grzyby - 13102 przepisów (strona:16/874)

Pasztet grzybowy z soczewicy 44

chcę. Tym sposobem jestem przygotowana na każdą zimę.   Grzyby łatwo się mrozi. Warto zapamiętać kilka zasad, aby ułatwić sobie życie i nie utracić cennego smaku grzybów. Najlepiej mrożą się grzyby o tak zwanym zwartym miąższu. Pamiętajmy, że w pierwszej kolejności grzyby przebieramy, myjemy, oczyszczamy i odstawiamy do przeschnięcia. Większe okazy najczęściej kroję na mniejsze kawałeczki. Jest(...)zamrożeniem je podgotować przez 5-10 minut, aby pozbyć się gorzkiego smaku. To jeden z najlepszych i najskuteczniejszych sposobów na przechowywanie grzybów. Pozwala to na zachowanie ich wspaniałego smaku i aromatu.   Nasi przodkowie uwielbiali i cenili polskie grzyby. Ja również należę do tej grupy. Uwielbiam grzyby w każdej postaci. Do pasztetów, zup, sosów, tofucznicy... i można

www.veganchives.pl
Podgrzybki w śmietanie 43

u0119sto mieszaj\u0105c.\r","Mleko mieszamy ze \u015bmietan\u0105, doprawiamy sol\u0105, pieprzem i estragonem i wlewamy do grzyb\u00f3w.\r","Mieszamy i gotujemy jeszcze minut\u0119,."]} Super dodatek do mięsa jak również i samodzielne danie czyli podgrzybki w śmietanie. Grzyby teraz na topie, są już w lasach mimo, że w wielu regionach było sucho, to i tak znaleźć(...)gotowania 30 minut/y Czas całkowity 45 minut/y Wielkość porcji 2-3 osoby Składniki 500 g świeżych podgrzybków lub innych grzybów leśnych 1 cebula 100 ml śmietany 30% 50 ml mleka 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz szczypta estragonu Sposób przygotowania Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy drobno i smażymy na maśle. Dodajemy grzyby

Kosą po patelni
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 78

tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów, nie trzeba z nich rezygnować, bo suszone grzyby idealnie sprawdzą się jako nadzienie do tarty. Dodatkowo wodę, w której gotowały się grzyby można wykorzystać, np. do ugotowania zupy lub podlania gulaszu(...)Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany  Farsz: około 50-70 g suszonych grzybów 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 szklanka śmietany 30% 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: Do miski przesiewamy przez

Kuchnia MagdaLeny
Wigilijna zupa grzybowa. 189

łazankami, stanowi jedną z 12 potraw przygotowywanych na tę świąteczną, szczególną kolację. Polecam! Składniki na Wigilijną zupę grzybową:  na 4 porcje duża garść suszonych grzybów leśnych (najlepiej mieszanych) cztery średnie grzyby leśne, mrożone (ewentualnie 8-10 świeżych pieczarek) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1/2 małego selera 750 ml wywaru warzywnego(...)mleka 1 łyżka mąki pszennej świeżo mielony pieprz duża szczypta gałki muszkatołowej sól ugotowane łazanki (około 100 g- waga przed gotowaniem) natka pietruszki do dekoracji      Grzyby suszone zalewamy zimną wodą (około 250 ml) i zostawiamy na noc. Grzyby mrożone rozmrażamy. Następnego dnia suszone grzyby gotujemy w wodzie z moczenia (około 1 godziny), następnie grzyby

Rozpustne gotowanie
Sos ze świeżych grzybów leśnych 294

drobiowego 100ml słodkiej śmietanki 30% 1 cebula 1 Łyżka masła 1 Łyżka mąki pszennej Sól Pieprz 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki.   Sos ze świeżych grzybów leśnych Przygotowanie Leśne grzyby, ja użyłem borowików ceglastoporych, ale mogą to być podgrzybki, maślaki, prawdziwki czy też kozaki, dokładnie myjemy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę i na roztopionym(...)maśle smażymy do momentu aż się zeszkli. Do cebuli wsypujemy pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do czasu aż wyparuje większość wody z grzybów. Pamiętajmy aby czasem grzyby przemieszać, żeby nie przywarły do patelni. Gdy sos się zredukuje, zasypujemy grzyby mąką, mieszamy i minutę smażymy, po czym zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, chwilę razem gotujemy

Księga-Smaku
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami 85

nieco kształtem przypomina żółte kurki. Pod kapeluszem grzyba zamiast poprzecznych blaszek znajdują się kolce. Kolce to może dużo powiedziane, bo grzyb wcale nie koli. Podobnie jak kurki również kolczak obłączasty rośnie w dużych grupach. No więc grzyby nazbierane, więc musiałam je jakoś wykorzystać. Kolczaki usmażyłam i dodałam do ziemniaczanej zapiekanki. Ziemniaczana zapiekanka to bardzo popularne szwedzkie danie , które idealnie(...)leśnymi grzybami Składniki: 4 – 6 porcji okrągła forma o średnicy 26 cm i wysokim brzegu 1 kg ziemniaków, mączne 1 duża cebul 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 10 dorodnych kolczaków obłączastych 2 łyżki masła 200 ml śmietanki lub mleka lub pół na pół sól i czarny pieprz do smaku Przygotuj grzyby

codojedzenia
Jajka sadzone z quinoą i kurkami (grzybami leśnymi) 108

Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 duże (L) jajka 75g kaszy quinoa 100g kurek lub innych leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych) 1/2 średniej cebuli (75g) sól (ok. 1 płaskiej łyżeczki) szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu 4 łyżki oliwy Instrukcje Kurki lub inne grzyby dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Większe sztuki dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno(...)jajka podajemy niezwłocznie na kaszy z grzybami, posypując szczyptą mielonego pieprzu. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-115 {margin: auto;} #gallery-115 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-115 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-115 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojona cebula i grzyby Grzyby dusimu z cebulą

Kulinarna Pokusa
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 125

zajadam się z lubością cały okragły rok.W zależności od farszu jakim je nadziejemy,moga stanowić codzienny,prosty posiłek lub być ozdobą najwykwintniejszego stołu.Te z kapustą i grzybami tradycyjnie pojawią się na stole wigilijnym w wielu domach.A ponieważ je się także oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu,by sprawić radośc najbliższym.Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować(...)przez noc.Następnego dnia ugotować do miękkości.Odcedzić na sitku,posiekaćkapustę kiszoną zalać wodą z grzybów i gotować do miękkości około 20-30 minut.Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować cały płyncebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na  maśle.Dodać posiekane grzyby i przesmażyć razem z cebulą.Dodać kapustę.Doprawić solą i pieprzem.Ostudzić.Posiekać farsz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Uszka z kapustą i grzybami - pyszny farsz do uszek wigilijnych 310

pominąć i zrobić z samych grzybów suszonych i kiszonej kapusty, obie wersje pyszne.  Nadmiar farszu wykorzystuję do pierogów , krokietów lub pasztecików, polecam !!! Uszka z kapustą i grzybami Na  uszka½ kg mąki pszennej  2 łyżki oleju roślinnego   100 ml wody 200 ml mleka Sól Farsz: ( farszu robię więcej, wykorzystuję(...)mieszankę wlewam do miski z mąką i solą.  Mieszam i zagniatam mięciutkie ciasto.  Dzielę na kawałki i wałkuję cieniutko, wykrawam kółka kieliszkiem, nakładam farsz i zlepiam uszka .Grzyby suszone namaczam w zimnej wodzie, parę godzin, można zostawić na noc.  Na drugi dzień gotuję z  pokrojoną drobno kapustą kiszoną, z dodatkiem przypraw i plasterków czosnku. Gotuję

Takie tam pichcenie
Risotto z grzybami 68

Składniki:300 g ryżu do risotto (arborio)garść suszonych grzybów (borowików)1 litr bulionu1 szklanka wytrawnego białego wina1 cebula4 łyżki oliwysólpieprztarty parmezanPrzygotowanie:Namocz grzyby w szklance ciepłej wody (na około 20 minut). Odsącz grzyby (wywaru nie wylewaj) i pokrój je w paski, cebulę posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj grzyby, smaż 3 minuty. Dodaj(...)ryż i mieszając smaż, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Wlej podgrzane wino, a gdy ryż je wchłonie, stopniowo dolewaj bulion i wywar z moczenia grzybów. Dopraw solą i pieprzem i gotuj mieszając około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Przed podaniem posyp tartym parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki z kapustą i grzybami 187

Świąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki, czy krokiety z kapustą i grzybami.Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam.Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami:Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli(...)okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów.Farsz:300 g kiszonej kapusty200 g pieczarek lub grzybów suszonych1 cebula1 liść laurowyszczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu)sól i pieprz do smaku1 jajkosezamDrobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kapustą i grzybami 92

takie zawiozłam córce..70 dag mąki1 jajko3 łyżki oleju½ łyżeczki soliok. 1,5 szklanki wrzątku5 dag – garść suszonych borowikówsłoik kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi Orzech1 cebula1 łyżka olejusól do smakupieprz do smakuSuszone grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić na noc, następnego dnia obgotować je w tej samej wodzie. Odcedzić, wodę zostawić. Na łyżce oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę(...)dodać grzyby i delikatnie obsmażyć. Kapustę kiszoną w razie potrzeby posiekać, dodać do podsmażonych grzybów.Dusić podlewając niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawić solą, pieprzem. Farsz ostudzić.Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać.Ciasto rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI 142

czyścimy i kroimy na plastry. Pokrojone grzyby podsmażamy maśle. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do grzybów i posypujemy cukrem. Dodajemy pozostałe przyprawy i smażymy do miękkości. Bagietki kroimy na ćwiartki. Na każdą ćwiartkę nakładamy grzyby z cebulą. Następnie na grzybach umieszczamy dwa plastry żółtego sera i po jednym plastrze kiełbasy żywieckiej. Górę polewamy ketchupem

Mentor Smaku
Omlet z grzybami i cebulą 90

strony.Wartość kaloryczna całego omletu: 301kcalBiałko: 15,2gTłuszcze: 23gWęglowodany: 10,2g 2 jajka (najlepiej wiejskie) 2 łyżki mleka duża garść suszonych grzybów  1/2 czerwonej cebuli 6 listków bazylii łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Grzyby zamoczyć na całą noc w wodzie. Jajka wbić do miseczki, dolać mleko, dodać pokrojoną bazylię, sól i pieprz i roztrzepać widelcem(...)patelni rozgrzać dokładnie tłuszcz, wrzucić na nią obraną i drobno posiekaną cebulę oraz grzyby, smażyć aż będą miękkie, a potem przełożyć znowu do miseczki. Patelnię ponownie nagrzać, wlać masę jajeczną, gdy się lekko zetnie, wrzucić usmażone grzyby i cebulę, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu do całkowitego ścięcia. Przełożyć na talerz i podawać na ciepło

Feel Eat
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z grzybami 299

które powstało przypadkowo i spontanicznie - miałam zrobić dokładnie to samo, ale bez grzybów. Jak zwykle w weekend wsiadłam jednak na rower i przypadkiem koło mnie wyrósł podgrzybek, a za nim następny i kolejny. Trochę przykro było je wrzucać luzem do plecaka, ale tak zostawić chyba jeszcze gorzej :) Grzyby wylądowały w obiedzie. Przy okazji - do niedawna żyłam w przekonaniu(...)grzyby są kompletnie bezwartościowe - ostatnio jednak postanowiłam poczytać trochę na ten temat, bo trudno uwierzyć, żeby matka natura stworzyła coś kompletnie bezwartościowego i oczywiście okazało się, że jest to mit. Grzyby są dietetyczne, a przy okazji bogate w witaminy i sole mineralne, choć jednak trzeba też przyznać, że są ciężkostrawne i nie wszyscy powinni je jeść

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania