Najlepsze muffiny na świecie! Bardzo mięciutkie, pulchniutkie i smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru
Kuchnia Łukaszagotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej Sposób przygotowania : Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Naleśniki smażyć na goręcej patelni. Kapustę kiszoną zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 20 minut pod koniec gotowani doprawić solą i pieprzem odstawić od wystygnięcia
RAROSSATorcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka adwokatu(...)sztywną pianę.W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać.Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego
Zabawa smakiemCoraz więcej słońca i ciepłego powietrza, więc coraz częściej pojawia się ochota na lekkie, owocowe desery. Dziś jedno z moich ulubionych ciast, które mogłabym jeść bez końca - owocowa tarta z kremem na bazie ricotty. Świetnie smakuje z mocno schłodzonym, różowym winem - esencja wiosny! Kruche ciasto: 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soliKrem(...)solą. Masło kroimy na drobniejsze kawałeczki i razem jajkiem dodajemy do suchych składników. Zagniatamy w miarę sprawnie, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim foremkę - jako że ja miałam dosyć małą, postanowiłam wykleić również boki - w standardowej wersji ilość składników jest wystarczająca tylko na podstawę. Pieczemy do zarumienienia
sama złodyczMocno snickersowa, choć nieprzesłodzona. Przyjemnie treściwa w konsystencji, a jednocześnie lekka i delikatna w smaku. Efektowna, choć dziecinnie łatwa w przygotowaniu. Dzisiejsza tarta jest ciastem idealnym! Polecam każdemu łasuchowi, który nie lubi się męczyć w kuchni, a jednocześnie nie zje czegoś oklepanego :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem(...)cukrem pudrem i solą, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Szybko zagniatamy ze sobą, formując kulę, którą chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wykładamy nim dno i brzegi blachy. Nakłuwamy sowicie widelcem i pieczemy 35 minut w 190 stopniach, studzimy. Mascarpone i śmietankę miksujemy ze sobą 3-4 minuty
sama złodyczzamiłowaniu do ciasta francuskiego zdaje się już wspominałam. Od dłuższego czasu jego gotowa (kupiona - przyznaję bez bicia;) wersja, stanowi nieodzowny element stałego wyposażenia naszej lodówki. Można z niego w ekspresowym tempie wyczarować naprawdę wiele kulinarnych propozycji, poczynając od przystawki po danie główne i deser.Paluchy już prezentowałam, ale że ostatnio robiłam nieco inną wersję smakową, którą grupa testująca(...)oceniła bardzo pozytywnie, zamieszczam ich kolejny wariant. Francuskie paluchy z serem i oliwkami Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 80 g seka fromage z pieprzem 10 dkg sera salami 10 dkg sera cheddar 10 dkg sera parmezan kilka oliwek czarnych kilka oliwek zielonych nadziewanych papryczkami 1 jajko Sery (poza fromage;) zetrzeć na tarce o grubych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapraszam na taką prostą wersję snikersa. Ciasto nie zawiera słodkiego karmelu ale w zamian jest krem budyniowy i oczywiście orzeszki.składniki:ciemny biszkopt 8 jajek3/4 szklanki cukru250 g mąki pszennej2 łyżki kakao2 łyżki wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaplacek z orzechami5 białek250 g orzechów ziemnych3/4 szklanki cukru1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka miodu1 łyżeczka proszku do pieczeniakrem2(...)ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakako. Na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25-30 minut. Placek z orzechami: Orzechy posiekać ale nie za drobno. Białka
Monia miesza i gotujekońcu dodać pianę z białek. Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Z przestudzonego ciasta wydrążyć środek pozostawiając dno i boki, okruchów nie wyrzucać. Na spodzie ciasta ułożyć pokrojone wzdłuż banany i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i zagęstnik oraz startą gorzka(...)czekoladę i dokładnie wymieszać. Śmietanę wyłożyć na banany formując kopiec.Posypać okruchami ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia. Tortownica może być o średnicy 20 cm wtedy kopiec będzie wyższy ja użyłam większej
Monia miesza i gotujeimbiru i goździków). Ową mieszankę wykorzystałam już wcześniej do rolady jabłkowej. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia. Składniki na 8 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 2 łyżki cukru Pół łyżki przyprawy do szarlotki 4 jabłka Przygotowanie: 1. Rozwinąć ciasto francuskie. Wyciąć z niego prostokąty mniej więcej 6x10cm(...)Jabłka obrać, przekroić na połówki, pozbyć się pestek i zetrzeć na tarce, posłodzić, dodać przyprawę do szarlotki 3. Starte jabłka kłaść na środek ciasta i sklejać na pół. 4. Posypać na górze cukrem pudrem (można uprzednio posmarować ciastka białkiem i dopiero posypać cukrem
Fabryka pomysłówbrakujące cukry. Padło na tarte, gdyż wybraliście ją w akcji gotowanie za głosowanie, więc nastała pora zrealizować Wasze pragnienia. Ps. też robicie już zapasy truskawek na zimę? Składniki na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić(...)minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy
Fabryka pomysłówcoraz częściej sięgamy po rozgrzewające dania i jesienne smaki. Jednak warto też jeszcze skorzystać z ostatniego momentu, kiedy można kupić owoce i warzywa lata. Dlatego na początek jesieni przygotowałam ciasto na zimno z malinami. Trzeba korzystać z nich póki są, bo niedługo zostaną nam one tylko w wersji z zamrażalki, a zamiast ciast na zimno wybierzemy te pieczone i kremowe(...)masę włożyć kilkanaście malin, masę odstawiamy do stężenia. Galaretkę malinową rozpuścić w 400ml wody. Gdy masa jogurtowa stężeje układać na niej gęsto pozostałe maliny. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmąkę, robimy w niej dołeczek i wsypujemy tam pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia.W tym czasie możemy przygotować nadzienie. W mikserze ucieramy masło, dodajemy do niego serki, miksujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez(...)praskę i doprawiamy ziołami i solą.Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm.Smarujemy ciasto nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na 8 w miarę równych części.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w dosyć dużych odległościach żeby się nie posklejały, jak będą rosły;) Wstawiamy do uprzednio
Czerwona Porzeczkałyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku szczypta soli Wykonanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dolewamy do mąki. Dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Ciasto ma odchodzić od ręki.Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na małe kuleczki i z każdej formujemy wałeczki o długości
Czerwona Porzeczkapięknie jak u autorki bloga, ale są na prawdę bardzo smaczne. Na pewno do nich wrócę i postaram się by wyglądały lepiej :P Polecam! :) Składniki (na 4 bułki): Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju Wierzch bułeczek: 3,5 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki(...)wody szczypta soli szczypta cukru łyżka oleju 5 g świeżych drożdży Wykonanie:Ciasto: Drożdże rozdrabniamy i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Dodajemy sól i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i formujemy bułki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. W czasie
Czerwona PorzeczkaMięciutkie i pachnące drożdżówki, dużo lepsze niż te kupowane w sklepie ;) Przepis pochodzi z wspaniałej strony Moje Wypieki. Nie zmieniałam nic w przepisie, ponieważ ciasto jest idealne, takie jak pamiętam z wypieków mojej babci ;) Co do nadzienia ślimaczków, można użyć dowolnego dżemu lub marmolady. Pamiętajmy tylko o tym by dżem był dosyć gęsty, w innym wypadku wypłynie(...)się rozpuścił. Należy pamiętać, o tym, że zanim dodamy drożdży mleko ma być ciepłe, ale nie gorące!Do miski wsypujemy mąkę i sól. Zalewamy wszystko zaczynem drożdżowym i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia.Ciasto wyrabiamy tak, aby było jednolite, bez pęcherzyków powietrza. Rozwałkowujemy dosyć cienko, smarujemy dżemem i zwijamy w rulon.Kroimy
Czerwona Porzeczka