grzyby - 15226 przepisów (strona:38/1016)

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 171

szczypta soli Farsz 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag grzybów suszonych 1 cebula liści laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE Farsz Kapustę, grzyby, liści laurowy i ziele angielskie  gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia.  Następnie zmielić razem z cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać

RAROSSA
Łosoś w sosie teriyaki z warzywami w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem grzybów Mun 158

kolendra sos sojowy jasny sos sojowy ciemny ocet ryżowy słodki ocet ryżowy cukinia zielona pokrojona na małe paseczki cebula w paseczki 2 ząbki czosnku świeży imbir 3 pieczarki grzyby Mun papryka czerwona kukurydza makaron Chow Mein chili limeta olej     przygotowanie: Łososia kroimy(...)paski marynujemy przez około godzinę w sosie teriyaki. Skrapiamy limetą. Smażymy na oleju podlewamy łyżeczką sosu sojowego jasnego. Posypujemy świeżą kolendrą. Warzywa (cebula, pieczarki, cukinia, papryka, kukurydza) i namoczone grzyby Mun, smażymy w woku dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę świeży korzeń imbiru, chili. Podlewamy sosem sojowym ciemnym, octem ryżowym, słodkim octem ryżowym. Przykrywamy dusimy około

SMYKWKUCHNI
SAJGONKI z kapustą, grzybami Mun i makaronem chińskim 182

Składniki: - kapusta pekińska - grzyby Mun - makaron ryżowy nitki - sos sojowy - ząbek czosnku - 1/2 cebuli - przyprawa chińska(...)sajgonek - papier ryżowy             Wykonanie:   Kapustkę siekamy, cebulę również, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dusimy cebulę, kapustę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, namoczone grzyby Mun, poszatkowane, doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską ( np. 5 smaków - Kamisa), uważajcie bo jest bardzo ostra. Dusimy wszystko aby było mięciutkie. Odstawiamy.     Makaron chiński zalewamy wrzątkiem

SMYKWKUCHNI
Polędwiczka w sosie grzybowym (ze świeżymi grzybami) 151

lepiej. W zależności od tego różna ilość masła będzie potrzebna do ich podsmażenia:) Jeśli nie macie pod ręką świeżych lub nawet mrożonych grzybów, polecam przepis na polędwiczkę w sosie pieczarkowym ! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 300 - 400g) - grzyby (dowolna ilość) - 1 cebula - ok. 200 ml przegotowanej wody - sól, pieprz - odrobina mąki - masło do smażenia Przygotowanie: 1. Polędwiczkę kroimy w plastry

Kraina Tysiąca Smaków
Pęczotto z leśnymi grzybami 104

kaszy pęczak 1 l bulionu (warzywnego lub grzybowego) kilka sztuk grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kozaki) cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki masła (+ 1 do smażenia) 20 dag sera dojrzewającego sól, pieprz Wykonanie: Kaszę przełożyć na sito i kilka razy przepłukać.  Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na maśle

Pasja Smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 158

Świąt bez pierogów. Oczywiście takich domowych, własnoręcznie lepionych... W tym roku mam to już za sobą;) Na naszym wigilijnym stole zawsze goszczą tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona potrawa wigilijna(...)dań z kapusty.  Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była cała przykryta. Dodać liście laurowe, ziele, przyprawę do dań z kapusty. Grzyby namoczyć (najlepiej całą noc) i drobno pokroić, dodać do kapusty. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz.  Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać

Z miłości do słodkości
poledwica wieprzowa z grzybami 140

Zapraszam na poledwice wieprzowa z grzybami Grzyby- moczymy I obgotowujemy z "brudu" Poledwice pluczemy , kroimi I wrzucamy do garnka z pokrojona cebula, przyprawiamy wdlg smaku( sol, pieprz, czosnek papryka itp )- smazymy ok 5-10 min- pozniej dusimy z grzybami ok 40-45 min doprawiamy smietana I przyprawami do smaku Smacznego

Smaki Edyty
Uszka z grzybami do czerwonego barszczu 95

szklanki wrzątku * szczypta soli   Nadzienie : * dwie garście suszonych grzybów * pół cebuli * łyżka oleju rzepakowego  * sól , pieprz    Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski, posolić. Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką. Grzyby dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Ugotować. Zmielić(...)maszynce bądź bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do grzybów. Wymieszać i przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić małe krążki, nadziewać farszem i zlepić jak pierogi. Zawinąć na kciuku i zlepić brzegi.   Ja ułożyłam uszka na talerzu posypanym mąką i zamroziłam, a na drugi dzień przełożyłam do woreczka

Magiczne Życie Marty
Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami 111

soli  Nadzienie : * kilogram kapusty kiszonej * 2 garście suszonych grzybów * duża cebula * 4 łyżki oleju rzepakowego  * sól , pieprz    Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski, posolić. Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką. Grzyby dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Ugotować razem

Magiczne Życie Marty
KAPUSTA Z GRZYBAMI. 155

spodem, ład i porządek, realizacja świątecznych planów i prawdziwa radość z bycia razem. KAPUSTA Z GRZYBAMI. /wg mojej Mamy;/ 1,2 kg kapusty kwaszonej 500g pieczarek 100g suszonych grzybów leśnych 2 łyżki margaryny 2 łyżki smalcu 2 duże białe cebule 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Cebulę siekam w półtalarki. Szklę ją na maśle. Pieczarki kroję(...)smażę, dopóki nie zmniejszy się ich objętość przynajmniej o 1/3. Następnie dokładam smalec, by się rozpuścił. Kapustę kwaszoną drobno kroję. Wrzucam do podsmażonych pieczarek, dodaję suszone (nie moczę) grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i całość duszę razem, aż kapusta będzie odpowiednio miękka  (w moim domu preferowana jest miękka, ale nie rozgotowana). Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. 477

liść laurowy, pieprz, ziele angielskie 1 mały seler 1 por 200g suszonych grzybów jarzynka lub / i kostka bulionu grzybowego 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 150g kwaśnej śmietany Cebulę obieram, drobno siekam, wrzucam na patelnię i podsmażam na maśle. W garnku zagotowuję 1 litr wody, wrzucam suszone grzyby i gotuję je jakieś 15 minut, aby napęczniały i zmiękły. Marchew, pietruszkę

W kuchni Karmel-itki
Zalewajka z grzybami 124

śmieje na grzybowe rarytasy a od garnka z dzisiejszą zalewajką nie mogłam się oderwać;)) Zalewajka z grzybami Składniki: ok. 2 litrów wody ok. 7 średnich ziemniaków 5 grzybów średniej wielkości (borowiki) cebula 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 1 szklanka zakwasu 1 łyżka musztardy 1 łyżka mąki sól pieprz majeranek opcjonalnie kostka warzywna Wstawić wodę(...)listkami laurowymi i angielskim zielem. Gotować,  w międzyczasie dodając obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczone, umyte i pokrojone w kawałki (np. grube plastry) grzyby. Zakwas wymieszać w rondelku z mąką i musztardą, po 15 minutach gotowania wlać do wrzącej zupy mieszając,  gotować razem jeszcze około 5-10 minut, doprawiając solą, pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Młoda kapusta z grzybami 147

bulionu 3 łyżki mąki pszennej olej Rapso do smażenia sól  pieprz  2  liście laurowe 1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki, liście selera i pora) Kapustę poszatkować, grzyby drobno pokroić. Wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą lub bulionem. Dodać listek laurowy oraz posiekaną włoszczyznę (kilka gałązek pietruszki, 2 gałązki(...)selera i 1 liść pora). Zagotować, w między czasie przemieszać aby kapusta zmniejszyła swoją objętość. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i dusić ok 40 minut aż kapustka i grzyby będą miękie, od czasu do czasu przemieszać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i przysmażyć. Na koniec do kiełbasy dodać mąkę

Monia miesza i gotuje
Pierogi z Kapustą i Grzybami 57

jedno z najlepszych dań, którego smakiem zachwyca się każdy, ponieważ takie pierogi nie goszczą zbyt często w naszym domu. Oczywiście czas od czasu przygotowuję pierogi z kapustą i grzybami w zwykły dzień, jednak nie tak często, jak tradycyjne pierogi ruskie czy pierogi z mięsem . Pierogi z kapustą i grzybami z przepisu, który Wam zaprezentuję, są bardzo smaczne i zawsze wychodzą(...)instrukcją i nie dodawać nic od siebie, bo to zawsze źle się kończy  Wiele osób, szczególnie w okresie świątecznym, poszukuje idealnego przepisu na pierogi z kapustą i grzybami . Sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym cieście, ale przede wszystkim w farszu, ponieważ to on gra główne skrzypce w tym smacznym daniu. W naszym domu do farszu wykorzystujemy suszone grzyby leśne

Przepiski.pl
Uszka z grzybami 59

wigilijnym stole w większości polskich domów pojawia się barszcz czerwony lub zupa grzybowa z dodatkiem uszek z grzybami . Bez tych malutkich, trójkątnych saszetek wypełnionych nadzieniem z suszonych grzybów talerz świątecznych zup byłby bardzo pusty. Uszka z grzybami u nas w domu były rarytasem, każdy dostawał jedynie 3-4 sztuki, więc trzeba było dozować sobie przyjemność ich jedzenia. Przypomina mi się(...)trudne, uszek było za mało, a barszczu za dużo i z niedowierzaniem patrzyłam, jak doskonale radzi sobie z nim Babcia albo Dziadek. Mnie do tej pory uszek z grzybami w barszczu jest zawsze za mało. Składniki na uszka z grzybami Ciasto: 150 g mąki 1 / 4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżka oliwy Nadzienie: 50 g suszonych grzybów 1 mała

niecodziennikpary