ciasto 4 w 1 - 2500 przepisów (strona:52/167)

C - Francuskie warkocze Cioci Eli 246

swojej słabości do ciasta francuskiego już wspominałam. Zapowiadałam również kolejną porcję pomysłów na jego wykorzystanie, dlatego też dziś następny przepis z tej francuskiej serii:)Pomysł, przepis a właściwie całe danie zaserwowała mojej rodzince Ciocia Ela a ponieważ smakowały i wyglądały wybornie, na stałe zagościły w naszym jadłospisie.I pomimo, że nie zliczę już ile razy w ciągu ostatniego roku robiłam(...)moje rozrabiaki niemal pobiły się o resztki z wczorajszej kolacji;) Francuskie warkocze     Składniki na 3-4 porcje: 1 szt filet z kurczaka, 1 szt ciasto francuskie, 15 dag pieczarki, 1 ząbek czosnek, do smaku natka piertuszki, 5 dag ser żółty gouda, 3 łyżka majonez, 1 szt papryka konserwowa, do smaku Sól, do smaku pieprz, do smaku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Keks (Dundee Cake) 577

Dziś wspomniany zaległy przepis na keks. Bardzo lubie to ciasto. Przed świętam znalazłam ten przepis na blogu domowe-wypieki.pl i postanowiłam że upiekę na święta. Nie żałuje że wypróbowałam przepis. To najlepszy keks jaki upiekłam i kiedykolwiek jadłam. Zmieniłam nieco składniki ale wyszedł rewelacyjny i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. składniki: 350g mąki pszennej 6 jajek 50g margaryny 220g(...)obrotach i dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty i porcjami dodawać mąkę. Nie miksować za długo tylko do połączenia składników. Na końcu dodać bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Na wierzchu ułozyć całe obrane migdały. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 1 godziny do suchego patyczka

Monia miesza i gotuje
Mięsno – warzywny Francuz 156

Ostatnio wróciłam do domu nie dość, że bardzo późno, to jeszcze głodna, postanowiłam, więc zrobić na kolację paszteciki z ciasta francuskiego z mięsnym nadzieniem. Jest to szybka  i smaczna alternatywa dla zwykłych i nudnych kanapek. Staram się, od czasu do czasu urozmaicać swoje jedzenie, ale nie zawsze mam na to czas. Dodatkowo, pogoda za oknem mnie usypia, na głowie(...)szkoda, bo w głowie mam mnóstwo pomysłów!Ps. mi farszu trochę zostało, więc radzę zrobić mniej albo zjeść go potem do chleba.   Składniki na 10 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (375g) 20 dag mięsa mielonego 1 mała papryka Mała puszka kukurydzy 15-18 dag pieczarek 1 cebula 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego Olej Sól

Fabryka pomysłów
Ślimaczki z pieczarkami 164

wiem jak Wy, ale ja średnio lubię brać na uczelnię kanapki, chyba że są kolorowe. Świetną dla nich alternatywą są różne wariacje z ciasta francuskiego. Tym razem powstały zawijańce albo ślimaczki (nazwa wg upodobań). Jak już wiecie, jestem fanką wytrawnych wypieków, więc postawiłam na wersję z szynką i pieczarkami. Składniki na ok. 20 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)pizzy (u mnie Prymat) Sól, pieprz Olej Przygotowanie: Pieczarki pokroić w półtalarki, cebulę i szynkę w kostkę. Usmażyć je na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Rozwinąć ciasto francuskie i posmarować je ketchupem, następnie posypać przyprawą do pizzy. Na to wyłożyć podsmażone pieczarki i posypać startym serem żółtym. Zwinąć ciasto jak roladę. Dobrze skleić boki. Kroić w plastry

Fabryka pomysłów
Mleczna kanapka/Milkyway 2890

Pyszne ciasto, które sprawdzi się na wiele okazji. U mnie w tym roku gościło na Święta. Zawsze na ten czas przyrządzam jedno nowe ciasto. W tym roku padło na mleczną kanapkę. Jest ono najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się już „przegryzą”.  Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki.  Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową(...)pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować.  Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. na mleczną masę

Fabryka pomysłów
Kakaowa szarlotka 213

Niektórzy pewnie powiedzą, że się powtarzam, ale cóż, uwielbiam wypieki z jabłkami. Dają one nutę kwaskowatości połączoną ze słodyczą ciasta, więc i tym razem nie mogłam się oprzeć tej pokusie. Jak tylko zobaczyłam przepis, wiedziałam, że go przygotuję.  Tym razem pochodzi on z numeru 10 „Ale pychoty”. Po upieczeniu ciasto jest wilgotne. Samo przygotowanie zaś jest błyskawicznie. Cała filozofia(...)cukier waniliowy – połączyć ze sobą. Do masy jajecznej dodać olej i mleko, następnie stopniowo wsypywać suche składniki. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Fabryka pomysłów
Otrębowy placek z czereśniami (bez tłuszczu) 121

więc owocowe ciacha sprawdzą się na ten okres idealnie. Jednak nie jedna z nas pomyśli sobie „matko, ile to ma kalorii”. Nie musi być to wcale prawdą, wystarczy przygotować ciasto w wersji light. Mój dzisiejszy placek nie zawiera ani grama tłuszczu oraz posiada otręby, możecie go natomiast jeszcze bardziej uzdrowić, używając mąki pełnoziarnistej oraz brązowego cukru. Przepis na ciasto pochodzi(...)koniec dodaj 5 łyżek cukru.  Następnie dodaj do piany żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami.  Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu.  Piecz w 180 stopniach ok 40-50 minut. Wystudź. Możesz ewentualnie oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Tarta z musem jagodowym 187

wysokie. Jednak dobrze mieć fana lasu w domu! Ja tym razem mam je od taty, więc zrobiłam tartę i zamroziłam 2 paczuszki. W sam raz będzie do ciast i deserów. Tym razem też wykorzystałam je w tym celu i powstała tarta z musem jagodowym na bazie kremówki. Równie dobrze możecie do niej wykorzystać inne owoce. W moim pierwotnym zamyśle były(...)ochotę na maliny, których jeszcze jakiś czas temu nie lubiłam, aż sama nie mogę w to uwierzyć.Ps. gotowanie za głosowanie trwa do niedzieli do g. 22 :) Składniki: na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić

Fabryka pomysłów
Rogaliki z Nutella ;) 357

mieszamy. Odstawiamy  na 10 minut do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy żółtka. Następnie wlewamy drożdżowy zaczyn i łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy masło. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąkę. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte(...)ciasto wyrabiamy przez chwilę, po czym dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy dość cienko, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 części. Na szerszym końcu każdego z powstałych trójkątów układamy po pół łyżeczki Nutelli. Zawijamy rogaliki. Układamy na blasze posmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy o zachowaniu odstępów między rogalikami, żeby się nie posklejały podczas pieczenia

Czerwona Porzeczka
Bułeczki drożdżowe z budyniem ;) 210

Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 4-5 łyżek cukru  3 szklanki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko  szklanka mleka  2 łyżki oleju Budyń: 1 i 3/4 opakowania budyniu waniliowego (opakowania po 40 gramów) 1,5 szklanki mleka  Dodatkowo: rodzynki 100g  Wykonanie:Budyń gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto drożdżowe:Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy(...)niego drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę, jajka, olej,resztę cukru i przygotowany wcześniej zaczyn mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy budyniem i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w 2cm paski. Układamy na blasze wyłożonej

Czerwona Porzeczka
Pierniczki po polsku 349

Pierniczki po polsku to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po  upieczeniu są miękkie i puszyste.  Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu.  Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej(...)Zaparzyć kawę i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać roztopione masło z miodem i kawę. Wymieszać. Na sam koniec wlać podrośnięty rozczyn. Wszystko ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem

Ugotować
Uszka z pieczarkami (i rady na temat mrożenia) 161

zajęłam się ja. I też już zamrożone, aby w Wigilię było szybciej i mniej pracy (bo tej i tak jest dużo, bo jednak prawie wszystko przygotowywane jest na świeżo). Ciasto przygotowałam inne niż na pierogi, aby było delikatniejsze (na pierogi to zwykle najprościej, czyli mąka i gorąca woda). Z podanych niżej proporcji wszyło mi 80 uszek wycinanych od małej szklanki(...)literatki. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. gorącej wody 1 żółtko 50 g masła (miękkiego) 1/2 łyżeczki soli Farsz pieczarkowy: 0,5 kg pieczarek 4-5 cebul sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Farsz: Cebule drobniutko siekamy (można sobie ułatwić rozdrabniaczem, np. od blendera). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę

Kolorowy Przepisownik
Pierniczki 176

zabraknąć też pierniczków :) Te korzenne ciasteczka o zniewalającym zapachu są nieodłącznym atrybutem Bożego Narodzenia. Najbardziej na ich pieczenie cieszą się dzieci, które mogą wykazać się kreatywnością wycinając z piernikowego ciasta najróżniejsze kształty, a potem pieczołowicie ozdabiać je lukrem i różnokolorowymi posypkami. Ja w tym roku poszłam troszkę na łatwiznę i do zrobienia pierniczków użyłam specjalnej foremki z wymiennymi wkładami-stempelkami(...)sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód, mąkę przesianą z przyprawą do piernika i sodą oraz sól. Zagniatamy całość na gładkie, zwarte ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Jako, że ciasto jest lepkie, najlepiej podzielić je na partie i przed rozpoczęciem wałkowania sporo podsypać

MyCookBook.pl
Muffinki z marmoladą 120

lukier (przepis: TUTAJ ) Wykonanie: Suche składniki połączyć w misce. Do miski dodać mokre składniki i pomieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do papilotek nałożyć do połowy ich wysokości ciasto, następnie pół łyżeczki marmolady i znowu ciasto aby wypełniło muffinkę do 2/3 jej wysokości. Piec około 25 minut. Moja dekoracja to lukier, które posypałam kolorową posypką i poukładałam kwiatuszki

Ania i Marcin gotują
ekspresowy czerwony barszczyk 284

składniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do

Domowy Smak Jedzenia