ciasto 4 w 1 - 2500 przepisów (strona:59/167)

Szarlotka na serku waniliowym 156

postanowiłam się do niej zabrać. Troszeczkę ją zmieniłam i nie dałam połówek jabłek, bo miałabym ich za mało na brytfankę (siostra za mało kupiła :)), zrobiłam więc trochę po swojemu. Ciasto wyszło smaczne, ale jak dla mnie to ta szarlotka jest pyszna na ciepło, schłodzona już mi tak nie smakuje. Jednak kiedy będę miała ochotę na szarlotkę z lodami(...)przesiać z proszkiem, dodać cukier i masło posiekać. Dodać serek. Zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną troszeczkę większą (to będzie nasz spód).Następnie prostokątną dużą brytfankę nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (to większe) i dać na dno blachy.Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Delikatnie, aby nie połamać i dać na ciasto

Moje pyszne gotowanie
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 126

bardzo ciekawe warzywo, z pewnością warte uwagi.A jak już się zaopatrzycie, upieczcie taki chlebek. U mnie z pewnością zagości jeszcze nie raz.Odrywany chlebek z jarmużemSkładniki:(na keksówkę 30x11 cm)ciasto:500 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży200 ml mleka2 jajka45 ml oleju1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukrufarsz:300 g jarmużu4 dymki ze szczypiorem2 ząbki czosnku2 łyżki masłasólpieprz70 g mozzarellidodatkowo(...)mozzarelliMąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. W środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, i wlać połowę mleka. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie do ciasta dodać resztę mleka, jajka i olej. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Jarmuż umyć, odciąć twarde końce.Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekane dymki i przeciśnięty przez praskę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka ciabatta 156

końcu na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam przepis idealny. Owszem, wyrastanie trwa dłuższą chwilę, ale w porównaniu z innymi przepisami to właśnie tylko chwila. Zabrałam się za przygotowanie ciasta niemal od razu, i muszę przyznać, że efekt mnie nie rozczarował. Ciasto jest rzadkie, ale jeśli porządnie posypiecie mąką blat i dłonie, nie powinno być problemów z formowaniem czy przyklejaniem(...)się ciasta w niepożądanych miejscach. Efekt - naprawdę wart każdej poświęconej minuty. Bułki wychodzą idealne - miękkie, z mnóstwem dużych dziur.Kiedyś przygotuję taką prawdziwą ciabattę, jednak dla tych, którym brakuje czasu, a nie mogą oprzeć się pokusie, ta jest wybawieniem.Razem ze mną ciabatkowe wyzwanie podjęły Mirabelka i Martynosia.Szybka ciabattaSkładniki:(na 2 duże sztuki)500 g mąki pszennej475 ml letniej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka - raz, dwa , trzy 144

Łatwy sposób na przygotowanie szybkiej przekąski , gdy lodówka świeci pustkami a zjadło by się coś... tylko co?? Moje zapiekaneczki są w bardzo skromnym wydaniu ale można

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
sernik waniliowo-kawowy na kruchym spodzie... 164

Składniki: CIASTO SYPKIE KRUCHE:masło lub margaryna 125 gram, cukier 100 gram, jajka 1 sztuka, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 125 gram, mąka krupczatka 125 gram MASA SEROWO-KAWOWA:mleko 1/4 szklanki, masło lub margaryna 2 łyżki, kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki pełne, serek homogenizowany waniliowy 1 kg/wiaderko, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, budyń waniliowy(...)opakowanie, kasza manna 2 łyżki miękka palma, cukier, sól, jajko "L", proszek do pieczenia i obie mąki w robocie zmiksować na sypkie kruche ciasto tortownica 24cm- dno wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie smarować - do blaszki wsypać sypkie ciasto, dnem szklanki je przyklepać i schować do lodówki na godzinę ser waniliowy z wiaderka i cukier włożyć do misy robota

W Mojej Kuchni Lubię
Bananowiec zdrowiem nadziany 210

lata, rajskich wysp. Czego tylko chcecie. Składniki najwyższej jakości, bo świadomi tego jak się odżywiamy, mamy pewność , że daleko w życiu zajdziemy, nawet na piechotę i pod górkę. To ciasto jest genialne na wynos, można je jeść samo z siebie, a można smarować masłami sezamowymi, tahini, arahidowymi, orzechowymi itp. itd. Taka mała uczta ze słoiczkami przy stole...Każdy odkryje swój(...)własny smak. Ciasto aromatyczne, składniki nieprzypadkowe, ale starannie wyselekcjonowane i wypróbowane wcześniej, godne polecenia. Idelane na drugie śniadanie, do porannej kawy, na wynos...i może leżeć i leżeć... Ale nie poleży.. Składniki na trzy keksówki średniej wielkości, zobaczycie je na zdjęciach 200 g masła 130 g cukru, pomiędzy 100 g brązowego cukru Diamant + 30 g zwykłego cukru

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza Domowa z Ostrym zielonym pomidorem! 144

prostu dać przecier pomidorowy. To wszystko napiszę Wam tutaj moi mili :).tutaj podaje Wam link, gdzie możecie zakupić ten produkt, http://lukspomada.pl/index.php?m=m&id=123. Pizza z ostrym zielonym pomidorem Ciasto na 2 pizze;500g Mąki Tortowej typ 4501/5 łyżeczki soli2 łyżeczka oliwy ( gdy nie macie użyjcie oleju)40g drożdży świeżychKasza manna do podsypania lub po prostu mąka pszenna1 łyżeczka cukru brązowego(...)może być zwykły)300 ml wodyNadzienie:Słoiczek Ostry zielony pomidor do posypania i do wkładu w ciasto ser żółty 1-2 sera mozzarella 100g oliwki czarne10 plastrów szynkicebulapół pomidoraprzyprawa do pizzy kamis lub oregano z bazylią1. Ciepła wodą zalewamy drożdże aby sie rozpuściły mieszamy i dodajemy łyżkę mąki i cukru2.  przesiewamy mąkę i dodajemy oliwy

pichciszto
Chleb z ziarnami 179

drożdży ,cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Mąkę przesiej do miski , dodaj płatki owsiane ,kminek lub czarnuszkę ,sól , rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej 3-4 szkl wody przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem , aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp sezamem(...)odstaw w ciepłe miejsce .Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę do ostygnięcia                             /źródło ,,upiecz swój chleb

Anioły w kuchni
Pastéis de Nata / Pastéis de Belem / Portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym / Portuguese custard tarts 141

skosztować tych słodkich smakołyków przy małej czarnej. Chcąc utrwalić te piękne wspomnienia zmaterializowałam ów legendarny portugalski wypiek korzystając z video instrukcji na stronie SaborIntenso.P.S. Żałuję, że nie miałam własnego ciasta francuskiego. Składniki:2 opakowania cista francuskiego (razem 600g ) 500 ml mleka,skórka z cytryny,laska cynamonu,60 g mąki,500 g cukru,250 ml wody,7 żółtek,masło do wysmarowania(...)foremekDwa płaty ciasta francuskiego nałożyć na siebie, delikatnie przewałkować, zwinąć z rulon dłuższym bokiem i pokroić na 18-20 równych kawałków. Ciastem wykleić wysmarowane masłem foremki do babeczek. Wyklejać począwszy od dna i kontynuując po bocznych ściankach do górnej krawędzi. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka, a resztę mleka zagotować z laską cynamonu i skórką z cytryny. Po zagotowaniu mleka

Delicious Titbits
Dietetyczny jabłecznik z ryżem i musem bananowym! 217

Kolejne dietetyczne ciasto, tym razem jabłecznik z kokosowym ryżem basmati, prażonymi jabłkami z żurawiną, i musem bananowym! Pyszne, lekkie i niesamowicie delikatne ciasto! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu basmati - puszka mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 4 słodziki - 4 jabłka  - 3 łyżki suszonej żurawiny - 2 banany  - 2 białka - 1 żółtko - 70 ml jogurtu greckiego 1. Ryż ugotuj na mleczku kokosowym(...)upraż z dodatkiem słodzika lub miodu. Dodaj suszoną żurawinę. Wyłóż na ryż. 4. Banany zmiksuj z białkami, jogurtem i żółtkiem za pomocą blenderem. Masę wyłóż na jabłka. 5. Ciasto pieczemy 30 minut w nagrzanym piecu. Pyszne! Buziaki

SMYKWKUCHNI
Zielona pizza ze szparagami 173

bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów kilka plasterków sera feta  pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie(...)przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w  ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Szparagi, po odłamaniu stwardniałej końcówki

Kulinarne przygody Gatity
Panini z szynką 431

propozycja na chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, takie prosto z patelni. Ponieważ przygotowywanie ciasta drożdżowego zajmie nam trochę czasu, żeby sobie ułatwić pracę możemy je zagnieść na przykład z potrójnej ilości składników i przechowywać w lodówce przez 2 dni. Wystarczy wtedy wyjąć(...)ciasto z lodówki, pozwolić mu się ocieplić i wtedy zacząć przygotowywać kanapki.  Panini z szynką Składniki na 4 chlebki Czas przygotowania: 90 minut Składniki: Na chlebki: 250 g mąki pszennej 550 1 łyżeczka suszonych drożdży ok. 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki morskiej soli  Nadzienie

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 170

uważać by za bardzo się nie upiekł.  Przestudź ( ja przetarłam ziemniaki i czosnek przez praskę, choć według przepisu wystarczyło dodać pokrojone w kostkę ). Po 8- 12 godz. przygotuj ciasto właściwe : Składniki : 600 g mąki chlebowej 1 i 1/4 szklanka wody cały zaczyn ( minus 2 łyżki na następne pieczenie) 1 łyżka soli całe ziemniaki + 3 ząbki czosnku ( w przepisie oryginalnym(...)misce przez około 6 min. lub przez około 3 min. mikserem na pierwszej prędkości i 3 min. na drugiej prędkości. Dodaj wystudzone ziemniaki i wrób je już ręcznie do ciasta. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ją na 2 godz. składając je 3-krotnie w odstępach co 30 min. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i uformuj bochenek, pozostaw

Proste Potrawy
Chleb watykański 156

kogoś  zaczyn. Znalazłem w Internecie kilka przepisów na zaczyn ale wolę nie dociekać który jest ten „prawdziwy” dlatego go nie zamieszczę. Po drugie – cały proces wyrabiania i pieczenia ciasta trwa aż siedem dni więc raczej jest to zadanie dla cierpliwych i wytrwałych. Po trzecie – zaczyn musimy od kogoś dostać, my również musimy przekazać zaczyn dalej i to trzem osobom(...)więc tak naprawdę jest to, tak bardzo nie lubiany przez wielu, łańcuszek szczęścia. Wielu uważa to również za zabobon. Jak zwał tak zwał, jeden niepodważalny fakt jest taki, że ciasto jest naprawdę pyszne. A oto dokładny przepis jaki moja żona dostała wraz z zaczynem. Zasady Zaczyn przechowywać w plastykowej misce przykrytej lnianą ściereczką w temperaturze pokojowej. Mieszać drewnianą łyżką. Poniedziałek

Świat Smaku
Drożdżówki z jabłkami 269

Składniki Ciasto - 50 dag mąki - 4 dag świeżych drożdży - 4 jajka - 10 dag cukru - 10 dag roztopionego masła - szczypta soli Nadzienie - 50 dag pokrojonych w kostkę jabłek - 4 dag masła - 4 łyżki cukru -  4 łyżki wody - ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie Do rondla wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzać delikatnie aby cukier się rozpuścił. Zwiększyć płomień, dodać masło. Gdy masło się(...)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać przygotowany wcześniej rozczyn, 2 jajka,2 żółtka – białka zachować – cukier i sól. Wyrobić ręcznie aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Powoli wlać rozdrobnione masło i wyrobić. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość. Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 16 części

Świat Smaku