ciasto 4 w 1 - 2500 przepisów (strona:48/167)

Calzone po hawajsku 209

Cóż, nie trzeba w końcu wszystkiego jeść. Mnie natomiast ta wersja smakowa bardzo odpowiadała. Następnym razem po prostu będę przygotowywać dla brata inny farsz.  Składniki na 6 sztuk: Ciasto: 0,5 kg mąki 50g drożdży (pół opakowania) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Ok.  200 ml letniej wody (tyle, aby ciasto nie kleiło się(...)Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby się rozpuściły. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać do niej jajko, sól i drożdże oraz opcjonalnie przyprawy. Stopniowo wlewać wodę. Zagnieść ciasto tak, aby było elastyczne. Następnie przykryć je ścierką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Teraz należy przygotować sos do pizzy. Do miseczki dodać koncentrat, wlać trochę wody

Fabryka pomysłów
Pizza z kurczakiem, pesto, pieczarkami i sosem śmietanowym 348

funghi). O mamunciu, jakie to dobre było! Cały tydzień ten smak za mną chodził, aż nie wytrzymałam i postanowiłam go odtworzyć i udało się! Musiała być ona na cienkim cieście, więc w tym celu wykorzystałam przepis Ivki na recepturę wg Jamiego Oliviera z jej zmianami. Ciasto wyszło idealne, cienkie i chrupiące, na pewno pozostanę mu wierna. Natomiast dodatki dobrałam intuicyjnie(...)pizzę zgłaszam do konkursu na blogu Jest Smak, za próbę odtworzenia niezapomnianego smaku, w tym wypadku tylko wierzch pizzy bierze udział w zabawie, bo to było moim celem. Składniki: Ciasto na 2 pizze: 0,5 kg mąki pszennej Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka

Fabryka pomysłów
Bułki z leczo 154

przyrządzeniem.  Mogę Wam, więc śmiało powiedzieć, że nie pożałujecie, gdy je zrobicie! Są syte, więc idealnie nadają się na śniadanie tzw. w locie.  Składniki na 10 sztuk: Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko 1 szklanka mleka 5 dag świeżych drożdży (pół opakowania) ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli (do smaku) 2 płaskie łyżki masła Farsz: 1 mała cukinia(...)mała cebula 1 ząbek czosnku 1 mała papryka (kolor dowolny lub mix) 15 dag pieczarek Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki 1,5 płaskiej łyżki koncentratu Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem. Odstawić na chwilę pod przykryciem w ciepłe miejsce do rozpuszczenia. Mleko zletnić. Rozpuścić w nim drożdże. Do miski dodać rozczyn, mąkę, jajko, sól oraz rozpuszczone masło

Fabryka pomysłów
Pide 344

Jednak na początku powinnam napisać kilka słów wstępu o tej potrawie. Pide pochodzi z Turcji, a jego bliskim kuzynem jest włoska pizza. Można go przygotować na cienkim i grubym cieście, ale od wersji z Włoch różni się sposobem podania. Farsz do pide zawiera wymieszany sos z warzywami lub warzywami i mięsem.  Ponadto, ma on kształt łódki  lub okrągły(...)przygotowałam dwie wersje. Podaje się go pokrojonego w grube paski, dlatego może stanowić niebanalną przekąskę na imprezę. Inspiracje czerpałam stąd. Składniki Na 3 duże lub 6 mniejszych sztuk: Na ciasto: 0,5 kg mąki Opakowanie suszonych drożdży 2 jajka ½ - ¾ łyżeczki soli (do smaku) 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru (do smaku) 3 łyżki

Fabryka pomysłów
Tarta z kurczakiem 198

Składniki na formę o średnicy 25cm: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: połówka piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia  Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano(...)tymianek  Dodatkowo: ser żółty Wykonanie:Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Czerwona Porzeczka
Tarta z boczkiem i sosem czosnkowym 158

Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody  Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie ogórki kiszone papryka słodka pieprz oregano  Sos: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany  Dodatkowo: ser żółty Wykonanie:Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko(...)wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Farsz: Boczek kroimy na mniejsze kawałki

Czerwona Porzeczka
Tartaletki z rabarbarem 175

jego smakiem. Natomiast dzisiejsze babeczki podpatrzyłam na blogu Smaczny Kąsek. Nie dawałam na wierzch śmietany, gdyż chciałam je zabrać na wynos, a wtedy byłoby to kłopotliwe. Są słodkie od ciasta i kwaskowate za sprawą frużeliny – jednym słowem dla mnie idealne! Składniki na 7 sztuk o śr. 10 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki 120g masła 1 jajko 2 łyżki cukru(...)łyżeczka cukru waniliowego 2 szczypty soli Frużelina: 550g rabarbaru Cukier do smaku – ja dałam 2 łyżki 2-3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Przygotowanie: Podane wyżej składniki na ciasto zagnieść. Wstawić na ok. 20 minut do zamrażalnika. Podsypać mąką Rozwałkować. Wyciąć koła większe od foremek.  Wysmarowane foremki wylepić ciastem. Piec w 180C ok. 15 minut, do zrumienienia ciasta. Wystudzić

Fabryka pomysłów
Babeczki "Michałki" ;) 1521

dziecko, w końcu dziś Dzień Dziecka :) Babeczki złożyłam z kilku przepisów. Miodowy spód babeczki: wzorowałam się na przepisie Pracowni Cukierniczej, od siebie dodałam miód i trochę śmietany. Ciasto wyszło świetne, jak nigdy idealnie plastyczne i jednolite :)  Składową kremu są uwielbiane przez wszystkich cukierki Michałki- oryginalny przepis znalazłam na blogu Zjem to!.  Polecam bo jest wspaniały(...)przepisu wyszło mi 40 babeczek. Składniki: Kruche ciasto miodowe: 3 szklanki mąki 1 masło 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Krem: 300 g cukierków Michałki- u mnie białe 2 śmietany kremówki 36% ( u mnie z Piątnicy 2x 200g) Do dekoracji M&M's Wykonanie:  Krem lepiej przygotować

Czerwona Porzeczka
Kransekake 248

Przymierzałam się do tego przepisu już jakiś czas. W końcu nadarzyła się taka okazja- absolutorium studiów inżynierskich.Kransekake jest standardowym norweskim ciastem świątecznym ale także popularne jest na wesela. Składa się z krążków pieczonego marcepana charakteryzującego się ciągliwym środkiem i chrupiącą skórką. Każdy łasuch będzie zadowolony jeżeli dostanie takie słodkości. Zanim zdążyłam zrobić zdjęcie pierwsze krążki już zniknęły dlatego zamieszcza(...)maszynkę do mięsa otrzymując jednolitą masę. Całość schładzamy w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Jeżeli posiadamy specjalne formy do pieczenia Kransekake smarujemy je masłem i opruszamy mąką. Z ciasta formułujemy krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć grubość palca. Jednak jeżeli nie posiadamy takich form damy radę bez nich

Pudełko rozmaitości
Makowiec mojej babci 1199

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować(...)Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić. W tym czasie w dużej misce

Ze smakiem i z pasją
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewką i żurawiną 201

zamrażalnik i marchewka mi się rozmroziła.Toć nie zamrożę jej znowu bo nigdy tak nie robię no to połowę do żurku poszło . Co tu zrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś(...)letnie zmieszałam z soda , a następnie dodałam do reszty składników. Wymieszałam znowu i wsypałam przyprawy korzenne oraz błonnik. Formę do pieczenia 38x14x6  wykladam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zmniejszam do 170 i piekę 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne delikatne i pyszne. Na pewno zrobię

Różowa kuchnia
Pierniczki świąteczne 179

przyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe  składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące.  Ciasto zawijamy  w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej(...)przed wałkowaniem, ponieważ będzie miękkie.  Stolnicę oprószamy  mąką. Ciasto  dzielimy na 4 części i po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami  wycinamy różne kształty  pierniczków. Układamy na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki zachowujemy odstęp, by się nie skleiły.  Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w temperaturze170 stopni. Pierniczki

W kuchennym oknie Ewy
Babka piernikowa 168

specjalny separator, za pomocą którego możemy podzielić wnętrze na dwie niezależne komory. W każdej możemy piec w innej temperaturze i używając innego trybu. To bardzo ekonomiczne rozwiązanie (na jedno ciasto rozgrzewamy tylko część piekarnika) i oprócz energii świetnie pozwala zaoszczędzić także czas – możemy np.: upiec nie tylko dwa zupełnie różne wypieki na raz, ale także przygotować jednocześnie np.: ciasto(...)Świętami takie rozwiązanie bardzo, ale to bardzo by mi się przydało! Jeśli lubicie piec, ale istotna jest dla Was także oszczędność czasu, to pokochacie babkę piernikową. Babka piernikowa to ciasto, które możemy przygotować nawet na ostatnią chwilę, gdyż robi się ją bardzo prosto. Wystarczy składniki suche wymieszać z mokrymi – zupełnie tak jak na muffiny. Babka jest wilgotna od powideł

Poezja smaku
Sero - mak 272

Mój pierwszy z przepisów świątecznych to połączenia sernika i makowca, dla wszystkich, którzy nie mogą się zdecydować, który z nich wybrać :)  Składniki: ciasto - 125 g cukru pudru - 125 g margaryny - 3 żółtka - 140 g mąki pszennej- 1 i 1/2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak - 300g maku ( dwukrotnie mielimy) - 1/2 olejku migdałowego - 1 łyżka wódki(...)sztywno) - 125 g margaryny - 150 g cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Kolejną warstwę stanowi masa makowa. Mak dwukrotnie mielimy

Zainspirowana w kuchni
na szybko pizza na cieście francuskim... 201

Składniki: ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, sos pomidorowy 200 ml, przyprawa do pizzy 1/2 opakowania, ser mozarella 20 dag/starty, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 3 sztuki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki cebule pokroić w pół talarki i na oleju podsmażyć na złocisto pieczarki pokrojone wsypać do cebuli i na większym ogniu(...)podsmażać do odparowania wody co jakiś czas mieszając, na koniec dodać pieprz mielony, sól czosnkową ciasto francuskie rozwinąć na papier do pieczenia i ułożyć na blaszkę, ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy (użyłam swój sos domowy ze zmiksowanych pomidorów) wystudzone pieczarki z cebulą rozłożyć na cieście posypać startym serem mozzarella, piekarnik elektryczny nagrzany na 220C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania