dzień, do kawy lub herbaty ☕ Składniki: 2,5 szklanki mąki 200 g twardego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-1,5 szklanki cukru pudru (w zależności kto jakie słodkie lubi) 100 ml oleju 5 jajek 2 budynie czekoladowe bez cukru 2 banany ok. 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka(...)kakao Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wyciągamy
Kuchnia MagdaLenydzień, do kawy lub herbaty ☕ Składniki: 2,5 szklanki mąki 200 g twardego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-1,5 szklanki cukru pudru (w zależności kto jakie słodkie lubi) 100 ml oleju 5 jajek 2 budynie czekoladowe bez cukru 2 banany ok. 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka(...)kakao Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wyciągamy
Kuchnia MagdaLenyPiankowe ciasto na białkach z jabłkami i budyniem (bez cukru) foremka 21 x 27 cm 6 białek 1 budyń malinowy bez cukru 5 łyżek erytrytolu 4 łyżki ksylitolu 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1 łyżeczka cynamonu 1 duże jabłko (najlepiej(...)piany i delikatnie wymieszać całość. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cynamonem i wysypać równomiernie na cieście. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Piankowe ciasto na białkach z jabłkami i budyniem (bez cukru, bez glutenu) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotteż musiałam je piec prawie dwa razy dłużej. Zapraszam na urodzinowe ciasto i dziękuję, że już tyle lat tutaj zaglądacie. Składniki: 250 g suszonych daktyli (bez pestek) 100 g wrzątku 1 dojrzały banan 3 jajka 4 łyżki oleju 50 ml espresso 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 g ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sto kolorów kuchniderku skórka otarta z cytryny 2 łyżeczki mąki pszennej bu dyń śmietankowy puszka mleka skon densowanego niepełna szklanka musu z dyni (pieczonej lub surowej) łyżka soku z cytryny Spó d: 100g ciasteczek oreo (bez śmietankowego śro dka) 100g maslany herbatników 150g roztopionego masła Lukier: szklanka cukru pu dru sok z 1 limonki Przygotowanie: Masło roztapiamy(...)delku i stu dzimy. Ciastka kruszymy drobno i łączymy z masłem. Okrągłą tortownicę o śre dnicy 26cm wykła damy papierem do pieczenia, na który wysypuje my i uklepujemy spó d. Ser, mleko skon densowane (sło dzone) oraz mus z dyni umieszczamy w wysokiej misce i szybko miksujemy. Mąkę i bu dyń przesiewamy do masy serowej i szybko
ChilliJemywyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba foremkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest(...)wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 20 minut w temperaturze 200 stopni Chleb domowy z płatkami owsianymi i miodem jest gotowy , życzę udanego wypieku chleba i smacznego Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebchlebek był wyrośnięty już po 70 minutach Pieczenie chleba foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb(...)wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 20 minut w temperaturze 200 stopni Chleb domowy pszenny razowy na zaczynie pate jest gotowy , życzę udanego wypieku chleba i smacznego Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebusmażyć na łyżce masła. Z ugotowanych ziemniaków zrobić pure, dodać masło, mleko, cebulę z boczkiem i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ziemniaczaną masę włożyć do szprycy lub rękawicy kuchennej, ale bez dekoracyjnej końcówki, gdyż zawartość boczku skutecznie uniemożliwi nam wyciskanie masy. Tak więc wyciskamy masę szprycą przez duży otwór, lub tez nakładamy łyżką(...)potem ręcznie formujemy kopczyki lub kulki. Całość zapiekamy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Jeżeli chcemy aby kopczyki miały chrupiącą skórkę to musimy piec przynajmniej 30-40 minut
Jadło i czytadłoKolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać
Kulinarne przygody Gatitypierwszy tort w życiu, jestem w szoku bo wyszedł rewelacyjnie. Jestem z siebie dumna, bo wiecie że ja raczej wolę pichcić niż piec....a tu taka niespodzianka i takie cudo wyszło. Klasyczne ale z zadziorem, bez wątpienia świętecznie :-))) Składniki ciasto: 6 jajek ( temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle(...)malinowego oraz: mały słoiczek konfitury wiśniowej, 250 g mrożonych wiśni bez pestek , herbatniki, cukierki tic-tac Sposób przyrządzenia: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając powoli już na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu przekroić
pieprzny smaczekjestem dobra w pieczeniu ciasteczek. Wolę robić ciasta, są dla mnie bardziej… konkretne. Ale koniec listopada i grudzień to taki wyjątkowy czas, że niekiedy się przełamuję. Wtedy wchodzę do kuchni i piekę malutkie ciasteczka, w sam raz na dwa kęsy. Tak było i dzisiaj. Ugotowałam obiad, wyprawiłam Młodego, który wracał na studia i zamiast odpocząć, doszłam do wniosku(...)łyżka zimnej wody – opcjonalnie • cukier biały połączony w waniliowym, do obtaczania Sposób przygotowania: 1. Do naczynia Thermomixa włożyć wszystkie składniki (bez wody). Połączyć 30 sekund/7 obrotów. Przełożyć do miski. 2. Jeśli nie mamy Thermomixa, wszystkie składniki (bez wody) zagniatamy szybko na jednolitą masę. 3. Jeśli ciasto (wyrobione w TM5 lub ręcznie) będzie się nadmiernie kruszyć, dodać wodę
W mojej kuchniPlacuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanki oleju; Szczypta soli. Dodatkowo: 500 g rabarbaru (waga przed obraniem); 1/4 szklanki cukru pudru; Papier do pieczenia + olej do wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę oraz zółtka jaj i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części wielkości(...)Drugi kawałek ciasta pozostawić dalej w zamrażalniku. Blachę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Tak przygotowaną blachę wylepić wyjętą z zamrażalnika większą częścią ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 20 minut, aż ciasto stanie się złociste. Upieczone ciasto wystudzić w blasze. Przygotować owoce
Gospodyni Miejskapołączenie idealne. Pamiętaj, że wysuszona beza będzie bardzo szybko chłonęła wilgoć, więc kremem wypełniamy ciastka tuż przed ich podaniem. W przeciwnym razie bezy się będą kruszyć i rozpadać. Bezy możesz również upiec dzień lub dwa wcześniej, żeby sobie trochę uprościć prace. Gdy wystygną przechowuj je w zamkniętym pojemniku. Jak zrobić bezę idealną Królowa beza potrafi być kapryśna, więc poniżej zostawiam(...)Miska, w której będziesz je ubijać powinna być sucha i czysta. Ubijaj je do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc czasami trzeba dostosować temperaturę indywidualnie. Jeśli zobaczysz, że beza robi się beżowa, to znaczy, że temperatura jest za wysoka i trzeba ją zmniejszyć. Z tego przepisu wychodzą lekko ciągnące bezy, jeśli wolisz, żeby
Kulinarne przygody Gatitydzis znow zaserwowalam sobie porcje slodkosci. Wszystko po to by zapewnic dziecku troche atrakcji. Mieszkajac we Francji kazda srode spedzalam w Viki w domu i wtedy organizowalysmy sobie wspolne pieczenie ciast lub proste gotowanie. Odkad mieszkamy w Polsce takich wspolnie spedzonych chwil w kuchni jest bardzo malo wiec dzis postanowilam nadrobic zaleglosci. Korzystajac z okazji, ze trwa wlasnie "orzechowy(...)ciasto z orzechami. Przyznam, ze mialysmy troche klopotu z zakupem orzechow. Nagle zabraklo ich w sklepach, tak jakby wszyscy swietowali orzechowy tydzien ;) Nie bez problemow nabylysmy wiec potrzebne nam skladniki i przystapilysmy do wspolnego pieczenia majac przy tym wiele radosci. Poniewaz Viki chwilowo nie moze jesc slodyczy, nasze dzielo degustowalam sama. Ciasto orzechowe skladniki: 25og orzechow wloskich 150g
Przysmaki Karolki