bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1123/3453)

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą 190

żółtek  * 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany nadzienie rabarbarowe * 900 g rabarbaru po obraniu * 1/2 szklanki cukru * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej beza * 5 białek * 1/2 szklanki cukru * 1 kisiel Sposób wykonania Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce masło, żółtka, cukier i zagnieść szybko ciasto, w razie potrzeby dodać

Mix smaku
Sernik " Złota rosa " 642

wyjdzie mi rosa ? :) Za pierwszym razem jak piekłam wyszła mi tylko jedna kropelka ;) Za długo trzymałam w piekarniku i zrobiła się bardziej beza niż piana ;) Do przygotowania sernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna 4 żółtka ( białka + 1 białko na wierzch ) 1/2 szkl. cukru 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na blat wysypujemy mąkę

Słodkości i nie tylko
Śliwkowy sernik na zimno 135

powstawał bardzo spontanicznie, a ostatecznie wyszedł nam pyszny serniczek ze śliwkami na zimno z dodatkiem orzechowej bezy. Po prostu pycha. Składniki na śliwkowy sernik na zimno Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka z jajek wielkości L 3 łyżki wody Śliwkowy sernik: 750 g białego sera(...)kawałki margarynę, rozdrobnić ją palcami. Wlać żółtka i wodę, zagnieść jednolite ciasto. Blachę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 25-30 minut , do zarumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia. Śliwkowy sernik: Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Owoce wsypać

niecodziennikpary
Schab pieczony z grzybami 165

wierzchu delikatnie oprószyć pieprzem i odrobiną soli.  Schab piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 50 minut pod przykryciem, a następnie 5 minut bez przykrycia, aby się delikatnie zapiekł. Po wyłączeniu piekarnika naczynie przykryć i pozostawić w piekarniku przez około 5 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia.  Tak upieczony schab podawać z kaszą gryczaną

Kuchcik gotuje
Ryba niespodzianka na Wigilię 186

ryby a na wierzchu umieszczamy krewetkowy farsz. Zawijamy w ciasto francuskie, ładnie podlepiając brzegi. Warto pod samą rybą zostawić przestrzeń bez ciasta, bo ryba zawsze puszcza sok a wtedy ciasto francuskie robi się mokre i kluchowate. Najlepiej piec w temp. 180 C ok 20 -30 min w zależności od wielkości porcji. Wykonanie – sosy: Sos orzechowy Na maśle podsmażyć

Szybko Tanio Smacznie
Najlepsza i najprostsza zupa krem z dyni 211

rokrocznie po kilka razy i nadal się nie znudziła! (W ramach przypomnienia, pokazywałam już zupę krem z pieczonej dyni i papryki z domowymi, pieczonymi grzankami paprykowymi oraz lekko pikantną zupę krem z dyni z mlekiem migdałowym .) Robi się ją szybko, bez problemowo, a w smaku przebija każdą zupę krem. Na zakończeniu sezonu dyniowego idealnie zaspokoi Wasze kubeczki smakowe

Be Fit Be Strong
Ciasto jabłkowo- bakaliowe 221

W ten weekend wspólnie z innymi blogerkami piekłyśmy [ dzięki za wspólne pieczenie] ciasto z orzechami ..u mnie jakoś krucho z wolnym czasem i nie miałam

Moje domowe kucharzenie
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZOWĄ PIANKĄ 93

kwaśniej śmietany 12% * 1/4 szklanki cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Bezowa pianka: * 5 białek * 150 g cukru * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: * około 400 g rabarbaru * solidna garść płatków migdałowych Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki na kruche ciasto. Całość dobrze zagnieść.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blachy równomiernie wyłożyć kruche ciasto, nakłuć widelcem(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ucierać, aby w bezie nie były wyczuwalne grudki cukru. Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać dosłownie chwilę, aby mąka wymieszała się z bezą. Piankę wyłożyć równomiernie na rabarbar. Na wierzch posypać płatki migdałów. Ciasto piec jeszcze kolejne 30 minut

Zrób to smacznie
Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca z solonymi pestkami dyni i pistacjami (bez cukru) 159

nerkowca 50g mąki pszennej 50g masła/margaryny 1 jajko 2 łyżki miodu (płynnego; płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g prażonych z solą pestek dyni oraz solonych pistacji (waga bez łupinek i w sumie, w dowolnych proporcjach) Wszystkie składniki (oprócz pestek i pistacji) dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu(...)masy wmieszać całe pestki oraz uprzednio posiekane pistacje. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Wszystkie kuleczki  ułożyć (zachowując większe odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczyć za pomocą widelca. Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 12-15 minut w 180 stopniach.  (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione

Di gotuje
Ciasto biszkoptowe z galaretką, wiśniami i bitą śmietaną + film 291

23cm na 26 cm : 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 opakowania galaretki wiśniowej 450 g mrożonych wiśni bez pestek 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan- fixu 50 g mlecznej czekolady Przepis : Do miski wbijamy oddzielone(...)żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, wsypujemy przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 30 minut

Smakowite Dania
Puree z pieczonej dyni 191

natomiast wykorzystuję pieczoną dynię. Różnica w tych puree jest taka, że z gotowanej to puree wychodzi bardziej płynne, natomiast puree z pieczonej dyni jest bardziej zwarte. To można wykorzystać to kremów, do ciast, bez obaw, że „rozwodni” nam efekt końcowy. Uwielbiam je za piękny kolor i szeroki zakres zastosowań, a przepis jest banalny Składniki: 1 średnia dynia(...)Wykonanie: Dynię obrać (przy dyni hokkaido nie trzeba obierać, ja miałam inną dynię), wyciągnąć pestki, pokroić w kostkę 3 cm, włożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec dynię, aż będzie miękka (mi to zajęło około 40 minut), czasem mieszając, przykryłam dynię folią, żeby mi się nie przypaliła. Wyciągnąć, zostawić do wystudzenia i zblendować na gładkie puree. Puree

dom-agi.pl
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 282

owinąć nią tort. Gdy czekolada będzie miała odpowiednią konsystencję, odciąć nadprogramowy margines z jednej strony, przyłożyć pasek czekoladowy do tortu, zaczynając od strony bez marginesu i owinąć wokół tortu (po przyklejeniu nie odrywać papieru do pieczenia). Wstawić tort do lodówki, by czekolada stwardniała, następnie delikatnie usunąć papier. Inspiracja na opaskę: babeczka.zuzka.pl

Domowa Cookierenka Agi
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i ziarnami na drożdżach 129

stół podczas śniadania. Parę lat temu pieczenie chleba wydawało mi się czymś niemożliwym, czymś czego na pewno nie będę robić. Z czasem zaczęłam piec chlebki, lecz tylko od czasu do czasu. Obecnie, kwarantanna poniekąd zmusiła mnie do pieczenia własnego chleba, którego wypiek sprawia mi ogromną radość. Już nie wyobrażam sobie śniadania bez domowego wypieku(...)olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto. Zwilżonymi dłońmi wygładzamy powierzchnię, posypujemy słonecznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i pieczemy chleb przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie chleb wyciągamy na kratkę i studzimy. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego! Na Thermomix „Chleb

Be Fit Be Strong
Amerykańskie, włoskie, neapolitańskie – jak zrobić idealne ciasto na pizze? 123

włoskiej. W formie najbardziej klasycznej, ma postać placka z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym oraz posypką z tartego sera – najczęściej mozarelli. Po doprawieniu różnymi ziołami, pizzę piecze się w mocno nagrzanym piecu. Podawać można ją zarówno na gorąco, jak i na zimno. Prawdziwa włoska pizza to taka, która przygotowana została na cienkim i chrupiącym cieście. Ilość składników jest(...)oraz wodę. Ciasto wyrabiane może być zarówno ręcznie, jak i z pomocą miksera wolnoobrotowego. Po wyrośnięciu, spód powinien być formowany wyłącznie dłońmi – bez użycia wałka lub innych akcesoriów. Pizza neapolitańska przygotowywana jest w piecu opalanym drewnem. Wyróżnia się silnym aromatem, chrupkością oraz kruchością, a także charakterystycznie zarumienionymi brzegami. Tego typu pizza została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób

jakszef.pl
Schab pod pierzynką ze szpinaku i żółtego sera 192

SMACZNIE I WYMYŚLIŁAM TO DANIE-WYSZŁO SUPER   I NA PEWNO ZROBIĘ JE JESZCZE NIE RAZ, BO SCHAB WYSZEDŁ SOCZYSTY A SER ZE SZPINAKOWĄ MASĄ-BAJKA.... SKŁADNIKI: -SCHAB BEZ KOŚCI W PLASTRACH -SZPINAK MROŻONY ROZDROBNIONY -2-3 ZĄBKI CZOSNKU -SER ŻÓŁTY STARKOWANY NA TARCE -ŚMIETANKA 30% -PRZYPRAWA GIROS -SÓL,VEGETA PRZYGOTOWANIE: SZPINAK ROZMRAŻAMY,I NA PATELNI SMAŻYMY AŻ ODPARUJE(...)SPOKOJNIE MOŻNA TEN PRZEPIS WYKORZYSTAĆ DO  TEGO MIĘSA,BO BYŁO RÓWNIE DOBRE) ,PRZYPRAWIAMY ODROBINĘ PRZYPRAWĄ DO GIROSA ZALEWAMY MIĘSO NASZYM SOSEM I PIECZEMY W PIEKARNIKU ROZGRZANYM DO 180 STOPNI Z TERMOOBIEGIEM,LUB 200 BEZ TERMOOBIEGU OK 30MIN PO TYM CZASIE POSYPUJEMY STARKOWANYM SEREM I ZAPIEKAMY JESZCZE OK 10 MIN,ŻEBY SIĘ ZRUMIENIŁ I GOTOWE-PROSTE SZYBKIE I PYSZNE

Swojskie jedzonko