Delikatne, puszyste, czekoladowe z nutą pomarańczowy. Takie jest to ciasto. Przepis znalazłam na profilu IG Żanety , która napisała “… kawał kakaowej błogości, którą można odkrawać po plasterku. I tak jak lekko się zjada, tak szybko i lekko się robi “. Po takiej rekomendacji długo się nie zastanawiałam i je upiekłam. Było łatwo, było szybko, ale przede wszystkim czekoladowo(...)pomarańczy Wykonanie Masło, cukier i syrop klonowy ucieramy na puszystą masę. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao i sodę. Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z sokiem z pomarańczy oraz otartą skórkę pomarańczową. Utarte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia 20 cm keksówki. Pieczemy w piekarniku
Tajemnice SmakuCytrusowych wypieków ciąg dalszy. Kolej na ciasto z pomarańczą w roli głównej, lekkie i aromatyczne a przy tym wilgotne dzięki nasączeniu sokiem pomarańczowym. Składniki: 120g miękkiego masła 8 czubatych łyżek cukru 1 op. cukru wanilinowego 4 jajka 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 pomarańcze Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką otartą(...)mikserem na wolnych obrotach. Przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką/mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C przez ok. 50 min. Podczas gdy ciasto się piecze wyciskamy sok z pomarańczy, tak żeby uzyskać ok. szklankę płynu. Po upieczeniu nakłuwamy gęsto ciasto drewnianym patyczkiem do szaszłyków, a następnie polewamy jeszcze gorące sokiem. Pozostawiamy do wchłonięcia
Słodki BlogCiasta ucierane należą do moich ulubionych. Można je piec z różnymi sezonowymi owocami, po przestudzeniu wystarczy posypać cukrem pudrem, ale też można pokryć cienką warstwą kremu. Ja użyłam do ciasta mieszanki porzeczek: czarne, białe i czerwone. Są to owoce dość kwaśne, dlatego postanowiłam przełamać ich smak odrobiną kremu budyniowego. Przygotować formę o wymiarach
Kulinarne przemysleniaBardzo lubię ciasta ucierane. Wczoraj upiekłam taka babkę. Zwykła, z dodatkiem kakao i wiórek kokosowych. Babkę posypałam cukrem pudrem, ponieważ spodziewałam się gości, a to najszybszy sposób. Polecam zrobić polewę czekoladową, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi. To będzie idealne dopełnienie. Chociaż taka na szybko z cukrem pudrem, tez pyszna :) Składniki: 250 g. masła 250 g. cukru 5 jajek(...)migdałowego 5 łyżek wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka, dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wlać mleko i ekstrakt migdałowy. Utrzeć do połączenia składników. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec
Agusiowe smakołykiCiasta ucierane często goszczą w naszym domu, bo nie dość, że są bardzo smaczne, szybkie to jeszcze można kombinować z różnymi dodatkami. Dzisiaj wersja z malinami. Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - 200 g masła - 1 szklanka cukru kryształu - 3 jajka - skórka otarta z 1 pomarańczy - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 300 g malin Przygotowanie(...)Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości. Do masy dodajemy stopniowo jajka, skórkę pomarańczową oraz wanilię. Mąkę, sól oraz cynamon przesiewamy i porcjami dodajemy do masy maślanej. Maliny wrzucamy do ciasta i mieszamy całość łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy 1 godzinę
Zainspirowana w kuchniuczę już swoje córeczki) ale nazwy ciasta nie zmieniłam. A więc zapraszam po przepis na pyszne ciasto "Zośka". Do ciasta użyłam jak zwykle swojej ulubionej margaryny Palma . Składniki: Ciasto ucierane : 30 dkg margaryny Palma 25 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 6 jajek 25 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina amoniaku dodatkowo: 1/2 szklanki orzechów(...)włoskich mielonych 1 łyżka kakao Wyk: margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, ciasto dzielimy na trzy części: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej
Kuchnia u BietkiDziś kolejny wielkanocny przepis. Babka nadziewana masą krówkową ma tak uniwersalne ciasto, że możecie do niej „wrzucić” wszystko co chcecie. Począwszy od bakalii, po przez kajmak, masy krówkowe, czy po prostu kakao. W każdej postaci smakuje wybornie! No i jest banalnie prosta do przygotowania Z tej porcji wyszła mi jedna średnia babka i jedna mała. Babka nadziewana masą krówkową Składniki(...)firmy Helio ) Dodatkowo: margaryna bułka tarta cukier puder Margarynę dobrze ucieramy z cukrem i olejem. Dodajemy jajka i dalej mieszamy. Cały czas ucierając przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto 3/4 ciasta, na górę wykładamy masę krówkową. Całość przykrywamy resztą
PatiGotujePowinnam mieć jakiś oficjalny zakaz pieczenia drożdżówek, mówię Wam. O ile tortu, czy jakiegoś ucieranego ciasta umiem sobie odmówić (ok, … Czytaj dalej
brunetkawkuchniBardzo popularnym plackiem w moim rodzinnym domu było ucierane ciasto z owocami, które akurat były pod ręką Jego przygotowanie zajmowało dosłownie chwilę i bardzo lubiliśmy zajadać go jeszcze ciepłe, niedługo po wyjęciu z piekarnika (zalecam ostrożność!). W mojej wegańskiej wersji ciężko mówić, że jest ono ucierane, bo nie ma w nim jajek (ani innych zwierzęcych produktów), ale za to jest(...)mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy olej, ocet i mleko roślinne uzyskując konsystencję serka. Dodajemy to do mieszanki z mąką i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wrzucamy na wierzch owoce lekko je dociskając do środka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut lub momentu aż patyczek wetknięty w ciasto wyjdzie suchy. Praktyczna uwaga
Lamarida.plPrzepis na to ciasto jest niezastąpiony w sezonie śliwkowym. Tradycyjne ciasto ucierane na oleju, które zrobisz w dosłownie kilka chwil. Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: ok. 40 min Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj ) Ciasto: 3 małe lub 2 duże jajka 80 g cukru (trochę ponad 1/3 szklanki) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta
Słodki BlogNajprostsze i najszybsze ciasto z czereśniami jakie można upiec. To przepis, w którym mieszasz łyżką wszystkie składniki. W 10 minut Twoje ciasto ucierane jest gotowe do pieczenia. Wychodzi wilgotne i puszyste! - bez użycia miksera - gotowe do pieczenia w 10 minut - tanie i popularne składniki Gorąco polecam Ci też mój przepis na ciasto z owocami . To ciacho, do którego możesz dodać
AniaGotuje.pljeszcze żadnych owoców sezonowych a jabłeczniki już mi się trochę przejadły. Dawno nie piekłam ciast ucieranych więc czemu nie tym razem.... to klasyczna babka z przepisu mojej Mamy ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmodyfikowała :) Babka dzięki śmietanie jest bardzo wilgotna, delikatny smak wanilii i masła przypomina mi dzieciństwo...wszystko przełamane gorzką polewą z czekolady. Przepis(...)posypujemy mąką. Masło ucieramy z cukrem na białą masę, dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy ale tylko do połączenia składników żeby nie za długo, stopniowo dodajemy mąki połączone z budyniem i proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy, dodajemy wanilię i śmietanę, mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut (do suchego patyczka). Śmietankę podgrzewamy
Wypieki ReneMATCHA I CZERWONYMI POMARAŃCZAMI Orange & matcha upside-down cake / piekłam z połowy porcji w formie o średnicy 20 cm/ Zakochałam się w strukturze tego ciasta. Nie przepadam za ciastami ucieranymi ani typowymi biszkoptami, ale to jest wyjątkowe. Niezwykle puszyste, wilgotne, mięciutkie. Nawet jeśli nie macie matcha czy czerwonych pomarańczy, upieczcie je i jestem pewna, że je pokochacie! Takie
KUCHARNIApieczenia (składniki suche). Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi i mieszamy energicznie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. To bardzo ważne, żeby ciasta nie ucierać dłużej, inaczej zrobi się zakalec. Wiśnie myjemy i drylujemy. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm lub blaszkę o wymiarach (21x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem
bistro mamagruszki jest jeszcze bardziej uwypuklony w cieście, a dodatek rodzynek sułtańskich zatopionych w polewie nie tylko dodaje uroku ciastu ale też dostarcza dużej ilości słodyczy ;-) Zapraszam Składniki na ciasto: 400 g margaryny 6 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia (mieszamy z mąką) 40 dag cukru (przez dodaniem zmielić w młynku na cukier puder) 5 łyżek mleka(...)mąki ponadto do masy nr 1: - 2 opak. cukru waniliowego do masy nr2 : - 2 łyżki przyprawy do piernika - 4 łyżki kakao W dużej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem (około 10 min), dodajemy po żółtku ciągle ucierając, dodajemy 1 szklankę mąki wymieszaną z proszkiem d pieczenia, dodajemy mleko, ucieramy, dodajemy resztę mąki. W osobnej misce
SMYKWKUCHNI