tarasie gapić się na cukinie i świetnie się bawić. Cóż, Miśka umierała z nudów, więc zagoniłam ją do kuchni, żeby sobie zrobiła kolację. Moja propozycja to banalnie proste ciasto ucierane, czyli wrzucasz wszystkie składniki do michy, mieszasz i pieczesz. Nie może się nie udać. Owoce tu mogą być praktycznie każde, jedynie o czym należy pamiętać, to aby nie przeholować(...)mąki tortowej 300 ml mleka roślinnego (sojowe najlepiej się sprawdza w wypiekach) 1 średniej wielkości banan 100 ml oleju roślinnego 100-150 g cukru (użyłam 100, bo lubię półsłodkie ciasta) 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia około 500 g owoców Przygotowanie: Mleko, banana, cukier, olej i sok cytrynowy umieść w misce i wszystko dokładnie zblenduj. Do drugiej
greenscarfktórego nie mam. Ale mimo to postanowiłam go wypróbować, używając miksera i byłam bardzo mile zaskoczona. Ciasto na chleb robi się bardzo szybko. Dodatkowo ciasto bardzo ładnie i szybko wyrosło przed pieczeniem, jak i w trakcie. W smaku chleb jest bardzo puszysty i smaczny, ale nie suchy. Czas(...)drożdże i cukier. Mąkę (oba rodzaje) przesiać przez sitko do miski. Dodać olej, sól oraz rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera używając widełek do ucierania ciast (tych spiralek). Trwa to około 10 minut. Można wyrobić ciasto ręcznie co trwa 20 – 25 minut, jednak odradzam tę metodę ponieważ ciasto jest dość rzadkie i klei
KuchniaWeDwoje.plProste zwykłe ciasto ucierane z owocami, które mamy pod ręką to chyba najlepszy wybór gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Szybko się robi, szybko znika często jeszcze ciepłe. składniki: 250 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 5 jajek 3 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok 500-600 g owoców, u mnie czerwona porzeczka i borówki Miękkie(...)jednym całym jajku. Całość utrzeć na puch. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Masę wyłożyć na blaszkę 35x25 wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest gęste i wierzch najlepiej ładnie wyrównać mokrą łyżką. Na cieście ułożyć owoce lekko wciskając w ciasto. Na owoce można jeszcze dać kruszonkę. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujejeszcze kilka zaległych, przygotowanych już wpisów, a potem... wszystko zależy od tego, kiedy dorobię się nowego sprzętu, albo będę miała okazję pożyczyć od kogoś. Póki co, na osłodę, prezentuję Ciasto Staszka, w którym goryczka postanawia ożenić się z mocną słodkością. Składniki -4 jajka -8 łyżek oleju -2 szklanki cukru -szklanka i 4 łyżki mąki tortowej -20 dag margaryny lub masła(...)wody. Gdy masa będzie już dobrze utarta, dodać szklankę mąki, proszek do pieczenia, kakao. Ubić sztywną pianę z białek. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę ucierać. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem oraz posypaną mąką lub do małych okrągłych foremek. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Kawę zaparzyć w małej ilości wody
Zielona KuchniaLato to naprawdę idealna pora roku na wszelkiego rodzaju wypieki z owocami bo jest ich mnóstwo i nie wykańczają domowego budżetu dlatego dzisiaj kolejna propozycja na słodką tartę z ciasta ucieranego w towarzystwie śliwek Składniki: - 450g śliwek - 120g masła - 2 jajka - 260g mąki pszennej - 100g cukru - 15g cukru trzcinowego - szczypta soli - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5g proszku do pieczenia - cukier(...)cały czas miksując – dodajemy stopniowo jajka, sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki się połączą przekładamy masę do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Ciasto rozprowadzamy równo w formie a wierzch wykładamy śliwkami i posypujemy cukrem trzcinowym. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy, studzimy
Kuchenne WariacjeNieduże ciasto z pierwszym w sezonie, cieniutkim jeszcze i zielonym rabarbarem. Ucierane, z czapą piany z białek z zatopionymi w niej kawałkami rabarbaru. Pyszne! Ciasto z rabarbarową bezą tortownica 23 cm 300 g (2 szkl) rabarbaru pokrojonego na plastry grubości 0,5 cm 1/3 szkl cukru 100 g miękkiego masła 0,5 szkl. cukru 2 jajka 1 szkl. mąki
Posadzone i zjedzoneowocami to można :) Wczoraj przekonałam się o tym osobiście. Ponieważ miałam w lodówce trochę malin, postanowiłam wymyślić z nimi coś innego niż koktajl, biszkopt z owocami i galaretką czy ciasto ucierane (które swoją drogą ostatnio wyszło mi genialnie, ale niestety nie zrobiłam fotki). Babka tradycyjnie bardzo prosta, delikatna i wilgotna więc zdecydowanie dla tych, którzy nie lubią suchych wypieków(...)czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą
Ze smakiem i z pasjąkogo: dla fanów orzeźwiających ciast dla lubiących ciasta ucierane dla rabarbaromaniaków Składniki: 700g rabarbaru 430g mąki 5 jajek dużych lub 6 małych 180g masła 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu pół szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru pudru cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Cukier puder i cukier kryształ(...)pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na zmianę mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie w ciasto. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać rabarbarem. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Blacha: kwadratowa
Mania Wypiekaniafantastycznie! Jest wilgotne, a zarazem puszyste! Ciasteczka pozostają chrupkie, a po rozgryzieniu wylewa się z nich idealnie kremowe wnętrze. Czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl? Mi tak! Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie, dlatego też jest świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości! Jest w 100% bez glutenu, ale gwarantuję Wam, że zachwyceni będą nawet Ci, którzy bez glutenu(...)łyżki + ciasteczka bezglutenowe Cioccolini Schär SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy Mix C Mix Pâtisserie Schär , szczyptę soli i proszek do pieczenia, krótko ucieramy. Wlewamy roztopione, schłodzone masło zmieszane z mlekiem oraz kakao – ucieramy krótko na gładką masę. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem, układamy ciasteczka Cioccolini , pieczemy ok. 40 minut w 170C ( do suchego patyczka
Ostra na Słodkowpadł jadalny brokat w kolorze złotym ;). Musiałam jednak dorobić się złotych papilotek i gdy tylko udało mi się je zdobyć od razu zabrałam się za robotę. Pyszne, kakaowo-orzechowe ciasto ucierane, pralinka Ferrero Rocher w środku, gęsty krem na bazie mascarpone jako wykończenie plus złota dekoracja i jeszcze jeden cukierek... Polecam! Składniki (12 babeczek) 130 g miękkiego masła(...)cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Dodać jajka, po jednym i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, orzechami, proszkiem i solą, zmiksować. Do masy dolać maślankę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek do 1/2 ich wysokości, włożyć po 1 pralince i przykryć ciastem do 4/5 wysokości foremek. Piec w 180 st. C przez 20-25 min. Krem 250 g schłodzonej
Słodkie inspiracjeprzy tym jest on dobroczynny dla zdrowia. Właśnie zaczął się sezon na rabarbar, więc postanowiłam połączyć go razem z awokado i tak powstało to bardzo smaczne i puszyste ciasto. Sami musicie je również wypróbować. Przepis jest na blachę 28 cm x 36 cm. Co potrzeba: 600 g rabarbaru najlepiej czerwonego, 1 dojrzałe awokado (ok 200 g) 260 g mąki(...)grubsze łodygi, te cieńsze kroimy w plastry 2 cm. Miąższ awokado dokładnie rozgniatamy w miseczce widelcem, kropimy sokiem z limonki, przykrywamy talerzykiem. Do miski dajemy jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, ucieramy mikserem na puszystą masę, aż cukier się rozetrze. Masa powinna być dość gęsta i nieco spieniona, dodajemy roztarte awokado, miksujemy do połączenia się składników. Masa zrobi się bardziej lejąca. Dodajemy
Bułka z Chlebemwyjątkowo słodki dzień. Tym razem przygotowałam pączki hiszpańskie. Skorzystałam z przepisu podstawowego od Dorotus. Pączki hiszpańskie są też nazywane pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. To ciastka z ciasta parzonego, a więc ich smak i struktura są zupełnie inne niż naszych tradycyjnych pączków. Tak naprawdę to zupełnie nieistotne, bo pączki hiszpańskie są przepyszne – lekkie, puszyste, delikatne. Warte tego(...)Sposób przygotowania: 1. W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. 2. Zmniejszyć moc palnika i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. 3. Ucierać ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do ostudzenia. 4. Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera i zmiksować. 5. Cały czas miksując, dodawać kolejno
W mojej kuchnipracy - i mówię Wam, były imponujące (a przynajmniej większość z nich). Trzypiętrowe torty wypełnione najróżniejszymi musami, nadziewane czekoladki, ciasto duńskie i francuskie w kilku wydaniach, desery, słynne duńskie kransekage, ciasta ucierane i klasyki (według duńskich standardów jest ich osiemnaście, na egzamin końcowy losuje się jeden z nich, a są to - między innymi - francuska tarta cytrynowa, creme brulee, panna cotta, tort(...)mogłabym szaleć z garnkiem pełnym gorącego tłuszczu, ale przygotowałam się na zapas. W miniony weekend nasmażyłam jednych z najlepszych pączków, jakie jadłam. Wyszły lepiej, niż się spodziewałam: puszyste, delikatne ciasto o cytrynowej nucie, a do tego rozpływający się w ustach krem z pistacji i ricotty. Połączenie zwalające z nóg, mówię Wam! I tak, wiem, że dzisiaj już za późno, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskręcamy ogień i gotujemy często mieszając aż uzyskamy konsystencję gęstego budyniu. Gotową i jeszcze ciepłą masę budyniową wykładamy na posłodzone wiśnie i równomiernie rozprowadzamy. Na zakończenie, drugą część surowego ciasta ucieramy na grubych oczkach tarki i rozprowadzamy równomiernie po wierzchu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut albo aż do momentu, gdy wierzch się zarumieni(...)miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Wegańskie kruche ciasto z wiśniami i budyniem pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plogrodzie, na balkonie lub tarasie idealne! Proste i niewątpliwa zaleta, szybko się piecze. By się udało trzeba spełnić tylko jeden warunek: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tak ciasta ucierane już mają. Zatem przed planowanym pieczeniem wystaw wszystkie składniki z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej, by się ogrzały. Polecam przepis do wypróbowania! Składniki: 125 g miękkiego masła(...)wymieszać i na zmianę z mlekiem porcjami dokładać do ubitych jaj masę przelać do foremki (20x30cm), wyrównać powierzchnię szpatułką morele umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki moreli ułożyć na cieście piec w 170`C 30/35 minut studzić na kratce. Jeszcze gorące ciasto posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!