Uwielbiam proste ciasta 💗 Ucierane , kruche czy też drożdżowe z sezonowymi owocami, uwieńczone maślaną kruszonką zawsze były, są i będą dla mnie kwintesencją smaku! Składniki na kruche ciasto: (na blaszkę 31cmx21cm) 2.5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (u mnie Kasia) 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: pokrojone morele
Walijskie Pichceniepobawić w cukiernika, ale uważam że najlepsze ciasta to te najprostsze, bez zbędnych kremów, lukrów i ozdób. Do moich ulubionych należy ciasto ucierane, szarlotka sypana czy brownie z malinami. Przepisy na te pyszne i łatwe przygotowaniu słodkości znajdziecie TUTAJ . Pole do popisu Dzięki dodatkowi kefiru
kuron.com.plPiernikowe babeczki z ciasta ucieranego, delikatnie nasączone sokiem z pomarańczy. Podałam je na lekko karmelizowanych plasterkach pomarańczy z żurawiną. Polecam na zimowe weekendy, jako towarzystwo do gorącej kawy :) 170 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cukru 3 małe jajka kopiasta łyżka ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy(...)pieczenia sok z połowy pomarańczy pół łyżeczki mielonego cynamonu dodatkowo: 2 pomarańcze garść żurawiny łyżka cukru trzcinowego Masło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika, mieszamy. Przekładamy ciasto do silikonowej formy na babeczki (8 sztuk) i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym
Mienta blogmasła - 1 jajko - 1/2 paczki proszku do pieczenia Do miski dajemy mąkę, cukier, jajko i masło pokrojone w kostkę. Całość rozcieramy w rękach aby wszystkie składniki tak jak na ciasto ucierane, całość musi być sypka. Dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Do tortownicy lub formy na tartę przesypujemy połowę ciasta i dociskamy żeby powstał gładki spód
Kulinarne życieTitanium , który idealnie wyrobił moje czekoladowe ciasto. Jeżeli posiadacie podobnego robota, pamiętajcie o doborze odpowiednich końcówek. Do muffinek najlepiej się sprawdzi ta w kształcie K, która przeznaczona jest do ucierania ciast. Zobacz też: Ciasteczka owsiane z żurawiną Sernik z jogurtów greckich Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Jak zrobić czekoladowe muffinki - przepis Drukuj przepis Porcji: 6 dużych lub 12 małych Czas
Kuchnia BazyliiIdealna kruszonka do ciasta składa się z grudek o różnej fakturze. Mój przepis na prostą kruszonkę jest bardzo uniwersalny. Jest to kruszonka do ciast drożdżowych, do szarlotek, ciast ucieranych i kruchych. Czytaj dalej, a dowiesz się jakiego cukru najlepiej użyć do zrobienia kruszonki. Dowiesz się także co jeszcze można dodać do ciasta na kruszonkę, by wzbogacić jej smak oraz
AniaGotuje.plSezon truskawkowy w pełni, więc trzeba z tego korzystać i piec przede wszystkim sezonowe ciasta :) Dzisiejsza propozycja to proste ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu, bardzo puszyste i lekkie mimo wykorzystania mąki pełnoziarnistej z orkiszu. Często jogurtowe wypieki bywają problematyczne i zamiast idealnego, wyrośniętego ciasta wychodzi zakalec, ale tutaj tego problemu nie zauważyłam (dlatego, że jogurt nie stanowi głównego składnika). Przed
FitKotkrótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na ciasta ucierane ze śliwkami o smaku cytrynowo-kokosowym. Proste, łatwe i bardzo smaczne :) Wypiek idealny do gorącej herbaty. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta z wykorzystaniem śliwek to zachęcam do upieczenia sypanej drożdżówki lub muffinek ze śliwkami . Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: około 0,5 kg wydrylowanych
UgotowaćWiśnie w pełni i można je wykorzystać na rożne sposoby. U mnie ciasto ucierane z wiśniami. Pyszne mięciutkie, rozpływa się w ustach. Przepis bardzo prosty i szybki. Zapraszam. SKŁADNIKI: 4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/2 kg wydrylowanych wiśni WYKONANIE Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę, jogurt i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Wykładamy na nie wydrylowane wiśnie. Lekko wciskamy rabarbar do środka ciasta. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st. C. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewyformy (daję krupczatkę) - cukier puder do oprószenia ciasta * szklanka – miarka o pojemności 250ml Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Skórkę można zetrzeć lub, jak to ja zrobiłam, cienko obrać (usuwając albedo, czyli białą warstwę) i zmiksować w młynku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Formę keksową smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
mojewypiekiinietylkołyżką gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku, miksujemy tylko do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy do masy mąkę przesianą ze szczyptą soli oraz przestudzoną kawę. Miksujemy do połączenia. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
Smaki Na Talerzurana roznosi się zapach pieczonego ciasta. W kuchni czeka do popołudniowej kawy czekoladowa babka z rumem, do której przygotowałam cappuccino śmietankę z karmelizowanymi migdałami. Piękna babka wyrosła! Lubię jak ucierane ciasto pęka na wierzchu. Zawsze zaczynam jedzenia babki od odrywania przypieczonej skórki i moczenia jej w kawie. Ciasto czekoladowe to ulubione ciasto moich dzieci. Przyprawiłam je rumem
codojedzeniaCzyli ciasto z morelami i biał ą czekolad ą. Przepis wyszukany dzięki domowemu nadmiarowi owych owoców, dostarczonych hojnie przez państwa z oddbox.co.uk :) Zdecydowany hit. Delikatne ucierane ciasto, z posmakiem białej czekolady, a do tego charakterystyczne, aromatyczne, lekko miodowe morele... Bajka! Na dodatek jest super proste do wykonania, czyli wszystkie warunki spełnione. :) Przepis z bloga La grande e la piccola
Lejdi of the houseNieskomplikowane i dosyć szybkie ciasto ucierane, z dodatkiem proszku budyniowego zamiast części mąki i kwaskowego rabarbaru, pokrojonego w kostkę. Zdecydowanie nie przesłodzone, puszyste i delikatne, o śmietankowym smaku. To ciasto uważam za udany początek sezonu wiosenno-letniego, który to sezon zazwyczaj zaczynam właśnie wypiekiem z dodatkiem rabarbaru. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaMiałam przyjemność jeść pierwsze w tym roku truskawki. Z części owoców upiekłam proste ucierane ciasto. Zniknęło momentalnie... Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki waniliowego 2 duże łyżeczki proszku 5 jajek 250 g kwaśnej śmietany 150 ml oleju 1/2 kg małych truskawek Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki. Śmietanę
Czerwień i błękitmargaryny 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki miodu Polewa: 3/4 szklanki mleka 150 g margaryny 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych Przygotowanie Ciasto: Ucieramy margarynę z cukrem w misce. Można użyć w tym celu miksera. Dodajemy pomału jajko, miód, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy ciasto na blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Sagneska - gotowanie i lifestyleJak już kiedyś pisałam bardzo lubię kuchnię gruzińską.Z wielką przyjemnością próbuję ich specjałów … a co łatwiejsze staram się wykonać w zaciszu własnej kuchni.Tak było
Ostra na Słodko