więc owocowe ciacha sprawdzą się na ten okres idealnie. Jednak nie jedna z nas pomyśli sobie „matko, ile to ma kalorii”. Nie musi być to wcale prawdą, wystarczy przygotować ciasto w wersji light. Mój dzisiejszy placek nie zawiera ani grama tłuszczu oraz posiada otręby, możecie go natomiast jeszcze bardziej uzdrowić, używając mąki pełnoziarnistej oraz brązowego cukru. Przepis na ciasto pochodzi(...)koniec dodaj 5 łyżek cukru. Następnie dodaj do piany żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Piecz w 180 stopniach ok 40-50 minut. Wystudź. Możesz ewentualnie oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwysokie. Jednak dobrze mieć fana lasu w domu! Ja tym razem mam je od taty, więc zrobiłam tartę i zamroziłam 2 paczuszki. W sam raz będzie do ciast i deserów. Tym razem też wykorzystałam je w tym celu i powstała tarta z musem jagodowym na bazie kremówki. Równie dobrze możecie do niej wykorzystać inne owoce. W moim pierwotnym zamyśle były(...)ochotę na maliny, których jeszcze jakiś czas temu nie lubiłam, aż sama nie mogę w to uwierzyć.Ps. gotowanie za głosowanie trwa do niedzieli do g. 22 :) Składniki: na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić
Fabryka pomysłówmieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy żółtka. Następnie wlewamy drożdżowy zaczyn i łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy masło. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąkę. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte(...)ciasto wyrabiamy przez chwilę, po czym dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy dość cienko, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 części. Na szerszym końcu każdego z powstałych trójkątów układamy po pół łyżeczki Nutelli. Zawijamy rogaliki. Układamy na blasze posmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy o zachowaniu odstępów między rogalikami, żeby się nie posklejały podczas pieczenia
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 4-5 łyżek cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko szklanka mleka 2 łyżki oleju Budyń: 1 i 3/4 opakowania budyniu waniliowego (opakowania po 40 gramów) 1,5 szklanki mleka Dodatkowo: rodzynki 100g Wykonanie:Budyń gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto drożdżowe:Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy(...)niego drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę, jajka, olej,resztę cukru i przygotowany wcześniej zaczyn mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy budyniem i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w 2cm paski. Układamy na blasze wyłożonej
Czerwona PorzeczkaPierniczki po polsku to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po upieczeniu są miękkie i puszyste. Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu. Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej(...)Zaparzyć kawę i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać roztopione masło z miodem i kawę. Wymieszać. Na sam koniec wlać podrośnięty rozczyn. Wszystko ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem
Ugotowaćzajęłam się ja. I też już zamrożone, aby w Wigilię było szybciej i mniej pracy (bo tej i tak jest dużo, bo jednak prawie wszystko przygotowywane jest na świeżo). Ciasto przygotowałam inne niż na pierogi, aby było delikatniejsze (na pierogi to zwykle najprościej, czyli mąka i gorąca woda). Z podanych niżej proporcji wszyło mi 80 uszek wycinanych od małej szklanki(...)literatki. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. gorącej wody 1 żółtko 50 g masła (miękkiego) 1/2 łyżeczki soli Farsz pieczarkowy: 0,5 kg pieczarek 4-5 cebul sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Farsz: Cebule drobniutko siekamy (można sobie ułatwić rozdrabniaczem, np. od blendera). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę
Kolorowy Przepisownikzabraknąć też pierniczków :) Te korzenne ciasteczka o zniewalającym zapachu są nieodłącznym atrybutem Bożego Narodzenia. Najbardziej na ich pieczenie cieszą się dzieci, które mogą wykazać się kreatywnością wycinając z piernikowego ciasta najróżniejsze kształty, a potem pieczołowicie ozdabiać je lukrem i różnokolorowymi posypkami. Ja w tym roku poszłam troszkę na łatwiznę i do zrobienia pierniczków użyłam specjalnej foremki z wymiennymi wkładami-stempelkami(...)sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód, mąkę przesianą z przyprawą do piernika i sodą oraz sól. Zagniatamy całość na gładkie, zwarte ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Jako, że ciasto jest lepkie, najlepiej podzielić je na partie i przed rozpoczęciem wałkowania sporo podsypać
MyCookBook.pllukier (przepis: TUTAJ ) Wykonanie: Suche składniki połączyć w misce. Do miski dodać mokre składniki i pomieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do papilotek nałożyć do połowy ich wysokości ciasto, następnie pół łyżeczki marmolady i znowu ciasto aby wypełniło muffinkę do 2/3 jej wysokości. Piec około 25 minut. Moja dekoracja to lukier, które posypałam kolorową posypką i poukładałam kwiatuszki
Ania i Marcin gotująskładniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 9 płatów śledziowych w oleju (jasnych) 3 burki, ugotowane lub upieczone 3 ziemniaki, ugotowane 3 marchewki, ugotowane 3 jajka, ugotowane 1 cebula 6 łyżek majonezu
Domowy Smak Jedzeniaczekolady mlecznej lub karmelowej, 1 białko, cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu, Czekoladę zmiksować z migdałami. Wymieszać z cukrem pudrem. Następnie wymieszać z białkiem. Odstawić na około 20 minut. Ciasto troszkę stężeje. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm. Podczas wałkowania, blat i ciasto posypywać cukrem pudrem. Po rozwałkowaniu, znowu zostawić na chwilę ciasto. Następnie wycinać ciasteczka. Ciasteczka
królestwo garówłyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić na kilka minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn ,żółtka, cukier waniliowy i sól,wyrobić, pod koniec dodając roztopioną i wystudzoną margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane(...)ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie, zwinąć roladki. Z 3 roladek zapleść warkocz.Chałki przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią aluminiową [ u mnie włożone do keksówek] i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch chałek żółtkiem [ ja posmarowałam białkiem pozostałym od ciasta].Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniepotrawą wigilijną jest barszcz z uszkami wypełnionymi farszem z suszonych leśnych grzybów. Takim uszkom naprawdę trudno się oprzeć. U nas część z nich znika jeszcze przed wigilijną kolacją:) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 200 ml wrzącej wody szczypta soli 30 g masła Farsz: 50 g suszonych borowików 2 cebule 2 łyżki oleju + łyżka masła sól pieprz(...)Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. W gorącej wodzie roztapiamy masło, stopniowo dodajemy do mąki i mieszamy łyżką lub mikserem. Gdy składniki się połączą wyjmujemy ciasto z miski i zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto ponownie wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na około 30 minut. Do małego garnka wkładamy suszone grzyby, zalewamy je szklanką wody
Smakowity Blog Kulinarnyodcedzamy na sicie z nadmiaru oleju. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy so miski, dodajemy sól, jajko, olej oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto z miski i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki i wałkujemy na małe krążki
Bajeczna Kuchniapiernika, sodę, kakao i cukier, całość mieszam łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka, dodaję mleko, olej i konfiturę z borówki, wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki (u mnie 20×20 cm). Wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Piernik piekę około(...)minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno ładnie odchodzić od boków foremki. Nie pieczemy za długo, aby nie wysuszyć ciasta. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i dowolnie zdobimy – u mnie rozpuszczona czekolada deserowa, kolorowa posypka i płatki śniegu. Smacznego
Słodkie okruszki