bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1130/3453)

Makaron ryżowy z sosem dyniowo-orzechowym 107

sosem z dyni. U mnie w roli głównej dynia hokkaido. To zdecydowanie mój ulubiony gatunek, po upieczeniu jest przepyszna i można ją jeść bez dodatków jako przekąskę. Poza tym nie trzeba jej przed pieczeniem obierać, ponieważ po upieczeniu jej skórka staje się miękka i dobra do zjedzenia. A przecież lubimy ułatwiać sobie życie 😉 Kawałki upieczonej dyni oraz puree(...)gotowania makaronu. MAKARON RYŻOWY Z DYNIOWO-ORZECHOWYM SOSEM Składniki na 2 porcje Czas przygotowania 10 minut 100 g makaronu ryżowego 4-5 kawałków upieczonej dyni 2 łyżki masła orzechowego (bez soli, cukru i innych dodatków) Łyżka sosu sojowego Łyżeczka miodu Kawałek imbiru ok 2 cm Sok z połowy limonki Sól, pieprz, ostra papryka Tofu Makaron zalać wrzątkiem i odstawić

HealthyCreations
Jest chleb będzie żarcie-chlebki z ciecierzycą 157

prostu rozciągnąć palcami. Chlebki są rustykalne, gdzieniegdzie napuchnięte jak pita . Lubię pieczywo o nieregularnym kształcie. Można z nich zrobić kanapki i obłożyć je tym co tylko dusza zapragnie. Chlebki piekę na grillu lub w piekarniku w zależności od pory roku i czasu. Chlebki z ciecierzycą Składniki: na 14 sztuk 250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej 750 g mąki pszennej 50 świeżych(...)minut, następnie podziel ciasto na 14 kawałków. Uformuj kule i rozwałkuj na placki o grubości 1 cm. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu według piekarnika). Układaj placki na rozgrzanym ruszcie i piecz przez 6-8 minut. Upieczone placki zawiń w ściereczkę do wystygnięcia. Pieczywo można zamrozić. Chlebki idealnie pasują do hinduskiego curry . Spara Spara Spara Spara Spara

codojedzenia
Ptysie z Bitą Śmietaną - Przepis na Ptysie 268

sól oraz proszek do pieczenia. Do garnka wlewam wodę i dodaję masło, następnie garnek stawiam na gazie i zagotowuję tak żeby masło się rozpuściło. Gdy woda z masłem się zagotuje, dodaję stopniowo mąkę i mieszam (garnek cały czas mam na gazie). Ciasto tak długo podgrzewam i mieszam aż stanie się gładkie i bez grudek mąki. Gotowe ciasto odstawiam(...)mikserem. Formowanie ptysi i pieczenie: Z tak przygotowanego ciasta formuję ptysie, ciasto możemy nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Pomiędzy ptysiami pozostawiam po kilka centymetrów wolnego miejsca, ponieważ podczas pieczenia wyrosną. Blachę z ptysiami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 33 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Bułki do hamburgerów 203

Domowe bułki do hamburgerów są o niebo lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne. Jednak moim zdaniem warto Jedynym minusem jest to, iż dość szybko tracą świeżość, więc warto zrobić je w dniu robienia hamburgerów. Podany przepis starczy na zrobienie 30 małych lub 15 dużych bułek(...)dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na części o wadze około 100 gram każda. Odmierzony kawałek ciasta wygniatać w dłoniach aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości. Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (odstępy od siebie około 7 cm) Uformowane bułeczki odstawić w ciepłe miejsce bez

Wypieki i Rumieńce
Tarta z jabłkami 160

kruche 200 gram mąki pszennej 100 gram schłodzonego masła 1/4 szklanki cukru 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany kwaśnej 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego odrobina soli Tarta z jabłkami – Składniki na bezę 2 białka 1 opakowanie budyniu waniliowego bądź śmietankowego 1 łyżka cukru Tarta z jabłkami – Składniki na nadzienie jabłkowe 1 kilogram jabłek(...)Wykonanie Przygotowanie tarty z jabłkami rozpoczynamy od ciasta kruchego. Schłodzone masło podziel na niewielkie kawałki, włóż do miski. Następnie dodaj mąkę pszenną, cukier, żółtka, łyżkę śmietany, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól. Wszystkie składniki wymieszaj i wygnieć na elastyczne ciasto za pomocą miksera, bądź ręcznie. Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać jeszcze odrobinę śmietany. Tak przygotowane ciasto

To Musisz Wiedzieć
TARTA CZEKOLADOWA Z BANANAMI 120

dzień, do kawy lub herbaty ☕ Składniki: 2,5 szklanki mąki 200 g twardego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-1,5 szklanki cukru pudru (w zależności kto jakie słodkie lubi) 100 ml oleju 5 jajek 2 budynie czekoladowe bez cukru 2 banany ok. 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka(...)kakao Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wyciągamy

Kuchnia MagdaLeny
TARTA CZEKOLADOWA Z BANANAMI 146

dzień, do kawy lub herbaty ☕ Składniki: 2,5 szklanki mąki 200 g twardego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-1,5 szklanki cukru pudru (w zależności kto jakie słodkie lubi) 100 ml oleju 5 jajek 2 budynie czekoladowe bez cukru 2 banany ok. 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka(...)kakao Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wyciągamy

Kuchnia MagdaLeny
Piankowe ciasto na białkach z jabłkami i budyniem (bez cukru, bez glutenu) 190

Piankowe ciasto na białkach z jabłkami i budyniem (bez cukru) foremka 21 x 27 cm 6 białek 1 budyń malinowy bez cukru 5 łyżek erytrytolu 4 łyżki ksylitolu 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1 łyżeczka cynamonu 1 duże jabłko (najlepiej(...)piany i delikatnie wymieszać całość. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cynamonem i wysypać równomiernie na cieście. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Piankowe ciasto na białkach z jabłkami i budyniem (bez cukru, bez glutenu) pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Sernik dyniowy z limonkowym lukrem 236

derku skórka otarta z cytryny 2 łyżeczki mąki pszennej bu dyń śmietankowy puszka mleka skon densowanego niepełna szklanka musu z dyni (pieczonej lub surowej) łyżka soku z cytryny Spó d: 100g ciasteczek oreo (bez śmietankowego śro dka) 100g maslany herbatników 150g roztopionego masła Lukier: szklanka cukru pu dru sok z 1 limonki     Przygotowanie: Masło roztapiamy(...)delku i stu dzimy. Ciastka kruszymy drobno i łączymy z masłem. Okrągłą tortownicę o śre dnicy 26cm wykła damy papierem do pieczenia, na który wysypuje my i uklepujemy spó d.     Ser, mleko skon densowane (sło dzone) oraz mus z dyni umieszczamy w wysokiej misce i szybko miksujemy. Mąkę i bu dyń przesiewamy do masy serowej i szybko

ChilliJemy
Chleb Domowy Z Płatkami Owsianymi i Miodem 200

wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba foremkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest(...)wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 20 minut w temperaturze 200 stopni Chleb domowy z płatkami owsianymi i miodem jest gotowy , życzę udanego wypieku chleba i smacznego Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowy Chleb Pszenny Razowy na Zaczynie Pate 179

chlebek był wyrośnięty już po 70 minutach Pieczenie chleba foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb(...)wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 20 minut w temperaturze 200 stopni Chleb domowy pszenny razowy na zaczynie pate jest gotowy , życzę udanego wypieku chleba i smacznego Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
38. Ziemniaczane kopczyki 155

usmażyć na łyżce masła.  Z ugotowanych ziemniaków zrobić pure, dodać masło, mleko, cebulę z boczkiem i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ziemniaczaną masę włożyć do szprycy lub rękawicy kuchennej, ale bez dekoracyjnej końcówki, gdyż zawartość boczku skutecznie uniemożliwi nam wyciskanie masy. Tak więc wyciskamy masę szprycą przez duży otwór, lub tez nakładamy łyżką(...)potem ręcznie formujemy kopczyki lub kulki. Całość zapiekamy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Jeżeli chcemy aby kopczyki miały chrupiącą skórkę to musimy piec przynajmniej 30-40 minut

Jadło i czytadło
Schab z warkoczem pieczony w majeranku 181

Kolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha.  W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać

Kulinarne przygody Gatity
TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 171

pierwszy tort w życiu, jestem w szoku bo wyszedł rewelacyjnie. Jestem z siebie dumna, bo wiecie że ja raczej wolę pichcić niż piec....a tu taka niespodzianka i takie cudo wyszło. Klasyczne ale z zadziorem, bez wątpienia świętecznie :-))) Składniki ciasto: 6 jajek ( temperatura  pokojowa)  3/4 szklanki cukru  1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle(...)malinowego  oraz: mały słoiczek konfitury wiśniowej, 250 g mrożonych wiśni bez pestek , herbatniki, cukierki tic-tac  Sposób przyrządzenia:  Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając powoli już na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu przekroić

pieprzny smaczek
Kruche ciasteczka maślane wg Aleex (TM5) 145

jestem dobra w pieczeniu ciasteczek. Wolę robić ciasta, są dla mnie bardziej… konkretne. Ale koniec listopada i grudzień to taki wyjątkowy czas, że niekiedy się przełamuję. Wtedy wchodzę do kuchni i piekę malutkie ciasteczka, w sam raz na dwa kęsy. Tak było i dzisiaj. Ugotowałam obiad, wyprawiłam Młodego, który wracał na studia i zamiast odpocząć, doszłam do wniosku(...)łyżka zimnej wody – opcjonalnie • cukier biały połączony w waniliowym, do obtaczania Sposób przygotowania: 1. Do naczynia Thermomixa włożyć wszystkie składniki (bez wody). Połączyć 30 sekund/7 obrotów. Przełożyć do miski. 2. Jeśli nie mamy Thermomixa, wszystkie składniki (bez wody) zagniatamy szybko na jednolitą masę. 3. Jeśli ciasto (wyrobione w TM5 lub ręcznie) będzie się nadmiernie kruszyć, dodać wodę

W mojej kuchni
Placuszki z ricottą i truskawkami 184

Placuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 437

szklanki oleju; Szczypta soli. Dodatkowo: 500 g rabarbaru (waga przed obraniem); 1/4 szklanki cukru pudru; Papier do pieczenia + olej do wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę oraz zółtka jaj i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części wielkości(...)Drugi kawałek ciasta pozostawić dalej w zamrażalniku. Blachę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Tak przygotowaną blachę wylepić wyjętą  z zamrażalnika większą częścią ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 20 minut, aż ciasto stanie się złociste. Upieczone ciasto wystudzić w blasze. Przygotować owoce

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania