grzyby - 13102 przepisów (strona:3/874)

Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 76

bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu.Składniki:1 kg grzybów leśnych (różnych),500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi),200 g wędzonego boczku,200 g wątróbek drobiowych,pęczek włoszczyzny,pęczek natki pietruszki, 1 łyżka suszonego czosnku(...)sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić.   Bułkę namoczyć w mleku.Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły wodą. Odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku. Większe grzyby podzielić na mniejsze kawałki ok. 2x2cm, małe zostawić w całości. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić grzyby. Najlepiej zrobić

SzczyptaSmaQ
Grzyby w occie 40

Grzyby w occie. Jak marynować grzyby? Grzyby marynowane . Obok solenia, suszenia i mrożenia, marynowanie to najbardziej popularny sposób na wykorzystanie grzybów. Grzyby leśne konserwowane w zalewie octowej z dodatkiem przypraw są świetną zagryzką do wódki. Grzyby w occie to dary natury, prawdziwy rarytas, w sklepie są drogi i nie wiadomo z jakiego źródła. A jesień(...)idealna pora na zbieranie grzybów i robienie z nich przetworów. Oprócz dżemów i warzywnych przetworów np. z pomidorów warto też zrobić grzyby marynowane. Moje grzyby marynowane w occie są bardzo proste do zrobienia. Do marynowania najlepsze są grzyby małe i jędrne. Grzyby marynowane w occie: w delikatnej zalewie robię borowiki , kurki oraz maślaki, natomiast podgrzybki marynuję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zbierać grzyby? Proste Pesto radzi 25

końcu nadszedł sezon na zbieranie grzybów! W prawdzie nowa pora roku dopiero się zaczęła a liście na drzewach wciąż są w większości zielone, ale dzięki leśnym zbiorom można poczuć klimat jesieni. W Polsce występuje bardzo dużo gatunków grzybów, a w lokalnych lasach jest ich istna obfitość. Ty też chciałbyś samodzielnie wybrać się na grzybobranie zamiast kupować borowiki i podgrzybki(...)pierwszego grzybobrania! Jak przygotować ekwipunek? Podstawą wyposażenia grzybiarza jest mały nożyk i pojemnik na zebrane owocniki. Nożyk można zastąpić małym, składanym scyzorykiem. Posłuży do odcinania i wstępnego czyszczenia grzybów. Na zbiory najlepiej sprawdzi się wiklinowy koszyk, ewentualnie wiaderko. Zrezygnuj z foliowych reklamówek, ponieważ grzyby szybko w nich ściemnieją. Przed pierwszym wypadem na grzybobranie zastanów się ile czasu chcesz spędzić

ProstePesto.pl
Domowe pierogi z kurkami 54

Domowe pierogi z kurkami to bardzo proste danie o wyjątkowym smaku. Obecnie zapomniane i w wielu restauracjach należy do jednych z bardziej wykwintnych dań. Ciasto na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marynowane grzyby 56

Moimi ulubionymi grzybami do marynowania są oczywiście podgrzybki :)Składniki:oczyszczone grzyby leśneZalewa:3 szklanki wody1 szklanka octu 10%1 łyżeczka soli4 łyżki cukruDo każdego słoika:1-2 krążki cebuli2-3 ziela angielskie1 liść laurowy1/4 łyżeczki ziaren gorczycySposób wykonania:1. Do marynowania wybieram te małe okazy grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem duże przeznaczam na suszenie.2. Oczyszczone grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy w słoiki z przyprawami.3. Gorącą zalewą zalewamy grzyby, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Grzyby po węgiersku 97

wielkości durszlak: 1 pełny durszlak grzybów 6 dużych cebul 2 koncentraty pomidorowe 2-3 liście laurowy  4-5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprz 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru pól szklanki octu 10% 2 duże łyżki stołowe ostrej papryki w proszku 2 do 4 łyżek stołowych magi oliwa lub olej 1. Grzyby czyścimy, jeśli jest potrzeba(...)myjemy, a następnie kroimy w kostkę lub w paseczki. 2. Grzyby obgotowujemy przez ok. 10-12 min. od czasu kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy łyżkę soli do wody. 3. Na dużej patelni lub w rondlu podpiekamy  cebulkę na oleju. 4. Do cebuli dodajemy kolejno wszystkie przyprawy, .na końcu koncentraty pomidorowe i odcedzone obgotowane grzyby.Wszystko razem dokładnie mieszamy

Apetyczna babeczka
Grzyby marynowane 79

przez mojego męża ,a zrobione według przepisu mojej mamy..Ilości grzybów nie podaję, bo nigdy ich nie ważę, a ilość zalewy zwiększam lub zmniejszam w zależności od ilości grzybów. dowolne grzyby 4-5 szkl. wody  1 szkl. octu 10%  3 łyżki cukru  1 łyżka soli  ziela angielskie  listki laurowe  Grzyby oczyścić, umyć(...)Pogotować około 5 minut. Odcedzić, wlać nową wodę, posolić. Gotować  (maślaki oko. 10 min, podgrzybki i borowiki około 30 min) wyjąć z wody odsączyć. Składniki na zalewę zagotować.Grzyby przełożyć do słoiczków , zalać gorącą zalewą tak, aby w każdym słoiczku był listek i ziele. Zakręcić, pasteryzować 20 minut. Słoiczki odwrócić do góry dnem i pozostawić tak do ostygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Grzyby w occie 90

Sezon na grzyby niby trwa, ale grzybów u nas nie za wiele. Co prawda prawdziwki zdrowe, ale tyle co ich było to wystarczyło na sos i 2 małe słoiczki marynowanych. Więc szaleć nie ma z czym. To dopiero pierwsze wyjście do lasu, więc może coś jeszcze się nazbiera.     Składniki : * grzyby leśne  * sól * szklanka octu(...)dwie szklanki wody * 4 płaskie łyżki cukru * cebula * marchewka * 5 ziaren ziela angielskiego * 4 liście laurowe * 5 ziarenek pieprzu czarnego Przygotowanie : Grzyby obgotować 15 minut w osolonej wodzie. Z reszty podanych składników przygotować zalewę gotując około 10 minut. Ja dałam pół szklanki octu na 2 szklanki wody oraz 2 płaskie łyżki cukru i 1 płaską łyżkę soli. Włożyć grzyby

Magiczne Życie Marty
Świąteczna kapusta z grzybami (4 składniki) 35

Świąteczna kapusta z grzybami w mojej ulubionej wersji z masłem i karmelizowaną cebulką. Doskonała do pierogów, uszek, pasztecików i krokietów. Świąteczna kapusta z grzybami Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez kapusty z grzybami. To właśnie ten wspaniały farsz możemy zamknąć w pierogowym cieście lub uszkach do barszczu, zawinąć w półkruche ciasto, aby powstały pyszne paszteciki, czy upiec w formie(...)kombinacji. Jak zwykle to bywa z moimi ukochanymi przepisami – w prostocie siła. Farsz wzbogaciłam masełkiem i karmelizowaną cebulką, które swoją słodyczą równoważą kwaskowaty posmak kapusty i podkreślają szlachetność grzybów. Mam nadzieję, że ta kombinacja smaków skradnie także Wasze serca! Składniki Grzyby do świątecznej kapusty staramy się zawsze zebrać samodzielnie. To już niemal tradycja – pierwsze grzybobrania są zawsze

Wilk Syty
Grzyby z miodem gryczanym i gorczycą 90

Nowa odsłona marynowanego borowika, tym razem z miodem gryczanym. Przełamanie smaku cierpkiego octu  miodem i gorczycą od zaprzyjaźnionego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki: grzyby leśne, małe i zdrowe 1 szklanka octu(...)szklanki wody 2 łyżki miodu prawdziwego, polecam gryczany 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżka cukru liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty 2 cebule 1 łyżka soli do obgotowania grzybów 1. Grzyby dokładnie oczyścić, umyć gąbeczką i wodą jeśli potrzeba. Obgotować w osolonej wodzie przez ok.30 minut, odcedzić na sicie.  2. Zagotuj składniki zalewy. 3. Przestudzone grzyby przełóż

Apetyczna babeczka
SUSZENIE I PRZECHOWYWANIE GRZYBÓW 89

wysuszyć w piekarniku. Wszystkie prawie (bez suszarki) sposoby przetestowałam osobiście i najbardziej odpowiada mi suszenie na blaszkach w piekarniku. Jest to najszybszy sposób na wysuszenie dużej ilości grzybów równocześnie. W tym celu grzyby (tylko zdrowe i w miarę suche) należy oczyścić , najlepiej lekko wilgotną szmatką, większe okazy pokroić na kawałki, małe można w całości, średnim zostawiam choćby cały łebek(...)można redukować ilość blaszek, tzn. gdy już się zmniejszą przesypuję np.1 blaszkę na 2 pozostałe (tzn.z 3 robię 2) i jedną mam wolną do następnej partii grzybów. Zwykle przygotowuję sobie od razu wszystkie grzyby na różnych innych blaszkach, rozstawiam je gdzie się da się i czekają na swoją kolej do suszenia. Gdy mam ich bardzo dużo (tak miałam właśnie

Smaczne Zdrowe
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 7

Bardzo prosty w przygotowaniu, tradycyjny sos grzybowy ze świeżych grzybów. To łatwy i sprawdzony przepis na pyszny domowy sos śmietanowy z grzybami leśnymi, który przygotujesz w nie więcej niż 30 minut! Idealny jako dodatek do makaronu, kopytek, gołąbków, krokietów, a także wieprzowiny i wołowiny oraz oczywiście do domowych placków ziemniaczanych. Zobacz koniecznie jak zrobić doskonały, domowy sos grzybowy. Nasz przepis(...)kremowy sos grzybowy ze świeżych grzybów nie zawiera mąki, ani innych dodatków zagęszczających. Ważne jest, aby zawsze używać grzybów świeżych. Najlepiej przyrządzić go z grzybów zebranych tego samego dnia. Jeśli już musimy je przechować do następnego dnia, powinniśmy grzyby obrać, aby wykluczyć egzemplarze z niechcianym białkiem Następnie przełożyć najlepiej do zamykanego, szklanego naczynia i wstawić do lodówki. Nigdy

Kuchnia Na Wypasie
Makaron z grzybami i szpinakiem 20

Makaron z grzybami i szpinakiem to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Możecie go przygotować nawet, kiedy nie macie dużo czasu – wystarczy niecałe 30 minut i gotowe! Makaron z grzybami i szpinakiem – szybki obiad bez mięsa Jestem mięsożercą. I to nie skrytym, choć wiem, że znacznie lepiej jest ostatnio widziane przejście na wegetariańską stronę mocy. Podjęłam nawet dwie(...)interesują mnie dania wegeteriańskie. Obiad bez mięsa pojawia się na moim stole średnio 3 razy w tygodniu. Jednym z ulubionych pomysłów na taki obiad jest właśnie makaron z grzybami i szpinakiem. Jest tak pyszny, że mogłabym go jeść nawet codziennie! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Jakie grzyby wybrać? Żeby przygotować najbardziej aromatyczny makaron z grzybami i szpinakiem warto zainwestować

Na-talerzu.pl
Pasztet z kurczaka z grzybami 127

przed Świętami podzielę się z Wami tym przepisem na pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami. Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.Na blogu możecie też znaleźć przepisy na pasztet z królika czy pasztet ze śliwką, a dla osób, które(...)solić…)1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejolej do smażenia1. Dzień wcześniej grzyby namoczyć w zimnej wodzie grzyby. Zostawić na noc, najlepiej obciążając naczynie z grzybami- w sporej ilości wody -talerzykiem tak, aby grzyby w całości były zanurzone w wodzie. Następnego dnia przelać grzyby z wodą, w której się moczyły do rondelka i gotować około 40-50 minut

UgotujmyTo.pl
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 76

przygotowujecie risotto z grzybami, z pomidorami czy alla milanese są one niezmienne. Wiedza ta pozwala mi ponadto komponować własne wersje risotto.  Jak przygotować idealne risotto? Przygotowując risotto trzymajcie się poniższych kroków (koniecznie w takiej kolejności): Baza smakowa.  Bazą smakową risotto są twardsze składniki o intensywnym smaku, takie jak cebula, por, koper włoski, suszone grzyby, twardolistne zioła. Kroimy(...)waga bez skóry i pestek) - wykorzystałam połowę dyni, która została mi po robieniu tażinu sól morka oliwa Przygotowanie: Jeżeli używasz suszonych grzybów, zalej je w miseczce 1 szklanką wrzątku i zostaw na 2-3 godziny. Następnie wyjmij grzyby z wody i przesiekaj. Nie wylewaj wody spod grzybów , tylko dodaj ją do Twojego bulionu. Jeżeli używasz świeżych grzybów - oczyść

Chilli Czosnek i Oliwa