przesmażonej cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko smażymy przez 10 minut. Dodajemy suchą kaszę i dokładnie mieszamy.Z kapusty wykrawamy głąb, parzymy ją we wrzątku w dużym garnku, aż liście będę się bez problemu oddzielać

Kulinarne przygody Gatity