grzyby - 13102 przepisów (strona:8/874)

Kapusta z grochem i grzybami 157

grochem i grzybami...Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta.Dodatek grochu i suszonych grzybów.Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:1 kg kiszonej kapusty;50 g suszonych grzybów;2 cebule;200 g grochu łuskanego;125 ml oleju w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli;1 łyżeczka cukru;1 liść laurowy;5 ziaren ziela angielskiego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Groch(...)gotowania grzybów zostwaić) i pokroić. Kapustę przepłukać (jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy kapusty płukać), odcisnąć, pokroić, zalać wywarem z gotowania grzybów, dodać cukier, liść laurowy, ziele angielskie, ugotowane grzyby i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do miękkości. W razie potrzeby dodać wody.Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na rozgrzanym

Gospodyni Miejska
Pizze z grzybami. Polecane rodzaje 14

Grzyby są składnikiem, który nadaje niesamowitego aromatu każdej potrawie, do jakiej się je dodaje. Ich smak doceniony został również w popularnym daniu, jakim jest pizza. Zastanawiasz się, jakie grzyby sprawdzą się idealnie w tym przypadku? Tak naprawdę — niemal każde, chociaż najpopularniejszymi są zdecydowanie pieczarki, które pojawiają się w różnych wariantach. Odkryj, jakie rodzaje pizzy z grzybami są najpopularniejsze(...)który nieodłącznie kojarzy się z pizzą, są pieczarki.  Pojawiają się one w zdecydowanej większości wariantów, dostępnych w niemal każdej pizzerii. Są to jedne z najłatwiej dostępnych grzybów. Można kupić je praktycznie w każdym markecie, niezależnie od sezonu. Co więcej, dobrze smakują o każdej porze roku. –  Wybierając pieczarki, warto zwrócić szczególną uwagę na jedną z ich odmian

jakszef.pl
Jak długo gotować grzyby przed zamrożeniem 38

długo gotować grzyby przed zamrożeniem: Jak długo gotować grzyby przed zamrożeniem, czyli najlepsze porady, aby zachować świeżość grzybów na dłużej. Smakiem leśnych grzybów możemy cieszyć się dużo dłużej niż tylko podczas sezonu grzybowego. Oprócz marynowania czy suszenia możemy je zamrozić. Jednak nie możemy ich zamrozić, zaraz po ich zebraniu. Musimy poddać je specjalnej obróbce, czyli wcześniej ugotować. Mrożenie(...)grzybów to najlepsza metoda na zachowanie ich pełnego smaku. Do mrożenia nadają się praktycznie wszystkie rodzaje grzybów. Najczęściej mrozimy kozaki, podgrzybki, prawdziwki, kurki, gąski, rydze czy kanie. Wszystkie grzyby, które chcemy zamrozić muszą być jednak świeże oraz młode. Wcześniej obowiązkowo musimy sprawdzić czy żaden grzyb do mrożenia nie jest robaczywy. Takie oczywiście należy od razu wyrzucić. Jak długo gotować

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rolada z ciasta francuskiego z grzybami 123

u017cka bu\u0142ki tartej\r","1\/4 \u0142y\u017ceczki suszonego tymianku\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Rolada z ciasta francuskiego z grzybami","cookTime":"PT1H10M","prepTime":"PT20M","totalTime":"PT1H30M","author":"Kos\u0105 po patelni","recipeInstructions":["Myjemy i oczyszczamy grzyby. Grzyby, boczek, cebul\u0119 i papryk\u0119 drobno kroimy. Na rozgrzanym t\u0142uszczu sma\u017cymy cebul\u0119 z boczkiem, dodajemy(...)minut w temperaturze 180 stopni."]} Pyszna rolada z ciasta francuskiego z grzybami i boczkiem. Z papryką, czosnkiem i tymiankiem tworzy idealną całość. Delikatne ciasto, lekko chrupiące i miękki aromatyczny farsz. Niestety całość już taka lekka nie jest. Ale warto. Myślę że można spokojnie też zastąpić grzyby leśne pieczarkami. Drukuj Rolada z ciasta francuskiego z grzybami Czas przygotowania 20 minut/y

Kosą po patelni
Udziec indyka z grzybami 66

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Doskona\u0142y w smaku udziec z indyka nafaszerowany po brzegi pysznymi grzybami. Takie dania to ja lubi\u0119. Papryka, cebula, grzyby,czosnek razem tworz\u0105 idealn\u0105 ca\u0142o\u015b\u0107. Podajemy na ciep\u0142o, kroj\u0105c w grube plastry. Je\u015bli nie mamy akurat filetowanego mi\u0119sa mo\u017cna spokojnie kupi\u0107(...)oliw\u0105. Pieczemy w piekarniku 1 godzin\u0119 i 20 minut w temperaturze 180 stopni. "]} Doskonały w smaku udziec z indyka nafaszerowany po brzegi pysznymi grzybami. Takie dania to ja lubię. Papryka, cebula, grzyby,czosnek razem tworzą idealną całość. Podajemy na ciepło, krojąc w grube plastry. Jeśli nie mamy akurat filetowanego mięsa można spokojnie kupić cały kawałek z kością

Kosą po patelni
Risotto z grzybami leśnymi. Danie jednogarnkowe. Smaczne, zdrowe, sezonowe, wegetariańskie. 105

dodatki do innych potraw. Grzyby dostarczają witamin A, B1, B2 oraz niewielką ilość witaminy C. W grzybach znajduje się też białko, obniżają one poziom cholesterolu we krwi, niwelują objawy zmęczenia mięśni, stawów.  Tak więc korzystajmy z darów natury i zbierajmy grzyby, wszak nasze lasy obfitują w nie, a teraz jest doskonała pora na ich zbiory. Risotto(...)bulionowej ) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła olej rzepakowy tłoczony na zimno sól pieprz świeżo mielony 2 łyżki sproszkowanych suszonych grzybów (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku) pęczek posiekanej zielonej natki pietruszki   Przygotowanie: Oczyszczone grzyby leśne kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy grzyby. Smażymy do tej pory, aż będą rumiane. Cebule obieramy

Naturalna Kuchnia
Kapusta kiszona z grzybami z szybkowaru 120

wyjątkowa w smaku? Najpierw gotuje się ją razem z suszonymi grzybami, potem zaś serwuje obłożoną grzybami obsmażonymi na maśle - przechodzą one wtedy wspaniałym aromatem masła i idealnie komponują się z kwaskowatą i delikatnie grzybową kapustą. W trakcie przygotowywania podziel grzyby suszone na dwie części. Jedna część będzie gotowana z kapustą, druga zaś, ugotowana i zarumieniona(...)grzyby z szybkowaru Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Kapusta kiszona z grzybami Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 3 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki suszone grzyby do obłożenia kapusty, parę garści lub wedle uznania suszone grzyby do gotowania z kapustą, garść

Szybko Szybkowar
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 341

sól pieprzCiasto:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g masła2 żółtkacałe jajko łyżeczka cukru25 g drożdżypół łyżeczki solijajko + odrobina mlekakminek lub czarnuszkaDrożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości(...)się moczyły (ok. godzinę).Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone grzyby dodajemy do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy

Słodka Strona
Makaron. Grzyby. Jesień. Pappardelle z dynią i smażonymi rydzami 84

już chyba ostatnie rydze w tym sezonie. Nie bardzo mam do nich dostęp w "swoich" lasach a kupować grzybów nie będę. Nie bo nie - albo sama zbiorę albo nie jem. Ale czasami dobrze ludzie zbiorą i można zahandlować wymieniając się na jakiś dżem czy ogórki z własnej spiżarni. To co innego, prawda ? Koniecznie zobacz przepis na Makaron

Smaczna Pyza
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 220

kminku, ziela angielskiego, lubczyku. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania grzybów, które zamoczyłem w zimnej wodzie o ustawiłem na gazie celem zagotowania. Po zagotowaniu grzybów gotowałem wywar przez około 20 minut na wolnym ogniu, po czym wyłowiłem grzyby i odłożyłem je do miseczki, wywar zdjąłem z ognia i pozostawiłem w garnku.  Następnie przeszedłem do przygotowania kapusty, co jest dość(...)kiszonej kapusty kilkukrotnie przepłukałem zimną wodą, odsączyłem i odłożyłem na bok. 2 marchewki starłem na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Grzyby również pokroiłem na paski o grubości około 0,5 cm. Na dużej, głębokiej patelni (można użyć dużego garna o grubym dnie) rozgrzałem około 2 łyżek oliwy i dodałem posiekaną

Wyprawy kulinarne
Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą 124

Galaretek kolczasty to ciekawy grzyb - już go Wam pokazywałam a opis gatunku znajdziecie w atlasie . To, że można go jeść na surowo wiedzą nawet dzieci moich grzybniętych przyjaciół . Podczas grzybobrania jeśli mają ochotę na żelki to zrywają sobie kilka małych galaretków i zjadają ot tak, prosto z pieńka. Mnie w takiej postaci nie smakują bo właściwie nie mają smaku. Postanowiłam

Smaczna Pyza
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 107

kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) !!! Polecam takie przygotować do wigilijnego barszczu. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju rzepakowego 1 żółtko kminek do posypania PRZYGOTOWANIE: Farsz można przygotować z tego przepisu: 1/2 kg- kapusta kiszona garść – suszone grzyby liście(...)sprawdzonego źródła więc nie jest za kwaśna, jeśli jednak jest płuczemy ją kilka razy.Następnie kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą kapustę, najlepiej wodą z moczenia grzybów i zagotowujemy. Dodajemy posiekane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie nie solimy, gdyż kapusta ma słony smak. Całość gotujemy do miękkości kapusty i grzybów, powinien też odparować nadmiar płynu. Masło klarowane rozgrzewamy na patelni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzyby gatunkami. Siatkolist / Siatkoblaszek maczugowaty 99

Siatkoblaszek maczugowaty Gomphus clavatus , nazywany wcześniej siatkolistem, to grzyb jadalny o pięknym liliowym kolorze kiedy jest młody. Jednak w Polsce znajduje się pod ścisłą ochroną gatunkową ponieważ jest gatunkiem wymierającym. Natrafiając na niego nie powinniśmy zbierać ani niszczyć owocników. Chronić należy także miejsca występowania takich rzadkości żeby w przyszłości rozmnażały się w spokoju. Co powinien zabrać ze sobą do lasu

Smaczna Pyza
Grzyby. Z piekarnika. Cukinia zapiekana, faszerowana kurczakiem i kurkami 156

nadaje się do faszerowania . Do pękatego brzuszka dostała trochę kurczaka i kurek otulonych kremowym, serowym sosem. Odwdzięczyła się pysznym smakiem bo jest delikatnym, wdzięcznym warzywem, które dobrze harmonizuje z grzybami i aromatycznymi przyprawami. Nawet Żarłoczek, który za nią nie przepada zjadł chętnie i bez narzekania :) Masz kurki i nie wiesz co z nich przygotować ? Może moje przepisy na dania

Smaczna Pyza
Grzyby. Do smarowania. Pasta grzybowa z kurek i moreli 142

Pasta z grzybów to ciekawy dodatek do pieczywa czy mięs. Można podawać ją na grzankach czy krakersach jako przekąskę, ale świetnie będzie smakowała z soczystym stekiem. Pasta kurkowa pachnie lasem a w smaku jest mocno grzybowa, słodko-pikantna i pyszna. Można przygotować pastę grzybową z innych gatunków - radziłabym jednak nie mieszać różnych bo np. borowiki i kurki mają zupełnie inny

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania