baza noclegowa na wysokim poziomie, hotel http://perlapoludnia.pl/ , zawsze stoi na wysokim poziomie. Niech tylko pogoda trochę się poprawi ;) Na osłodę pochmurnych, zimnych dni, przygotowałam nam pyszne, delikatne, ucierane ciasto z mnóstwem malin i kokosowymi płatkami. Lekkie, delikatne, idealne do kawy :) Polecam! Składniki: 175 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g miękkiego masła 125 g cukru pudru
Domowa cukiernia EwySmaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto, w dodatku z owocami i kruszonką, polecam. SKŁADNIKI : 200 g masła 4 jajka 150 g cukru ( 1 niepełna szklanka ) 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy bez cukru 500 g ogólnie ( rabarbaru i truskawek ) + 4 łyżki cukru(...)mniejsze kawałki. Posypujemy cukrem i odkładamy aż puszczą sok. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i chwilkę miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń, dalej ucieramy. Ciasto rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem 25/30 cm. Na wierzch rozkładamy owoce bez soku. Kruszonkę zagniatamy z podanych skladników, gdyby za bardzo sie kleiła, dosypujemy jeszcze mąki. Kruszonkę rozkładamy
Kulinarne Fantazje Marioliwtedy do kruszonki można dodać szczyptę cynamonu. Polecam także inne ciasta jogurtowe: Ciasto jogurtowe z bakaliami Ciasto jogurtowe z rodzynkami Jogurtowe ciasto z jabłkami oraz wypieki z kruszonką: Pomarańczowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Strucla drożdżowa z dżemem i kruszonką Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką SKŁADNIKI: 3 jajka 3/4 szklanki cukru drobnego 2 szklanki mąki pszennej(...)kropel aromatu śmietankowego Dodatkowo: 125 g borówek 100 g domowej kruszonki z tego przepisu opcjonalnie: cukier puder do posypania Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Ciasto na blaszkę o wymiarach: 24 x 30 cm, w oryginalnym przepisie 18 x 32 cm. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem przez 6 minut na jasny puch, stopniowo zwiększając obroty
Zasmakuj KuchniTruskawki powoli się kończą, chociaż ja mogłabym je jeść praktycznie cały rok. Ale nie ma się co smucić bo zaraz będą kolejne owoce :) Dzisiejsza wersja ciacha, to ciasto ucierane z truskawkami :) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 100 g masła - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)masło miksujemy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy. Do masy partiami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt. Na koniec dodajemy orzechy i truskawki. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy około 1 godziny
Zainspirowana w kuchniBanalne w wykonaniu pyszne ciasto ucierane. Zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie :) Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka ½ kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jabłka 4 duże brzoskwinie tłuszcz do formy ziarna sezamu lub bułka tarta do formy Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę(...)proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie utrzeć mikserem. Jabłka obrać, zetrzeć, odcisnąć nadmiar soku i połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej tortownicy, rozłożyć przygotowane owoce i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temperaturze 160 stopni około 50 minut. Owoce dodane do ciasta mogą być dowolne (ale pamiętaj o odciśnięciu nadmiaru soku) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna KuchniaJeśli szukacie przepisu na pyszną, drożdżową babkę – wypróbujcie koniecznie ten przepis. Idealny wielkanocny wypiek, który przygotujecie prosto i przyjemnie! Babka wielkanocna jest elementem, którego na
Pogotujmy.plZwykle ciasto ucierane, a ma w sobie to coś. W środku znajdziecie borówki i kawałki czekolady. Dodatek prawdziwej wanilii, też robi swoje. Wszystko razem, smakuje naprawdę dobrze. Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale można zrobić polewę czekoladową. To już według gustu. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru szczypta soli 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia laska wanilii 1 tabliczka czekolady gorzkiej borówki ( miałam opakowanie 125 g.) Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Czekoladę pokroić ostrym nożem na drobne kawałki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i nożem wydrążyć ziarenka że środka. Margarynę utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Kiedy składniki
Agusiowe smakołykiJeśli szukacie przepisu na pyszną, drożdżową babkę – wypróbujcie koniecznie ten przepis. Idealny wielkanocny wypiek, który przygotujecie prosto i przyjemnie! Babka wielkanocna jest elementem, którego na
Pogotujmy.plbardzo chłonna jest mąka kokosowa. Masy na ciasto nie ma potrzeby miksowania, gdyż mąka kokosowa jest dość ciężka i ciasto bardzo puszyste nie jest. Struktura upieczonego ciasta przypomina raczej ciasto ucierane niż biszkoptowe. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 30 - 35 minut, do suchego patyczka(...)zaczną delikatnie gęstnieć. Po ugotowaniu zdjąć z palnika i od razu dodać galaretkę i mieszać aż całkowicie się rozpuści, nie gotować. Masę z malin lekko wystudzić, polać nią ciasto i schłodzić. Zobacz również: ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami
Kuchcik gotujepuszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę,sodę,kakao i przyprawę do piernika. Do utartej masy wsypać mąkę z dodatkami i mieszając wlewać mleko i na końcu dżem. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudzić piernik i przekroić(...)cukier waniliowy,dodać żółtka i wymieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszysty krem dodając w trakcie ucierania ekstrakt waniliowy. Na jeden placek nałożyć dżem i rozsmarować po całości,przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować warstwę kremu i przykryć trzecim plackiem. Polewę czekoladową roztopić
Kolorowa kuchnia ElkiMamy lato i świeże owoce dlatego czas na szybkie ciasto ucierane które zawsze wychodzi Składniki: - maliny i borówki - 250 g margaryny - 220 g mąki pszennej - 25 g mąki ziemniaczanej - 150 g cukru - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Przygotowanie: Owoce myjemy, suszymy, jeśli są pestkowe to usuwamy je. Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę miksujemy z cukrem(...)dodajemy pojedynczo żółtka cały czas ucierając. Gdy cukier będzie rozpuszczony dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą kwadratową formę. Na wierzch wykładamy owoce i pieczemy ok. 60 minut
Kulinarne życieLetnie wypieki kojarzą się głównie z owocami. Tak też pod koniec lata nie mogło zabraknąć u mnie ciasta ze śliwkami. Moim zdaniem do śliwek pasuje najlepiej ciasto ucierane, drożdżowe lub kruche. A jak kruche to wiadomo najlepsze na maśle i z dodatkiem mąki krupczatki. Składniki: 200 g maki pszennej 180 g mąki krupczatki 5 żółtek 200 g masła(...)puder do prószenia Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąki dodać zimne pokrojone masło, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować wałek 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*23 cm. Piekarnik nagrzać góra-dół na 180 stopni i podpiec ciasto na złoto
Ala piecze i gotujechciało, a i ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie ten moment...Przejrzałam książki i gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta(...)ilość masy zwiększyłam dwukrotnie, a i tak przykryła śliwki tylko do połowy). Zainteresowało mnie jednak połączenie śliwek i orzechów laskowych - pyszne, ale nie tak popularne. Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą, i hop - do piekarnika. Szybko, łatwo i przyjemnie. A efekt
Pożeraczka, czyli raz adobrzerabarbarem i truskawkami, to połączenie wprost idealne. W sezonie rabarbarowym, nie może zabraknąć takiego ciacha. Zwykle bywa u nas drożdżowiec lub szybkie ciasto jogurtowe, w ten weekend delektowaliśmy się ciastem ucieranym. Wyszło pyszne, bardzo puszyste i wilgotne, z mnóstwem soczystych owoców. Polecam bardzo gorąco. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.25cm. Składniki: - 275g mąki orkiszowej typ750(...)mąki pszennej (dałam 165g orkiszowej typ750) - 80g masła - 100g cukru (dałam 80g cukru trzcinowego z ksylitolem) Dodatkowo: - 600g owoców (dałam 400g rabarbaru i 200g truskawek) - puder do oprószenia ciasta Na małym palniku, na patelni roztopić masło, dodać cukier, następnie mąkę i delikatnie wymieszać. Zdjać z palnika i odstawić do przestudzenia. W misie miksera rozkręcamy miękkie masło z cukrem
Smaczne Zdrowe