Poznaj esencję jesieni, czyli grzyby duszone w śmietanie z cebulką. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jestem pewna, że smakiem i aromatem zachwyci każdego. Grzyby wbrew obiegowej opinii, posiadają wartości odżywcze i minerały takie jak: sole mineralne, potas, żelazo, fosfor, cynk, miedź czy jod. Zapraszam po babciny przepis. Grzyby w śmietanie możemy jeść przez cały(...)Jesienią zbieram oczywiście świeże w lesie. W pozostałe pory roku korzystam z mrożonych. Od dziecka lubiłam z rodzicami, babcią i dziadkiem jeździć do puszczy na grzyby. Niezapomniana przygodą, na którą czekałam przez cały rok. Chyba każdy z nas pamięta smak jajek gotowanych na twardo . To podstawowa przekąska w lesie. Zaraz po powrocie zabieraliśmy się do czyszczenia i przerabiania grzybów
Ania gotujeprzyjrzeniu się owocnikom zauważyłam, że od spodu zamiast listewek, blaszek, te grzybki mają malutkie kolce. Dobrze, że w plecaku miałam ze sobą podręczny atlas ... Do czego najlepiej zbierać grzyby ? Kapelusz kolczaka obłączastego może dorastać do 15 cm średnicy. Początkowo łukowaty, z wiekiem rozpościera się i wypłaszcza a na środku może tworzyć się małe wgłębienie. Kształt jest nieregularny, powyginany. Powierzchnia(...)przetwórstwa. Możecie je marynować, smażyć, dusić, gotować - wykorzystuje się je podobnie jak kurki . źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie” M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie” E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006 P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007 ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTradycyjne polskie uszka nadziewane farszem z suszonych grzybów. Uszka grzybowe do barszczu czerwonego, tradycyjna wigilijna potrawa w czasie świąt Bożego Narodzenia. Ciasto uszek nie zawiera jajka, dzięki czemu powstają niezwykle miękkie maleńkie pierożki. Najlepszy przepis na świąteczne uszka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wigilijne drobne pierożki uszka z grzybami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pierożki Kuchnia: Polska Trudność(...)Łatwe Ilość 50 uszek Przygotowanie 30 min. Gotowanie 9 min. Kalorie 180 kcal Uszka z farszem grzybowym. Maleńkie pierożki z grzybami do wigilijnego czerwonego barszczu. Przepis na tradycyjne polskie uszka grzybowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA USZKA 400 g mąki pszennej typ 450 1/2 łyżeczki drobnej soli 220 ml bardzo gorącej wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego FARSZ Z GRZYBAMI
ProstePesto.plWielu osobom jesień kojarzy się z możliwością wybrania się na grzyby. Mają swoje ulubione miejsca, znają się na tym i uwielbiają to robić. Nierzadko takie osoby zarażają swoją pasją kolejne i starają się zrobić wszystko, by nazbierać ich jak najwięcej. Internet w okresie jesiennym wprost pęka w szwach od zdjęć niesamowitych znalezisk i przepięknych okazów grzybów. Jest to bardzo(...)polskie hobby, które jest też kompletnie niezrozumiałe dla innych narodów. Dla większości świata jedyne jadalne i bezpieczne grzyby to pieczarki. Wiele krajów też po prostu nie zezwala na tego typu aktywność, dlatego możliwości są ograniczone. Przekonało się o tym wielu Polaków, którzy musieli gęsto tłumaczyć się z tego, dlaczego chodzą po zagranicznych lasach z nożami i zbierają grzyby
Smaki Na TalerzuKarkonoszach urozmaiciliśmy wyjściem do lasu. Na grzyby. Był spacer, były grzyby i po powrocie do domu (we Wrocławiu) na półkę w spiżarni trafiły słoiki z suszonymi grzybami. Jak przygotować grzyby do suszenia? Jak zabrać się za suszenie grzybów? Jak suszyć? Jaką metodą ? Najważniejszą rzeczą, jaką powinniśmy zrobić po przyniesieniu grzybów do domu to należy je przebrać(...)rodzaje: prawdziwki, podgrzybki, kozaki... Następnie po przebraniu grzybów decydujemy co z nimi zrobimy. Czy to będą same suszone, czy marynowane, czy przeznaczone na zupę.... Dzisiaj zajmę się suszeniem grzybów. Grzyby można suszyć pokrojone na mniejsze kawałki i rozwieszone na nitce nad kuchenką, można ususzyć je w piekarniku przy odpowiedniej temperaturze, można suszyć na słońcu, rozwieszone na sznureczkach. Ja suszę
Kuchnia u Krysiprezentowana niżej świecznica. Warto częściej rozglądać się po lesie bo można spotkać prawdziwe cuda natury. Świecznica rozgałęziona jest gatunkiem wpisanym na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem V czyli narażonych na wyginięcie. Poznaj inne grzyby czytając o nich w moim Małym Atlasie ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKiedy idę do lasu na grzyby zabieram ze sobą wiklinowy koszyk . Drugą niezbędną dla mnie rzeczą jest nóż, którym będę oczyszczać grzyby. Co jeszcze zabrać ze sobą na grzybobranie ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPolskie lasy są niezwykle bogata. Oferują nam zarówno pyszne owoce jak i aromatyczne grzyby. A myśląc o daniach z grzybów można wymienić dwa – zupę grzybową i kaszotto grzybowe. Właśnie to drugie chcemy wam zaproponować w wydaniu z kurczakiem i zielonym groszkiem. W naszym wykonaniu kaszotto z grzybami suszonymi, ale można je wykonać także i oczywiście z grzybami świeżymi(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Kaszotto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 235 kcal Przedstawiamy oryginalny przepis na pyszne kaszotto z grzybami i kurczakiem. Przepis zaczerpnięty z przepisów babci, bardzo prosty w wykonaniu, niezwykle aromatyczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g filetu z piersi kurczaka 200 g kaszy gryczanej (w woreczki
ProstePesto.plSkładniki: 2 litry wody 300-400 ml zakwasu na barszcz z mąki żytniej* 50 g suszonych prawdziwków (najlepiej same kapelusze) sól, pieprz do smaku dodatkowo ugotowane osobno całe ziemniaki. Grzyby zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut od zagotowania. Kiedy są miękkie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a wywar przecedzamy przez sitko. Wywar(...)powrotem stawiamy na małym ogniu, wlewamy zakwas na barszcz i mieszając zagotowujemy. Do barszczu dodajemy grzyby i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kiedy barszcz jest już na talerzu, wkładamy do niego 3-4 ziemniaki. *Dla tych, którzy chcieliby zrobić zakwas sami, podaję przepis. To dokładnie ten sam zakwas, co na barszcz biały. Pierwszy zakwas: około 500 ml ciepłej przegotowanej wody
Trzeci talerzbardzo ciężkostrawna. Wszystko przez śluz, którym jest pokryta, a który zalega w żołądku i może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Poza tym usunięcie skórki z kapelusza ułatwi czyszczenie grzyba, no i przygotowanie pysznego sosu z maślaków. Dla grzybożerów (i nie tylko) polecam także Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem Trudność Początkujący Czas przygotowania 20 min. Czas gotowania(...)obrane również ze skórki kapelusza, która ma gorzki smak i nie nadaje się do jedzenia. Aby obrać maślaka uchwyć nożem brzeg kapelusza i oderwij skórkę. 2 Obrane i pokrojone grzyby dokładnie umyj w osolonej wodzie. 3 Zostaw grzyby na 10 min w wodzie z solą. W międzyczasie pokrój cebulę w kosteczkę. 4 Zagotuj grzyby w mocno solonej
A to pestkaGRZYBY W OLEJU DO SŁOIKÓW Z CEBULKĄ Co zrobić, gdy zamrażalnik już pełen mrożonych grzybów, a na świeże chwilowo przeszła nam też ochota? A tu jeszcze Pan Tadeusz z synami przywiózł z lasu kolejną przyczepkę maślaków i podgrzybków? Dla wszystkich tych „szczęśliwych” kobiet mamy propozycję na nasze grzyby w oleju do słoików z cebulką. Do przygotowania(...)tych przetworów potrzebne będą oprócz grzybów tylko olej i cebula oraz sól i pieprz do smaku. Grzyby możemy podzielić na gatunki i każdy z nich dusić i pasteryzować oddzielnie, lub pomieszać razem. To kwestia gustu i każdego indywidualnych upodobań. Należy pamiętać, że w ten sposób przygotowane grzyby powinno się trzy razy pasteryzować w odstępach 24 godzinnych
Kuchnia Na Wypasieproblem to czyszczenie grzybów, ale być może tylko ja nie lubię tego robić. Może dlatego, że sama grzybów nie zbieram, kupuję na rynku, i bywa tak, że te kupione, nie do końca są takie jakie być powinny. Ale tak duszone grzyby są pyszne, więc warto się trochę pomęczyć.składniki1 kg podgrzybków1/2 kg prawdziwków2 cebule2 ząbki czosnku200 g śmietany(...)Cebulę pokroić w piórka. W dużym garnku, najlepiej takim który możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła. Dodać pokrojony drobno czosnek, wrzucić grzyby, posolić popieprzyć, dusić parę minut pod przykryciem, aż grzyby lekko puszczą sok. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba
Stare Garydodatek do obiadu ale jeszcze nigdy nie była dodatkiem do dań z grzybów. Wyszło tak w sumie przypadkiem, a okazało się iż jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem bo po grzybobraniu i szybkim przygotowywaniu obiadu z darów lasu jakoś tak nie chciało się nikomu gotować makaronu. Zazwyczaj grzyby jadamy właśnie z makaronem, rzadziej z ziemniakami (choć też bywają). Ale jeszcze(...)śmietany powrócę bo jogurt sprawdził się super a zawsze to dużo mniej kalorii, śmietana 18% a jogurt tylko ok.3% tłuszczu. I jeszcze taka mała ciekawostka: Gdy mamy bardzo brudne grzyby, a nasze takie niestety tym razem były (strasznie pooklejane trawą, nie szło jej wręcz usunąć), nie martwmy się, wystarczy do wody, w której je myjemy dosypać garść soli
Smaczne Zdrowektórejś nocy... Kupiłam więc piękną główkę, naszykowałam mięso, pomidory, zmobilizowałam się .... Tyle, że zawsze muszę coś pokombinować bo inaczej byłabym chora. Kiedy wróciłam z lasu gdzie nazbierałam trochę świeżych grzybów postanowiłam też wykorzystać je do farszu. Pomyślałam, że razem z kaszą będą wspaniałym nadzieniem. I tak, z jednej główki kapusty zrobiłam 2 rożne rodzaje kapuścianych zawijasów. Zaletą zrobienia gołąbków jest
Smaczna Pyzasuszyć grzyby w piekarniku elektrycznym Jak najlepiej suszyć leśne grzyby ? Krótki przewodnik krok po kroku jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów w piekarniku jest łatwe i w miarę szybkie, wystarczy przygotować grzyby do suszenia, a następnie poddać obróbce termicznej. Jak suszyć grzyby bez suszarki? Temperatura to bardzo ważna sprawa, nie może być za wysoka(...)niska. Trzeba jej stopień tak dobrać, aby grzyby suszone zachowały swój smak, kolor i nabrały aromatu. Jak przygotować grzyby do suszenia? Jak najszybciej wysuszyć grzyby Sezon grzybowy jest dość krótki, a czas oczekiwania na ponowne grzybobranie długi, dlatego warto wykorzystać wszystkie grzyby jakie zbieramy. Małe zrobić marynowane, średnie i duże mrozić lub suszyć
Dieta moja pasjamnie grzybiarz, ani zagorzały wielbiciel wypraw do lasu. Nie znaczy to jednak, że uciekam z krzykiem na samą wzmiankę o lesie czy grzybach ;) W niedzielę przed południem zostałam wyciągnięta więc do lasu na grzyby. Uzbrojona w długie spodnie i długi rękaw (te kleszcze...), gałązkę (te wstrętne pająki...brrrr...) i mały nożyk ruszyłam na podbój lasu. Oczami wyobraźni widziałam(...)dwoma palcami sąsiadki (ona też odganiała się od pajączków, aż przy kolejnym machnięciu natrafiła na swój własny nóż), przywieźliśmy niewielką miseczkę grzybów. Całe szczęście, że wystarczyło na kolację. No dobra, symbolicznie wystarczyło, żeby każdy spróbował ;)Składniki:świeże grzyby leśne,cebula,masło,sól, pieprz, ostra papryka.Grzyby oczyszczamy, szybko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę kroimy w piórka
Codzienna kuchnia niecodziennaCiąg dalszy tegorocznych przetworów z grzybów. Był już przepis na suszenie grzybów , teraz przedstawiam Wam przepis na grzybki marynowane, czyli grzyby w zalewie octowej. Niestety mimo owocnych zbiorów w tym roku, borowików znaleźliśmy niewiele. Ale nic, malutkie czarne łebki w occie też są pyszne. By były jaśniejsze (straciły trochę swój ciemny kolor) obgotowuję je dwukrotnie, tzn. gotuję kilka minut(...)garnku a następnie przekładam do drugiego i zalewam świeżą wodą. Łączny czas gotowania to ok.15-20 minut. Zalewę przygotowuję od razu w dużym garnku z podwójnej porcji. Składniki: - świeże leśne grzyby: borowiki, podgrzybki (ilość dowolna) - zalewa octowa: - 5 szklanek wody (1250ml) - 1 szklanka + 50ml octu 10% (300ml) - 1 duża cebula lub 2 mniejsze - kilka ziaren ziela
Smaczne Zdrowelaurowych Przygotowanie : Grzyby doskonale obrać i umyć Do sporego garnka wlać 3 /4 jego objętości wody , łyżkę octu i włożyć do tego tyle grzybów , by podczas gotowania nie wykipiały ( będą się pienić ) Pogotować grzyby przez około 15 min. , pieczarki można krócej Wyłożyć po zagotowaniu na sito , przelać wodą i odsączyć doskonale Słoje umyć i wkładać odsączone(...)grzyby w takiej ilości , by można było do każdego słoja wlać swobodnie zalewę Wodę w podanej proporcji z octem zagotowujemy , dodajemy sól i cukier , wszystkie przyprawy i jeszcze gorącą zalewamy wcześniej przełożone do słojów grzyby ( przypraw można do grzybów w słojach już nie wkładać , ale zawsze coś wpadanie , to nie przeszkadza ) Zakręcamy słoje i wstawiamy do garnka
Proste Potrawyroku jest niesamowicie dużo grzybów, tak mówi moja mama. W ostatni weekend, nazbierała ich całą masę, a potem zrobiła grzyby ze śmietaną, które wszyscy bardzo lubimy, udało się trochę ususzyć a także zamarynowała i właśnie na marynowane grzyby mojej mamy przedstawiam przepis. 1 kg grzybów 2 szklanki wody, 1 szklanka octu(...)łyżka soli, kilka ziaren pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskie, kilka liści laurowych, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Grzyby oczyścić i gotować ok 30 minut. Obgotowane grzyby włożyć do słoików, wszystkie składniki zalewy zagotować . Gorącą zalewą zalać grzyby, słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. rrarossa@gmail.com
RAROSSA