grzyby - 13102 przepisów (strona:10/874)

Makaron z grzybami i manchego 33

lubi makaron z grzybami, ręka w górę. Uwielbiam grzyby i makaron . Jak dla mnie to idealne połączenie. Osobiście wolę leśne grzyby z makaronem, więc dzisiaj wykorzystałam zamrożone pieprzniki , które tak namiętnie zbierałam podczas ostatniej jesieni. Oczywiście do tego dania można wykorzystać dowolne grzyby. Polecam jednak zamienić tradycyjne białe pieczarki na shiitaki czy kasztanowe pieczarki, które są ogólnie(...)dostępne w większych sklepach i przypominają leśne grzyby…Chyba, że tak jak ja macie zamrożone grzyby z lasu. Nie znam osoby, która nie lubi makaronu i dań makaronowych. Na pewno są takie. Bardzo lubię makaron ale ostatnio jadam tylko makaron bez mąki . Jest to świetny makaron na jajkach, który praktycznie smakuje jak pszenny makaron, choć

codojedzenia
Grzyby w zalewie octowo-miodowej 69

Grzyby w zalewie octowo-miodowej Świeże grzybki leśne marynowane w zalewie octowej z dodatkiem miodu. Bardzo smaczna i aromatyczna przekąska. Tak przyrządzone grzybki możemy podać do tataru, pasztetu, wędlin, a także jako dodatek do sosu tatarskiego. Do marynowania najlepiej nadają się mniejsze, twarde i jędrne okazy podgrzybków, borowików, kozaków i maślaków.     Składniki: ok 2 kg grzybów(...)łyżeczki soli 6 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 4 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy       *** Wybieramy mniejsze, twarde i jędrne okazy podgrzybków, borowików, kozaków i maślaków. Grzyby dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Większe grzybki kroimy na kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem, wrzucamy grzyby i obgotowujemy przez około 5 minut *** *** Następnie grzyby

Blog z Apetytem
Grzyby na Wigilię w różnej postaci 70

Wigilii pojawić mogą się między innymi w zupie. Przyrządzimy ją z pomocą: 50 g suszonych grzybów (na przykład prawdziwków lub podgrzybków) 150 g śmietany 18% 1 łyżki mleka 1 cebuli 1 marchewki 1/3 selera 1 kulki ziela angielskiego Soli Pieprzu Suszone grzyby kroimy na małe kawałki, wrzucamy do 2 litrów wody i wstawiamy na niewielki ogień. Warzywa kroimy(...)łyżki śmietany 2 żółtka 1 jajko Sól Farsz przyrządzimy natomiast z: 40 dag kiszonej kapusty 8 dag suszonych grzybów (świetnymi grzybami na Wigilię będą borowiki i kozaki) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Bułka tarta Sól Pieprz Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno płuczemy. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku

codojedzenia
Grzyby po cygańsku 92

Pasteryzujemy oko\u0142o 20 min."]} Przepis od mojego Ojca pasjonata grzybów wszelakich, a że w tym roku jest tego tyle w lasach to i form przyrządzania powstaje co chwile nowych kilka. Mama już na nie patrzeć nie może, Tata się cieszy, że tyle zebrał - jednym słowem grzybowe szaleństwo. Grzyby po cygańsku to fajna alternatywa dla zwykłych marynowanych. Najlepiej nadają(...)porcji 8 słoiczków po 600 ml Składniki 3 kg świeżych grzybów leśnych 10 cebul średniej wielkości 1,5 szklanki oleju 3 łyżeczki soli 4-5 łyżek cukru 9 liści laurowych 9 ziaren ziela angielskiego 1.5 szklanki wody przegotowanej 1.5 szklanki octu 5% 400 ml przecieru pomidorowego Sposób przygotowania Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy i odcedzamy Cebulę kroimy w półksiężyce i obsmażamy

Kosą po patelni
Grzyby marynowane 71

image":"http:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/grzyby-marynowane.jpg","recipeIngredient":["1 kg grzyb\u00f3w\r","2 szklanki wody\r","1\/4 szklanki octu 10%\r","2 \u0142y\u017cki cukru\r","2 \u0142y\u017cki soli\r","8 ziarenek ziela angielskiego\r","8 ziarenek pieprzu\r","3 listki laurowe"],"name":"Grzyby marynowane","cookTime":"PT20M","prepTime":"PT30M","totalTime":"PT40M","author":"Kos\u0105(...)gotowania 20 minut/y Czas całkowity 40 minut/y Wielkość porcji 4-5 słoiczków Składniki 1 kg grzybów 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 10% 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 8 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 3 listki laurowe Sposób przygotowania Umyte i oczyszczone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki jeśli są duże. wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy

Kosą po patelni
Jak suszyć grzyby? Suszone grzyby w piekarniku 78

zupy grzybowej. Poniżej pokaże Wam jak zawsze suszę grzyby w piekarniku. Moja Mama suszy je w specjalnej suszarce do grzybów, ja jej nie mam, ale piekarnik sprawdza się równie dobrze jak suszarka. KROK 1: Najpierw przejrzyj dokładnie grzyby, oczyść je delikatnie szczoteczką z różnych leśnych rzeczy lub lekko wilgotną ściereczką. Nie myj w wodzie. Z grzybów odcinamy(...)kroję je w podłużne plastry, łatwiej dzięki temu mieszczą się w słoikach i szybciej się suszą. Trzonki grzybów można kroić w plasterki, są one mniej aromatyczne, bardziej łykowate, dlatego można je wykorzystywać na domowe suszenie.  KROK 2: Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury

Zasmakuj Kuchni
Postna kapusta z grzybami 148

Kapusta z grzybami to potrawa, bez której Boże Narodzenie nie istnieje. Ja nie znam domu, gdzie nie podaje się jej podczas wigilijnej kolacji. każda gospodyni ma swoje sposoby, aby była pyszna i pachnąca świętami. Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż(...)większość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem udusić razem z cebulką. Spróbujcie mojego sposobu, a na pewno zauważycie różnicę :)Składniki:ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty,3 garście suszonych grzybów,1 większa cebula,3 średnie liście laurowe,1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,1 łyżeczka cukru,sól, świeżo mielony pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej kilka godzin, najlepiej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwica w rozmarynie z grzybami leśnymi 207

oliwek1 łyżeczka rozmarynusól, pieprzWykonanie:Płuczemy grzyby leśne-  obgotowujemy w garnku, by nie było " szlamu" . Za ostanim razem nie wylewamy już wody z grzybów- ale gotujemy je około 5-10 min. Odcedzamy grzyby z wody- ale wodę po grzybach pozostawiamy do sosu.Polędwice oczyszczamy z włókien. Kroimy na " kotlety" około 1 cm grubości. Lekko tłuczemy je tłuczkiem(...)oliwą obsmażamy polędwiczki z obu stron- 2-3 min na stronę i odkładamy na talerz. Zawartość pateni przelewamy do garnka i smażymy na tym samym tłuszczu poszatkowaną cebulę. Grzyby kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do cebuli. Wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do garnka. Solimy i dodajemy pieprzu. Dolewamy wywar z grzybów i polędwiczki. Dusimy

Smaki Edyty
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 211

oleju sezamowego, 2 cebulek dymek wraz ze szczypiorem, 1 limonki,, 5 łyżeczek wiórek kokosowych, oliwy, soli, 100 ml mocno schłodzonej wody gazowanej. Przygotowanie dania rozpocząłem od odpowiedniego przygotowania grzybów shitake. Grzyby te są sprzedawane w Polsce jedynie w wersji suszonej (przynajmniej nigdy nie udało mi się spotkać świeżych), są dość twarde i wymagają długotrwałego namaczania, aby zrobiły się miękkie(...)Grzyby wieczorem poprzedniego dnia przed przygotowaniem potrawy zalałem ciepłą wodą i pozostawiłem na noc do namoczenia.  Po namoczeniu pokroiłem je w dość spore nieregularne kawałki - duże grzyby na około 8 części - małe na ćwiartki.  Makaron mie zalałem wrzątkiem i pozostawiłem na 4 minuty, następnie odcedziłem na durszlaku i dokładnie przepłukałem zimną wodą z kranu w celu

Wyprawy kulinarne
Grzyby gatunkami. Kubek prążkowany - kubecznik prążkowany 83

Kubek prążkowany Cyathus striatus - mały, niepozorny grzybek w kształcie malutkich kubeczków. Niejadalny, ale przyznacie, że ma bardzo ciekawą formę. Mnie kojarzy się z malutkimi muszelkami a

Smaczna Pyza
Grzyby. Kurczak. Obiad. Udka faszerowane kurkami, pieczone z ziemniakami i marchewką 224

Taki nadziane udka je się wygodniej kiedy nie mają kości więc warto poświęcić kilka minut więcej na przygotowania i wytrybować ja. Mięso kurczaka z chrupiącą skórką

Smaczna Pyza
Pikantne grzyby z papryką 32

Lekko pikantne grzyby z papryką według przepisu Taty Michaliny. Miałam okazję jeść zeszłoroczne, bardzo mi smakowały. To naprawdę moje smaki . Niby klasyczne, lekko kwaśne grzyby w occie, a jednak nie do końca. Robiłam już grzyby z miodem , takie tylko z octem. Teraz zdobyłam przepis i postanowiłam zrobić wersję pikantniejszą. Wszyscy gromadzimy przetwory, warzywa i owoce, a teraz(...)inwazja na las i grzyby. Nie lubię monotematycznych rzeczy, a więc i grzyby staram się też robić na wiele sposobów. Obowiązkowo grzyby mrożone, zimą zupa grzybowa , sos smakują podwójnie dobrze. Zamiast lato w mieście, miejmy lato w lesie. Tylko pamiętajmy, jesteśmy tam gośćmi. A jak na gościa przystało, nie zachowujmy się jak św....e. Zapraszam na przepis

Dieta moja pasja
Sól grzybowa 25

spróbowania czegoś nowego - ilu ludzi tyle motywacji :) Sól grzybowa to przyprawa , którą warto mieć w kuchennej szafce. Wzbogaca smak i aromat potraw. Dzięki połączeniu soli i startych na pył grzybów możemy ograniczyć ilość soli dodawanej do posiłków. Ja dodaję jej chętnie do sosów, gulaszu oraz zup - świetnie działa z wołowiną i wszelkimi warzywami. Słony i "piąty" smak Grzyby wprowadzają(...)gorzkim - piąty smak jest odczuciem smakowitości, często kojarzonej ze smakiem bulionowym lub mięsnym. Smak umami wzmacnia odczuwanie smaku słonego i słodkiego. Sól grzybowa w kuchni - ma sens. Wartości odżywcze grzybów Grzyby są wartościowym źródłem białka, które stanowi ok. 50% ich suchej masy. Są również dobrym źródłem potasu, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy. Dodatkowo cechuje je wysoka zawartość błonnika

Gary Bez dna
Kotlety jajeczno grzybowe i recenzja książki Polowanie na grzyby- Zofii Leszczyńskiej Niziołek. 36

Dziś mam gratkę  dla grzybiarzy. Szczerze mówiąc wielkim ekspertem od grzybów nie jestem, zbieram tylko te gatunki które znam, ale niebawem to się zmieni. Dzięki nowej książce Polowanie na grzyby Zofii Leszczyńskiej - Niziołek moja wiedza znac znie się poprawi. To taka książka inna niż wszystkie. Zazwyczaj na pólkach księgarń możemy kupić atlasy grzybów, a w nich zdjęcie(...)ubrać, co ze sobą zabrać a także jak się poruszać po lesie aby się nie zgubić.  W dalszej części dowiemy się co możemy zrobić z zebranymi grzybami. Większość z nas grzyby po oczyszczeniu suszy ale można je przecież zamrozić, zamarynować, ugotować, usmażyć a nawet ukisić. Każda z tych czynności jest dokładnie opisana z podpowiedziami jak to fachowo

Radość kipiąca uśmiechem.
Tagliatelle z grzybami 89

Dzisiaj \u015awiatowy Dzie\u0144 Makaronu, to chyba wypada to uczci\u0107 daniem z jego wykorzystaniem. Tagliatelle z grzybami \u015bwietnie si\u0119 do tego nadaje. Aromatyczne danie i zawsze jakie\u015b urozmaicenie od spaghetti czy makaronu z serem. Ale powa\u017cnie - tymianek, grzyby w \u015bwietnym sosie \u015bmietanowym w po\u0142\u0105czeniu z grubszym wyra\u017anym w smaku makaronem(...)posypujemy tartym serem."]} Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu, to chyba wypada to uczcić daniem z jego wykorzystaniem. Tagliatelle z grzybami świetnie się do tego nadaje. Aromatyczne danie i zawsze jakieś urozmaicenie od spaghetti czy makaronu z serem. Ale poważnie - tymianek, grzyby w świetnym sosie śmietanowym w połączeniu z grubszym wyraźnym w smaku makaronem to coś co powinno zagościć na Waszym

Kosą po patelni
Pasztet z grzybami 78

u0142y\u017ceczki posiekanych drobno orzech\u00f3w w\u0142oskich\r","s\u00f3l. pieprz"],"name":"Pasztet z grzybami","cookTime":"PT1H20M","prepTime":"PT40M","totalTime":"PT2H","author":"Kos\u0105 po patelni","recipeInstructions":["S\u0142onin\u0119, cebulk\u0119 i czosnek kroimy w kostk\u0119, grzyby na kawa\u0142ki.\r","W woku lub garnku z grubym dnem sma\u017cymy s\u0142onin\u0119, dodajemy cebulk\u0119(...)temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia."]} Lubicie pasztet? A co powiecie na taki pełen po brzegi, pysznych grzybów? Dla mnie bomba. Idealny na zimno do chleba z ogóreczkiem. Już Wam ślinka cieknie? Nie dziwię się. No to na co czekacie, póki są grzyby to zakasać rękawy i do roboty. Nie jest wcale z tym dużo pracy a efekt, nieziemski

Kosą po patelni
Kaszotto z grzybami 65

u017co zmielony pieprz\r","kilka li\u015bci sa\u0142aty\r","\u015bwie\u017cy koperek\r","\u017c\u00f3\u0142ty ser do posypania"],"name":"Kaszotto z grzybami","cookTime":"PT30M","prepTime":"PT15M","totalTime":"PT45M","author":"Kos\u0105 po patelni","recipeInstructions":["Grzyby czy\u015bcimy i kroimy w grubsze paski. \r","W woku lub na g\u0142\u0119bokiej patelni rozgrzewamy oliw\u0119, wk\u0142adamy grzyby(...)minut/y Wielkość porcji 4 osoby Składniki 750 g świeżych mieszanych grzybów 250 g kaszy bulgur 500 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina wytrawnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony pieprz kilka liści sałaty świeży koperek żółty ser do posypania Sposób przygotowania Grzyby czyścimy i kroimy w grubsze paski. W woku lub na głębokiej

Kosą po patelni
Boczniaki sauté i gremolata – jak smażyć grzyby żeby nie puszczały wody? 117

trzonki, drugą na kapelusze. Trzonki kroimy wzdłuż na 2-3 równe części, kapelusze wzdłuż blaszek na centymetrowe paski. Do smażenia grzybów wybieramy jak największą patelnię (moja ma 30cm średnicy) o grubym dnie – kluczowe jest to, żeby grzyby smażyć partiami i żeby nie było ich za dużo na patelni – mają się od razu zamknąć, od razu zacząć smażyć – nie mogą(...)równe porcje. Powtarzamy smażenie, odcedzane z tłuszczu, zlewanie masła z patelni i czyszczenie jej papierem trzykrotnie, smażąc po kolei każdą porcję kapeluszy. Gdy ostatnia partia grzybów na patelni już dochodzi, przekładamy do niej grzyby usmażone wcześniej i wlewamy wykorzystane już do smażenia rozpuszczone masło, bez przesmażonego ciemnego osadu, który zostanie na dnie w miseczce. Wsypujemy ‘vegetę’ (wybaczcie – nie używam

Karo in the Kitchen
Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? 103

mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi się także, gdy mamy pod ręką tylko grzyby suszone, ale musimy wtedy pamiętać(...)kroku jak w opisie, a sos grzybowy wyjdzie Wam idealny! Składniki ½ kg świeżych grzybów (np. podgrzybków) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 100 ml śmietanki kremowej 30% sól i świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalnie płaska łyżeczka mąki posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyszczamy ze ściółki, płuczemy szybko na durszlaku pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowane boczniaki. Grzanki z boczniakami, serkiem i podsuszaną wędliną 88

postawić w chłodne miejsce w domu, piwnicy, garażu lub do cienia pod drzewem w ogrodzie, a własnoręcznie wyhodowanymi grzybami będziecie się cieszyć przez długi czas. Boczniaków przed obróbką cieplną nie myjemy. Nie ma na nich piasku ani ziemi, grzyby hodowane są na słomie lub na specjalnie zaszczepionych grzybnią drewnianych podkładach. Kładziemy grzyby po kolei na desce, kapeluszem(...)dołu, i ścinamy tylko ich grube trzonki. Większe grzyby rozcinamy na pół, mniejsze można zostawić w całości.   Pietruszkę i czosnek bardzo, bardzo drobno siekamy, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny lub octem. Można również te składniki zblendować razem, stworzą gęsty sos. Rozgrzewamy patelnię grillową, bez tłuszczu. Wszystkie grzyby smarujemy po jednej stronie zieloną czosnkową oliwą, solimy

Karo in the Kitchen
Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 64

kurek, które też przez te susze tanie nie są. Żeby nie zbankrutować na tym leśnym złocie – pomieszałam kurki z boczniakami. Wyszło pysznie. Pieczarki to dla mnie nie grzyby. Grzyby mają być z lasu, mają obłędnie pachnieć, każdy ma smakować trochę inaczej. A pieczarka to pieczarka, rośnie na słomie, powtarzalna jak clone stamp Photoshopa, każda idealna, okrągła, a smakuje(...)hodować, kupując (np. na Allegro) gotowe baloty przerośnięte grzybnią. Wystarczy je tylko podlewać i postawić w chłodne miejsce w domu, piwnicy lub cieniste w ogrodzie, a grzybami możecie cieszyć się przez długi czas. Grzyby szybko myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie lub oczyszczamy je pędzlem (wolę drugą opcję, bo grzyby szybko nasiąkają wodą i rozrzedza się

Karo in the Kitchen
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 257

przez to smakują jeszcze bardziej…;)! Dzisiaj przedstawiam przepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. Mięso ugotowałam przy okazji przygotowania wywaru na zupę. Ponieważ się spieszyłam to resztę farszu zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane mięso. Jak wszystko się podsmażyło to lekko to zmiksowałam, bo nie lubię(...)mięsem, kapustą i grzybamiSkładniki:ok. 500g mięsa ugotowanego (u mnie łopatka)2 cebule1/2 kg kapusty kiszonejgarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranekolej rzepakowyCiasto (na 80 pierogów)600 g mąki pszennejszczypta soli400 ml gorącej wody60 g masła1. Dzień wcześniej opłukać i namoczyć w zimnej wodzie grzyby i zostawić je na całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie aż zrobią się

UgotujmyTo.pl
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 154

minut + moczenie grzybów 4 godzinySkładnikiFarsz:½ szklanki kaszy gryczanej1 szklanka gorącej wody (ew. woda  z namoczonych grzybów)½ łyżeczki soli2 cebule2 łyżki oleju70 g suszonych grzybówsól do smakupieprzCiasto500 g maki pszennej2 łyżki olejuok. ½ szklanki mlekaok. ½ szklanki gorącej wody½ łyżeczki soliWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy(...)drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli  gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Jeśli już odcedziliśmy wodę z grzybów możemy jej użyć do ugotowania kaszy. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kaszę. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z Kapustą i Grzybami 102

nieduże cebulęmasło do smażeniasól pieprzciasto:600 g mąkiponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)Grzyby(...)samej wodzie co się moczyły przez ok. godzinę.Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić) - dodajemy je do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę).Z mąki, wody, oleju oraz soli

Słodka Strona
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 99

Pojechałyśmy na grzyby, a po nich ani śladu, więc... sięgnęłyśmy po grzyby suszone i zatęskniłyśmy za świętami. Pachnące susze wprowadziły nas na tyle, w świąteczny nastrój, że postanowiłyśmy się ogrzać, po nieudanym grzybobraniu, za pomocą iście świątecznej zupy. Na stół wjechała więc, zupa kwas, inaczej znana jako kwaśnica. Cudowny, aromatyczny, rozgrzewający specyfik bazujący (jak sama nazwa wskazuje(...)kiszonej kapuście i suszonych grzybach. Magia świąt bez niej w talerzu, wiele by straciła. Magia jesiennego wieczoru również. I choć już teraz rozkoszujemy się jej zapachem i nieziemskim smakiem, to nie możemy się doczekać, gdy przed Wigilią znów zajmiemy się przygotowywaniem tego dania. Jest tak pyszna, że zapewniamy Was - gdy raz zjecie (ale taką na prawdę dobrze zrobioną - z sercem

Wypisz Wymaluj
Grzyby suszone 88

Te skarby pochodzą z tegorocznego grzybobrania :)  Część grzybków została zamarynowana w occie , a nadmiar wysuszyłam.  Zostaną przechowane w szczelnych słojach, dołożę je do bigosu

Proste Potrawy