Udka miodowo-musztardowe 237obie rodzaje musztard, miód, sos sojowy, estragon oraz imbir. Dodać udka i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 30 minut pod przykryciem. Następnie kolejne 15 min bez przykrycia. Udka można również upiec w rękawie
Moja Galeria Smaku
Maślane ciasto z jagodami 187przepis z magicznego zeszytu na Ciasto Jagodowe:) Tutaj wersja bez kruszonki:) Ciasto: - 1 szklanka maślanki (dałam akurat o smaku pieczone jabłko) - 4 jaja - 0,5 szklanki oleju - 0,5 szklanki cukru pudru - 0,5 szklanki cukru kryształu - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: - 200 g mąki - 100 g cukru pudru
Moje Słodkie Piekiełko
Pizza Capriciosa 293pomidorowy. Następnie rozkładamy kolejno: ser, szynkę, pieczarki i na koniec pizzę posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 240 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Smacznego
Smak mojego domu
Jogurtowo-cukiniowe risotto + pieczona flądra 197całość nabierze kremowej konsystencji. Ryba: rybę oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i lubczykiem. Formę wysmarować za pomocą pędzla oliwą. Ułożyć na niej filety ryby. Piec pod przykryciem ok. 10 minut, a następne kilka minut bez przykrycia by się zarumieniła. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 292produktami zbyt często. Był to więc dla mnie swoisty eksperyment z wykorzystaniem mniej typowych mąk, między innymi takich jak mąka z tapioki , czy ryżowa . Jeszcze zanim zabrałam się za pieczenie, w momencie gdy zapoznawałam się z przepisem, pomyślałam sobie: "Jeśli ten chleb mi wyjdzie, to będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!" . Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza(...)mnie ryżowa - i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie włożyć do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok 45-50 minut do suchego patyczka. U mnie bez termoobiegu, w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół. Wyjąć z blaszki od razu po upieczeniu i studzić na metalowej kratce kuchennej. Chleb wyszedł mi dość
Grunt to przepis!
Strucla serowa 232odrobiną posiekanych orzechów, będzie jeszcze lepsze i zrobi się ta cudowna, chrupiąca skórka. Odstaw ciasto jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia, po czym piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegi przez około godzinę. Smacznego! Ciasto, dzięki dodatkowi sera nie wysycha jak typowy drożdżak. Ps. Możesz oczywiście zamiast „serka” użyć tylko naturalnego
greenscarf
Pyszne Rogaliki Drożdżowe z Nadzieniem 360odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia Pieczenie rogalików drożdżowych : Rogaliki przed pieczeniem maluję roztrzepanym białkiem . Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Rogaliki piekły się około 20 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Rogali drożdżowe są upieczone można się częstować . Życzę udanych wypieków i smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciastka cynamonowe z powidłami 200rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. W połowie krążków robię na środku zakrętką mniejsze kółeczka. 3. Przygotowane ciastka układam na blaszce. Piekę około 10 minut w temperaturze 170 stopni. 4. Krążki bez otworów smaruję powidłami śliwkowymi. Przykrywam krążkami z dziurką i sklejam. Do przygotowania ciasteczek użyłam miodu sztucznego, który otrzymałam do testowania od firmy JAMAR
Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowe ciasteczka z żurawiną 218, za pomocą łyżki nakładaj na nią ciastka, w dość dużej odległości od siebie (ciastka "rozleją się" i urosną podczas pieczenia). Spłaszcz je lekko dłonią. Piecz w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 stopni (bez termoobiegu) przez 15 do 18 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudź i przechowuj je w szczelnie zamkniętym naczyniu. Smacznego
Garniec Magalie
Zupa ziemniaczana z czosnkiem wg Ewy Wachowicz 518środka dolać łyżkę oliwy z oliwek. Piec tak zawinięty czosnek przez 40 minut w 200 stopniach. Ja w między czasie gdy czosnek się piekł zrobiłam obok w piekarniku grzanki do zupy. Uwierzcie mi bez nich zupa nie ma sensu :) Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę. Do cebuli dodać upieczony czosnek oraz ziemniaki pokrojone
Pychotkaaa
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kardamonem 175lepić do rąk, wyrównujecie je w misce, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki myjecie i kroicie na kawałki. Bez pestek… Ciasto przekładacie do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też użyć dwóch wąskich. Rozprowadzacie je po foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem, żeby stało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie
GRUBY WAŁEK
Pyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami 251Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok godzinę. Ciasto można przykryć bezą z pozostałych białek (ubić białka i dodać do nich ok 1/2 szklanki cukru pudru) - zapiekać wtedy jeszcze dodatkowe 15-20 minut - aż beza się zarumieni; lub zrobić kruszonkę tak jak na spód i przykryć nią masę i również dodatkowo chwilę podpiec. Ja postanowiłam ciasto zostawić bez ,,przykrycia
sierotka maRysia w kuchni
Wegańska pizza 205rozgniatamy na blasze. Na wierzch kładziemy sos pomidorowy (gotowiec, lub mieszanka keczupu czy sosu bbq z koncentratem pomidorowym, ja wykorzystałam też ostatnio pastę z pieczonej papryki i też było super!). 5. Zazwyczaj pizzę robimy bez sera, jeśli jednak posiadamy ser, to możemy odrobinę położyć na nasz sos. Dodajemy ulubione warzywa. Posypujemy ziołami prowansalskimi (+ opcjonalnie serem wegańskim - jeżeli ktoś
Bananowe Pole
Dwukolorowe ciasto bananowe 213dodawane do ciasta w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło na wolnym ogniu. Odstawić do przestudzenia. W pierwszej - dużej - misce wymieszać składniki suche: mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem do jednolitej konsystencji. W trzeciej misce rozgnieść widelcem banany na papkę. Dodać cukier, dolać roztopione masło i dokładnie wymieszać łyżką. Do miski(...)przełożyć jasną część ciasta. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto. Całość parę razy ponacinać głęboko nożem – kolory się wtedy poprzeplatają . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 55-60 min – w 1/3 wysokości, bez termoobiegu, grzałka góra-dół . Stan upieczenia sprawdzać testem „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia. Można posypać cukrem pudrem
Grunt to przepis!
Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika 214przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec jeszcze 45-50 minut, do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Upieczony chlebek powinien być ładnie zarumieniony
Grunt to przepis!