grzyby - 15226 przepisów (strona:44/1016)

Filet z indyka nadziewany grzybami i pestakmi słonecznika 244

grzybów pół szklanki pestek słonecznika sól pieprz 2 łyżki musztardy dijon majeranek Filet rozcinamy w połowie wzdłuż, lecz nie do końca i otwieramy (jak się książkę), delikatnie rozbijamy jeśli jest za gruby. Najlepiej żeby całkowita jego grubość nie była większa niż 1-1,5 cm, w ten sposób znacznie łatwiej będzie się nam go zwijało. Doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i drobno siekamy z pestkami słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem. Po wewnętrznej stronie smarujemy filet musztardą i układamy farsz, zostawiając 1 cm odstęp od każdej krawędzi filetu. Filet zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem z każdej strony oraz wzdłuż, by się nie rozpadł. Teraz roladę posypujemy z każdej strony majerankiem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego

Mango Papaja
Sałatka z kuskusem i grzybami słomianymi 183

dziś dla Was sałatkę, która spontanicznie powstała na wczorajszą kolację. Smaczna z grzybami słomianymi dostępnymi w Sklep.naSushi.pl , z kuskusem pełnoziarnistym i garścią świeżych ziół.  Składniki: 4 jaja cebula dymka grzyby słomiane , pół puszki, ok 10 dag po odcedzeniu 10-12 dag pełnoziarnistego kuskusu, 3/4 szklanki 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz tymianek 1-2 łyżki majonezu

Apetyczna babeczka
Obiad. Z grzybami. Tarta z nadzieniem serowym i kurkami 204

leśnych skarbów na pewno nie. Jeszcze można zbierać kurki, borowiki, rydze a pojawiają się też już późnojesienne gatunki jak zielonki czy opieńki. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. Zebrane grzyby trzeba jak najszybciej i najlepiej przetworzyć. Część oczywiście trafi do słoików bo bardzo lubimy kurki marynowane i sałatkę z opieniek. Na swoje świąteczne występy czekają w słojach suszone borowiki

Smaczna Pyza
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią, grzybami leśnymi i cukinią 248

dłużej tym lepiej. A dzień po zrobieniu w ogóle smakuje wyśmienicie. Składniki (4-5 porcji): 1 kg łopatki wieprzowej 500 gram dyni 1 kg cukinii 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...) 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 papryka czerwona   2 ząbki czosnku 5 ziarenek owocu jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz łyżka oliwy(...)garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę i czosnek. Kroimy w kostkę łopatkę wieprzową i dodajemy do cebuli, niech się chwilę smaży. W tym czasie kroimy paprykę i grzyby. Dodajemy do mięsa. Następnie wrzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dynię i cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko zalewamy

Mango Papaja
Risotto z grzybami podane z mintajem *BEZGLUTENOWE* 233

jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka masła) garść grzybów cebula mrożona kostka mintaja Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy bulion ze składników podanych powyżej. Po przygotowaniu bulionu (ok.20 minut) na patelni z 2 łyżkami oleju lub oliwy wrzucamy drobną pokrojoną cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia. Wrzucamy ryż i grzyby (umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Smażymy do momentu

Truskawkowa Fiesta
MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI 232

duuużo grzybów i to różnych, powstało naprawdę super danie, dużo lepsze niż to , który przygotowywałam dotychczas. Polecam ;-) Składniki: - 500g boczniaków - 250-300g pieczarek - ok.250g piersi z kurczaka - 250g mascarpone - 1 większa cebula - oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia - sól, świeżo mielony pieprz - rozmaryn (świeży lub suszony) - suszony czosnek (nie trzeba) - dowolny makaron Wszystkie grzyby umyć

Smaczne Zdrowe
Krokiety z grzybami i serem 309

Farsz: 800g pieczarek, 300g żółtego sera,  2 cebule,  pęczek pietruszki,  sól, pieprz,  szczypta ostrej papryki.  Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, dodać do cebuli, dusić, aż woda całkowicie odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać starty na dużych oczkach ser oraz posiekaną natkę

Z miłości do słodkości
Kulebiak z kapusta i grzybami 218

niedawna na naszym stole wigilijnym pojawia sie takze kulebiak,zrobiony znaszje domowej kapusty kiszonej oraz grzybów, najcześciej są to pieczarki, bo leśne grzyby nie każdy u nas lubi. Mimo zę potrawa wygląda na skomplikowaną to wcale taka nie jest i można ją spokojnie przyrządzić nawet dzień wcześniej, gdzie będzie czekalą tylko na podgrzanie i podanie razem z barszczem. Polecam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Risotto z grzybami 161

Witam! Lubicie risotto? Jeśli ktoś z Was jeszcze nie próbował, to jest to idealna chwila! Pyszne, kremowe risotto to idealne danie obiadowe, które każdy z Was polubi! Suszone grzyby, własnoręcznie zbierane jesienią, dodatek wybornego włoskiego sera i białego wina - poezja ;-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pasta z grzybów leśnych 223

Grzyby suszę, marynuję, panieruję, smażę, duszę, gotuję... różne gatunki na różne sposoby. I przyszło mi do głowy jeszcze jedno - a gdyby tak zrobić pastę, takie smarowidło, do wykorzystania np. na ciepłych grzankach ? I jak pomyślałam tak zrobiłam - tym razem tylko 5 małych słoiczków, ale już wiem, że to świetny pomysł więc będzie tego więcej ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Przetwory - sałatka z grzybów 197

łyżek cukru 5 łyżek octu 10 % Jamar 1 łyżka majeranku 4 listki laurowe pieprz, sól do smaku  Przygotować grzyby, musimy mieć 1 kg pokrojonych i ugotowanych grzybów. Ja bardzo lubie podgrzybki i ich mam zawsze najwięcej więc ich użyłam. Grzybki dowolnie pokroić, można na drobno w plasterki lub tak jak do marynowania. Cebulę pokroić w piórka lub półplastry

Monia miesza i gotuje
Risotto z grzybami 79

Przepis na pyszne kremowe risotto ze świeżymi grzybami leśnymi nie tylko dla milośników kuchni włoskiej ale też potrw z ryżem i dań z grzybami. Czas przygotowania:   40 minut Ilość porcji:  2-3osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 250g ryżu arborio 350g świeżych grzybów 15g suszonych grzybów 2 szalotki 1 ząbek czosnku 100ml białego wina wytrawnego 800ml bulionu(...)250ml wody z namoczenia suszonych grzybów 50g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 20g sera parmezan sól pieprz 1. Przepis zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów w 250ml gorącej wody na pare godzin przed gotowaniem. Po tym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy pokrojoną drobno szalotkę oraz czosnek. Dodajemy pokrojone świeże grzyby i te odcedzone z namoczenia. Wodę

karolgotuje
Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na piwne naleśniki 92

Ciasto na naleśniki bez mleka – naleśniki na piwie doprawione gałką muszkatołową, faszerowane kapustą z grzybami Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami to świetny z czerwonym barszczem. Najlepiej smakują odsmażane w panierce z jaja i bułki tartej lub w wersji mniej kalorycznej, czyli bez panierki. Jakie naleśniki do krokietów? W moim domu od lat jest podział na naleśniki tradycyjne(...)jaja 30 g masła, roztopionego i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej olej do smażenia FARSZ 500 g kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów ( borowiki, podgrzybki) 150 g cebuli 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie FARSZ Grzyby zalewamy gorąca wodą i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin. Następnie zagotowujemy grzyby

Tajemnice Smaku
Zupa z grzybów leśnych na białym winie w 2 wydaniach 135

Sezon na grzyby zaczął się już dawno temu i trwa na całego. Tylko ja nie miałam czasu na te grzyby do tej pory się wybrać. Ale teraz, mając chwilę oddechu (która potrwa zdecydowanie za krótko, niż bym sobie tego życzyła), z żadnego spaceru po lesie nie wracam z pustymi rękami, a w kuchni unoszą się same apetyczne aromaty(...)grzybów i ziół. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na pyszną zupę grzybową, którą można zaserwować w dwóch odsłonach: z całymi grzybami oraz w postaci kremu. Ja jestem akurat team #zupakrem, ale szanuję wybory innych. Przyznam Wam, że lubię tę porę roku, choć czasem wydaje mi się taka schyłkowa… że coś się kończy. I w wielu przypadkach

Kate's Kitchen
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 110

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Sprawdźcie nasze przepisy na wigilijne dania , aby w ten wyjątkowy dzień zaimponować bliskim, że gotujecie jak szefowie najlepszych restauracji. Zaskoczcie swoich gości pysznymi potrawami! Dziś kolejna propozycja dania, które urozmaici wigilijny stół – drożdżowe paszteciki. Zdjęcie zrobiłam podczas Wigilii w 2019 roku, niestety jest tylko jedno, gdyż te drożdżowe kapuśniaczki zniknęły ze stołu(...)mgnieniu Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Takie paszteciki drożdżowe podane do wigilijnego barszczu zamiast uszek, będą równie pyszne. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według Waszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, ale na Święta Bożego Narodzenia obowiązkowo z kapustą i grzybami. Jeśli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię