grzyby - 13102 przepisów (strona:2/874)

Grzyby w oleju do słoików z cebulką 21

GRZYBY W OLEJU DO SŁOIKÓW Z CEBULKĄ Co zrobić, gdy zamrażalnik już pełen mrożonych grzybów, a na świeże chwilowo przeszła nam też ochota? A tu jeszcze Pan Tadeusz z synami przywiózł z lasu kolejną przyczepkę maślaków i podgrzybków? Dla wszystkich tych „szczęśliwych” kobiet mamy propozycję na nasze grzyby w oleju do słoików z cebulką. Do przygotowania(...)tych przetworów potrzebne będą oprócz grzybów tylko olej i cebula oraz sól i pieprz do smaku. Grzyby możemy podzielić na gatunki i każdy z nich dusić i pasteryzować oddzielnie, lub pomieszać razem. To kwestia gustu i każdego indywidualnych upodobań. Należy pamiętać, że w ten sposób przygotowane grzyby powinno się trzy razy pasteryzować w odstępach 24 godzinnych

Kuchnia Na Wypasie
To musisz wiedzieć - 7 zasad mrożenia grzybów 694

mrozić grzyby, aby na wigilijnym stole smakowały jak świeżo przyniesione z lasu? Jakie są 2 największe błędy w ich obróbce? Kiedy i dlaczego grzyby najwięcej tracą na swych walorach? Na te i kilka innych pytań postaram się odpowiedzieć. Aby każdy miłośnik eko produktu mógł się jak najdłużej cieszyć tym pysznym smakiem i cudownym aromatem. Mój dom w sezonie(...)zawsze pachniał grzybami. Suszone, marynowane czy pyszny sos to klasyka.  Każdy zna grono fachowców znających się na grzybach ''najlepiej na świecie''. Pamiętajmy jednak, że rutyna jest zabójcza. Chwila zapomnienia i możemy zapłacić najwyższą cenę. Pokora względem natury, nigdy o niej nie zapominajmy.   1. Do mrożenia nadają się wszystkie jadalne grzyby. Tylko kurki i rydze należy wcześniej obgotować

Dieta moja pasja
Grzyby duszone w piekarniku 87

problem to czyszczenie grzybów, ale być może tylko ja nie lubię tego robić. Może dlatego, że sama grzybów nie zbieram, kupuję na rynku, i bywa tak, że te kupione,  nie do końca są takie jakie być powinny. Ale tak duszone grzyby są pyszne, więc warto się trochę pomęczyć.składniki1 kg podgrzybków1/2 kg prawdziwków2 cebule2 ząbki czosnku200 g śmietany(...)Cebulę pokroić w piórka. W dużym garnku, najlepiej takim który możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła. Dodać pokrojony drobno czosnek, wrzucić grzyby, posolić popieprzyć, dusić parę minut pod przykryciem, aż grzyby lekko puszczą sok. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba

Stare Gary
GRZYBY W SOSIE JOGURTOWYM PODANE Z KASZĄ JAGLANĄ 112

dodatek do obiadu ale jeszcze nigdy nie była dodatkiem do dań z grzybów. Wyszło tak w sumie przypadkiem, a okazało się iż jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem bo po grzybobraniu i szybkim przygotowywaniu obiadu z darów lasu jakoś tak nie chciało się nikomu gotować makaronu. Zazwyczaj grzyby jadamy właśnie z makaronem, rzadziej z ziemniakami (choć też bywają). Ale jeszcze(...)śmietany powrócę bo jogurt sprawdził się super a zawsze to dużo mniej kalorii, śmietana 18% a jogurt tylko ok.3% tłuszczu. I jeszcze taka mała ciekawostka: Gdy mamy bardzo brudne grzyby, a nasze takie niestety tym razem były (strasznie pooklejane trawą, nie szło jej wręcz usunąć), nie martwmy się, wystarczy do wody, w której je myjemy dosypać garść soli

Smaczne Zdrowe
Kapusta. Grzyby. Kasza jaglana. Gołąbki z kaszą i świeżymi grzybami. 111

którejś nocy... Kupiłam więc piękną główkę, naszykowałam mięso, pomidory, zmobilizowałam się .... Tyle, że zawsze muszę coś pokombinować bo inaczej byłabym chora. Kiedy wróciłam z lasu gdzie nazbierałam trochę świeżych grzybów postanowiłam też wykorzystać je do farszu. Pomyślałam, że razem z kaszą będą wspaniałym nadzieniem. I tak, z jednej główki kapusty zrobiłam 2 rożne rodzaje kapuścianych zawijasów. Zaletą zrobienia gołąbków jest

Smaczna Pyza
Grzyby w śmietanie 84

mnie grzybiarz, ani zagorzały wielbiciel wypraw do lasu. Nie znaczy to jednak, że uciekam z krzykiem na samą wzmiankę o lesie czy grzybach ;) W niedzielę przed południem zostałam wyciągnięta więc do lasu na grzyby. Uzbrojona w długie spodnie i długi rękaw (te kleszcze...), gałązkę (te wstrętne pająki...brrrr...) i mały nożyk ruszyłam na podbój lasu. Oczami wyobraźni widziałam(...)dwoma palcami sąsiadki (ona też odganiała się od pajączków, aż przy kolejnym machnięciu natrafiła na swój własny nóż), przywieźliśmy niewielką miseczkę grzybów. Całe szczęście, że wystarczyło na kolację. No dobra, symbolicznie wystarczyło, żeby każdy spróbował ;)Składniki:świeże grzyby leśne,cebula,masło,sól, pieprz, ostra papryka.Grzyby oczyszczamy, szybko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę kroimy w piórka

Codzienna kuchnia niecodzienna
GRZYBY MARYNOWANE, W ZALEWIE OCTOWEJ 136

Ciąg dalszy tegorocznych przetworów z grzybów. Był już przepis na suszenie grzybów , teraz przedstawiam Wam przepis na grzybki marynowane, czyli grzyby w zalewie octowej. Niestety mimo owocnych zbiorów w tym roku, borowików znaleźliśmy niewiele. Ale nic, malutkie czarne łebki w occie też są pyszne. By były jaśniejsze (straciły trochę swój ciemny kolor) obgotowuję je dwukrotnie, tzn. gotuję kilka minut(...)garnku a następnie przekładam do drugiego i zalewam świeżą wodą. Łączny czas gotowania to ok.15-20 minut. Zalewę przygotowuję od razu w dużym garnku z podwójnej porcji. Składniki: - świeże leśne grzyby: borowiki, podgrzybki (ilość dowolna) - zalewa octowa:  - 5 szklanek wody (1250ml)  - 1 szklanka + 50ml octu 10% (300ml)  - 1 duża cebula lub 2 mniejsze  - kilka ziaren ziela

Smaczne Zdrowe
Grzyby marynowane w occie 92

laurowych Przygotowanie : Grzyby doskonale obrać i umyć Do sporego garnka wlać 3 /4 jego objętości wody , łyżkę octu i włożyć do tego tyle grzybów , by podczas gotowania nie wykipiały ( będą się pienić ) Pogotować grzyby przez około 15 min. , pieczarki można krócej Wyłożyć po zagotowaniu na sito , przelać wodą i odsączyć doskonale  Słoje umyć i  wkładać odsączone(...)grzyby w takiej ilości , by można było do każdego słoja wlać swobodnie zalewę Wodę w podanej proporcji z octem zagotowujemy , dodajemy sól i cukier , wszystkie przyprawy i jeszcze gorącą zalewamy wcześniej przełożone do słojów grzyby ( przypraw można do grzybów w słojach już nie wkładać , ale zawsze coś wpadanie , to nie przeszkadza ) Zakręcamy słoje i wstawiamy do garnka

Proste Potrawy
GRZYBY MARYNOWANE 69

roku jest niesamowicie dużo grzybów, tak mówi moja mama. W ostatni weekend, nazbierała ich całą masę, a potem zrobiła grzyby ze śmietaną, które  wszyscy bardzo lubimy,  udało się trochę ususzyć a także zamarynowała i właśnie na marynowane grzyby mojej mamy przedstawiam przepis.     1 kg grzybów   2 szklanki wody, 1 szklanka octu(...)łyżka soli, kilka ziaren pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskie, kilka liści laurowych, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Grzyby oczyścić i gotować ok 30 minut. Obgotowane grzyby włożyć do słoików,  wszystkie składniki zalewy zagotować . Gorącą zalewą zalać grzyby, słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.   rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Przepis na grzyby marynowane na zimę 3227

Witam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na grzyby marynowane. Większość grzybiarzy ma swój własny niepowtarzalny przepis na przygotowanie grzybów marynowanych, ale jeżeli jeszcze nie opracowaliśmy własnego przepisu to zachęcam do wypróbowania mojego. Może grzyby tak przygotowane posmakują i przepis stanie się również państwa przepisem. Do przygotowania grzybów marynowanych będziemy potrzebować: z podanej porcji wyjdzie 3 słoiki(...)sól, cukier, przyprawy, mieszam i garnek stawiam na gazie. Od momentu zagotowania zalewę gotuję około 3 minut i odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie grzybów marynowanych: Do wcześniej wyparzonych słoików daję po szczypcie gorczycy i nakładam zimne grzyby. Grzyby nakładam tak aby słoik był zapełniony w 3/4, dzięki temu grzyby nie będą ściśnięte i będą mogły swobodnie pływać

Uwaga Babcia Gotuje
Grzyby duszone z masłem na zimę 96

sosu lub zupy. W tamtym roku mroziłam ugotowane i odsączone grzyby. Teraz przygotowałam kilka słoiczków, które pasteryzowałam z tłuszczem, a te tradycyjne z octem zrobiłam również... Składniki : grzyby masło cebula  ocet, sól, pieprz mielony Przygotowanie: Umyte grzyby wrzucić do wrzącej wody z 2 łyżkami octu i gotować około 5 min Odcedzić dokładnie i przełożyć(...)rondla w którym przesmażamy je na maśle z pokrojoną drobno cebulę Dusimy około 15 min. ciągle mieszając, by grzyby nie przywarły do dna rondla Dodajemy sól i pieprz do smaku, przekładamy do czystych, suchych słojów, zakręcamy suchymi dekielkami- tłuszcz powinien wpłynąć pomiędzy grzyby Pasteryzujemy dwukrotnie, pierwszego dnia około godziny, a drugiego dnia 30 min. Po otwarciu słoika, grzyby

Proste Potrawy
Najszybszy sposób na suszenie grzybów 9448

Suszone grzyby to między innymi pyszny i pachnący dodatek do potraw wigilijnych i postnych, a więc poznaj najszybszy sposób na suszenie grzybów w domu. Grzyby według tego przepisu są pachnące, chrupiące i piękne w kolorze. Zachowują cały swój smak i aromat, a do suszenia nie potrzebna będzie suszarka do grzybów. Kiedy pierwszy raz zetknąłem się z tym sposobem(...)byłem do końca przekonany. Zastanawiałem się, czy rzeczywiście grzyby po takim suszeniu są wyjątkowe i czy faktycznie wytrzymają „próbę czasu” . Bez wątpienia są! Jeśli szukasz więc sposobu na szybkie suszenie grzybów, bez konieczności krojenia ich na drobne paseczki, to ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. Wystarczy, że masz w domu piekarnik! Każdy

Kuchnia Na Wypasie
Grzyby do słoików na zimę w słonej zalewie zamiast mrożenia 103

cztery, a mniejsze pozostawiam całe. Do wody w której obgotuję grzyby dodaję sól, kwasek cytrynowy, mieszam i zagotowuję. Do gotującej wody dodaję grzyby. Od momentu włożenia grzybów do wody, grzyby gotuję około 10 minut, następnie odcedzam. W międzyczasie gotuję zalewę: Do wody dodaję sól i zagotowuję, następnie odstawiam do wystudzenia – grzyby zaleję zimną zalewą. Końcowe przygotowanie(...)grzybów: Jeszcze ciepłe grzyby nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, grzyby układam do 3/4 wysokości słoika. Następnie zalewam do pełna zimną zalewą, wkładam do słoika łyżeczkę lub widelec i delikatnie ruszam grzyby aby odpowietrzyć i jeżeli trzeba dolewam zalewę. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – tak przygotowane słoiki pasteryzuję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasteryzacja: Grzyby można

Uwaga Babcia Gotuje
SUSZONE GRZYBY 89

Sezon na grzyby w pełni, słońce świeci jeszcze całą swoją mocą J jest to najlepszy moment na ususzenie grzybów na świeżym powietrzu.  Grzyby należy wyczyścić najlepiej pędzelkiem, pokroić na paski. Pokrojone grzyby nawlekamy na nitkę następnie wieszamy w nasłonecznionym miejscu i pozostawiamy do całkowitego wysuszenia. Wysuszone grzyby należy przełożyć do czystych i suchych słoików

RAROSSA
PRZETWORY - Grzyby marynowane z chili 90

Składniki: - 1 ½ kg grzybów - cebula - łyżka soli   na zalewę: - 1 szklanka octu 10% - 3 szklanki wody - 3 łyżeczki cukru - 1 ½ łyżeczki soli - cebula - 3-4 papryczki chili (ja miałam wersję doniczkową, więc dałam ich kilka więcej) - po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - 3-4 liście laurowe - garstka ziaren gorczycy   Oczyszczone i opłukane grzyby oraz obraną(...)wystudzić. Przygotować zalewę: Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnka wlać ocet i wodę, dodać pokrojoną cebulę, cukier, sól i przyprawy. Całość gotować około 15 minut. Ostudzone grzyby przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, do każdego słoiczka włożyć połówkę chili. Wszystkie grzyby zalać gorącą zalewą z przyprawami, tak aby grzyby były zakryte. Szczelnie zakręcić i  odwrócić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania