ciasto 4 w 1 - 2500 przepisów (strona:44/167)

Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 294

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z: klik . Zdrowe i smaczne ciasto? Tak, właśnie te! Szarlotka jest pyszna i idealnie nadaje się dla osób będących na diecie, ograniczających cukier lub unikających glutenu. Kusi cynamonowo-orzechowym aromatem i doskonale się kroi - nie kruszy. Dzięki jabłkom - zachowuje swą wilgotność i do jej wypieku nie potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym(...)można użyć zwykłego lub brązowego)   2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich   Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
Ciasta bez pieczenia 218

Ciasta na zimno- bez pieczenia Ciasto Kinder cuntry Cytrynka z jabłkiem Ciasto grysikowe z truskawkami Ciasto adwokat- bez pieczenia Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno na serkach homogenizowanych  Sernik z musem truskawkowym 3 bit Ciasto bananowe Jabłecznik z bitą śmietaną

Aga w kuchni
Chleb z cieciorki 127

zamiast kukurydzy cieciorkę wzięli. Pszenne podpłomyki z nią już robiłam to teraz chleb sobie wymyśliłam. Kartkę i długopis tradycyjnie wzięłam do składników zapisywania i podjęłam się tego zadania. Ciasto fajnie się wyrabiało, potem wyrastało, tylko na efekt smakowy z niecierpliwością czekałam i ciekawość wielką miałam, czy będzie smakowity, ale okazał się wyśmienity! Chleb wilgotny, w lekkim żółtym kolorze dla mnie(...)odstawiamy na  15 min w ciepłe miejsce. Cieciorkę odsączamy z zalewy, miksujemy za pomocą blendera. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy cieciorkę i całość miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę, miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy go ręcznie. Ma być elastyczne, lekko klejące. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki o wymiarach   ok. 25/12 cm (mała keksówka)wysmarowanej olejem i podsypanej mąką. Wierzch

Moniki Smakołyki
Pączki wiedeńskie 276

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wspaniałe delikatne pączki z ciasta parzonego, których smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.   Jedyną ich wadą jest to, że zbyt szybko znikają :-) Myślałam , że są pracochłonne i trudne do wykonania, ale nic bardziej mylnego. Przepis(...)smażenia i papier do pieczenia Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z wodą dodać mąkę zmieszaną z solą i energicznie mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do wystudzonego ciasta dodać po jednym jajku cały czas miksując. Papier do pieczenia pociąć na 20 kwadratów o boku

Na słodko lub wytrawnie
Swojskie bułeczki 175

łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant Wykonanie: W wodzie rozpuszczamy cukier, wsypujemy drożdże dokładnie mieszamy. Do miski wykładamy pozostałe składniki, wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto około 10 min. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko

kgwjanczewo
Szarlotka 248

Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę  - typowo jesienne ciasto.   Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy(...)sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy. Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, margaryny i szczypty soli. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta.  Szarlotkę pieczemy ok. godziny

Salonik smaków
Puszyste gofry 182

chodziły mi po głowie. Podjęłam kilka eksperymentalnych prób, które spoczęły na niczym; a chyba najgorszą klapą okazały się gofry marchewkowe, w zamierzeniu zdrowe (tak, miałam dobre intencje), ale których ciasto mogłabym określić jako najbardziej beznadziejne, jakie kiedykolwiek zrobiłam i prędzej oderwałabym gofrownicę od kontaktu niż gofry od gorfownicy. No cóż, tak to już jest, trzeba przywyknąć do faktu, że niektóre(...)pieczenia oraz sól. W osobnej misce wymieszaj mleko ryżowe, ekstrakt z wanilii, sok pomarańczowy oraz rum.  Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie zamieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wmieszaj rozpuszczoną margarynę lub olej. Rozgrzej gofrownicę i przed każdorazowym nałożeniem ciasta delikatnie ją natłuść. Nakładaj ciasto chochlą, równomiernie rozprowadź i smaż kolejne partie do momentu, aż gofry będą

Roślinna - blog wegański
Fotorelacja: krakowskie obwarzanki 176

którego padało jasne światełko. Nie – to nie był tunel ze światełkiem na końcu tylko mała hala w której stało kilka maszyn, piece i blaty załadowane sporą ilością wyrobionego ciasta. Tak – to piekarnia, gdzie co noc kilkanaście osób skręca przepyszne obwarzanki. Dzięki Pawłowi i Grześkowi mieliśmy okazję poznać właściciela piekarni i jego pracowników, którzy wypiekają ok. 15 tysięcy obwarzanków(...)samym czasie pojawiła się na „hali” i tempem idealnie naoliwionej maszyny zabrała się za pracę. No powiem Wam że byliśmy w szoku kiedy kawałki (albo raczej kawały) ciasta zaczęły zamieniać się w uformowane obwarzanki – może jeszcze nie takie zgrabne jak w wersji finalnej ale już mocno przypominające to co później ląduje w koszach chlebowych. Wszystko wyglądało

Kuchenne Wariacje
RAbaRBARowa FAntazJa 193

Składniki: ciasto: 3 łodygi rabarbaru 2 szklanki cukru trzcinowego 1 kostka masła 2 kubki mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 1 laska wanilii kruszonka: 0,5 kubka mąki 0,5 kubka cukru 0,5 kostki masła Przygotowanie: mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i budyniem masło ucieramy z cukrem trzcinowym na puch(...)wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, nasionka wanilii, ucieramy dosypujemy po łyżce mąki ciasto przekałdamy do wyłożonej papierem formy składaniki na kruszonkę energicznie mieszamy rabarbar kroimy w kosteczki, układamy na cieście posypujemy kruszonką pieczemy w temp 175"C około 40- 45 minut po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem, SMACZNEGO! P.S rabarbar możecie oczywiście zastąpić wiśniami, jagodami lub truskawkami nawet w wersji mrożonej

Luźna Kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i puszystą bezą 194

krótko. Dlatego tak ważnym jest, by wykorzystać ten czas do maksimum. Rabarbar w końcu zagościł i w mojej kuchni. Jako że jest lekko kwaśny, zestawiłam go na pysznym kruchym cieście ze słodką bezą. Powiem szczerze, że pierwszy raz próbowałam tarty w takim wykonaniu, tym bardziej jestem dumna jak pyszne smaki odkryłam :) CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny(...)żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia RABARBAR 0,5 kg BEZA 4 białka 0,5 szklanki cukru Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Wkładamy do zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam formy do tarty). Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Rabarbar

Mój Smak na Życie
Chlebek bananowy 399

Chlebek bananowy, a właściwie ciasto z dodatkiem bananów, to przysmak, który przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych i to właśnie tam nosi nazwę chleba (banana bread). Chlebek przygotowuje się podobnie jak muffiny - bez użycia miksera, mieszając składniki suche ze składnikami mokrymi. Do jego upieczenia najlepiej nadają się mocno dojrzałe banany, więc należy wykazać się cierpliwością, odkładając kupione owoce na kilka(...)szukać w sklepach bananów z czerniejącą skórką. Jest to ciasto, które posmakuje osobom lubiącym banany, gdyż dominują one w smaku wypieku. Wielbicielom tych żółtych owoców ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku upieczonego chlebka. Po przepis sięgnęłam do źródeł, czyli na amerykańskie strony z przepisami i skorzystałam z wspaniałej receptury z  Simply recipes , wprowadzając niewielkie zmiany. Do upieczenia chlebka użyłam

Smakołyki Bereniki
Naleśniki bez mleka 326

oleju olej do smażenia Ze wszystkich składników ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Jeśli dodamy wody gazowanej lub ubijemy osobno z białek jaj pianę naleśniki będą bardziej puszyste.  Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam na drugą stronę(...)brzegi ciasta się zarumienią. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasto trzeba zamieszać i ewentualnie dolać na patelnię parę kropel oleju

prawdziwe jedzenie
Mini torciki à la Sacher 215

Choć walentynki już za nami, zawsze jest pora na mega czekoladowe ciasto. Mini torciki Sacher z marcepanem, doskonale nadają się na zwieńczenie każdej romantycznej kolacji J Nie przepadam za ciężkimi, potwornie słodkimi tortami. Ale te torciki polecam z czystym sumieniem. Dobrze nasączony, kakaowy biszkopt, przełamany dżemem brzoskwiniowym i aromatycznym marcepanem, a wszystko zamknięte w czekoladzie: białej lub gorzkiej- po prostu(...)zastąpić kakao, gorzką czekoladą. Mini torciki à la Sacher Składniki na torcik o wymiarach 18x 23 cm, z którego można wykroić 9 trójkątnych torcików o wymiarach boku 6 cm: Ciasto: 60g masła 120 g mąki 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki wody sok z ½ cytryny 1 łyżeczka cukru Nadzienie

Mia Cucina Sofieta
Bounty z ananasem smażone w głębokim tłuszczu 180

czwartek zabieram się za smażenie pączków i faworków.Żeby nie było, tradycja musi być ;) Jednak tak dla urozmaicenia dzisiaj proponuję  bounty w cieście smażone w głębokim tłuszczu. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson. Składniki: ok 2 l oleju 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200-225 ml wody gazowanej 8 małych batoników bounty W garnku do głębokiego(...)smażenia nagrzejcie olej, aż niemal zacznie dymić. Mąkę wymieszajcie w misce z proszkiem do pieczenia, ubijcie  ze 175 ml gazowanej wody, tak by powstalo ciasto. Jeżeli będzie zbyt gęste dodajcie więcej wody.Najprościej sprawdzić, czy jest dobre, zanurzając batonik - jeżeli ciasto przylega, ma odpowiednią konsystencję. Zanurzajcie batoniki w cieście i smażcie w gorącym oleju około 3 minut, aż ciasto

noteskulinarnyfiga
Słodkie różyczki na Dzień Chłopaka... 147

łyżeczka cukru wanilinowego odrobina zielonego barwnika w proszku Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy szczyptę soli oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest taka potrzeba można dodać łyżkę zimnej wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy ok godziny w lodówce. Po tym czasie wyciągamy, oddzielamy niewielką część ciasta(...)zostawiamy na listki. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, i rozwałkowujemy większą część ciasta na grubość ok 2-3 mm. Foremną lub szklanką wykrawamy kółka. Po 3 lub 4 kółka układamy na sobie tak aby częściowo zachodziły na siebie. Smarujemy po wierzchu białkiem, a następnie zwijamy luźno zaczynając od kółka na wierzchu. Każdy rulonik kroimy w połowie tworząc dwie różyczki.  Stawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję