ciasto 4 w 1 - 2500 przepisów (strona:50/167)

Lekka tarta z żurawiną 173

Zawsze przygotowuję tartą z ciasta kruchego,dziś zrobiłam delikatną tartą z żurawiną Lekka tarta z żurawiną SKŁADNIKI:cukier waniliowy-1 opakmąka -20 dagcukier -15 dagmasło miękkie -20 dagproszek do pieczenia -1 łyżeczkajajka -4 sztsoda -0,5 łyżeczkipolewa czekoladoważurawina -1 szkl PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem kryształ na puch,dodawać stopniowo jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem(...)sodą oczyszczoną,zmiksować. Do zmiksowanego ciasta dodać opłukane i osączone żurawiny,wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w 190 stop,przez ok.25 minut. Na ostudzonym cieście,zrobić pajęczynkę z polewy czekoladowej,udekorować żurawiną

Kuchnia Danusi
Obwarzanki. 415

cukier, mieszamy i odstawiamy do aktywacji drożdży, na ok. 10 min. Do rozczynu dodajemy połowę mąki i dokładnie wyrabiamy, dodajemy pozostałą mąkę wraz z solą i zagniatamy elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy miękkie masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa walce, a walce na osiem części. Z każdej części formujemy

Kuchnia Łukasza
Tarta z truskawkami i kokosowym crème pâtissière 168

kokosową oraz cukier kokosowy. Postanowiłam, że na początek wykorzystam je do pysznej kruchej tarty z truskawkami i crème pâtissière. Przerobiłam oryginalny krem na kokosową wersję. Efekt naprawdę rewelacyjny! Ciasto:250g mąki pszennej, 50g cukru pudru, szczypta soli, 150g masła, skórka z 1 cytryny.     Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder i skórkę z cytryny. Dodać posiekane(...)masło, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy na tartę, nakłuć gęsto widelcem. Piec ok. 15-20 min w temp. 180st. Ostudzić.     Crème pâtissière: 250ml mleka, 20g cukru kokosowego, 60g zwykłego cukru, jajko, 20g mąki pszennej, 20g mąki kokosowej, 100g masła, 500g świeżych truskawek.     200ml

Z miłości do słodkości
Tort Myszka Mickey 175

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm oraz do dwóch małych foremek na tarteletki o śr. 10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta(...)dodawać po łyżce masy budyniowej, stale ucierając. Całość ucierać ok. 15-20minut. Masę podzielić na pół. Do jednej część dodać stopioną na parze, przestudzoną białą czekoladę. Każdy blat ciasta mocno nasączyć herbatą. Następnie posmarować cienką warstwą dżemu, prócz tego blatu, który będzie na samej górze. Masą przełożyć krążki dużego ciasta, oraz wszystkie małe części i przyłożyć je u góry

Z miłości do słodkości
Pączki ekstra light:) 187

naczynia wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w  nim drożdże i cukier. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do momentu aż ciasto zacznie się odrywać od brzegów. Wyrabianie ciasta powinno zająć około 20 minut. Gdy ciasto jest sprężyste należy przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około(...)czasie. Wyjmujemy ciasto i formujemy z niego kulki. Za pomocą szprycy można dodać dżemu do środka. Gotowe kulki układamy na brytfance i zostawimy je na około 15 min. aby jeszcze trochę wyrosły. Gotowe pączki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy je 20 minut aż się zarumienią. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 236

ubitą masę jajeczną, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy. Ręcznie lub mikserem, ok.10-15 minut.Po tym czasie dodajemy przestudzone masło oraz spirytus i dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. Dobrze wyrobione, gładkie ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.1-1,5h aż znacznie urośnie. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy rękoma ok.2-3 minuty w celu odpowietrzenia. Rozgniatamy(...)przykryciem na ok.30-45 minut, w celu napuszenia. Nie trzeba ich formować w kulki (ja z części toczyłam okrągłe piłeczki, a podczas smażenia wszystkie wychodziły tak samo okrąglutkie). Z reszty ciasta zagniatamy kulę, którą rozpłaszczamy dłońmi i znów wycinamy kółka. Tak aż do zużycia całego ciasta.Jeżeli chcemy upiec pączki od razu z nadzieniem, to krążek ciasta rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy

Smaczne Zdrowe
Tort mimoza 248

koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy po kolei żółtka, wanilinę i ubijamy mikserem na niskich obrotach.  Obie mąki przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze(...)180ºC około 30 - 40 minut.   Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm rzucamy je(w formie) na kocyk leżący na podłodze.  Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu, lub jeszcze lepiej dnia nastepnego, przystępujemy do krojenia biszkoptu. Mój urósł z dużą górką, więc ją odkroiłam, a resztę przekroiłam na pół, chociaż tak teraz patrząc mogłam przekroić

Mia Cucina Sofieta
Pączki 231

Już Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze:"Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości(...)WykonanieDo miski wsypujemy make, cukier, cukier waniliowy, sól I drożdze. Wszystko mieszamy.Rozbijamy jajka, dodajemy mleko I spirytus. Wlewamy do mąki. Łączymy składniki. Ugniatamy. Na koniec dodajemy masło.Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco spreżyste, podsypujemy make. Odstawiamy pod przykryciem na min 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto urosło , a my jesteśmy zadowolone:) przenosimy je na blat

Smaki Edyty
TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 251

posty właśnie tej wielkości będą wstawiane. Mam nadzieję,że to Was nie zniechęci do spróbowania pokazanych przez mnie propozycji. TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. /wymyślony na poczekaniu;/ ciasto: 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mąki szklanka płatków owsianych 2 jajka czosnek granulowany, sól wnętrze: 300ml śmietanki 12% 3 jajka pęczek szparagów zielonych 2 pęczki koperku (lub susz z kopru(...)struktura przypominała wilgotny piasek. Wbić jajka, zagnieść dokładnie i wstawić na kwadrans do lodówki. Następnie rozwałkować niezbyt cienko. Formę do tarty natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Przełożyć rozwałkowane ciasto, docisną do dna blaszki i do boków. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Podpiekać 15 minut w 200 stopniach. Wyjąć z pieca. Szparagi ugotować. Jak to zrobić? Dorota RADZI tak. Jajka

W kuchni Karmel-itki
C - Francuskie warkocze Cioci Eli 271

swojej słabości do ciasta francuskiego już wspominałam. Zapowiadałam również kolejną porcję pomysłów na jego wykorzystanie, dlatego też dziś następny przepis z tej francuskiej serii:)Pomysł, przepis a właściwie całe danie zaserwowała mojej rodzince Ciocia Ela a ponieważ smakowały i wyglądały wybornie, na stałe zagościły w naszym jadłospisie.I pomimo, że nie zliczę już ile razy w ciągu ostatniego roku robiłam(...)moje rozrabiaki niemal pobiły się o resztki z wczorajszej kolacji;) Francuskie warkocze     Składniki na 3-4 porcje: 1 szt filet z kurczaka, 1 szt ciasto francuskie, 15 dag pieczarki, 1 ząbek czosnek, do smaku natka piertuszki, 5 dag ser żółty gouda, 3 łyżka majonez, 1 szt papryka konserwowa, do smaku Sól, do smaku pieprz, do smaku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Keks (Dundee Cake) 603

Dziś wspomniany zaległy przepis na keks. Bardzo lubie to ciasto. Przed świętam znalazłam ten przepis na blogu domowe-wypieki.pl i postanowiłam że upiekę na święta. Nie żałuje że wypróbowałam przepis. To najlepszy keks jaki upiekłam i kiedykolwiek jadłam. Zmieniłam nieco składniki ale wyszedł rewelacyjny i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. składniki: 350g mąki pszennej 6 jajek 50g margaryny 220g(...)obrotach i dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty i porcjami dodawać mąkę. Nie miksować za długo tylko do połączenia składników. Na końcu dodać bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Na wierzchu ułozyć całe obrane migdały. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 1 godziny do suchego patyczka

Monia miesza i gotuje
Mięsno – warzywny Francuz 177

Ostatnio wróciłam do domu nie dość, że bardzo późno, to jeszcze głodna, postanowiłam, więc zrobić na kolację paszteciki z ciasta francuskiego z mięsnym nadzieniem. Jest to szybka  i smaczna alternatywa dla zwykłych i nudnych kanapek. Staram się, od czasu do czasu urozmaicać swoje jedzenie, ale nie zawsze mam na to czas. Dodatkowo, pogoda za oknem mnie usypia, na głowie(...)szkoda, bo w głowie mam mnóstwo pomysłów!Ps. mi farszu trochę zostało, więc radzę zrobić mniej albo zjeść go potem do chleba.   Składniki na 10 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (375g) 20 dag mięsa mielonego 1 mała papryka Mała puszka kukurydzy 15-18 dag pieczarek 1 cebula 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego Olej Sól

Fabryka pomysłów
Ślimaczki z pieczarkami 188

wiem jak Wy, ale ja średnio lubię brać na uczelnię kanapki, chyba że są kolorowe. Świetną dla nich alternatywą są różne wariacje z ciasta francuskiego. Tym razem powstały zawijańce albo ślimaczki (nazwa wg upodobań). Jak już wiecie, jestem fanką wytrawnych wypieków, więc postawiłam na wersję z szynką i pieczarkami. Składniki na ok. 20 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)pizzy (u mnie Prymat) Sól, pieprz Olej Przygotowanie: Pieczarki pokroić w półtalarki, cebulę i szynkę w kostkę. Usmażyć je na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Rozwinąć ciasto francuskie i posmarować je ketchupem, następnie posypać przyprawą do pizzy. Na to wyłożyć podsmażone pieczarki i posypać startym serem żółtym. Zwinąć ciasto jak roladę. Dobrze skleić boki. Kroić w plastry

Fabryka pomysłów
Mleczna kanapka/Milkyway 2923

Pyszne ciasto, które sprawdzi się na wiele okazji. U mnie w tym roku gościło na Święta. Zawsze na ten czas przyrządzam jedno nowe ciasto. W tym roku padło na mleczną kanapkę. Jest ono najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się już „przegryzą”.  Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki.  Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową(...)pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować.  Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. na mleczną masę

Fabryka pomysłów
Kakaowa szarlotka 242

Niektórzy pewnie powiedzą, że się powtarzam, ale cóż, uwielbiam wypieki z jabłkami. Dają one nutę kwaskowatości połączoną ze słodyczą ciasta, więc i tym razem nie mogłam się oprzeć tej pokusie. Jak tylko zobaczyłam przepis, wiedziałam, że go przygotuję.  Tym razem pochodzi on z numeru 10 „Ale pychoty”. Po upieczeniu ciasto jest wilgotne. Samo przygotowanie zaś jest błyskawicznie. Cała filozofia(...)cukier waniliowy – połączyć ze sobą. Do masy jajecznej dodać olej i mleko, następnie stopniowo wsypywać suche składniki. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Fabryka pomysłów

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję