Domowe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to smaki jesieni. Najlepsze ciasto drożdżowe, pyszna chrupiąca kruszonka najlepiej smakują chwilę po upieczeniu. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, więc warto je przygotować. Drożdżówki możemy przygotować zarówno na drożdżach świeżych, jak i suszonych instant. Osobiście polecam wybrać drożdże instant, wtedy ciasto drożdżowe nie wyrośnie tak bardzo i nasze bułeczki będą przypominały(...)albo jeszcze dodatkowo delikatnie polać lukrem. Smaki jesieni to nie tylko śliwki, ale również jabłka, zobacz na moim blogu kulinarnym jak przygotować pyszną szarlotkę, albo ciasto budyniowo- jabłkowe. Nie muszę chyba polecać błyskawicznego ciasta ucieranego ze śliwkami. A tymczasem zapraszam do przepisu, zobacz jak przygotować pachnące, idealne drożdżówki ze śliwkami. Drożdżówki ze śliwkami składniki 550 g mąki pszennej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wypieków. Co rusz przychodzi mi nowy pomysł aby zagospodarować jakiś owoc w placku. Dziś padło na rabarbar, moc witamin i smakowych doznać słodyczy i kwaskowości. Idealnie sprawdza się do ciast ucieranych. Zapraszam. Skala smaku 10- wilgotne, delikatne, nie za słodkie z lekko chrupiącą kruszonką:) Składniki: 3 szklanki przesianej mąki tortowej 1 szklanka cukru 1czubata łyżeczki proszku do pieczenia(...)blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka. Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól wymieszać w jednej misce. Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej. Połączone mokre składniki wlać
Kubki smakuszczyptą soli. Gdy mieszanka zacznie wrzeć garnek zdjąć z płyty. Od razu jednym ruchem wsypać całą mąkę, jednocześnie energicznie mieszając. Garnek z masą umieścić ponownie na płycie (średnia moc). Ucierać ciasto łyżką przez ok. minutę, aż będzie gładkie i lśniące. Ponownie zdjąć z płyty, odstawić do ostudzenia. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty, posmarować je olejem. Ciasto przełożyć do misy
Pełny talerzłopatki”, dodajemy rozdrobnione orzechy, mieszamy kilka sekund, wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 170C. SERNIK: W misie miksera na delikatnych obrotach ucieramy ricottę z cukrem i skórką cytrynową. Powoli dolewamy sok z cytryny i nie przerywając mieszania wbijamy jajka i dosypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mieszamy krótko – tylko do połączenia składników. Wylewamy(...)muszę trzymać, podpierać, pilnować. Duża, wbudowana misa o poj. 5,7 l umożliwia.czemu robienie w nim nawet dużej ilości ciasta bez najmniejszego problemu – serniki, ciasta ucierane i ukochane drożdżówki dla całej rodziny – mieszczą się bez problemu! Plusem jest też Programowany wyłącznik czasowy z funkcją Auto Stop, który zlicza czas od czasu rozpoczęcia działania – dzięki czemu wiem
Ostra na Słodkosmakowego odnalazło się mleko w proszku. Babeczka wyrasta bardzo wysoka, mięciutka, nie zbyt wilgotna, a w smaku zaiste mleczna. W przygotowaniu nieskomplikowana, jednak jak to w ciastach ucieranych bywa - najważniejszą kwestią i gwarancją braku zakalca jest długie ubijanie piany z jajek i cukru. Zamiast rabarbaru oczywiście można wykorzystać inne owoce, truskawki, jagody - również wpasują(...)około 50 gram (opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowujemy rabarbar - obieramy z włókien, kroimy na dość drobne plasterki, wkładamy do miski, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy. Przed wyłożeniem na ciasto odciskamy z soku. Płynne mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy się połączą, zestawiamy rondelek z palnika, wsypujemy mleko w proszku i mieszamy
Kronika Piekarnikaciasto to klasyka. W moim domu gościło już w różnym wydaniu , najlepiej smakuje z galaretką na wierzchu lub po prostu czekoladową polewą. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania. Posmakuje tym który nie lubią przesadnie kremowych ciast. Składniki na blaszkę 25/35 cm Ciasto ucierane: 5 jajek 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki drobnego cukru(...)masę. Wlać olej delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, dodawać łyżka po łyżce do masy jajecznej mieszając . Połowę ciasta wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach, do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać. Wylać na jasne ciasto, powciska w ciasto pokrojone gruszki o raz jabłko. Piec około 40 minut
Wanilia i Kardamonkremówce, które jest niezwykle proste i szybkie, wzbogacając je o aromat herbaty Earl Grey Lemon i domowej skórki pomarańczowej kandyzowanej. Babka jest aromatyczna, wilgotna i bardzo smaczna :) Składniki: Ciasto ucierane: 2 jaja 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36% 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 g czarnej herbaty(...)zmiksować na gładką masę. Na końcu wmieszać herbatę Earl Grey oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową Formę do babki z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C i piec około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem, posypać
Kocham..lubię..gotuję..brzoskwinie prosto z sadzonego ręką mojego taty drzewa, które na pewno zostanie kolejny rok z nami. Nie czułam się najlepiej w ten weekend, więc zdecydowałam się na najprostszą opcję, ciasto ucierane. Potrzebujemy: * 200g masła * 200g cukru drobnego * 4 jajka * 200g mąki * 16g proszku do pieczenia * 100g mąki migdałowej lub mielonych innych orzechów * 50g migdałów w płatkach lub siekanych * brzoskwinie(...)gładko. Potem jedno po drugim dodawałam ucierając jajka. Następnie łyżka po łyżce mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę migdałową zmieszaną z posiekanymi migdałami. . Gotowe średnio gęste ciasto rozprowadziłam w tortownicy. Użyłam 28cm, jej dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Na ciasto ciasno położyłam owoce, w całości lub połówki, ale oczywiście bez pestek. Między brzoskwinie jeszcze kilka malin
I tu będę miała takie tedzieciństwie ;) Jadałam go najczęściej na kolację, posmarowany ulubionym dżemem. Bardzo puszysty, mięciutki, po prostu pyszny. Sekretem udanego omletu jest bardzo delikatne połączenie masy jajecznej z ubitymi białkami ( to przecież ciasto biszkoptowe ) i nieśpieszne jego smażenie ;) Taki omlet może być Waszym śniadaniem, podwieczorkiem, kolacją, a nawet deserem :) Poznajcie mój sprawdzony przepis ;) :) Składniki na 1 omlet: 2 jajka 2 łyżki mąki(...)bita śmietana itp. Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem ( i ewentualnie cukrem wanilinowym ) na puszystą masę ( ja to robię zwykłą drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast ). Do utartych żółtek wsypać mąkę i proszek do pieczenia ( jeśli używacie; ja tym razem dodałam ), dobrze wymieszać ( najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej ), aby nie było grudek. Wlać mleko oraz
Opowieści z piekarnikaMoje ulubione ciasto ucierane - na kremówce. Szybkie, proste i bezproblemowe. Po upieczeniu długo utrzymujące świeżość i wilgotne. Na wielkanocnym stole nie może u nas zabraknąć babki w kształcie baranka, to już nasza tradycja :) Przy przygotowaniu baranka zawsze piekę jeszcze trzy malutkie babeczki do święconki przy okazji. Wesołego Alleluja! Składniki: 1 jajko 0,5 szklanki słodkiej śmietanki(...)jasną i puszystą masę. Do utartego jajka dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Formę baranka wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C i piec około 35 min, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem
Kocham..lubię..gotuję..orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku(...)dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 45-50 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami
moj przepis naorzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku(...)dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 45-50 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami
moj przepis naSzybkie ciasto ucierane często u mnie pieczone z dodatkiem soku z cytryny . Tym razem z kakao ,równie smaczne . Składniki: keksówka 25 / 10 cm 250 g masła ,miękkie ,wyjęte co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki płaskie kakao plus 2 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ,nie z lodówki(...)połączenia składników . Dodajemy resztę mąki i znów mieszamy do połączenia się całości. Masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao z dwoma łyżkami mleka.Mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia :najpierw jasną ,potem ciemną część i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut ,aż wierzch ładnie się zrumieni .Ciasto odstawiamy do ostygnięcia ,wyjmujemy
Ladylaura.Żeby nie było podzielone po równo ;-D heheheh.... SKŁADNIKI: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,3 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej
SMYKWKUCHNICiasto drożdżowe z owocami i kruszonką to proste ciasto ucierane drewnianą łyżką. Delikatne i puszyste. Duża blacha znika w mig :). Idealne do kawy, herbaty czy gorącego kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 500 gram maki pszennej tortowej 70 gram roztopionego masła/margaryny 2 żółtka 125 ml mleka ciepłego (pół szklanki) 125 gram cukru (pół szklanki) + 2 łyżeczki 250-300 ml ciepłego(...)dwoma łyżeczkami cukru, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka i odstawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować, następnie dodajemy żółtka i stopniowo wlewając ciepłe mleko zaczynamy mieszać/wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, po chwili gdy składniki mniej więcej się połączą mieszając wlewamy lekko przestudzony tłuszcz i mieszamy kilka minut aż ciasto będzie jednolite. Konsystencja ciasta ma być delikatnie „rzadsza
Blog kulinarny S9.PL