grzyby - 15226 przepisów (strona:43/1016)

Grzyby smażone – jak usmażyć aby były chrupiące na zewnątrz 212

lasach pojawiły się grzyby. Cieszę się. Po upalnym lecie obawiałam się, że będzie z nimi problem. Grzyby lubię chyba pod każdą(...)postacią, może z wyjątkiem jednej. Ale to już inna bajka. Dzisiaj proponuję grzyby smażone, chrupiące ( nawet maślaki ). Ja już je jadłam. Składniki: Dowolna ilość świeżych grzybów Masło klarowane Sól Pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy, delikatnie płuczemy ( nie moczymy ) i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Umieszczamy grzyby i smażymy kilka minut. Podczas smażenia mieszamy. Najważniejsze : grzyby solimy

Smaki Ewy
Kaszotto czeskie 179

kminku oregano, sól, pieprz ½ kostki rosołowej lub grzybowej Suszone grzyby zalać wrzątkiem 3- 4 cm powyżej poziomu grzybów i gotować około 45 minut. Wodę z odcedzonych grzybów zachować, a same grzyby pokroić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć dodając pokrojoną cebulę i czosnek. W głębokiej patelni roztopić smalec i wsypać kaszę. Lekko podsmażyć, a następnie dolać wywar(...)grzybów i dorzucić kostkę rosołową. Kaszę dusić na lekkim ogniu do miękkości dolewając w razie potrzeby gorącą wodę.  Pod koniec dodać grzyby, cebulę i boczek. Doprawić kminkiem, oregano, pieprzem i ewentualnie solą. Suszone grzyby można zastąpić pieczarkami (około 300 g). Wówczas przed dodaniem do kaszy trzeba je odparować na odrobinie oleju. Jednak suszone grzyby (najlepiej podgrzybki

Trzeci talerz
Grzyby leśne zapiekane w cieście francuskim. 184

Witamy :) Dzisiaj typowe jesienne danie z pachnących grzybów leśnych. Zapewne wielu z Was mrozi grzyby leśne po wyprawach do lasu. My skorzystaliśmy z kupnych mrożonych prawdziwków. Fajnie jest zrobić sobie taką zapiekankę choćby po to, aby ponownie poczuć zapach grzybowego lasu. Mmmmm niezwykle przyjemne doznanie, pomyślcie jak będzie pachnieć w domu, kiedy będziecie piec je w piekarniku. Narobiliśmy(...)nakłuwamy dno nożem, aby wilgoć miała ujście. Nakładamy warstwami pieczarki z cebulą i grzyby leśne. Powinny wyjść dwie warstwy pieczarek i jedna grzybów leśnych. Oczywiście możecie proporcje odwrócić, jeśli macie ochotę, albo zastosować tylko grzyby leśne, jeśli akurat macie ich dużo po grzybobraniu. Czas na jajka ! Do miski rozbijamy 6 jaj, dodajemy 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, pieprz

vegetanie
Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami 192

kopiasta łyżka śmietany 18% * 1 płaska łyżka mąki pszennej * olej rzepakowy do smażenia * sól, pieprz * majeranek Wykonanie: Grzyby ugotować w wodzie, odcedzić - pozostawić płyn z gotowania grzybów. Ugotowane grzyby pokroić w mniejsze kawałki, ale nie siekać zbyt drobno. Kiszoną kapustę przed ugotowaniem spróbować, i jeśli jest mocno kwaśna - wypłukać w zimnej wodzie. Wypłukaną kiszoną kapustę  zalać wodą(...)kapustę odcedzić i pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić w pół plastry. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju - na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać grzyby - smażyć 2 minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki - dusić, aż pieczarki zmiękną. W międzyczasie ugotować makaron łazanki, wg przepisu na opakowaniu. Do grzybów dodać pokrojoną kapustę kiszoną - całość smażyć

kolorowotorcikowo
Farsz do uszek wigilijnych z szybkowaru 196

TUTAJ Składniki 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty 9 całkiem sporych pieczarek, obierz i pokrój na plasterki ok. 0,5 cm świeży tymianek lub inne zioło wedle uznania np. pietruszka, rozmaryn - 1 garść gałązek z listkami 1 duża cebula, obierz i drobno posiekaj 1 duża łyżka masła Przygotowanie suszone grzyby ugotuj zgodnie z przepisem(...)Gotujemy grzyby suszone w szybkowarze , wywaru nie wylewaj - odstaw ugotowane grzyby posiekaj w robocie kuchennym lub zmiel w maszynce do mielenia, możesz też posiekać je bardzo drobno nożem gotowe grzyby odstaw w osobnej miseczce kiszoną kapustę ugotuj zgodnie z przepisem Gotujemy kapustę kiszoną w szybkowarze ugotowaną kapustę wyłóż na sitko lub durszlak i pozwól jej obeschnąć

Szybko Szybkowar
Zalewajka z grzybami 157

kostkę, dodać do garnka gotować z Vegetą, liśćmi laurowymi, zielami, ząbkami czosnku i boczkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlać zakwas i zagotować. Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez około pół godziny. Później dodajemy do zupy i razem wszystko gotujemy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu wraz z pokrojonym w kostkę

Bon Appetit Małgorzaty
Farsz z kapusty i grzybów - do pierogów , krokietów , pasztecików ... 300

Wigilię na naszym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Czasami dla odmiany bywają paszteciki czy krokiety a do nich obowiązkowo barszczyk czerwony. Farsz z kapusty robię z dużą ilością własnoręcznie zbieranych i suszonych grzybów oraz śliwkami - musi być intensywny w smaku i pachnący.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Uszka z kapustą i grzybami 185

Moje drugie samodzielnie ulepione uszka gotowe na Wigilię. W tamtym roku lepiłam po raz pierwszy z grzybami a w tym roku zrobiłam z kapustką i grzybami. Córeczka już się nie może doczekać :)składniki:ciasto350 g mąki pszennej, użyłam pszennej Młyn Kopytowa200 ml gorącej wody2 łyżki margaryny lub masłaszczypta soli1 małe jajkofarsz100 g ugotowanych suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków

Monia miesza i gotuje
Świąteczny Kulebiak! 195

kapustą i grzybami.Składniki:1 opakowanie grzybów suszonych1 słoik kapusty kiszonej (znalazłam tylko z  boczkiem i na winie Riesling, ale warto było zaryzykować! Jeśli macie zwykłą kapustę, podlejcie ją białym winem, nie pożałujecie!)1 cebula1 łyżka masła1 łyżka oliwy 1 x opakowanie ciasta francuskiego pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskiePrzygotowanie:Wrzucamy grzyby do garnka, zalewamy zimną wodą(...)miski, ale wodę ZOSTAWIAMY.Kapustę kiszoną (jeśli to konieczne) szatkujemy, wrzucamy do garnka, podlewamy 2 szklankami wody z grzybów (nada jej to fajny aromat i kolor), dodajemy liść laurowy (x 2), kilka ziaren ziela angielskiego i gotujemy ok. 20 minut.*Ostygnięte grzyby kroimy w paski lub kostkę.Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy grzyby

Kitchens Alphabet
Krupnik z grzybami 208

znakomity.Wystarczy:- 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu- kilka ziemniaków-10 dkg kaszy jęczmiennej-0,5 szklanki słodkiej śmietany-10-15 dkg mielonego mięsa-marchewka-natka pietruszki-garść suszonych grzybów-pieprz   Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.Z mięsa formujemy małe kuleczki.   Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, kaszę i umyte grzyby.Po

Maminek kulinarny
Jajecznica z grzybami 171

drobną kostkę.   Grzybki w kawałki.   Jajka rozbijamy do naczynia, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem i mieszamy.   Cebulę delikatnie posypaną warzywkiem szklimy na maśle, dodajemy grzyby i razem podsmażamy.   Dolewamy jajka.   Dosypujemy pokrojony drobno szczypiorek i smażymy jajecznicę.Jajecznica gotowa.Smacznego

Maminek kulinarny
Śledzie z grzybami 173

pokroić na małe kawałki. Gotowe śledzie ułożyć na półmisku. Wymoczone grzyby drobno posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju i posolić. Obłożyć śledzie grzybami, udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego

charlotte gotuje
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 212

czujesz świąt? My poczułyśmy. Tak za nami chodziły i chodziły, aż dałyśmy się podejść i polepiłyśmy razem coś pysznego. Co prawda zwykle sięgałyśmy przy tych pierogach po grzyby suszone, ale... z braku laku, dobre pieczarki podsmażone na maśle! :) I to jakie dobre! Bajeczne. Stworzyły sobie związek z kiszoną kapustą. Dodałyśmy tej relacji nutkę pikanterii, a całość (aby owiać

Wypisz Wymaluj
Sos ze świeżych grzybów 209

placków ziemniaczanych). Jest to zatem dodatek, który nie może się znudzić i dzięki dużemu wyborowi współgrających składników, odpowiada każdemu. Składniki: miseczka grzybów ok 300 g cebula śmietana łyżka mąki świeżo mielony pieprz bulion, 200 ml Wykonanie:Grzyby czyścimy z runa leśnego. Kroimy w cząstki wedle uznania (plasterki, ćwiartki,...). Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz odrobinę masła. Wstawiamy

Taste Of My Day
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake 444

Dziś przedstawiam pomysł na szybki i pyszny obiad w zabieganym tygodniu. Makaron w sosie pomidorowym z kawałkami kurczaka, szpinakiem i grzybami, zapieczony pod grubą warstwą mozzarelli. Takie połączenie zawsze i wszystkim smakuje. Polecam! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami (6 porcji) Składniki: 220 g ulubionego makaronu 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka

karmelowy