grzyby - 15226 przepisów (strona:12/1016)

Grzyby w sosie czosnkowym po Hiszpańsku 35

Grzyby w sosie czosnkowym po Hiszpańsku z tagliatelle. Setas al ajillo, czyli grzyby w sosie czosnkowym – klasyczna hiszpańska rozkosz kulinarną. Setas al ajillo, czyli grzyby w sosie czosnkowym, to popularne danie w hiszpańskiej kuchni, które ma fascynującą historię, pochodzenie oraz różnorodne odmiany. Grzyby w sosie czosnkowym po Hiszpańsku Pierwsze wzmianki o tym daniu pochodzą(...)ogromną popularnością w kraju. Hiszpania jest znana z bogatej tradycji kulinarnego mistrzostwa i wykorzystywania różnorodnych składników w swojej kuchni. Setas al ajillo powstały jako sposób na wykorzystanie nadmiaru sezonowych grzybów. Gatunki takie jak pieczarki, borowiki czy kurki są popularne w hiszpańskiej kuchni od wieków i stanowią kluczowy składnik wielu pysznych potraw. Setas al ajillo to danie, w którym można używać

RafalCook
Risotto z grzybami i kurczakiem 38

Leśne grzyby potrafią wzbogacić smak wielu potraw. Mało popularne w Polsce, ale przepyszne jest risotto z grzybami i kurczakiem – przygotuj je według naszego przepisu i sprawdź, czy to danie dla Ciebie! Jaki ryż użyć podczas przygotowywania risotto? Choć risotto da się przygotować z każdego ryżu, to nie w każde ziarna pozwolą uzyskać odpowiedni smak i konsystencję tego dania. Popularny(...)carnaroli – jogo ziarna są odrobinę większe od w przypadku ryżu arborio. Przez to wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej, ale właściwie przygotowany, idealnie pasuje do risotto. Sprawdź też: Gulasz z grzybami, czyli przepis pełen aromatu Risotto z grzybami i kurczakiem – lista składników Przygotuj : 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego 350 g ryżu (najlepiej arborio) 300 g grzybów (najlepiej miks grzybów leśnych

Rozdomowiona
Risotto z kurkami 65

prostej potrawy zrobią „coś”. I to „coś” będzie pyszne. Tak jak właśnie to risotto. Podstawowe składniki, czyli ryż, cebula, czosnek, bulion. Dodajemy te urocze, niepozorne grzyby i nagle robi się z tego potrawa godna podania w dobrej restauracji. Żeby wszystkie obiady przygotowywało się tak prosto. Risotto z kurkami chodziło za mną już od dłuższego czasu(...)Kiedy więc zobaczyłam grzyby w moim ulubionym warzywniaku i to w niezwykle atrakcyjnej cenie, od razu wiedziałam, co dziś będzie na obiad. Kurki, borowiki, podgrzybki – czy warto jeść grzyby? Często spotykam się z opinią, że grzyby nie mają w sobie nic wartościowego oprócz walorów smakowych. Okazuje się jednak, że to nie do końca prawda. Grzyby

Na-talerzu.pl
Zupa grzybowa 109

Zupa grzybowa z suszonych i mrożonych grzybów. Zupa grzybowa z ziemniakami, nasz ulubiony przepis na klasyczną zupę ze świeżych lub mrożonych  grzybów (borowików albo podgrzybków) pozostaje niezmieniony od wielu lat. Sekretem jej wspaniałego smaku jest dodatek kilku drobno pokrojonych suszonych grzybów. Dodają jej mocniejszego aromatu i ciemniejszego koloru.  Zupa grzybowa 10 g suszonych borowików 500 g grzybów(...)ziemniaków 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła sól i pieprz do smaku garść posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek śmietany 18% Uwagi do przepisu: Dzień wcześniej zalej suszone grzyby przegotowaną wodą i pozostaw na całą noc. Przed gotowaniem zupy drobniutko je posiekaj. Wody w której moczyły się borowiki nie wylewaj, ponieważ dodasz ją do zupy.   Mrożone

Cztery Fajery
Marynowane grzyby 87

Tyle grzybów to ja w życiu chyba nie widziałam! Pojechaliśmy do lasu z myślą o spacerze, oczywiście z koszykiem, bo może coś się trafi. I trafiły się podgrzybki! Można było zbierać i zbierać, ale mieliśmy tylko jeden koszyk... Z drugiej strony, gdybym nazbierała jeszcze jeden, miałam problem z ich przerobieniem:)  Część przerobiłam na pastę do słoików, część zamroziłam(...)najładniejsze zamarynowałam. Tym sposobem marynuję różne rodzaje grzybów, ale nie mieszam gatunków. Do marynowania wybieram grzyby całe, młode, jędrne, małej i średniej wielkości. My lubimy zalewę o bardziej łagodnym smaku, żeby było czuć smak grzybów. Jeśli natomiast wolicie grzybki "ostrzejsze", dodajcie nieco więcej octu. Polecam również inne przepisy na grzyby: Pasta grzybowa do słoików na zimę Placek

Obiad gotowy
Grzyby z patelni – prosty przepis 88

Grzyby z patelni Najprostsze z możliwych i jedno z najpyszniejszych dań z grzybów leśnych. Uwielbiam takie grzybki do świeżego chleba albo do grzanek, do mięs, do naleśników, do placków ziemniaczanych. Poza sezonem, możecie przygotować takie grzyby pół na pół np. z pieczarek i zamrożonych leśnych . Doskonale smakują do pieczonego mięsa, kotletów warzywnych np. sojowych czy kalafiorowych , do różnego(...)rodzaju placków czy racuchów na słono np. jaglanych i oczywiście jedzone ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Grzyby należy przebrać, oczyścić dokładnie nożem, pędzelkiem lub chusteczką, raczej nie myć, lub myć bardzo krótko (absolutnie nie moczyć!) i odłożyć do przeschnięcia. Większe grzyby pokroić w kawałki. PRZEPIS GRZYBY Z PATELNI Składniki: grzyby leśne – każda ilość

Dorota Smakuje
Makaron z grzybami i manchego 105

lubi makaron z grzybami, ręka w górę. Uwielbiam grzyby i makaron . Jak dla mnie to idealne połączenie. Osobiście wolę leśne grzyby z makaronem, więc dzisiaj wykorzystałam zamrożone pieprzniki , które tak namiętnie zbierałam podczas ostatniej jesieni. Oczywiście do tego dania można wykorzystać dowolne grzyby. Polecam jednak zamienić tradycyjne białe pieczarki na shiitaki czy kasztanowe pieczarki, które są ogólnie(...)dostępne w większych sklepach i przypominają leśne grzyby…Chyba, że tak jak ja macie zamrożone grzyby z lasu. Nie znam osoby, która nie lubi makaronu i dań makaronowych. Na pewno są takie. Bardzo lubię makaron ale ostatnio jadam tylko makaron bez mąki . Jest to świetny makaron na jajkach, który praktycznie smakuje jak pszenny makaron, choć

codojedzenia
Grzyby w zalewie octowo-miodowej 171

Grzyby w zalewie octowo-miodowej Świeże grzybki leśne marynowane w zalewie octowej z dodatkiem miodu. Bardzo smaczna i aromatyczna przekąska. Tak przyrządzone grzybki możemy podać do tataru, pasztetu, wędlin, a także jako dodatek do sosu tatarskiego. Do marynowania najlepiej nadają się mniejsze, twarde i jędrne okazy podgrzybków, borowików, kozaków i maślaków.     Składniki: ok 2 kg grzybów(...)łyżeczki soli 6 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 4 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy       *** Wybieramy mniejsze, twarde i jędrne okazy podgrzybków, borowików, kozaków i maślaków. Grzyby dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Większe grzybki kroimy na kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem, wrzucamy grzyby i obgotowujemy przez około 5 minut *** *** Następnie grzyby

Blog z Apetytem
Grzyby na Wigilię w różnej postaci 134

Wigilii pojawić mogą się między innymi w zupie. Przyrządzimy ją z pomocą: 50 g suszonych grzybów (na przykład prawdziwków lub podgrzybków) 150 g śmietany 18% 1 łyżki mleka 1 cebuli 1 marchewki 1/3 selera 1 kulki ziela angielskiego Soli Pieprzu Suszone grzyby kroimy na małe kawałki, wrzucamy do 2 litrów wody i wstawiamy na niewielki ogień. Warzywa kroimy(...)łyżki śmietany 2 żółtka 1 jajko Sól Farsz przyrządzimy natomiast z: 40 dag kiszonej kapusty 8 dag suszonych grzybów (świetnymi grzybami na Wigilię będą borowiki i kozaki) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Bułka tarta Sól Pieprz Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno płuczemy. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku

codojedzenia
Jak suszyć grzyby? Suszone grzyby w piekarniku 179

zupy grzybowej. Poniżej pokaże Wam jak zawsze suszę grzyby w piekarniku. Moja Mama suszy je w specjalnej suszarce do grzybów, ja jej nie mam, ale piekarnik sprawdza się równie dobrze jak suszarka. KROK 1: Najpierw przejrzyj dokładnie grzyby, oczyść je delikatnie szczoteczką z różnych leśnych rzeczy lub lekko wilgotną ściereczką. Nie myj w wodzie. Z grzybów odcinamy(...)kroję je w podłużne plastry, łatwiej dzięki temu mieszczą się w słoikach i szybciej się suszą. Trzonki grzybów można kroić w plasterki, są one mniej aromatyczne, bardziej łykowate, dlatego można je wykorzystywać na domowe suszenie.  KROK 2: Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury

Zasmakuj Kuchni
Postna kapusta z grzybami 204

Kapusta z grzybami to potrawa, bez której Boże Narodzenie nie istnieje. Ja nie znam domu, gdzie nie podaje się jej podczas wigilijnej kolacji. każda gospodyni ma swoje sposoby, aby była pyszna i pachnąca świętami. Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż(...)większość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem udusić razem z cebulką. Spróbujcie mojego sposobu, a na pewno zauważycie różnicę :)Składniki:ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty,3 garście suszonych grzybów,1 większa cebula,3 średnie liście laurowe,1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,1 łyżeczka cukru,sól, świeżo mielony pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej kilka godzin, najlepiej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwica w rozmarynie z grzybami leśnymi 288

oliwek1 łyżeczka rozmarynusól, pieprzWykonanie:Płuczemy grzyby leśne-  obgotowujemy w garnku, by nie było " szlamu" . Za ostanim razem nie wylewamy już wody z grzybów- ale gotujemy je około 5-10 min. Odcedzamy grzyby z wody- ale wodę po grzybach pozostawiamy do sosu.Polędwice oczyszczamy z włókien. Kroimy na " kotlety" około 1 cm grubości. Lekko tłuczemy je tłuczkiem(...)oliwą obsmażamy polędwiczki z obu stron- 2-3 min na stronę i odkładamy na talerz. Zawartość pateni przelewamy do garnka i smażymy na tym samym tłuszczu poszatkowaną cebulę. Grzyby kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do cebuli. Wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do garnka. Solimy i dodajemy pieprzu. Dolewamy wywar z grzybów i polędwiczki. Dusimy

Smaki Edyty
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 304

oleju sezamowego, 2 cebulek dymek wraz ze szczypiorem, 1 limonki,, 5 łyżeczek wiórek kokosowych, oliwy, soli, 100 ml mocno schłodzonej wody gazowanej. Przygotowanie dania rozpocząłem od odpowiedniego przygotowania grzybów shitake. Grzyby te są sprzedawane w Polsce jedynie w wersji suszonej (przynajmniej nigdy nie udało mi się spotkać świeżych), są dość twarde i wymagają długotrwałego namaczania, aby zrobiły się miękkie(...)Grzyby wieczorem poprzedniego dnia przed przygotowaniem potrawy zalałem ciepłą wodą i pozostawiłem na noc do namoczenia.  Po namoczeniu pokroiłem je w dość spore nieregularne kawałki - duże grzyby na około 8 części - małe na ćwiartki.  Makaron mie zalałem wrzątkiem i pozostawiłem na 4 minuty, następnie odcedziłem na durszlaku i dokładnie przepłukałem zimną wodą z kranu w celu

Wyprawy kulinarne
Grzyby gatunkami. Kubek prążkowany - kubecznik prążkowany 194

Kubek prążkowany Cyathus striatus - mały, niepozorny grzybek w kształcie malutkich kubeczków. Niejadalny, ale przyznacie, że ma bardzo ciekawą formę. Mnie kojarzy się z malutkimi muszelkami a

Smaczna Pyza
Grzyby. Kurczak. Obiad. Udka faszerowane kurkami, pieczone z ziemniakami i marchewką 324

Taki nadziane udka je się wygodniej kiedy nie mają kości więc warto poświęcić kilka minut więcej na przygotowania i wytrybować ja. Mięso kurczaka z chrupiącą skórką

Smaczna Pyza
Grzyby smażone z cebulą 43

Grzyby smażone z cebulą – dzisiaj zapraszam do wypróbowania bardzo prostego, klasycznego przepisu z grzybami leśnymi w roli głównej. Lubicie grzyby leśne? A lubicie wyprawy na grzyby? Ja uwielbiam takie grzyby za ich bogactwo aromatów no i dla mnie są kwintesencją jesieni! Zawsze w sezonie muszę przygotować takie grzyby smażone bo są doskonałe. Lubię też(...)zamarynować grzyby albo ususzyć by dodawać potem do rosołów lub przygotować pyszną zupę grzybową . PRZEPIS GRZYBY SMAŻONE Z CEBULĄ Składniki: 1 kg grzybów lub mniej – mogą być prawdziwki, podgrzybki, koźlarze 2-3 cebule 2 łyżki masła łyżka oleju sól pieprz opcja: spróbujcie takich grzybów również z natką pietruszki lub z tymiankiem suszonym albo świeżym albo z posiekaną

Dorota Smakuje
Polowanie na grzyby. Od borowika do grzybowej. 33

Uwielbiam las i jego dary, atmosferę, nie może więc być inaczej, uwielbiam także GRZYBY. Zbierać i jeść. Od dzieciństwa z rodzicami hasaliśmy po lasach, tata uczył nas, które są dobre, a które złe, jak zbierać, czyścić i gotować. Zbieram grzyby i dziś. Jednakże nie znam się na tych wszystkich gatunkach, podstawowe owszem, ale nie raz widzę grzyba(...)książki takie jak ta. Pięknie napisana, kolorowa, pełna konkretnej wiedzy, fajnie skomponowana działami, są także przepisy! Zafascynowała mnie! Od dziś zabieram ją do lasu na wyprawę i będę poznawać grzyby! Polowanie na grzyby. Od borowika do grzybowej. Leszczyńska-Niziołek Zośka Wydawnictwo Buchmann 2023-09-06   Nowe wydanie, uwzględnia nazwy grzybów wg. rekomendacji Komisji ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów

Latosiowydom
Grzyby po Toskańsku 50

Grzyby po Toskańsku… Wykorzystanie grzybów w kuchni toskańskiej sięga czasów starożytnych, ponieważ występują one obficie w lasach regionu. Grzyby po Toskańsku… Toskańska potrawa z grzybów stała się popularna w okresie renesansu, kiedy bogaci kupcy i szlachta pozwalali sobie na luksusowe i ekstrawaganckie potrawy. Grzyby były często uważane za przysmak i oznakę prestiżu, co czyniło(...)czym zapewne wiesz, mój drogi czytelniku – podglądaczu. Florencja… Szczególnie we Florencji, która była mój drogi czytelniku — podglądaczu ośrodkiem sztuki, kultury i handlu. W tradycyjnej kuchni toskańskiej grzyby są zazwyczaj gotowane z czosnkiem, cebulą i ziołami i podawane jako dodatek do makaronu lub polenty, lub oczywiście bagietki, tudzież chleba. Prostota dania pozwala wydobyć smak grzybów, dzięki czemu jest

RafalCook
Grzyby po kaszubsku 1014

Lubię złotą, polską jesień, nie tylko ze względu na ładne kolory liści, ale ponieważ jesteśmy smakoszami grzybów leśnych to czekamy z utęsknieniem na tę porę roku, aby wybrać się do lasu. Nie zawsze zbiory grzybów są obfite, ale zawsze uda się coś znaleźć. Po powrocie do domu część z nich, a w szczególności większe okazy przeznaczam do suszenia, a mniejsze(...)robię w zalewie octowej. Doskonałym też pomysłem na ich wykorzystane są grzyby po kaszubsku. Jest to rodzaj sałatki zrobionej z różnych gatunków grzybów i dużej ilości uprażonej cebuli. Całość jest zalana sosem pomidorowym z dodatkiem octu, cukru i przypraw. Grzyby po kaszubsku to świetna przekąska, sprawdzą się również jako dodatek do kanapek lub dań obiadowych. Takich przetworów

Danka Pichci
Kasza pęczak z grzybami leśnymi 63

Kasza pęczak z grzybami leśnymi to moja dzisiejsza propozycja na wegetariański obiad . Danie to fajnie sprawdza się podane jako część dania głównego bądź samo. Jako dodatek do dania głównego dobrze uzupełnia zarówno mięso jak i ryby. W konsystencji ta kasza z grzybami przypomina nieco risotto, jest równie kremowa i pyszna. W podobny sposób jest także gotowana, gdyż woda dodawana jest(...)cały czas w trakcie gotowania, a nie cała na raz. Przygotowanie kaszy z grzybami zawsze zaczynam od namoczenia i wypłukania kaszy. Kaszę płuczę w jednej, czasami dwóch wodach w zależności od tego jak czysta jest pierwsza woda, w której robię płukanie. Wypłukaną kaszę dodaję do lekko podsmażonej z grzybami i czosnkiem cebuli i dolewając stopniowo wodę gotuję całość na małym

MeCooks
Sól grzybowa 69

spróbowania czegoś nowego - ilu ludzi tyle motywacji :) Sól grzybowa to przyprawa , którą warto mieć w kuchennej szafce. Wzbogaca smak i aromat potraw. Dzięki połączeniu soli i startych na pył grzybów możemy ograniczyć ilość soli dodawanej do posiłków. Ja dodaję jej chętnie do sosów, gulaszu oraz zup - świetnie działa z wołowiną i wszelkimi warzywami. Słony i "piąty" smak Grzyby wprowadzają(...)gorzkim - piąty smak jest odczuciem smakowitości, często kojarzonej ze smakiem bulionowym lub mięsnym. Smak umami wzmacnia odczuwanie smaku słonego i słodkiego. Sól grzybowa w kuchni - ma sens. Wartości odżywcze grzybów Grzyby są wartościowym źródłem białka, które stanowi ok. 50% ich suchej masy. Są również dobrym źródłem potasu, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy. Dodatkowo cechuje je wysoka zawartość błonnika

Gary Bez dna
Kotlety jajeczno grzybowe i recenzja książki Polowanie na grzyby- Zofii Leszczyńskiej Niziołek. 92

Dziś mam gratkę  dla grzybiarzy. Szczerze mówiąc wielkim ekspertem od grzybów nie jestem, zbieram tylko te gatunki które znam, ale niebawem to się zmieni. Dzięki nowej książce Polowanie na grzyby Zofii Leszczyńskiej - Niziołek moja wiedza znac znie się poprawi. To taka książka inna niż wszystkie. Zazwyczaj na pólkach księgarń możemy kupić atlasy grzybów, a w nich zdjęcie(...)ubrać, co ze sobą zabrać a także jak się poruszać po lesie aby się nie zgubić.  W dalszej części dowiemy się co możemy zrobić z zebranymi grzybami. Większość z nas grzyby po oczyszczeniu suszy ale można je przecież zamrozić, zamarynować, ugotować, usmażyć a nawet ukisić. Każda z tych czynności jest dokładnie opisana z podpowiedziami jak to fachowo

Radość kipiąca uśmiechem.
Boczniaki sauté i gremolata – jak smażyć grzyby żeby nie puszczały wody? 256

trzonki, drugą na kapelusze. Trzonki kroimy wzdłuż na 2-3 równe części, kapelusze wzdłuż blaszek na centymetrowe paski. Do smażenia grzybów wybieramy jak największą patelnię (moja ma 30cm średnicy) o grubym dnie – kluczowe jest to, żeby grzyby smażyć partiami i żeby nie było ich za dużo na patelni – mają się od razu zamknąć, od razu zacząć smażyć – nie mogą(...)równe porcje. Powtarzamy smażenie, odcedzane z tłuszczu, zlewanie masła z patelni i czyszczenie jej papierem trzykrotnie, smażąc po kolei każdą porcję kapeluszy. Gdy ostatnia partia grzybów na patelni już dochodzi, przekładamy do niej grzyby usmażone wcześniej i wlewamy wykorzystane już do smażenia rozpuszczone masło, bez przesmażonego ciemnego osadu, który zostanie na dnie w miseczce. Wsypujemy ‘vegetę’ (wybaczcie – nie używam

Karo in the Kitchen
Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? 180

mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi się także, gdy mamy pod ręką tylko grzyby suszone, ale musimy wtedy pamiętać(...)kroku jak w opisie, a sos grzybowy wyjdzie Wam idealny! Składniki ½ kg świeżych grzybów (np. podgrzybków) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 100 ml śmietanki kremowej 30% sól i świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalnie płaska łyżeczka mąki posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyszczamy ze ściółki, płuczemy szybko na durszlaku pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowane boczniaki. Grzanki z boczniakami, serkiem i podsuszaną wędliną 172

postawić w chłodne miejsce w domu, piwnicy, garażu lub do cienia pod drzewem w ogrodzie, a własnoręcznie wyhodowanymi grzybami będziecie się cieszyć przez długi czas. Boczniaków przed obróbką cieplną nie myjemy. Nie ma na nich piasku ani ziemi, grzyby hodowane są na słomie lub na specjalnie zaszczepionych grzybnią drewnianych podkładach. Kładziemy grzyby po kolei na desce, kapeluszem(...)dołu, i ścinamy tylko ich grube trzonki. Większe grzyby rozcinamy na pół, mniejsze można zostawić w całości.   Pietruszkę i czosnek bardzo, bardzo drobno siekamy, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny lub octem. Można również te składniki zblendować razem, stworzą gęsty sos. Rozgrzewamy patelnię grillową, bez tłuszczu. Wszystkie grzyby smarujemy po jednej stronie zieloną czosnkową oliwą, solimy

Karo in the Kitchen
Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 143

kurek, które też przez te susze tanie nie są. Żeby nie zbankrutować na tym leśnym złocie – pomieszałam kurki z boczniakami. Wyszło pysznie. Pieczarki to dla mnie nie grzyby. Grzyby mają być z lasu, mają obłędnie pachnieć, każdy ma smakować trochę inaczej. A pieczarka to pieczarka, rośnie na słomie, powtarzalna jak clone stamp Photoshopa, każda idealna, okrągła, a smakuje(...)hodować, kupując (np. na Allegro) gotowe baloty przerośnięte grzybnią. Wystarczy je tylko podlewać i postawić w chłodne miejsce w domu, piwnicy lub cieniste w ogrodzie, a grzybami możecie cieszyć się przez długi czas. Grzyby szybko myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie lub oczyszczamy je pędzlem (wolę drugą opcję, bo grzyby szybko nasiąkają wodą i rozrzedza się

Karo in the Kitchen
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 334

przez to smakują jeszcze bardziej…;)! Dzisiaj przedstawiam przepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. Mięso ugotowałam przy okazji przygotowania wywaru na zupę. Ponieważ się spieszyłam to resztę farszu zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane mięso. Jak wszystko się podsmażyło to lekko to zmiksowałam, bo nie lubię(...)mięsem, kapustą i grzybamiSkładniki:ok. 500g mięsa ugotowanego (u mnie łopatka)2 cebule1/2 kg kapusty kiszonejgarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranekolej rzepakowyCiasto (na 80 pierogów)600 g mąki pszennejszczypta soli400 ml gorącej wody60 g masła1. Dzień wcześniej opłukać i namoczyć w zimnej wodzie grzyby i zostawić je na całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie aż zrobią się

UgotujmyTo.pl
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 235

minut + moczenie grzybów 4 godzinySkładnikiFarsz:½ szklanki kaszy gryczanej1 szklanka gorącej wody (ew. woda  z namoczonych grzybów)½ łyżeczki soli2 cebule2 łyżki oleju70 g suszonych grzybówsól do smakupieprzCiasto500 g maki pszennej2 łyżki olejuok. ½ szklanki mlekaok. ½ szklanki gorącej wody½ łyżeczki soliWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy(...)drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli  gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Jeśli już odcedziliśmy wodę z grzybów możemy jej użyć do ugotowania kaszy. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kaszę. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z Kapustą i Grzybami 164

nieduże cebulęmasło do smażeniasól pieprzciasto:600 g mąkiponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)Grzyby(...)samej wodzie co się moczyły przez ok. godzinę.Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić) - dodajemy je do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę).Z mąki, wody, oleju oraz soli

Słodka Strona
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 148

Pojechałyśmy na grzyby, a po nich ani śladu, więc... sięgnęłyśmy po grzyby suszone i zatęskniłyśmy za świętami. Pachnące susze wprowadziły nas na tyle, w świąteczny nastrój, że postanowiłyśmy się ogrzać, po nieudanym grzybobraniu, za pomocą iście świątecznej zupy. Na stół wjechała więc, zupa kwas, inaczej znana jako kwaśnica. Cudowny, aromatyczny, rozgrzewający specyfik bazujący (jak sama nazwa wskazuje(...)kiszonej kapuście i suszonych grzybach. Magia świąt bez niej w talerzu, wiele by straciła. Magia jesiennego wieczoru również. I choć już teraz rozkoszujemy się jej zapachem i nieziemskim smakiem, to nie możemy się doczekać, gdy przed Wigilią znów zajmiemy się przygotowywaniem tego dania. Jest tak pyszna, że zapewniamy Was - gdy raz zjecie (ale taką na prawdę dobrze zrobioną - z sercem

Wypisz Wymaluj
Grzyby suszone 148

Te skarby pochodzą z tegorocznego grzybobrania :)  Część grzybków została zamarynowana w occie , a nadmiar wysuszyłam.  Zostaną przechowane w szczelnych słojach, dołożę je do bigosu

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania