ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:87/881)

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką 81

już trochę jesiennym klimatem (nie bez powodu zresztą), ale jesień jeszcze przed nami, więc cieszmy się latem i ciepłymi dniami (nawet mi się zrymowało ;-) A zatem zapraszam na proste, ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką. Na miłe rozpoczęcie roku szkolnego :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Babka z malinami 235

owocami to można :) Wczoraj przekonałam się o tym osobiście. Ponieważ miałam w lodówce trochę malin, postanowiłam wymyślić z nimi coś innego niż koktajl, biszkopt z owocami i galaretką czy ciasto ucierane (które swoją drogą ostatnio wyszło mi genialnie, ale niestety nie zrobiłam fotki). Babka tradycyjnie bardzo prosta, delikatna i wilgotna więc zdecydowanie dla tych, którzy nie lubią suchych wypieków(...)czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą

Ze smakiem i z pasją
Ciasto z rabarbarem 89

kogo: dla fanów orzeźwiających ciast dla lubiących ciasta ucierane dla rabarbaromaniaków Składniki: 700g rabarbaru 430g mąki 5 jajek dużych lub 6 małych  180g masła 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu pół szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru pudru cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Cukier puder i cukier kryształ(...)pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na zmianę mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, cały czas miksując.  Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie w ciastoCiasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać rabarbarem.  Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).  Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Blacha: kwadratowa

Mania Wypiekania
BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z CIOCCOLINI 89

fantastycznie! Jest wilgotne, a zarazem puszyste! Ciasteczka pozostają chrupkie, a po rozgryzieniu wylewa się z nich idealnie kremowe wnętrze. Czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl? Mi tak! Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie, dlatego też jest świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości! Jest w 100% bez glutenu, ale gwarantuję Wam, że zachwyceni będą nawet Ci, którzy bez glutenu(...)łyżki + ciasteczka bezglutenowe Cioccolini Schär SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy Mix C Mix Pâtisserie Schär , szczyptę soli i proszek do pieczenia, krótko ucieramy. Wlewamy roztopione, schłodzone masło zmieszane z mlekiem oraz kakao – ucieramy krótko na gładką masę. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem, układamy ciasteczka Cioccolini , pieczemy ok. 40 minut w 170C ( do suchego patyczka

Ostra na Słodko
Ferrero rocher cupcakes 156

wpadł jadalny brokat w kolorze złotym ;). Musiałam jednak dorobić się złotych papilotek i gdy tylko udało mi się je zdobyć od razu zabrałam się za robotę. Pyszne, kakaowo-orzechowe ciasto ucierane, pralinka Ferrero Rocher w środku, gęsty krem na bazie mascarpone jako wykończenie plus złota dekoracja i jeszcze jeden cukierek... Polecam! Składniki (12 babeczek) 130 g miękkiego masła(...)cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Dodać jajka, po jednym i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, orzechami, proszkiem i solą, zmiksować. Do masy dolać maślankę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek do 1/2 ich wysokości, włożyć po 1 pralince i przykryć ciastem do 4/5 wysokości foremek. Piec w 180 st. C przez 20-25 min. Krem 250 g schłodzonej

Słodkie inspiracje
Ciasto ucierane z rabarbarem i awokado bez tłuszczu 96

przy tym jest on dobroczynny dla zdrowia. Właśnie zaczął się sezon na rabarbar, więc postanowiłam połączyć   go razem z awokado i tak powstało to bardzo smaczne i puszyste ciasto. Sami musicie je również wypróbować. Przepis jest na blachę 28 cm x 36 cm. Co potrzeba: 600 g rabarbaru najlepiej czerwonego, 1 dojrzałe awokado (ok 200 g) 260 g mąki(...)grubsze łodygi, te cieńsze kroimy w plastry 2 cm. Miąższ awokado dokładnie rozgniatamy w miseczce widelcem, kropimy sokiem z limonki, przykrywamy talerzykiem. Do miski dajemy jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, ucieramy mikserem na puszystą masę, aż cukier się rozetrze. Masa powinna być dość gęsta i nieco spieniona, dodajemy roztarte awokado, miksujemy do połączenia się składników. Masa zrobi się bardziej lejąca. Dodajemy

Bułka z Chlebem
Pączki hiszpańskie wg Aleex 80

wyjątkowo słodki dzień. Tym razem przygotowałam pączki hiszpańskie. Skorzystałam z przepisu podstawowego od Dorotus. Pączki hiszpańskie są też nazywane pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. To ciastka z ciasta parzonego, a więc ich smak i struktura są zupełnie inne niż naszych tradycyjnych pączków. Tak naprawdę to zupełnie nieistotne, bo pączki hiszpańskie są przepyszne – lekkie, puszyste, delikatne. Warte tego(...)Sposób przygotowania: 1. W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. 2. Zmniejszyć moc palnika i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. 3. Ucierać ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do ostudzenia. 4. Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera i zmiksować. 5. Cały czas miksując, dodawać kolejno

W mojej kuchni
Pączki z pistacjami 205

pracy - i mówię Wam, były imponujące (a przynajmniej większość z nich). Trzypiętrowe torty wypełnione najróżniejszymi musami, nadziewane czekoladki, ciasto duńskie i francuskie w kilku wydaniach, desery, słynne duńskie kransekage, ciasta ucierane i klasyki (według duńskich standardów jest ich osiemnaście, na egzamin końcowy losuje się jeden z nich, a są to - między innymi - francuska tarta cytrynowa, creme brulee, panna cotta, tort(...)mogłabym szaleć z garnkiem pełnym gorącego tłuszczu, ale przygotowałam się na zapas. W miniony weekend nasmażyłam jednych z najlepszych pączków, jakie jadłam. Wyszły lepiej, niż się spodziewałam: puszyste, delikatne ciasto o cytrynowej nucie, a do tego rozpływający się w ustach krem z pistacji i ricotty. Połączenie zwalające z nóg, mówię Wam! I tak, wiem, że dzisiaj już za późno, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańskie kruche ciasto z wiśniami i budyniem 105

skręcamy ogień i gotujemy często mieszając aż uzyskamy konsystencję gęstego budyniu. Gotową i jeszcze ciepłą masę budyniową wykładamy na posłodzone wiśnie i równomiernie rozprowadzamy. Na zakończenie, drugą część surowego ciasta ucieramy na grubych oczkach tarki i rozprowadzamy równomiernie po wierzchu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut albo aż do momentu, gdy wierzch się zarumieni(...)miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Wegańskie kruche ciasto z wiśniami i budyniem pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Ciasto morelowe z pistacjami 189

ogrodzie, na balkonie lub tarasie idealne! Proste i niewątpliwa zaleta, szybko się piecze. By się udało trzeba spełnić tylko jeden warunek: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tak ciasta ucierane już mają. Zatem przed planowanym pieczeniem wystaw wszystkie składniki z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej, by się ogrzały. Polecam przepis do wypróbowania! Składniki: 125 g miękkiego masła(...)wymieszać i na zmianę z mlekiem porcjami dokładać do ubitych jaj masę przelać do foremki (20x30cm), wyrównać powierzchnię szpatułką morele umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki moreli ułożyć na cieście piec w 170`C 30/35 minut studzić na kratce. Jeszcze gorące ciasto posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki ze śliwkami 42

Domowe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to smaki jesieni. Najlepsze ciasto drożdżowe, pyszna chrupiąca kruszonka najlepiej smakują chwilę po upieczeniu. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, więc warto je przygotować. Drożdżówki możemy przygotować zarówno na drożdżach świeżych, jak i suszonych instant. Osobiście polecam wybrać drożdże instant, wtedy ciasto drożdżowe nie wyrośnie tak bardzo i nasze bułeczki będą przypominały(...)albo jeszcze dodatkowo delikatnie polać lukrem. Smaki jesieni to nie tylko śliwki, ale również jabłka, zobacz na moim blogu kulinarnym jak przygotować pyszną szarlotkę, albo ciasto budyniowo- jabłkowe. Nie muszę chyba polecać błyskawicznego ciasta ucieranego ze śliwkami. A tymczasem zapraszam do przepisu, zobacz jak przygotować pachnące, idealne drożdżówki ze śliwkami. Drożdżówki ze śliwkami składniki 550 g mąki pszennej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką 147

wypieków. Co rusz przychodzi mi nowy pomysł aby zagospodarować jakiś owoc w placku. Dziś padło na rabarbar, moc witamin i smakowych doznać słodyczy i kwaskowości. Idealnie sprawdza się do ciast ucieranych. Zapraszam. Skala smaku 10- wilgotne, delikatne, nie za słodkie z lekko chrupiącą kruszonką:)  Składniki: 3 szklanki przesianej mąki tortowej 1 szklanka cukru   1czubata łyżeczki proszku do pieczenia(...)blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka. Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól wymieszać w jednej misce. Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej. Połączone mokre składniki wlać

Kubki smaku
Gniazdka parzone (najlepsze) 136

szczyptą soli. Gdy mieszanka zacznie wrzeć garnek zdjąć z płyty. Od razu jednym ruchem wsypać całą mąkę, jednocześnie energicznie mieszając. Garnek z masą umieścić ponownie na płycie (średnia moc). Ucierać ciasto łyżką przez ok. minutę, aż będzie gładkie i lśniące. Ponownie zdjąć z płyty, odstawić do ostudzenia. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty, posmarować je olejem. Ciasto przełożyć do misy

Pełny talerz
CYTRYNOWY SERNIK Z RICOTTY NA CHRUPIĄCYM ORZECHOWYM CRUMBLE + test robota kuchennego Electrolux Assistent Pro 234

łopatki”, dodajemy rozdrobnione orzechy, mieszamy kilka sekund, wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 170C. SERNIK: W misie miksera na delikatnych obrotach ucieramy ricottę z cukrem i skórką cytrynową. Powoli dolewamy sok z cytryny i nie przerywając mieszania wbijamy jajka i dosypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mieszamy krótko – tylko do połączenia składników. Wylewamy(...)muszę trzymać, podpierać, pilnować. Duża, wbudowana misa o poj. 5,7 l umożliwia.czemu robienie w nim nawet dużej ilości ciasta bez najmniejszego problemu – serniki, ciasta ucierane i ukochane drożdżówki dla całej rodziny – mieszczą się bez problemu! Plusem jest też Programowany wyłącznik czasowy z funkcją Auto Stop, który zlicza czas od czasu rozpoczęcia działania – dzięki czemu wiem

Ostra na Słodko
Miękkie ciasto ucierane z mlekiem w proszku i rabarbarem 42

smakowego odnalazło się mleko w proszku.  Babeczka wyrasta bardzo wysoka, mięciutka,  nie zbyt wilgotna, a w smaku zaiste mleczna. W przygotowaniu nieskomplikowana,  jednak jak to w ciastach ucieranych bywa - najważniejszą kwestią i gwarancją braku zakalca  jest długie ubijanie piany z jajek i cukru. Zamiast rabarbaru oczywiście można wykorzystać inne owoce,  truskawki, jagody - również  wpasują(...)około 50 gram (opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowujemy rabarbar - obieramy z włókien,  kroimy na dość drobne plasterki, wkładamy do miski,  zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy.  Przed wyłożeniem na ciasto odciskamy z soku. Płynne mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło  i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy się połączą, zestawiamy rondelek z palnika,  wsypujemy mleko w proszku i mieszamy

Kronika Piekarnika
Fale dunaju z owocami, kremem budyniowym i galaretką 46

ciasto to klasyka. W moim domu gościło już w różnym wydaniu , najlepiej smakuje z galaretką na wierzchu lub po prostu czekoladową polewą. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania. Posmakuje tym który nie lubią przesadnie kremowych ciast.   Składniki na blaszkę 25/35 cm Ciasto ucierane: 5 jajek 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki drobnego cukru(...)masę. Wlać olej delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera.   Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, dodawać łyżka po łyżce do masy jajecznej mieszając . Połowę ciasta wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach, do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać. Wylać na jasne ciasto, powciska w ciasto pokrojone gruszki o raz jabłko. Piec około 40 minut

Wanilia i Kardamon